Φαρσαρώτος Γεώργιος Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ  Κάτω Βερμίου ( ΣΕΛΙ )Θέσεις/Προτάσεις -Εκλογές 2019

Φαρσαρώτος Γεώργιος Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω Βερμίου ( ΣΕΛΙ )Θέσεις/Προτάσεις -Εκλογές 2019

10.Στόχος η Απογραφή  πληθυσμού το 2021 –Εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι.

Υψίστης σημασίας για το μέλλον του χωριού και τις περιουσίες όλων μας αποτελεί η προσεχής  απογραφή το 2021. Πρέπει να αποτελέσει  κύριο στόχο της επόμενης κοινοτικής αρχής. Σχεδιασμός και οργάνωση χρειάζεται. Δεν επιτρέπεται νέα αμέλεια , νέα άγνοια της Κοινότητας.

Όλα τα κονδύλια για έργα Δήμου/Περιφέρειας  στο Σέλι είναι σε πλήρη εξάρτηση με τον αριθμό των ΄΄μόνιμων΄΄ κατοίκων πού αναφέρονται στην απογραφή. Όλες οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ορεινές τοπικές κοινότητες λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των απογραφέντων μονίμων κατοίκων. 

Προτείνω η Κοινότητα, ένα χρόνο πριν την απογραφή, να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης (μαζί με τον  Πτος, τοπικούς φορείς, επαγγελματίες, ιδιώτες) για την σημασία τού  να ανέβει κόσμος να απογραφεί στο Σέλι και να δηλώσει ΄΄μόνιμος κάτοικος΄΄. Είναι ντροπή όλων μας το Σέλι με 2000 Δημότες να έχει απογράψει το 2011 μόλις 236 άτομα και μόνο 75  ως ΄΄μόνιμους΄΄. Όταν τα 17… σπιτάκια στο Ανω Σέλι εχουν απογράψει 48 ατομα . Ο γειτονικός οικισμός  στο Ξηρολίβαδο με το 1/6  των σπιτιών τού Σελίου  απέγραψε  96 μόνιμους …21 περισσότερους από το Σέλι …και θα λάβει μεγαλύτερα κονδύλια από εμάς. Επίσης εάν είχαμε  απογράψει  300+ ως μόνιμους κατοίκους  θα είχαμε πενταμελές τοπικό συμβούλιο και όχι μόνο ένα άτομο ως πρόεδρο  όπως τώρα.

Το θέμα της απογραφής είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη οι Δημότες Σελίου να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι και όχι κάτω στην Βέροια. Αυτό γίνεται σχεδόν σε όλες τις ορεινές κοινότητες σαν το Σέλι (πχ  βλαχοχώρια στην Πίνδο)  ακόμη και σε  απομακρυσμένες περιοχές. Οι Δημότες ενεργοποιούνται και δένονται περισσότερο με τα κοινά τού χωριού  όταν ψηφίζουν για το Σέλι , πάνω στο Σέλι και όχι στον κάμπο της Βέροιας. Αυτό θα προτείνω σε συνέλευση της κοινότητας.

11.Αντιμισθία /Έξοδα  κίνησης  Πρόεδρου-Δημοσιότητα & Διαφάνεια    

Σύμφωνα με το άρθρο 80 Ν. 3852/2010 στον πρόεδρο τοπικής  κοινότητας ( όπως το Κάτω Βέρμιο)  παρέχονται από το Δήμο έξοδα κίνησης για την εκτέλεση των καθηκόντων του, που ορίσθηκαν με απόφαση τού Υπουργού Εσωτερικών, στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως  εφόσον πρόκειται για κοινότητα που απέχει πάνω από 20 Χλμ από τον Δήμο. Το ίδιο ορίζει και ο νέος Νόμος 4555/2018 πού ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό το ποσό  λοιπόν ορίζονταν μηνιαίως για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σελίου τα τελευταία χρόνια..

Για τα ποσά αυτά πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την κοινότητα προς τούς Δημότες. Πρέπει οι Δημότες να γνωρίζουν εάν τα ποσά αυτά εισπράττονται από την κοινότητα όπως ορίζει ο Νόμος στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων της. Αυτό θα πράξω. Θα υπάρχει ετήσιος απολογισμός τής Κοινότητας ,σε συνέλευσή της ,και πλήρης διαφάνεια.

Απολογισμός για όλα τα  ενδεχόμενα έσοδα της κοινότητας τακτικά ή έκτακτα απ όπου και αν προέρχονται και με όποια μορφή Πχ από Δήμο-Περιφέρεια,καντίνες και μαγαζάκια 15 Αύγουστου…κτλ.

12.Θεσμική λειτουργία Κοινότητας-Κοινότητα ανοιχτή για  όλους τους Δημότες .

Πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι των θέσεων μου. Είναι ο καταλύτης για να ενεργοποιηθούν ολες οι παραπάνω θέσεις. 

 Σήμερα εάν για κάποιο λόγο καταργούνταν, ως δια μαγείας, η κοινότητα Σελίου κανείς μας δεν θα το έπαιρνε είδηση ούτε ο κοινοτάρχης ούτε οι Δημότες. Γιατί αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα πέντε χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει στην πράξη καμία κοινότητα Σελίου σήμερα. Δεν λειτουργεί κανένα όργανο και κανένας θεσμός της δυστυχώς. Πρόκειται για μία κοινότητα φάντασμα.

