«Θορυβώδης» προ ημερησίας και διαδικαστική  στην ημερήσια διάταξη η πρώτη συνεδρίαση  του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Θορυβώδης» προ ημερησίας και διαδικαστική στην ημερήσια διάταξη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Με εμφανή την προσπάθεια να βρει τον βηματισμό του και τον ρυθμό του, συνεδρίασε χθες βράδυ, στην πρώτη ουσιαστικά τακτική του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με τη νέα του σύνθεση, που προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η ημερήσια διάταξη αφορούσε κυρίως σε διαδικαστικά θέματα και ορισμούς εκπροσώπων σε Δ.Σ. Δημοτικών Επιτροπών και άλλων φορέων και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα προ ημερησίας διάταξης.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση η Βεροιώτισσα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ενημέρωσε το Σώμα για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 20-21 και 22 Σεπτεμβρίου στη μνήμη των 460 Εβραίων της Βέροιας και ζήτησε την βοήθεια και την στήριξη των συμβούλων.

Πρώτο μικρόφωνο από τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, που όπως είπε του έκανε αλγεινή εντύπωση η επαναφορά του θέματος για τη μεταφορά των διαθεσίμων αποθεματικών των Δήμων,  στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας να ανακληθεί η εγκύκλιος, δεδομένου ότι εκκρεμεί και η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του 2015 στο ΣτΕ.

Ερωτήσεις συμβούλων

Η μιάμιση περίπου ώρα των ερωτήσεων-απαντήσεων χαρακτηρίστηκε από έναν μακρύ κατάλογο συμβούλων που ζήτησαν τον λόγο αλλά και από σημεία έντασης κυρίως μεταξύ αρχηγών παρατάξεων της μειοψηφίας, όπου έκανε παρεμβάσεις και ο δήμαρχος.

Πρώτος ο κ. Παυλίδης, παίρνοντας τον λόγο, αναρωτήθηκε τί σημαίνει «εντεταλμένος σύμβουλος» για τη γέφυρα Κούσιου, εννοώντας τον κ. Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος όμως εκτελεί χρέη Προέδρου του Σώματος.

Ο κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι η έννοια είναι παρεξηγημένη και ρώτησε πώς θα απαντάει ο κ. Λαζαρίδης επί του θέματος; Ως πρόεδρος ή ως εντεταλμένος;

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία Βοργιαζίδη-Μπατσαρά και αναρωτήθηκε  κατά πόσο είναι «πείραμα» ή «παζάρεμα θέσεων».

Σε παρέμβασή της, η οποία προκάλεσε ένταση διότι έγινε εκτός διαδικασίας, η κα Μπατσαρά εξέφρασε την διαφορετική αντίληψη της παράταξής της περί συν-εργασιών, συν-διοίκησης και συν-ανάληψης ευθυνών που σημαίνει, όπως υπογράμμισε, ατομική και όχι συλλογική ευθύνη. «Η συν-ευθύνη έχει και θέση στη διοίκηση» τόνισε.

Ακολούθησε παρέμβαση -και πάλι εκτός διαδικασίας- του Αντ. Μαρκούλη, ενώ τον λόγο ζήτησε και ο κ. Παυλίδης, οπότε, πυροσβεστικά ο δήμαρχος ζήτησε να μην ξαναπάρει κανείς αυθαίρετα τον λόγο.

Επί προσωπικού ο κ. Παυλίδης, θιγόμενος από την φράση της κας Μπατσαρά ότι το παζάρεμα θέσεων είναι στο μυαλό του καθένα, πήρε το λόγο και ζήτησε να κατατεθεί ένας προγραμματισμός για τη συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων, ώστε να αποδειχθεί η κοινή στρατηγική.

Γ. Γουλτίδης – Σ. Τζήμα

Επόμενη «σύγκρουση», ήταν αυτή μεταξύ του κ. Γ. Γουλτίδη και της αντιδημάρχου Παιδείας Συρμούλας Τζήμα για την αντιμισθία της. «Σε προηγούμενη δήλωσή σας είπατε ότι θα υπηρετήσετε αφιλοκερδώς την Αντιδημαρχεία, όμως τελικά θα πληρώνεστε» τόνισε ο κ. Γουλτίδης και ζήτησε να μάθει τί ακριβώς συμβαίνει με τον μισθό της. Η κα Τζήμα εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Γουλτίδη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και διευκρίνισε ότι ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να έχει διπλή αντιμισθία, οπότε πήρε άδεια άνευ αποδοχών και λαμβάνει μόνο την αντιμισθία της αντιδημάρχου, που είναι στο ίδιο σχεδόν ποσό.

Θέματα που αφορούν στα σχολεία, έθεσαν ο κ. Μελιόπουλος της ΛΑΣ που ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση όλων των σχολείων του Δήμου, τις υποδομές, τις ελλείψεις και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ ο κ. Στουγιάννος έθεσε το πρόβλημα που υπάρχει στην οροφή του σχολείου της Αγ. Βαρβάρας.

Η κα Τζήμα απάντησε ότι είναι σε γνώση της όλα τα προβλήματα και τα ζητήματα των σχολείων για τα οποία συνεχίζει να ενημερώνεται αναλυτικά από εργαζομένους, εκπαιδευτικούς και διευθυντές και μόλις ολοκληρώσει την συνολική εικόνα και εκτίμηση θα απαντήσει διεξοδικά στα ερωτήματα Μελιόπουλου.

