Καρκίνος μαστού: Οι μικρές αλλαγές που τον κρατούν μακριά

Καρκίνος μαστού: Οι μικρές αλλαγές που τον κρατούν μακριά

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μιας γυναίκας μπορεί να είναι ικανές να προλάβουν ένα μεγάλο ποσοστό διαγνώσεων καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διαχείριση του σωματικού βάρους, σωματική δραστηριότητα, διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ άλλων.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, παγκοσμίως. Και αναρίθμητες μελέτες έχουν εστιάσει στην πρόληψη του καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα: ο τρόπος ζωής αποτελεί τον καλύτερο και ευκολότερα τροποποιήσιμο παράγοντα πρόληψης.

Το 2018 το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου επικαιροποίησαν τις συστάσεις τους για την πρόληψη του καρκίνου ανάλογα με την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση. Οι συστάσεις περιελάμβαναν μερικά από τα πιο συχνά τροποποιήσιμα συστατικά του κινδύνου καρκίνου μαστού όπως η άσκηση, η διατροφή, το αλκοόλ και ο θηλασμός.

Εν συνόλω οι συστάσεις βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία όπως:

  • Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υπάρχουν 1-,5-2,0 φορές αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αν είναι παχύσαρκες.
  • Το σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ως αποτέλεσμα της υπερινσουλιναιμίας, της αυξημένης οιστραδιόλης και της φλεγμονής.
  • Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της μπορεί να προλάβει μια στις οκτώ περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
  • Το αλκοόλ είναι καρκινογόνο και προκαλεί το 6,4% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού.
  • Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και όσο περισσότερο πίνει μια γυναίκα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος καρκίνου μαστού.
  • Το σχέδιο Cancer Update Project το 2017 κατέγραψε σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μη αμυλούχων λαχανικών και μικρότερου κινδύνου καρκίνου μαστού.

«Δεδομένης της συχνότητας του καρκίνου του μαστού και των αποδείξεων που υποστηρίζουν την πρόληψη ως το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέρος της μακροχρόνιας στρατηγικής μείωσης του κινδύνου νόσησης, οι αλλαγές του τρόπου ζωής πρέπει να προτείνονται σε όλες τις γυναίκες», εξηγεί η Δρ. Juliana Kling από την Κλινική Mayo της Αριζόνα που παρουσίασε τις αναθεωρημένες συστάσεις στο συνέδριο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο υψηλός είναι ο μεταβολισμός σας αυτήν τη στιγμή – Μέτρηση

Πόσο υψηλός είναι ο μεταβολισμός σας αυτήν τη στιγμή –...

Ο μεταβολισμός σας βασίζεται στον Βασικό Μεταβολικό...

Χρήση κλιματιστικών την εποχή της νόσου COVID-19

Χρήση κλιματιστικών την εποχή της νόσου COVID-19

Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ήδη...

Πρόπολη – ένα ισχυρό αντιβιοτικό που προέρχεται από τις μέλισσες

Πρόπολη – ένα ισχυρό αντιβιοτικό που προέρχεται από...

Οι μέλισσες – τα αγαπημένα έντομα της φύσης τα οποία...

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για σοβαρή νόσο που πλήττει μικρά παιδιά

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για σοβαρή νόσο που...

Πρωτοφανής και άκρως επικίνδυνη νόσος έχει εμφανιστεί...

Ο βεροιώτης ψυχολόγος Αντώνης Καραβασίλης #Απαντά στα ερωτήματα σας# - Βίντεο

Ο βεροιώτης ψυχολόγος Αντώνης Καραβασίλης #Απαντά στα...

Σε ένα 5 λεπτό βιντεάκι ο βεροιώτης ψυχολόγος Αντώνης...

Γραμμή στήριξης 110: Τηλεφωνική βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Γραμμή στήριξης 110: Τηλεφωνική βοήθεια στα θύματα...

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για άσκηση βίας στα μέλη της...

Απλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον κορονοϊό

Απλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον κορονοϊό

Xρήσιμες και απλές πληροφορίες για τον κορονοϊό, μας...

40 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τον εξοπλισμό Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

40 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τον...

Στον εξοπλισμό των δομών πρωτοβάθμιας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...