«Θορυβώδης» προ ημερησίας και διαδικαστική  στην ημερήσια διάταξη η πρώτη συνεδρίαση  του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Θορυβώδης» προ ημερησίας και διαδικαστική στην ημερήσια διάταξη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με εμφανή την προσπάθεια να βρει τον βηματισμό του και τον ρυθμό του, συνεδρίασε χθες βράδυ, στην πρώτη ουσιαστικά τακτική του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με τη νέα του σύνθεση, που προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η ημερήσια διάταξη αφορούσε κυρίως σε διαδικαστικά θέματα και ορισμούς εκπροσώπων σε Δ.Σ. Δημοτικών Επιτροπών και άλλων φορέων και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα προ ημερησίας διάταξης.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση η Βεροιώτισσα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ενημέρωσε το Σώμα για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 20-21 και 22 Σεπτεμβρίου στη μνήμη των 460 Εβραίων της Βέροιας και ζήτησε την βοήθεια και την στήριξη των συμβούλων.

Πρώτο μικρόφωνο από τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, που όπως είπε του έκανε αλγεινή εντύπωση η επαναφορά του θέματος για τη μεταφορά των διαθεσίμων αποθεματικών των Δήμων,  στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας να ανακληθεί η εγκύκλιος, δεδομένου ότι εκκρεμεί και η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του 2015 στο ΣτΕ.

Ερωτήσεις συμβούλων

Η μιάμιση περίπου ώρα των ερωτήσεων-απαντήσεων χαρακτηρίστηκε από έναν μακρύ κατάλογο συμβούλων που ζήτησαν τον λόγο αλλά και από σημεία έντασης κυρίως μεταξύ αρχηγών παρατάξεων της μειοψηφίας, όπου έκανε παρεμβάσεις και ο δήμαρχος.

Πρώτος ο κ. Παυλίδης, παίρνοντας τον λόγο, αναρωτήθηκε τί σημαίνει «εντεταλμένος σύμβουλος» για τη γέφυρα Κούσιου, εννοώντας τον κ. Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος όμως εκτελεί χρέη Προέδρου του Σώματος.

Ο κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι η έννοια είναι παρεξηγημένη και ρώτησε πώς θα απαντάει ο κ. Λαζαρίδης επί του θέματος; Ως πρόεδρος ή ως εντεταλμένος;

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Βοργιαζίδη-Μπατσαρά και αναρωτήθηκε  κατά πόσο είναι «πείραμα» ή «παζάρεμα θέσεων».

Σε παρέμβασή της, η οποία προκάλεσε ένταση διότι έγινε εκτός διαδικασίας, η κα Μπατσαρά εξέφρασε την διαφορετική αντίληψη της παράταξής της περί συν-εργασιών, συν-διοίκησης και συν-ανάληψης ευθυνών που σημαίνει, όπως υπογράμμισε, ατομική και όχι συλλογική ευθύνη. «Η συν-ευθύνη έχει και θέση στη διοίκηση» τόνισε.

Ακολούθησε παρέμβαση -και πάλι εκτός διαδικασίας- του Αντ. Μαρκούλη, ενώ τον λόγο ζήτησε και ο κ. Παυλίδης, οπότε, πυροσβεστικά ο δήμαρχος ζήτησε να μην ξαναπάρει κανείς αυθαίρετα τον λόγο.

Επί προσωπικού ο κ. Παυλίδης, θιγόμενος από την φράση της κας Μπατσαρά ότι το παζάρεμα θέσεων είναι στο μυαλό του καθένα, πήρε το λόγο και ζήτησε να κατατεθεί ένας προγραμματισμός για τη συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων, ώστε να αποδειχθεί η κοινή στρατηγική.

