Τα σχέδια του νέου καλλιτεχνικού δ/ντή για το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Γ. Παρασκευόπουλος:   «Με ενδιαφέρει κυρίως να μπει το θέατρο στην καθημερινή ψυχαγωγία του κόσμου»

Τα σχέδια του νέου καλλιτεχνικού δ/ντή για το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Γ. Παρασκευόπουλος: «Με ενδιαφέρει κυρίως να μπει το θέατρο στην καθημερινή ψυχαγωγία του κόσμου»

-Προγραμματίζει 3 παραγωγές για 3 Σκηνές με βασική προϋπόθεση να έχει το ΔΗΠΕΘΕ, έναν δικό του χώρο

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου υπέγραψε την συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος, αφού εγκαταστάθηκε στη Βέροια, ξεκίνησε να δουλεύει τον προγραμματισμό της θεατρικής σεζόν 2019-2020, με βασικό στόχο και σκοπό να βάλει -όσο γίνεται- το θέατρο την καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, την περασμένη Τετάρτη, καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΚΟΥ 99.6 «Πρωινές σημειώσεις», ήρθε με μια ατζέντα γεμάτη σημειώσεις και μας μίλησε για τα σχέδιά του και τον προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕ για το υπόλοιπο του 2019 αλλά και τη νέα χρονιά, με τοπικές παραγωγές, συνεργασίες, με τακτικότητα και συνέπεια στην παρουσία του θεάτρου, τα οποία όμως -όπως τόνισε, για να συμβούν χρειάζεται ο χώρος στον οποίο θα υπάρχουν.

«Αυτή τη στιγμή το ΔΗΠΕΘΕ είναι χωρίς δική του στέγη, χωρίς θέατρο. Για την ακρίβεια φιλοξενείται από την ΚΕΠΑ και όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, χρειάζεται τον δικό του χώρο για να λειτουργεί απρόσκοπτα, για τις πρόβες του για τις παραγωγές του, για το στήσιμο των σκηνικών του, όπως προβλέπεται άλλωστε και από την προγραμματική του σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ., την Περιφέρεια και τον Δήμο» επεσήμανε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό, το κατά πόσο το ΔΗΠΕΘΕ μπορεί να γίνει ένας Οργανισμός που να παράξει και νέους καλλιτέχνες. «Όχι μόνο βεροιώτες αλλά να δοθεί χώρος σε ανθρώπους, να έρθουν εδώ και να δουλέψουν. Όλα αυτά έχουν μια προϋπόθεση φυσικά: τον χώρο. Να ξέρω ότι έχω ένα δωμάτιο, ότι αυτό είναι το θέατρό μου, με 10 ανθρώπους, έστω.. Θα δουλέψω εκεί και θα κάνω παραστάσεις, να ξέρω όμως ότι αυτό είναι το σπίτι μας».

Ποιες παραγωγές σχεδιάζονται

Τρεις σκηνές σκοπεύει να λειτουργήσει ο καλλιτεχνικός δ/ντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας για τη νέα σεζόν. Την Κεντρική, στην οποία θα ανέβει το έργο «Αγαπητή Ελένα», της Ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος και θα κάνει πρεμιέρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Την Παιδική Σκηνή με τον «Δράκο» του Ε. Σβαρτς σε σκηνοθεσία του Πάνου Δεληνικόπουλου για μαθητές σχολείων, από τις 3 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2020, και την Εναλλακτική Σκηνή, με πιο πειραματικό θέατρο, η οποία θα ανεβάσει την Άνοιξη τις «Ανθισμένες Ροδακινιές» με σκηνοθέτη τον Χάρη Πεχλιβανίδη και θα πατάει στην τεχνική του θεάτρου της επινόησης που θα αφορά κυρίως θέματα της πόλης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος προτείνει επίσης τη δημιουργία Εφηβικής Σκηνής με τη συμμετοχή σχολείων, την συνεργασία με άλλα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και με το δίκτυο ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας, αλλά και τη διεύρυνση των θεατρικών εργαστηρίων με κιν/φο, φωτογραφία, κουκλοθέατρο, σωματοψυχοπαιδαγωγική, δημιουργική γραφή κ.ά. Σταθερά θα λειτουργούν τα υπάρχοντα τμήματα θεατρικής υποδομής του ΔΗΠΕΘΕ με παρουσία στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αλλά συζητάει και μια καλοκαιρινή παραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και έδρα προετοιμασίας τη Βέροια. Εξάλλου στο θέμα της προετοιμασίας μιας παράστασης, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει προσωπική θέση και άποψη.

