Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13 γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη κανονίσει να μην βγουν καν από το σπίτι, υπό τον φόβο κάποιου ατυχήματος καθώς θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου.

Αν και για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η «Παρασκευή και 13» στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.

Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13»

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας πάνε αιώνες πίσω. Για τους Έλληνες, ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη πρόληψη έχει «ριζώσει» στο DNA τους, είναι επειδή την Τρίτη 24 Μαΐου του 1453, «έπεσε» η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη το άθροισμα της ημερομηνίας 1453 (1+4+5+3) έβγαζε… 13!

Επίσης την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204, οι Σταυροφόροι είχαν αλώσει και πάλι την Κωνσταντινούπολη.

Στην Ισπανία από την άλλη, υπάρχει μια παροιμία για την Τρίτη και 13 που λέει: «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή «την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι».

Ωστόσο, μπορεί στον ελληνικό και στον ισπανικό πολιτισμό η «Τρίτη και 13» να θεωρείται γρουσούζικη μέρα, στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο όμως, «τρέμουν» με την «Παρασκευή και 13».

Κοινός παρονομαστής και στις δυο περιπτώσεις, ο αριθμός 13.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ «ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ» ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ:

Ο αριθμός 13 θεωρείται από πολλούς καταραμένος, καθώς χαλά την τελειότητα του αριθμού 12: 12 οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της ημέρας και 12 της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια.

Επίσης στον Μυστικό Δείπνο υπήρχαν 13 άτομα. Ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιούδα που τον πρόδωσε.

Τέλος, το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, μιλά για τον Αντίχριστο και για το κτήνος, δημιουργίες του Διαβόλου. Στις κάρτες του ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει τον αριθμό 13.

Στη νουμερολογία, το 13 θεωρείται μη κανονικός αριθμός και επίσης ο αριθμός των μαγισσών που απαιτούνται για να δημιουργηθεί μια σύναξη.

Άλλοι υποστηρίζουν πως η πρόληψη για το 13 έχει τις ρίζες της σε έναν Σκανδιναβικό μύθο για τους 12 θεούς που είχαν δείπνο στη Valhalia. Ο 13ος καλεσμένος ήταν ο Loki, ο θεός της πονηριάς, που κανόνισε να δολοφονηθεί ο θεός της χαράς και της αγάπης, με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να βυθιστεί στον θρήνο.

ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Για κάποιους ο αριθμός 13 ξεπερνά τα όρια της πρόληψης και γίνεται πραγματική φοβία που ονομάζεται Trezidavomartiofobia (δηλαδή φόβος για την Τρίτη και 13), που οδηγεί σε ανεξέλεγκτο άγχος το οποίο αναγκάζει αυτόν που υποφέρει να μείνει σπίτι και να αποφεύγει την επαφή με άλλους.

Μιλώντας πάντως στην Telegraph, η Dr Caroline Watt από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, προειδοποιεί πως «η εμμονή με την ημέρα αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει όντως κίνδυνο όχι γιατί είναι πράγματι μια γρουσούζικη ημέρα, αλλά επειδή «οι άνθρωποι πείθονται πως όντως την ημέρα αυτή κινδυνεύουν περισσότερο. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο αγχωμένοι, να αποσπάται η προσοχή τους και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατυχήματα. Γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι σαν να λες σε κάποιον είσαι καταραμένος. Αν πιστέψουν ότι είναι, θα αρχίσουν να ανησυχούν, η πίεση του αίματός τους θα αυξηθεί και θα θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο».

madata.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες προς οδηγούς εν όψει του τριημέρου

Οδηγίες προς οδηγούς εν όψει του τριημέρου

Με το βλέμμα στραμμένο στο τριήμερο του Αγίου...

Δωρεά της ΔΕΥΑΒ ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού αξίας 4.960 ευρώ στο Νοσοκομείο Βέροιας

Δωρεά της ΔΕΥΑΒ ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού...

 Την Τετάρτη 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της...

Μετά τα αγριογούρουνα και την πατημασιά αρκούδας…είδαμε και ελάφι στη Βέροια! Δείτε το βίντεο

Μετά τα αγριογούρουνα και την πατημασιά...

Οι εμφανίσεις άγριων ζώων στη Βέροια έχουν συνέχεια,...

58.005,72 ευρώ από τον ΕΛΓΑ σήμερα στην Ημαθία για απώλεια παραγωγής

58.005,72 ευρώ από τον ΕΛΓΑ σήμερα στην Ημαθία για απώλεια...

Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους...

Η Ιερά Σύνοδος “αφόρισε” την… γιόγκα και κρατά αποστάσεις από Rotary και Lions.

Η Ιερά Σύνοδος “αφόρισε” την… γιόγκα και κρατά...

Η Εκκλησία της Ελλάδας πήρε θέση αναφορικά με πρόσφατα...

Παντελεήμων: Σταυρωθήκαμε όλοι μας αλλά η χειρότερη βλασφημία ήταν όσα ακούστηκαν για τη Θεία Κοινωνία

Παντελεήμων: Σταυρωθήκαμε όλοι μας αλλά η χειρότερη...

Στην πρυτάνευση της λογικής απέναντι στις οδηγίες των...

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα TAΞΙ στο 13%

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα TAΞΙ στο 13%

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών αναφορικά...

Επιτρέπεται αλκοόλ και μουσική στις παραλίες

Επιτρέπεται αλκοόλ και μουσική στις παραλίες

«Χαλαρώνουν» τα μέτρα στις παραλίες, καθώς όπως δήλωσε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι εμφανίσεις άγριων ζώων στη Βέροια έχουν συνέχεια, αφού λίγο μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Παρασκευής 29 Μαΐου, ένας οδηγός που κατευθυνόταν από την Αγ. Βαρβάρα προς την Βέροια συνάντησε ένα πανέμορφο...

Στην ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου στον ΑΚΟΥ 99.6 ρωτήθηκε και για τα σενάρια εκλογών που συζητούνται το τελευταίο διάστημα.  Συγκεκριμένα...

Ο Μάιος μας έφτασε και πολλοί είναι αυτοί που βγαίνουν για περπάτημα στις εξοχές και διαπιστώνουν την ομορφιά της φύσης πέριξ  της Βέροιας. @@ads-313@@Ζούμε σε έναν υπέροχο τόπο, που έχει την τύχη  να κυλάει ένα...

«Αστός πολιτικός που την γεωργία την γνώριζε κατ’ όνομα διαβάζοντας μόνο από τις εφημερίδες», αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της Διεπαγγελματικής  Χρήστου Γιαννακάκη απαντώντας σε ερώτηση στα...