Λάζαρος Τσαβδαρίδης*: Τεράστια τα οφέλη για τους  πολίτες και την Εθνική οικονομία από την ψήφιση του Νόμου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης*: Τεράστια τα οφέλη για τους πολίτες και την Εθνική οικονομία από την ψήφιση του Νόμου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων!

Πριν λίγο καιρό, το Ευρωβαρόμετρο δημοσίευσε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, μόλις το 28% των Ελλήνων  γνωρίζει τα δικαιώματά του σχετικά με την προστασία των δεδομένων του, ποσοστό που αποτελεί τον χαμηλότερο μέσο όρο στην ΕΕ.

Ενδιαφέρον παράλληλα εμφανίζει και το γεγονός ότι το 63% των ερωτηθέντων Ελλήνων ανησυχεί από το γεγονός ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο σε σχέση με τις πληροφορίες που παρέχει στο Διαδίκτυο (π.χ. ικανότητα διόρθωσης, αλλαγής ή διαγραφής των πληροφοριών αυτών). 

Με αυτά τα στατιστικά κατά νου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η χθεσινή ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, που έφερε η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί σε μία εποχή όπου η ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είναι κομβικό ζητούμενο, η χώρα μας βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή καθυστέρησε να ενσωματώσει την σχετική ενωσιακή νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο, που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από τις 6 Μαΐου του 2018!

Δεν κλυδωνίζεται μόνο η αξιοπιστία της χώρας, από μία καταδικαστική απόφαση αλλά οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το βαρύ πρόστιμο που θα επιβληθεί, το οποίο υπολογίζεται να είναι εφάπαξ τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ, και επιπλέον τουλάχιστον 5.287 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. 

Πέραν της οικονομικής ζημίας όμως, οι πολίτες μέχρι σήμερα παραμένουν εκτεθειμένοι ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τους από αθέμιτη και κακόβουλη επεξεργασία. 

Να γιατί το ελλιπές προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο του 1997 έπρεπε να αλλάξει και να γιατί, οι παρεμβάσεις του ψηφισθέντος νόμου στο ευαίσθητο αυτό πεδίο, αποτελούν ρυθμίσεις – «ασπίδα» για τα προσωπικά, ιατρικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δεδομένα των Ελλήνων.

Δεν βοηθούν απλώς στην εμπέδωση της αξίας των προσωπικών μας δεδομένων σε μία διαδικτυακή αγορά που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε σχεδόν 1 τρις Ευρώ το 2020.

Παράλληλα, 

αποσαφηνίζουν τους κανόνες που διέπουν τη σωστή διαχείριση των δεδομένων μας από τις επιχειρήσεις και το κράτος και απλοποιούν και προστατεύουν τις καθημερινές συναλλαγές μας 

Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται όμως χωρίς δικλείδες ασφαλείας.

Πρώτη από αυτές, η θεσμοθέτηση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, που θα επιβλέπει και θα συμβουλεύει τους οργανισμούς και τα πρόσωπα που χειρίζονται προσωπικά δεδομένα για την ορθή τήρηση του Κανονισμού. 

Δεύτερη, η διεύρυνση της δυνατότητας των πολιτών να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα και να ζητούν από εταιρίες που τα χρησιμοποιούν να τα διαγράψουν. 

Τρίτη, η εισαγωγή διατάξεων 

που απαγορεύουν την επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης υγείας και ζωής, 

που προωθούν την υποχρέωση συγκατάθεσης ανηλίκου ή του νόμιμου εκπροσώπου του, αν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών όταν υπάρχει επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, 

που προστατεύουν την επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο των σχέσεων απασχόλησης, επ’ ωφελεία του εργαζομένου.

Τέταρτη, η εδραίωση της αρχής της λογοδοσίας, που καθιερώνει την αντικειμενική ευθύνη των υπευθύνων επεξεργασίας, αν και εφόσον υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Πέμπτη, η επιβολή τσουχτερών προστίμων για τους παραβάτες από τις εποπτικές αρχές. 

Τεράστια τα οφέλη για την οικονομία και το κράτος. Το νέο πλαίσιο, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη δραστηριότητα των έξυπνων νεοφυών επιχειρήσεων, στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο.

Σε μία παγκόσμια αγορά δηλαδή, στην οποία η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία, σύμφωνα πάλι με το Ευρωβαρόμετρο, με μόλις το 15% των Ελλήνων να χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

Οι προοπτικές τεράστιες. Η ΝΔ, είναι εδώ, όπως δεσμεύθηκε, για να φέρει με γοργά βήματα τη χώρα στη νέα εποχή. 


*Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης είναι Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - Διευκρίνηση για την λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -...

Τις προηγούμενες ημέρες ενημερώσαμε το κοινό για το...

Δήμος Νάουσας: Επιτρέπεται από χθες  η χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων

Δήμος Νάουσας: Επιτρέπεται από χθες η χρήση των...

O Δήμος Νάουσας και ειδικότερα η Αντιδημαρχία...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 16 θέματα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 16...

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Κεφαλαιοκρατική Κρίση - 5. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ  Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

Κεφαλαιοκρατική Κρίση - 5. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Γράφει ο Τάσος...

 Αν η αξία υπάρχει και εμφανίζεται μόνο στην...

Σύλληψη για καταδικαστικές αποφάσεις

Σύλληψη για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθη στις 23 Μαΐου 2020 το πρωί από αστυνομικούς του...

Εξετάσεις  για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη Ά περιόδου 2020

Εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη Ά...

 Εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη...

Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού...

 Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη Ημαθία»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της...

Με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Να προχωρήσουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ Για όλα τα σημαντικά θέματα της Ημαθίας και όχι μόνο, μίλησε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου χθες το μεσημέρι σε ραδιοφωνική...

Εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας του covid-19, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των αποφοίτων της Νομικής Σχολής “FORDHAM  LAW” Νέας Υόρκης του έτους 2020.@@ads-313@@ Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, η...

 «Πατριάρχης» θα μπορούσαμε να πούμε της πολύ γνωστής Βεροιώτικης οικογένειας Πολυζωίδη υπήρξε ο Δημήτριος Πολυζωίδης με καταγωγή από το χωριό Ντουρμάνη ή Ντουρμάνι. Κατά μια εκδοχή η καταγωγή τους ήταν...

Η «φωνή» του Πόντου που πολύ πρόωρα σίγησε…Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα τον Δεκέμβρη του 1889. Πατέρας του ο Χαράλαμπος και η μητέρα του Ερμοφύλλη Βελιαρίδου είχαν συνολικά τρία παιδιά.Ο Νίκος,...