Μαρκέλλα Μήτσου: Μια βεροιώτισσα μητέρα μιλά για  την Κυστική Ίνωση στο Zagori Mountain Running 2019

Μαρκέλλα Μήτσου: Μια βεροιώτισσα μητέρα μιλά για την Κυστική Ίνωση στο Zagori Mountain Running 2019

Πριν λίγες ημέρες έπεσε η αυλαία του Zagori Mountain Running 2019, που εκτός από το αγωνιστικό μέρος έδωσε έμφαση και στην στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Δημιούργησε ένα συλλεκτικό βραχιολάκι  με το μήνυμα «Respect the Mountains- Run and win CF», τα χρήματα από τις πωλήσεις του οποίου διατέθηκαν   στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» – Τμήμα Κυστικής Ίνωσης.  Καλεσμένη των διοργανωτών ήταν η Μαρκέλλα Μήτσου, μια μητέρα από τη Βέροια, που έχει παιδί με κυστική ίνωση και η οποία μέσα από αθλητικές εκδηλώσεις προσπαθεί εδώ και χρόνια να ενημερώσει τον κόσμο για τη νόσο. Στην ομιλία που έκανε προσπάθησε μέσα από τα προσωπικά της βιώματα, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και με απλά λόγια να μάθουν ποια είναι η κυστική ίνωση. Αναλυτικά είπε:

Κυστική Ίνωση – cystic fibrosis  στα αγγλικά.

Η κυστική ίνωση αποτελεί την συχνότερη κληρονομική νόσο και στην Ελλάδα.  Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα, γεγονός που οδηγεί στην σταδιακή καταστροφή τους.

Έχω ένα παιδί με κυστική ίνωση.  Σημαίνει πολλά, ταυτόχρονα όμως δεν σημαίνει και κάτι ιδιαίτερο, μια που δυστυχώς αρρώστιες και απροσδόκητα δυσάρεστα γεγονότα χτυπάνε την πόρτα μας συνέχεια.  

Ο δικός μας γολγοθάς άρχισε από την κύηση, όταν στην αμνιοπαρακέντηση βρέθηκε ότι το έμβρυο έχει μία μετάλλαξη του γονίδιου της κυστικής ίνωσης - τίποτα δεν ξέραμε τότε, δεν είχαμε καν ακούσει ότι υπάρχει τέτοια αρρώστια.  Ζήτησαν να δώσουμε αίμα οι γονείς για να δουν αν υπήρχε και δεύτερη μετάλλαξη (όταν έχεις δύο νοσείς) αλλά δυστυχώς δεν τα έστειλαν στο Τμήμα Γενετικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα αλλά σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο  που δεν κάλυπτε μεγάλο ποσοστό των μεταλλάξεων. Το αποτέλεσμα ήταν να μη διαγνωσθεί το νόσημα προγεννητικά. 

Γεννιέται το παιδί, κάνω εξετάσεις για μεταβολικά νοσήματα (τυχαία, γιατί το προτείνουν ως προαιρετικό από την κλινική) και τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλό δείκτη αυτής της νόσου.  Μπαίνω στην διαδικασία να ψάξω πού θα κάνω τους απαραίτητους ελέγχους και χάρη στον τότε Διευθυντή του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, κ. Ντουντουνάκη, μαθαίνω πριν ακόμη σαραντίσω ότι το παιδί μου νοσεί από αυτή την αρρώστια. Σύμφωνα με τα τότε Ευρωπαϊκά δεδομένα το 50% αυτών των παιδιών πέθαινε πριν τα δεκαοχτώ.

 Ξεκινώντας λοιπόν με αυτό το θλιβερό ποσοστό, ξεκινάμε ΚΑΙ τη ζωή μας.  Καθημερινές φυσιοθεραπείες, φάρμακα, νοσηλείες, αγωνίες, εξετάσεις αίματος...  Αγωνία καθημερινή.  Να πηγαίνεις διακοπές και να φεύγεις άρον άρον καταλήγοντας στην κλινική.  Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για αυτά που έχουμε περάσει.  Εικόνες που μου έχουν μείνει χαραγμένες είναι όταν τον άφηνα από την αγκαλιά μου στην πόρτα του χειρουργείου, όπου τον έπαιρναν για να του περάσουν τις «υποδοχές» (για να γίνει κατανοητό) για την ενδοφλέβια αγωγή και μου τον έφερναν με τα χεράκια και τα ποδαράκια στους νάρθηκες και στους επιδέσμους - αφού τα φάρμακα ήταν ισχυρά για τις φλεβίτσες του και δεν άντεχαν.  Έχει ακόμη ανεπαίσθητα σημάδια στα χέρια του.

 Πέρα όμως από όλα αυτά και τις δύσκολες στιγμές, το χτύπημα του κινητού βλέποντας το νούμερο του σχολείου, τους πόνους του, τα «πρέπει» της αγωγής που δεν γίνονται πάντα σωστά, τα προβλήματα στην υπόλοιπη οικογένεια και στη δουλειά λόγω όλων αυτών των συνθηκών, υπάρχουν και τόσες υπέροχες στιγμές, υπέροχη ΖΩΗ.  Δεν σκέφτομαι τι μας περιμένει.  Δεν στέκομαι στο αν θα έχω τα φάρμακα που του δίνουν την παράταση.  Δεν θέλω να επεξεργάζομαι ότι υπάρχει θεραπεία που θα τον βοηθούσε και κοστίζει χιλιάδες ευρώ τον μήνα.  Αν θα χρειασθεί μεταμόσχευση ή πότε θα πάθει διαβήτη ή θα σπάνε εύκολα τα κόκκαλά του.

