Τοπικό   Χωρικό Σχέδιο και ανάπτυξη

Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και ανάπτυξη

  Της Μυρτώς Μπέτζιου*

Πριν λίγες ημέρες (10 Μαΐου 2019) δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η δυνατότητα χορήγησης επενδυτικών δανείων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ή Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπως ονομάζονταν μέχρι πρόσφατα), τα οποία έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και εδαφική οργάνωση, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Βέροιας λειτουργεί, επιχειρεί και αναπτύσσεται με Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), τα οποία μελετήθηκαν εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί η Δ.Ε. Βεργίνας, στην οποία το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) μελετήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια.

Τα υφιστάμενα ΓΠΣ (Βέροιας και Μακροχωρίου) και ΣΧΟΟΑΠ συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη των διαφόρων δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα αστικό περιβάλλον και πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων, απαλλαγμένα από οχλούσες δραστηριότητες.

Με τη δραματική, όμως, αλλαγή των  οικονομικών και παραγωγικών συνθηκών, η σύνταξη και η έγκριση, μετά από δημόσια διαβούλευση, ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου στο σύνολο του καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, το οποίο συνεπάγεται την κατάργηση των υφιστάμενων ΖΟΕ, ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, κρίνεται πλέον απαραίτητη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, στη μελέτη του νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), θα πρέπει, να γίνουν μια σειρά από κινήσεις, όπως:

Να αξιολογηθούν πρωτίστως οι δυνατότητες για την ανάπτυξη (οικονομική, εμπορική, τουριστική κλπ.) της κάθε περιοχής του Δήμου Βέροιας, με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε όλους τομείς αυτά τα χρόνια (π.χ. τεχνολογία, οδικό δίκτυο, ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων), διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφόρων χρήσεων.

Να χωροθετηθούν οι νέες χρήσεις που αναπτύχθηκαν, όπως λ.χ. οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες δεν προβλέπονται καθόλου στα υφιστάμενα ΓΠΣ.

Να ληφθούν υπόψη οι σημαντικές οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο, το οποίο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη των παραγωγικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό και για να προχωρήσει η μελέτη και η σύνταξη ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αξιολογηθεί η καθημερινότητα και η λειτουργία της πόλης.

Ο νέος σχεδιασμός καλείται να απαντήσει όχι μόνο στις νέες χωροταξικές ανάγκες αλλά και σε ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο: Να αναδειχθούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη κάθε περιοχής, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανάγκη των συμπολιτών μας, για μια βιώσιμη και ελκυστική πόλη.


*Πολιτικός Μηχανικός, υποψ. δημοτική 

σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό του

 Κ. Βοργιαζίδη «δράση με γνώση»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους...

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον Ἐστί»

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ...

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της Κυριακής

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της...

Ο κύβος ερρίφθη. Η Βέροια είναι έτοιμη την Κυριακή να...

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

του Λεωνίδα ΑκριβόπουλουΤα  τελευταία χρόνια έχει...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή   ζημιών στην καλλιέργεια βαμβακιού   -Επιστολή Γκυρίνη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή ζημιών στην...

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Θεοφάνη Κουρεμπέ...

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Συνάντηση   Αντώνη Μαρκούλη   με το ΔΣ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Συνάντηση Αντώνη Μαρκούλη με το ΔΣ του Συλλόγου...

Το βράδυ της Παρασκευής (24/5) ο υποψήφιος Δήμαρχος...

Συναντήσεις εργασίας   του Υφ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, Μ.Κ.Ο.   υπηρεσιακών παραγόντων,   αιτούντων άσυλο και προσφύγων

Συναντήσεις εργασίας του Υφ. Μεταναστευτικής...

Χθες Παρασκευή 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο νομό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές,...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ Ἄνοιξη ἀκριβήΓιά νά γυρίσει ὁ ἥλιος * θέλει δουλειά πολλήΘέλει νεκροί χιλιάδες * νά ‘ναι στους ΤροχούςΘέλει κι οἱ ζωντανοί * νά δίνουν τό αἷμα τους.Θέ μου...