«Βρε, πού πάμε;;»

«Βρε, πού πάμε;;»

Του ιερέως 

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Αποφάσισα, φίλοι αναγνώστες, να «αφήσω τον καναπέ» και να γράψω δύο λόγια για την πολιτική επικαιρότητα. Ελπίζω, να μην σας ξαφνιάσω.

Παρατηρώ, πως πολύ συχνά το αστυνομικό δελτίο βρίθει αποτρόπαιων εγκλημάτων και άλλων παράνομων πράξεων, στοιχείο που δείχνει την επιβάρυνση των κοινωνικών συνθηκών και την ιδιαίτερη προβληματική περίοδο που διανύουν οι κοινωνικές σχέσεις στην εποχή μας. Σχέσεις εχθρικές, απ’ όπου απουσιάζει η επικοινωνία και επικρατεί η επιθετικότητα και η ανασφάλεια.

Η αντιπαλότητα και η βαρβαρότητα των κοινωνικών σχέσεων, η άσκηση βίας και η αυξανόμενη εγκληματικότητα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επιθετική συμπεριφορά των περισσότερων ανθρώπων. Μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται μ’ όλους τους τρόπους και σ’ όλους τους χώρους της κοινωνικής ζωής, αλλά πιο έντονα στους χώρους συνάθροισης.

Οι περισσότερες βιαιότητες διαπράττονται στην καρδιά των μεγάλων πόλεων, μέσα στους γεμάτους κόσμο δρόμους. Μέρα μεσημέρι γίνονται επιθέσεις, ληστείες, διαρρήξεις, δολοφονίες, κάτω από τα μάτια κατοίκων και περαστικών, που, όμως, δεν… βλέπουν, δεν ακούν και, ασφαλώς, δεν επεμβαίνουν. Αυτή η πολυδερμική ανοχή σε κάθε είδους ανεντιμότητα, αποθρασύνει τους κακοποιούς, αλλά ταυτόχρονα φανερώνει την έλλειψη ευαισθησίας και τη φιλοτομαρική αντίληψη του σημερινού ανθρώπου.

Η έξαρση του εκφυλιστικού αυτού φαινομένου, οφείλεται, κυρίως, στην επικράτηση της υλιστικής και ατομιστικής νοοτροπίας, που ενισχύει την ασυδοσία, την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και συμβάλλει στην έκπτωση των ηθικών αρχών και αξιών. Η τάση για εύκολη ζωή, το υποβαθμισμένο πνευματικό επίπεδο των δρώντων, τα διάφορα συμπλέγματα, τα μεγάλα αδιέξοδα, ελαχιστοποιούν τη συνείδηση και εξουδετερώνουν τις ηθικές αναστολές.

Ενισχύουν ακόμα περισσότερο το πρότυπο της επιθετικότητας, η κακή, κακίστη θα έλεγα, λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και των φορέων εξουσίας. Την καλλιεργούν και την προβάλλουν ως πρότυπο και ως πιστοποίηση δύναμης, με τα έργα που προβάλλουν.

Επόμενο, λοιπόν, είναι, να γενικεύεται ο φόβος και να είναι έντονη η έλλειψη εμπιστοσύνης, τρυφερότητας, και ασφάλειας, γεγονός που απογοητεύει και απομονώνει ακόμη περισσότερο τον άνθρωπο, ο οποίος και εξανίσταται, επαλαμβάνων συχνά την ατάκα του μακαριστού Αυλωνίτη «Βρε, πού πάμε;»,

Ασφαλώς, φίλοι αναγνώστες, όλα τα ανωτέρω, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη κατάλληλων μέτρων καταστολής και πρόληψης. Δυστυχώς, όμως, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ο νόμος λειτουργεί μόνο για την τιμωρία του ανίσχυρου (λ.χ. μιας καθαρίστριας). Όχι μόνον οι κυβερνόντες δεν επεμβαίνουν, αλλά, ίσως, η ψηφοθηρία τους επιτρέψει την ανοχή. Έτσι, αποθρασύνονται διάφορες ομάδες αναρχικών και ισοπεδώνουν σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, μπρος στα μάτια των ανθρώπων.

Εδώ, λοιπόν, που έχουμε φθάσει, μόνο μία νέα κυβέρνηση με όραμα και πρόγραμμα, αφού εξασφαλίσει τη συναίνεση και άλλων κομμάτων της βουλής, θα πρέπει να τηρήσει τους νόμους και να επιβάλει ποινή στους παραβάτες, ανεξάρτητα από το αξίωμά τους. Να αναβαθμίσει το θεσμό της δικαιοσύνης και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και μακροπρόθεσμα να ανεβάσει την ηθικοπνευματική στάθμη του λαού με την ανθρωπιστική παιδεία.

Απαραίτητος, είναι ο επαναπροσδιορισμός των αξιών και η προβολή του, διά μέσου της Παιδείας, ανθρωπιστικού προτύπου, που αναδεικνύει τον άνθρωπο ω ςυπέρτατη αξία. Αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να δημιουργηθεί ένα σχολείο με προβολή του ανθρωπιστικού στοιχείου, ας μην περιμένουμε αλλαγή. Ο Πλούταρχος μας το τονίσει: «Το Σχολείο είναι το θεμέλιο της Κοινωνίας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...