Τοπικό   Χωρικό Σχέδιο και ανάπτυξη

Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και ανάπτυξη

  Της Μυρτώς Μπέτζιου*

Πριν λίγες ημέρες (10 Μαΐου 2019) δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η δυνατότητα χορήγησης επενδυτικών δανείων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ή Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπως ονομάζονταν μέχρι πρόσφατα), τα οποία έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και εδαφική οργάνωση, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Βέροιας λειτουργεί, επιχειρεί και αναπτύσσεται με Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), τα οποία μελετήθηκαν εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί η Δ.Ε. Βεργίνας, στην οποία το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) μελετήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια.

Τα υφιστάμενα ΓΠΣ (Βέροιας και Μακροχωρίου) και ΣΧΟΟΑΠ συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη των διαφόρων δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα αστικό περιβάλλον και πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων, απαλλαγμένα από οχλούσες δραστηριότητες.

Με τη δραματική, όμως, αλλαγή των  οικονομικών και παραγωγικών συνθηκών, η σύνταξη και η έγκριση, μετά από δημόσια διαβούλευση, ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου στο σύνολο του καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, το οποίο συνεπάγεται την κατάργηση των υφιστάμενων ΖΟΕ, ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, κρίνεται πλέον απαραίτητη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, στη μελέτη του νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), θα πρέπει, να γίνουν μια σειρά από κινήσεις, όπως:

Να αξιολογηθούν πρωτίστως οι δυνατότητες για την ανάπτυξη (οικονομική, εμπορική, τουριστική κλπ.) της κάθε περιοχής του Δήμου Βέροιας, με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε όλους τομείς αυτά τα χρόνια (π.χ. τεχνολογία, οδικό δίκτυο, ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων), διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφόρων χρήσεων.

Να χωροθετηθούν οι νέες χρήσεις που αναπτύχθηκαν, όπως λ.χ. οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες δεν προβλέπονται καθόλου στα υφιστάμενα ΓΠΣ.

Να ληφθούν υπόψη οι σημαντικές οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο, το οποίο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη των παραγωγικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό και για να προχωρήσει η μελέτη και η σύνταξη ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αξιολογηθεί η καθημερινότητα και η λειτουργία της πόλης.

Ο νέος σχεδιασμός καλείται να απαντήσει όχι μόνο στις νέες χωροταξικές ανάγκες αλλά και σε ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο: Να αναδειχθούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη κάθε περιοχής, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανάγκη των συμπολιτών μας, για μια βιώσιμη και ελκυστική πόλη.


*Πολιτικός Μηχανικός, υποψ. δημοτική 

σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό του

 Κ. Βοργιαζίδη «δράση με γνώση»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου...

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 8:30μμ, θα πραγματοποιηθεί η...

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Θρησκευτικό, πολιτισμικό, πολιτικό και κοσμικό...

Άγνωστος στη Νάουσα έκαψε κουτάβια με καυτό λάδι!

Άγνωστος στη Νάουσα έκαψε κουτάβια με καυτό λάδι!

Μια υπόθεση βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης δύο...

Οδηγίες προς τους πολίτες μετά το κρούσμα Ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Βέροιας

Οδηγίες προς τους πολίτες μετά το κρούσμα Ιού του...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας,  κατόπιν επιβεβαιωμένου...

Απεβίωσε η Ελησσάβετ Αζή

Απεβίωσε η Ελησσάβετ Αζή

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών η Ελισσάβετ Αζή. Η νεκρώσιμη...

Ψεκασμός σήμερα το βράδυ στην Κουλούρα για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών

Ψεκασμός σήμερα το βράδυ στην Κουλούρα για την...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι θα...

Παυλόπουλος από Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων»

Παυλόπουλος από Παναγία Σουμελά: «Να αναγνωρισθεί...

Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο βρέθηκε για τη γιορτή...

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη...

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδος ο Δεκαπενταύγουστος είναι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...