Γ. Γουλτίδης – Σ. Τζήμα

Επόμενη «σύγκρουση», ήταν αυτή μεταξύ του κ. Γ. Γουλτίδη και της αντιδημάρχου Παιδείας Συρμούλας Τζήμα για την αντιμισθία της. «Σε προηγούμενη δήλωσή σας είπατε ότι θα υπηρετήσετε αφιλοκερδώς την Αντιδημαρχεία, όμως τελικά θα πληρώνεστε» τόνισε ο κ. Γουλτίδης και ζήτησε να μάθει τί ακριβώς συμβαίνει με τον μισθό της. Η κα Τζήμα εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Γουλτίδη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και διευκρίνισε ότι ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να έχει διπλή αντιμισθία, οπότε πήρε άδεια άνευ αποδοχών και λαμβάνει μόνο την αντιμισθία της αντιδημάρχου, που είναι στο ίδιο σχεδόν ποσό.

Θέματα που αφορούν στα σχολεία, έθεσαν ο κ. Μελιόπουλος της ΛΑΣ που ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση όλων των σχολείων του Δήμου, τις υποδομές, τις ελλείψεις και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ ο κ. Στουγιάννος έθεσε το πρόβλημα που υπάρχει στην οροφή του σχολείου της Αγ. Βαρβάρας.

Η κα Τζήμα απάντησε ότι είναι σε γνώση της όλα τα προβλήματα και τα ζητήματα των σχολείων για τα οποία συνεχίζει να ενημερώνεται αναλυτικά από εργαζομένους, εκπαιδευτικούς και διευθυντές και μόλις ολοκληρώσει την συνολική εικόνα και εκτίμηση θα απαντήσει διεξοδικά στα ερωτήματα Μελιόπουλου.

Όσο για την σκεπή στο σχολείο της Αγ. Βαρβάρας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης ενημέρωσε ότι πρόκειται για συνήθη φθορά από υγρασία και θα αντιμετωπισθεί, καθότι περιλαμβάνεται σε έργα αποκατάστασης μέσω του «Φιλόδημου».

ΔΕΥΑΒ

Ένα ακόμα θέμα που ξεχώρισε και θα επανέλθει ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση αφορούσε στην ΔΕΥΑΒ. Τόσο ο κ. Μαρκούλης, όσο και ο κ. Γουλτίδης ζήτησαν να μάθουν για την σύμβαση που αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τους όρους με τους οποίους λειτουργεί, ενώ για τον Βιολογικό και την εικόνα της ΔΕΥΑΒ έθεσε θέμα ο κ. Γουλτίδης που ζήτησε να επανέλθει σε ειδική συνεδρίαση με την τοποθέτηση όλων των επικεφαλής παρατάξεων.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Γιώργος Ορφανίδης (που συνεχίζει μέχρι να ορισθεί η νέα διοίκηση) καθώς και ο δ/ντής της επιχείρησης, για να απαντήσουν συνολικά.

Καθαριότητα

Σε έντονους τόνους απάντησε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασ. Παπαδόπουλος στις αιτιάσεις Στουγιάννου για ανεπαρκή καθαριότητα, για ρύπανση των δρόμων από τα ζουμιά των απορριμματοφόρων (στην ανηφόρα της Αγ. Βαρβάρας) κατά τη μεταφορά των σκουπιδιών και για κάδους σε άθλια -όπως είπε- κατάσταση. «Η Βέροια βρωμάει» ανέφερε και αυτό πυροδότησε τον αντιδήμαρχο, ο οποίος απάντησε ότι η φράση αυτή απαξιώνει δεκάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες νυχθημερόν.

Όπως πρόσθεσε, οι δρόμοι πλένονται και γίνονται προσπάθειες να πλένονται ολόκληρες γειτονιές σ’ όλο το Δήμο, κυρίως καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο που έγιναν δεκάδες δράσεις σε γειτονιές και χωριά, τις οποίες ο Δήμος καθάρισε πριν και μετά τις εκδηλώσεις.

(Επί μέρους ερωτήσεις και ζητήματα καθημερινότητας έθεσαν αρκετοί σύμβουλοι, οπότε η συνέχεια στο αυριανό φύλλο).

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...