«Θορυβώδης» προ ημερησίας και διαδικαστική  στην ημερήσια διάταξη η πρώτη συνεδρίαση  του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Θορυβώδης» προ ημερησίας και διαδικαστική στην ημερήσια διάταξη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με εμφανή την προσπάθεια να βρει τον βηματισμό του και τον ρυθμό του, συνεδρίασε χθες βράδυ, στην πρώτη ουσιαστικά τακτική του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με τη νέα του σύνθεση, που προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η ημερήσια διάταξη αφορούσε κυρίως σε διαδικαστικά θέματα και ορισμούς εκπροσώπων σε Δ.Σ. Δημοτικών Επιτροπών και άλλων φορέων και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα προ ημερησίας διάταξης.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση η Βεροιώτισσα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ενημέρωσε το Σώμα για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 20-21 και 22 Σεπτεμβρίου στη μνήμη των 460 Εβραίων της Βέροιας και ζήτησε την βοήθεια και την στήριξη των συμβούλων.

Πρώτο μικρόφωνο από τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, που όπως είπε του έκανε αλγεινή εντύπωση η επαναφορά του θέματος για τη μεταφορά των διαθεσίμων αποθεματικών των Δήμων,  στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας να ανακληθεί η εγκύκλιος, δεδομένου ότι εκκρεμεί και η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του 2015 στο ΣτΕ.

Ερωτήσεις συμβούλων

Η μιάμιση περίπου ώρα των ερωτήσεων-απαντήσεων χαρακτηρίστηκε από έναν μακρύ κατάλογο συμβούλων που ζήτησαν τον λόγο αλλά και από σημεία έντασης κυρίως μεταξύ αρχηγών παρατάξεων της μειοψηφίας, όπου έκανε παρεμβάσεις και ο δήμαρχος.

Πρώτος ο κ. Παυλίδης, παίρνοντας τον λόγο, αναρωτήθηκε τί σημαίνει «εντεταλμένος σύμβουλος» για τη γέφυρα Κούσιου, εννοώντας τον κ. Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος όμως εκτελεί χρέη Προέδρου του Σώματος.

Ο κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι η έννοια είναι παρεξηγημένη και ρώτησε πώς θα απαντάει ο κ. Λαζαρίδης επί του θέματος; Ως πρόεδρος ή ως εντεταλμένος;

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Βοργιαζίδη-Μπατσαρά και αναρωτήθηκε  κατά πόσο είναι «πείραμα» ή «παζάρεμα θέσεων».

Σε παρέμβασή της, η οποία προκάλεσε ένταση διότι έγινε εκτός διαδικασίας, η κα Μπατσαρά εξέφρασε την διαφορετική αντίληψη της παράταξής της περί συν-εργασιών, συν-διοίκησης και συν-ανάληψης ευθυνών που σημαίνει, όπως υπογράμμισε, ατομική και όχι συλλογική ευθύνη. «Η συν-ευθύνη έχει και θέση στη διοίκηση» τόνισε.

Ακολούθησε παρέμβαση -και πάλι εκτός διαδικασίας- του Αντ. Μαρκούλη, ενώ τον λόγο ζήτησε και ο κ. Παυλίδης, οπότε, πυροσβεστικά ο δήμαρχος ζήτησε να μην ξαναπάρει κανείς αυθαίρετα τον λόγο.

Επί προσωπικού ο κ. Παυλίδης, θιγόμενος από την φράση της κας Μπατσαρά ότι το παζάρεμα θέσεων είναι στο μυαλό του καθένα, πήρε το λόγο και ζήτησε να κατατεθεί ένας προγραμματισμός για τη συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων, ώστε να αποδειχθεί η κοινή στρατηγική.

Γ. Γουλτίδης – Σ. Τζήμα

Επόμενη «σύγκρουση», ήταν αυτή μεταξύ του κ. Γ. Γουλτίδη και της αντιδημάρχου Παιδείας Συρμούλας Τζήμα για την αντιμισθία της. «Σε προηγούμενη δήλωσή σας είπατε ότι θα υπηρετήσετε αφιλοκερδώς την Αντιδημαρχεία, όμως τελικά θα πληρώνεστε» τόνισε ο κ. Γουλτίδης και ζήτησε να μάθει τί ακριβώς συμβαίνει με τον μισθό της. Η κα Τζήμα εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Γουλτίδη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και διευκρίνισε ότι ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να έχει διπλή αντιμισθία, οπότε πήρε άδεια άνευ αποδοχών και λαμβάνει μόνο την αντιμισθία της αντιδημάρχου, που είναι στο ίδιο σχεδόν ποσό.

Θέματα που αφορούν στα σχολεία, έθεσαν ο κ. Μελιόπουλος της ΛΑΣ που ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση όλων των σχολείων του Δήμου, τις υποδομές, τις ελλείψεις και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ ο κ. Στουγιάννος έθεσε το πρόβλημα που υπάρχει στην οροφή του σχολείου της Αγ. Βαρβάρας.