Η  άποψή μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Κοινότητα είναι ξεκάθαρη. Όπως ξεκάθαρες είναι και οι αρχές που θέλω να  διέπουν την λειτουργία της κενότητας. Αναφέρω ενδεικτικά:

-Κοινότητα ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Αυτό διασφαλίζεται με λειτουργία επιτέλους των οργάνων και θεσμών της  όπου θα ακούγονται με σεβασμό όλες οι απόψεις, ιδιαίτερα οι αντίθετες (συνελεύσεις τακτικές και έκτακτες, συναντήσεις με φορείς του χωριού, τοπικούς  συνεταιρισμούς, τοπικές επιχειρήσεις, ΠΤΟΣ, ΕΧΚΣ.. κτλ), Κοινότητα πού θα αποδέχεται την κριτική των Δημοτών και θα απολογείται θεσμικά για τις αστοχίες της ( έχει πάνω από 5 χρόνια να συγκληθεί συνέλευση κοινότητας ).                                                

-  -Κοινότητα που θα παρεμβαίνει  και βάση σχεδίου θα διεκδικεί  έργα με προτάσεις τεκμηριωμένες και υπομνήματα. Συνεχής παρακολούθηση της πορείας αυτών των υπομνημάτων και υποστήριξη τους.

- Κοινότητα που θα συνεργάζεται στενά με Δήμο και Περιφέρεια. Γιατί στην κοινότητα χρειαζόμαστε  την τεχνογνωσία τους, την αυτοδιοικητική τους εμπειρία ώστε ,επιτέλους, να προωθήσουμε από κοινού προγράμματα και να διεκδικήσουμε κονδύλια ενδεχομένως και από ευρωκοινοτικούς πόρους.

- Κοινότητα που θα ζητάει την συνδρομή των Δημοτών της μέσα από σύσταση επιτροπών Δημοτών. Ιδιαίτερα σε θέματα  και έργα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις (τεχνικές-νομικές).

- Κοινότητα που θα ενθαρρύνει , με την δράση της ,την επιχειρηματικότητα  στο χωριό και που θα στηρίζει έμπρακτα τούς τοπικούς επαγγελματίες.

- Κοινότητα που ο πρόεδρος θα ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί στην συνεργασία όλων των  συνυποψήφιων του για την θέση του προέδρου ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών. Αυτό θα πράξω εγώ. Και η προσωπική μου συνδρομή και οι προτάσεις μου είναι διαθέσιμες σε όλους, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό νομίζω το έχω αποδείξει με την παρουσία μου  στο χωριό τα τελευταία χρόνια. Η ανιδιοτελής ενασχόλησή μου , σε εθελοντική βάση, με θέματα υποδομών (φωτισμός-δρόμοι-αποχιονισμός-παιδικές χαρές-γήπεδα) στο χωριό και οι παρεμβάσεις μου στον Δήμο και την Περιφέρεια για την προώθηση τους  αποτελούν καθρέφτη για το πώς σκέφτομαι και λειτουργώ.

-Κοινότητα που θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας ( ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θέματα για το Σέλι ) και στα οποία η Κοινότητα καλείται υποχρεωτικά και έχει δικαίωμα ψήφου. Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα η κοινότητα δεν έχει παραστεί ούτε μία φορά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα και όταν συζητιούνταν θέματα του Σελίου. Όπως επίσης δεν έχει καταθέσει, προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο , ούτε μία πρόταση για έργα η προβλήματα στο Σέλι. ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΣΕ ΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ…                                                                                                                                                    

-Η Κοινότητα πρέπει να λειτουργεί ενωτικά και να αναζητεί συνεργασίες βάση προγραμμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλεισμούς. Το Σέλι είμαστε όλοι εμείς … μαζί.. Βλάχοι, μη Βλάχοι, Βεροιώτες, Ναουσαίοι, Θεσσαλονικείς! Το Σέλι ανήκει σε όλους και σε κανένα! Δεν είναι χώρος για  μικροπολιτικά παιχνίδια και μικροσυμφέροντα…

-Το Σέλι των 2000 Δημοτών και των 1500 οικιών πρέπει να θέτει πάντα τον ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ… Οι περήφανοι Δημότες του πρέπει να έχουν ένα Χωριό που εκφράζει αυτή τους την περηφάνια… Χωριό αντάξιο της δυναμικής και της ιστορίας που κουβαλάει… Χωριό με φωνή και παρουσία που δεν απαξιώνει τις περιουσίες των δημοτών του… Χωριό σύγχρονο, με το   βλέμμα στο μέλλον  δίχως να αλληθωρίζει  στο παρελθόν…

Σας ευχαριστώ

Φαρσαρώτος Γεώργιος

Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω Βερμίου

Απόφοιτος  Νομικής Σχολής του ΑΠΘ  .Κάτοικος & Δημότης Σελίου

Κιν: 6988378942  

 e-mail : farsarotosgeorge@gmail.com            

 fb : George Farsar

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...