Όσο για την σκεπή στο σχολείο της Αγ. Βαρβάρας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης ενημέρωσε ότι πρόκειται για συνήθη φθορά από υγρασία και θα αντιμετωπισθεί, καθότι περιλαμβάνεται σε έργα αποκατάστασης μέσω του «Φιλόδημου».

ΔΕΥΑΒ

Ένα ακόμα θέμα που ξεχώρισε και θα επανέλθει ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση αφορούσε στην ΔΕΥΑΒ. Τόσο ο κ. Μαρκούλης, όσο και ο κ. Γουλτίδης ζήτησαν να μάθουν για την σύμβαση που αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τους όρους με τους οποίους λειτουργεί, ενώ για τον Βιολογικό και την εικόνα της ΔΕΥΑΒ έθεσε θέμα ο κ. Γουλτίδης που ζήτησε να επανέλθει σε ειδική συνεδρίαση με την τοποθέτηση όλων των επικεφαλής παρατάξεων.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Γιώργος Ορφανίδης (που συνεχίζει μέχρι να ορισθεί η νέα διοίκηση) καθώς και ο δ/ντής της επιχείρησης, για να απαντήσουν συνολικά.

Καθαριότητα

Σε έντονους τόνους απάντησε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασ. Παπαδόπουλος στις αιτιάσεις Στουγιάννου για ανεπαρκή καθαριότητα, για ρύπανση των δρόμων από τα ζουμιά των απορριμματοφόρων (στην ανηφόρα της Αγ. Βαρβάρας) κατά τη μεταφορά των σκουπιδιών και για κάδους σε άθλια -όπως είπε- κατάσταση. «Η Βέροια βρωμάει» ανέφερε και αυτό πυροδότησε τον αντιδήμαρχο, ο οποίος απάντησε ότι η φράση αυτή απαξιώνει δεκάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες νυχθημερόν.

Όπως πρόσθεσε, οι δρόμοι πλένονται και γίνονται προσπάθειες να πλένονται ολόκληρες γειτονιές σ’ όλο το Δήμο, κυρίως καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο που έγιναν δεκάδες δράσεις σε γειτονιές και χωριά, τις οποίες ο Δήμος καθάρισε πριν και μετά τις εκδηλώσεις.

(Επί μέρους ερωτήσεις και ζητήματα καθημερινότητας έθεσαν αρκετοί σύμβουλοι, οπότε η συνέχεια στο αυριανό φύλλο).

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα του βουλευτή της Ν.Δ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Μήνυμα του βουλευτή της Ν.Δ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την...

Σήμερα παρευρέθηκα στο μνημόσυνο των νεκρών μίας από...

Βέροια: Άγρια συμπλοκή ρομά στην Μητροπόλεως - Έκαναν

Βέροια: Άγρια συμπλοκή ρομά στην Μητροπόλεως - Έκαναν...

Αγρία συμπλοκή μεταξύ ομάδων Ρομά διαδραματίστηκε...

Βέροια: Κατέθεσαν στεφάνια στη Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (Εικόνες)

Βέροια: Κατέθεσαν στεφάνια στη Μνήμη της Γενοκτονίας...

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ωρολογίου...

Βέροια: Δεσποζόμενος σκύλος επιτέθηκε σε μαθήτρια

Βέροια: Δεσποζόμενος σκύλος επιτέθηκε σε μαθήτρια

Στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα σκύλου βρέθηκε ένα...

Θανατηφόρο ατύχημα στο δρόμο Λουτρού - Επισκοπής

Θανατηφόρο ατύχημα στο δρόμο Λουτρού - Επισκοπής

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με θύμα 32χρονο άνδρα...

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - Φιλόλογος Οι...

Δικογραφία σε βάρος ιερόσυλου που διέρρηξε παγκάρι σε Μοναστήρι της Ημαθίας

Δικογραφία σε βάρος ιερόσυλου που διέρρηξε παγκάρι σε...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε ...

Το κράτος είναι –πρέπει να είναι-  προστάτης του παιδιού και οι γονείς

Το κράτος είναι –πρέπει να είναι- προστάτης του...

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΆνθρωποι χωρίς Θεό και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αγρία συμπλοκή μεταξύ ομάδων Ρομά διαδραματίστηκε λίγο πριν τις 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής (20/9/2020) στο κέντρο της Βέροιας και συγκεκριμένα στην οδό Μητροπόλεως και στο εστιατόριο "Στάσου...

Στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα σκύλου βρέθηκε ένα 11χρονο κορίτσι στην Βέροια, το Σάββατο το βράδυ. Το άτυχο κορίτσι έπαιζε σε γηπεδάκι της περιοχής Παπάγου όταν την πλησίασε και την δάγκωσε δεσποζόμενος...

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με θύμα 32χρονο άνδρα σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (20/9/2020), στην επαρχιακή οδό Λουτρού – Επισκοπής, στην Ημαθία.@@ads-307@@Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο...

Του Μάκη ΔημητράκηΦθινόπωρο του 1965. Περίοδος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη συμπρωτεύουσα. Η ΔΕΘ αποτελεί ένα οικονομικό-πολιτιστικό γεγονός για όλη την Ελλάδα και πάμπολλες...