Δήμοι και Υπουργείο παραδέχονται ως μεγάλο πρόβλημα τη διαχείριση των αδέσποτων

Δήμοι και Υπουργείο παραδέχονται ως μεγάλο πρόβλημα τη διαχείριση των αδέσποτων

-Η νέα νομοθετική ρύθμιση στην προχθεσινή

σύσκεψη της Βέροιας με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης


Το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, έθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Θεόφιλος Κορωνάς, στον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βέροια ο κ. Αραχωβίτης, με αγρότες, παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορωνάς θέτοντας στον υπουργό το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του Δήμου, αυτή τη στιγμή, ανέφερε:

«Είμαστε ένας Δήμος που εφαρμόζουμε στο ακέραιο τη νομοθεσία, έχουμε καταφύγιο, κτηνιατρείο, μόνιμο κτηνίατρο, υπαλλήλους, κυνοκομικό όχημα, κάνουμε το χρόνο περίπου 300 στειρώσεις, εμβολιασμούς και ότι ενδείκνυται, παρ’ όλα αυτά το θέμα της πυκνότητας των αδέσποτων στην πόλη μας είναι πάρα πολύ οξυμένο. Έχουμε καταλήξει, από τη στιγμή που εφαρμόζουμε το νόμο στο ακέραιο και ελέγχεται από το Υπουργείο σας, ότι τελικά ο νόμος για τις περιοχές όπως είναι ο Δήμος της Βέροιας, που έχουν έντονο το αγροκτηνοτροφικό στοιχείο -διότι τα περισσότερα σκυλιά στην περιοχή μας είναι μεγάλα τσομπανόσκυλα- πρέπει να γίνει μία δραστική αλλαγή, την οποία εμείς την εντοπίζουμε κυρίως στο ζήτημα της επανένταξης.

Θεωρούμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όπως είναι η δική μας, με αποδεδειγμένα μεγάλο πρόβλημα, με καταγγελίες επιθέσεων αυτών των ζώων, θα πρέπει να υπάρχει μία ειδική μεταχείριση, ώστε να επιτρέπεται στους Δήμους με το μεγάλο πρόβλημα, να μην επανεντάσσουν αυτά τα σκυλιά στο κέντρο της πόλη ή σε χωριά, αλλά να τους δίνεται η δυνατότητα σε χώρους με διακριτά όρια, περιφραγμένους, όπου θα τηρείται η ευζωία, εκεί να γίνεται η διαχείριση και μέσα από αυτούς τους χώρους να γίνεται η υιοθεσία… Όχι στο δρόμο. Αυτό για μας είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Ο κ. Κορωνάς έδωσε στον υπουργό έναν φάκελο με 19 σημεία για τις αλλαγές που προτείνονται. Ζήτησε επίσης νομοθετική παρέμβαση και ως προς την περισυλλογή αδέσποτων, αφού όπως είπε η περισυλλογή ενός αδέσποτου, με τα νόμιμα μέσα, δεν είναι πρακτικά αποδοτική. «Εύχομαι να εισακουστούμε αυτή τη φορά και εμείς οι Δήμοι ώστε να μας δοθεί μία νομοθετική αντιμετώπιση, για να λύσουμε το πρόβλημα» κατέληξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.


Τί απάντησε ο Υπουργός για αδέσποτα και καταφύγια σε δημοτικές εκτάσεις εκτός πόλης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραδέχτηκε ότι όντως τα αδέσποτα και η διαχείρισή τους είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα αστικά κέντρα. «Εκδώσαμε μια εγκύκλιο που λέει ότι εάν υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι για την παραμονή του ζώου και η πενταμελής Επιτροπή γνωμοδοτήσει ότι μπορεί να υπάρχει επιθετική συμπεριφορά ή ότι το ζώο μπορεί να αναπτύξει αγελαία επιθετική συμπεριφορά, μπορεί να παραταθεί ο χρόνος παραμονής του στο καταφύγιο.

…Δεν είναι η ριζική λύση που θέλουμε, αλλά σιγά-σιγά θα πάμε, διότι υπάρχουν όντως αντιδράσεις. Υπάρχουν και φορείς που βάζουν άλλα ζητήματα από την πλευρά τους.

Οι Δήμοι προτάσσουν το θέμα ασφαλείας των πολιτών και είναι κατανοητό και συμφωνώ απόλυτα. Ωστόσο υπάρχουν και τα δικαιώματα των ζώων που εκφράζουν οργανώσεις και πρέπει να απαντήσουμε και να ισορροπήσουμε…

Το δεύτερο που πρόκειται να κάνουμε είναι τα καταφύγια. Πέρα από την χρηματοδότηση που έχετε μέχρι τώρα για ζωοτροφές, προβλέπουμε στον «ΦιλοΔημο» τη δημιουργία καταφυγίων, πιο σύγχρονων, ενώ θα περάσει μια νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να δημιουργηθούν καταφύγια σε δημοτικές εκτάσεις έξω από την πόλη, οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν (για πολεοδομικούς λόγους).

Αυτό θα το λύσουμε. Από κει και πέρα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, γίνεται μία διαβούλευση, ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας. Η...

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ...

 Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή  ...

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών ο Αντώνης Κιοσέογλου. Η...

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η Αγάπη Ηλία Ταξίδου. Η...

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου:...

Ενάμιση χρόνο στην μάχη με την Πανδημία έχουν...

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από...

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλειος Γεωρ. Γκόγκος. Η...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...