«Την κεντρική παραγωγή της νέας θεατρικής σεζόν θέλω να τη δουλέψω εδώ, θέλω οι άνθρωποι, οι ηθοποιοί και οι συντελεστές να είναι εδώ, να ζουν στη Βέροια, να βγουν στα καφέ, να κυκλοφορούν, να γνωρίσουν την πόλη, να ξέρουν σε ποιους ανθρώπους απευθύνονται οι παραστάσεις που θα κάνουν», τονίζει (εννοώντας κατ’ αρχάς την παράστασης «Αγαπητή Ελένα»), ενώ για πρακτικούς λόγους, οι πρόβες του παιδικού θα γίνουν τον πρώτο μήνα στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό το Σαββατοκύριακο μάλιστα γίνεται η ακρόαση 120 ηθοποιών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με το ΔΗΠΕΘΕ, από τους οποίους αρχικά θα επιλεγούν επτά για τον «Δράκο» της παιδικής σκηνής και κάποιοι από αυτούς πιθανόν να συνεχίσουν και στην Κεντρική Σκηνή.

Τον ένα μήνα, που βρίσκεται στη Βέροια, ο κ. Παρασκευόπουλος είχε κάνει ήδη συναντήσεις με τον διευθυντή της ΚΕΠΑ, την υπεύθυνη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον πρόεδρο του Τουριστικού Ομίλου και συνεχίζει να γνωρίζει ανθρώπους και μέρη της πόλης, που αποτελούν για τον ίδιο αφορμή για ιδέες και προτάσεις, αφού όπως λέει, δεν βλέπει τους χώρους μόνο τουριστικά αλλά δημιουργικά, ως ένα εν δυνάμει σημείο δημιουργίας και έκφρασης.

Σοφία Γκαγκούση
Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με κούρεμα δόσεων επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση

Με κούρεμα δόσεων επιβραβεύονται οι συνεπείς...

Οσοι έχουν λάβει στεγαστικά, καταναλωτικά ή...

Ερώτηση Τσαβδαρίδη στη Βουλή: Ζητά άμεση εκκαθάριση  των εργοσήμων για 70.000 υποψήφιους συνταξιούχους, προς επίσπευση της σύνταξής τους

Ερώτηση Τσαβδαρίδη στη Βουλή: Ζητά άμεση εκκαθάριση ...

Την άμεση εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφ ορών για...

Δειλά-δειλά  -Της Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Δειλά-δειλά -Της Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Σαν τα σαλιγκάρια δειλά-δειλά γεμίσανε ζωή οι...

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821 «Να αγαπάς την πατρίδα και όταν είναι άδικη» Πλάτωνας

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821 «Να...

Γράφει ο ΠαναγιώτηςΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΤην 25η...

Ξεκινούν εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων στις Δ.Ε. Βεργίνας και Μακεδονίδας --Υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Βέροιας

Ξεκινούν εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων στις...

Δυο συμβάσεις έργου για συντηρήσεις κοινόχρηστων...

Βιβλιοπαρουσίαση - «ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ -Από τον 16ο αιώνα και μέχρι τη δημιουργία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους», του Φώτη Κουτσουπιά

Βιβλιοπαρουσίαση - «ΦΩΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ -Από τον 16ο...

 Γράφει ο  Δημήτρης ΧρυσικόπουλοςΜαθηματικός –...

Μας  έλειψε, αλλά ανοίγει από Δευτέρα!

Μας έλειψε, αλλά ανοίγει από Δευτέρα!

Από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 8.00 το πρωί...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο ύψος της Μητρόπολης  Βέροιας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο ύψος της...

Για την  εξυπηρέτηση και ασφάλεια οδηγών και πεζών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Ν. Καρανικόλας: Η Νάουσα αλλάζει «σελίδα» και μπαίνει ενεργά στον δρόμο της ανάπτυξηςΤο «πράσινο φως» από την Κυβέρνηση δόθηκε για την χρηματοδότηση ύψους 10,7 εκατ. ευρώ που αφορά στην υλοποίηση σημαντικών...

Η «Ανάληψη» είναι Δεσποτική εορτή και η λέξη στην Καινή Διαθήκη αντιπροσωπεύει τη μετάβαση του Χριστού στους ουρανούς. Θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί...

Κατέληξε σήμερα πρωί Τρίτης, μετά από νοσηλεία 6 ημερών στο νοσοκομείο Βέροιας, ο γνωστός Σελιώτης Γιάννης Κόκκινος(Πατσιαβούρας) σε ηλικία 74 ετών. Παλιός αυτοκινητιστής και επί χρόνια μέχρι την...

Σε ηλικία 84 χρονών έφυγε από τη ζωή, ο Βεροιώτης πολιτικός μηχανικός Δημήτρης (Τάκης)Ζαμάνης, με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση στον τόπο του και τον Νομό Ημαθίας, από την δεκαετία του 1970 και μέχρι τις...