Η κα Τζήμα απάντησε ότι είναι σε γνώση της όλα τα προβλήματα και τα ζητήματα των σχολείων για τα οποία συνεχίζει να ενημερώνεται αναλυτικά από εργαζομένους, εκπαιδευτικούς και διευθυντές και μόλις ολοκληρώσει την συνολική εικόνα και εκτίμηση θα απαντήσει διεξοδικά στα ερωτήματα Μελιόπουλου.

Όσο για την σκεπή στο σχολείο της Αγ. Βαρβάρας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης ενημέρωσε ότι πρόκειται για συνήθη φθορά από υγρασία και θα αντιμετωπισθεί, καθότι περιλαμβάνεται σε έργα αποκατάστασης μέσω του «Φιλόδημου».

ΔΕΥΑΒ

Ένα ακόμα θέμα που ξεχώρισε και θα επανέλθει ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση αφορούσε στην ΔΕΥΑΒ. Τόσο ο κ. Μαρκούλης, όσο και ο κ. Γουλτίδης ζήτησαν να μάθουν για την σύμβαση που αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τους όρους με τους οποίους λειτουργεί, ενώ για τον Βιολογικό και την εικόνα της ΔΕΥΑΒ έθεσε θέμα ο κ. Γουλτίδης που ζήτησε να επανέλθει σε ειδική συνεδρίαση με την τοποθέτηση όλων των επικεφαλής παρατάξεων.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Γιώργος Ορφανίδης (που συνεχίζει μέχρι να ορισθεί η νέα διοίκηση) καθώς και ο δ/ντής της επιχείρησης, για να απαντήσουν συνολικά.

Καθαριότητα

Σε έντονους τόνους απάντησε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασ. Παπαδόπουλος στις αιτιάσεις Στουγιάννου για ανεπαρκή καθαριότητα, για ρύπανση των δρόμων από τα ζουμιά των απορριμματοφόρων (στην ανηφόρα της Αγ. Βαρβάρας) κατά τη μεταφορά των σκουπιδιών και για κάδους σε άθλια -όπως είπε- κατάσταση. «Η Βέροια βρωμάει» ανέφερε και αυτό πυροδότησε τον αντιδήμαρχο, ο οποίος απάντησε ότι η φράση αυτή απαξιώνει δεκάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες νυχθημερόν.

Όπως πρόσθεσε, οι δρόμοι πλένονται και γίνονται προσπάθειες να πλένονται ολόκληρες γειτονιές σ’ όλο το Δήμο, κυρίως καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο που έγιναν δεκάδες δράσεις σε γειτονιές και χωριά, τις οποίες ο Δήμος καθάρισε πριν και μετά τις εκδηλώσεις.

(Επί μέρους ερωτήσεις και ζητήματα καθημερινότητας έθεσαν αρκετοί σύμβουλοι, οπότε η συνέχεια στο αυριανό φύλλο).

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέροια: Αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε βράχια - Περιπέτεια για τους επιβάτες του τρένου

Βέροια: Αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε βράχια -...

«Λαχτάρησαν» οι επιβάτες και το προσωπικό...

Εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ: Κυκλοφορεί αύριο σε όλα περίπτερα και τους συνδρομητές της

Εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ: Κυκλοφορεί αύριο σε όλα περίπτερα...

Εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ: Κυκλοφορεί αύριο σε όλα περίπτερα...

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα της Κυριακής (17/1) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα της Κυριακής (17/1) στην Ημαθία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Δήμος Βέροιας: Κλειστά όλα τα σχολεία την Δευτέρα

Δήμος Βέροιας: Κλειστά όλα τα σχολεία την Δευτέρα

Με απόφαση του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, όλες...

Οδηγίες και ωράριο καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας

Οδηγίες και ωράριο καταστημάτων από τον Εμπορικό...

Ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το πρόγραμμα του...

Έρχονται δάνεια έως 50.000 ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου 90%

Έρχονται δάνεια έως 50.000 ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου 90%

Για τη δέσμη μέτρων που αφορούν τις μικρές...

Η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων

Η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καφέ και των...

Πάνε προς άνοιγμα και οι καφετέριες και τα εστιατόρια...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα του Σαββάτου (16/1) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα του Σαββάτου (16/1) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

ΑΚΟΥ 99.6FM
 
ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

«Λαχτάρησαν» οι επιβάτες και το προσωπικό της αμαξοστοιχίας 87 που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινα-Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το τρένο προσέκρουσε σε βράχια, τα οποία είχαν πέσει σε...

Στη Βέροια «Εν τη οποία εδημιούργησα εαυτόν» χάριν ευγνωμοσύνης αφήνω όλην την περιουσίαν μου για την εξυπηρέτησιν φιλανθρωπικών σκοπών.«Τίποτε δεν εξαγιάζει τον βίον ενός ανθρώπου περισσότερον όσον η...

Πολύ νερό έπεσε  στον κάμπο της Ημαθίας και σε περιοχές του δήμου Βέροιας από την έντονη και πολύωρη χθεσινή βροχόπτωση, ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως μας ενημέρωσε ο...

Με θεσμικές παρεμβάσεις  του Υπουργείου Ενέργειας που επεξεργάζονται  τα συναρμόδια υπουργεία, το ΤΕΕ  και η Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των ετοιμόρροπων και...