 Το σημερινό μου «Θέλω» είναι η καλή κατάσταση του παιδιού μου.  Και αυτό είναι τόσο μα τόσο σημαντικό, γιατί όταν θα έρθει η θεραπεία δεν θα είναι αργά.  Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως ειλικρινά είναι τεράστιος άθλος.  Άθλος που μόνο με αρωγούς το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία μπορούμε και το καταφέρνουμε.  Όταν πηγαίνουμε στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι σαν να πηγαίνουμε σε φίλους.  Αγωνιούν για τη σπιρομέτρησή μας σαν να αναπνέουν αυτοί για μας.  Βλέπουν το κάθε παιδί σαν δικό τους και όχι σαν απλό περιστατικό ή νούμερο στατιστικής.  Όντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας λειτουργεί σαν οικογένεια.  Πώς μπορώ να μην θέλω να στηρίξω όσους μας στηρίζουν σ’ αυτόν τον αγώνα μας; Πώς μπορώ να μη θέλω να υποστηρίξω στην προσπάθειά τους το Τμήμα να μπορεί να προσφέρει ό,τι καλύτερο απαιτείται για τη νόσο των ασθενών τους;   Η τωρινή διευθύντρια, κα Λούκου, και οι συνεργάτες της κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, όμως χρειάζονται και αυτοί τη στήριξή μας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Γι αυτό λοιπόν βρίσκομαι σήμερα εδώ.  Το run and win CF (cystic fibrosis λέγεται η κυστική ίνωση στα αγγλικά) γίνεται κινητήριος δύναμη στη στήριξη του νοσοκομείου.  Η αμέριστη βοήθεια της διοργανώτριας εταιρείας MY ADVENTURE EVENT ORGANIZER PRO, οι άνθρωποί της – η κυρία Μάρα Καλογήρου και ο κύριος Βασίλης Τζουμάκας - με το κοινωνικό τους έργο, την ευαισθητοποίησή τους για τη νόσο, την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο των παιδιών.

Θέλοντας να συνοψίσω, οφείλω να συμβουλεύσω τους νέους να κάνετε όλους τους προγεννητικούς ελέγχους (στο τμήμα Γενετικής του Παίδων Αγία Σοφία ο πλήρης έλεγχος της κυστικής ίνωσης κοστίζει 350 ευρώ).  Μία απλή αιματολογική εξέταση ανιχνεύει τις πιθανές μεταλλάξεις του γονιδίου και δίνει την δυνατότητα στους υποψήφιους γονείς να γνωρίζουν αν θα πρέπει να κάνουν έλεγχο στο έμβρυο.  Η προγεννητική διάγνωση πραγματοποιείται μόνο εφόσον και τα δύο μέλη του ζευγαριού είναι φορείς.  

Μην ξεχνάτε,η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή παρακολούθηση είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.  Κάντε μία εξέταση παραπάνω!  Η γνώση σώζει ζωές.

Γνώση και στήριξη κάνουν θαύματα.  Θαύματα για αυτά τα παιδιά.  Οπότε τρέξτε αύριο, run, run and win Cystic Fibrosis!


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή "Περίπατος στα...

Την τιμητική της είχε την περασμένη εβδομάδα η εντυπη...

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους στο ΔΑΚ Νάουσας

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους...

   Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας και η Γενική Γραμματεία ...

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η Κατερίνα Βάικου

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η...

Στην πόλη Οτεπά της Εσθονίας για το Παγκόσμιο...

ΚΑΝ. 15 μετάλλια στο χειμερινό πρωτάθλημα Β. Ελλάδας

ΚΑΝ. 15 μετάλλια στο χειμερινό πρωτάθλημα Β. Ελλάδας

Στο χειμερινό πρωτάθλημα κατηγοριών Β. Ελλάδας, που...

ΑΠΣ Ρωμιός - Εξετάσεις ανωτέρας ζώνης των τμημάτων Jiu-Jitsu

ΑΠΣ Ρωμιός - Εξετάσεις ανωτέρας ζώνης των τμημάτων...

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του...

O χάλκινος Παραολυμπιονίκης του Ρίο Ζησίδης Δημήτρης, στο

O χάλκινος Παραολυμπιονίκης του Ρίο Ζησίδης Δημήτρης,...

Ο Δημήτρης Ζησίδης τίμησε την Ελλάδα φέρνοντας...

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων η Βάικου Αικατερίνη του ΕΟΣ Νάουσας

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων η Βάικου...

Στην αποστολή με την Εθνική Ομάδα Διάθλου στο JAkuszyce της...

Κύπελλο Ελλάδας ορειβατικού σκι  στα 3-5 Πηγάδια

Κύπελλο Ελλάδας ορειβατικού σκι στα 3-5 Πηγάδια

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 3 και 4...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...