Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Κ.ΡΑΚΤΙΒΑΝ (ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ) - επιτακτικό χρέος ευθύνης στην ιστορία της Βέροιας.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Κ.ΡΑΚΤΙΒΑΝ (ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ) - επιτακτικό χρέος ευθύνης στην ιστορία της Βέροιας.

Του Πάρη Παπακανάκη

Αναπόφευκτη και φυσικό επακόλουθο της προηγούμενής μας στο «Ρολόι της Βέροιας» είναι η σημερινή αναφορά μας στην ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων επί της ομώνυμης πλατείας Ωρολογίου (ευρύτερα γνωστή στους πολίτες της Βέροιας) ή Κ. Ρακτιβάν.

Κατά τη δημοσίευση της έγκρισης του έργου της ανάπλασής της, στις 4-08-2006 , ο (τότε) Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής κ. Γιώργος Τσιότρας δήλωσε: « (…) πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στην κατεύθυνση της ανάδειξης του κεντρικού τμήματος της Βέροιας και της διατήρησης του ιστορικού χαρακτήρα του. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της πλατείας Ωρολογίου, που αποτελούσε κεντρικό πυρήνα της κοινωνικής ζωής της πόλης και η δημιουργία χώρου που θα επαναφέρουν στην περιοχή τις παλιές της χρήσεις. Η σχετική μελέτη είναι πολύ σημαντική και η πόλη της Βέροιας θα έχει την ευκαιρία για μια ανάπλαση που θα είναι εμφανής στο σύνολο της φυσιογνωμίας της πόλης».

Θα αναγνωρίσουμε ασφαλώς ότι το συγκεκριμένο έργο πέτυχε τη δημιουργία ενός ενιαίου, ικανοποιητικού σε έκταση χώρου, όπου υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές κ.α. εκδηλώσεις, έχοντας ως σκηνικό το όμορφο κτήριο των παλαιών Δικαστηρίων (θυμίζουμε οθωμανικό διοικητήριο). Όσον αφορά όμως στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της εξαγγελίας, νομίζουμε ότι η γραπτή δήλωση των 150 διαμαρτυρόμενων πολιτών, η οποία κατατέθηκε με προσωπική παρουσία εκπροσώπων τους στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, εκφράζει απόλυτα το κοινό λαϊκό αίσθημα:

«Η Πλατεία Ωρολογίου, η κεντρική πλατεία της πόλης μας, σήμερα, περισσότερο από οκτώ χρόνια μετά από την ανάπλαση της, είναι ένας “έρημος τόπος”, ένας τόπος που “διώχνει” αντί να προσελκύει τους ανθρώπους. Και οι λίγοι που τη διασχίζουν σπεύδουν να διαβούν τάχιστα την πλατεία γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να σε κρατάει σε αυτήν.

1) Οι υπερήλικες δεν έχουν μια γωνιά να ξαποστάσουν/ οι γονείς με μικρά παιδιά τρέμουν να τα αφήσουν να τρέξουν, καθώς παντού υπάρχουν μαρμάρινες “παγίδες”, με αποκορύφωμα το ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μνημείο των πεσόντων, με τα αιχμηρά γυαλιά που προεξέχουν (έχουν ήδη προκληθεί πολλά ατυχήματα με θύματα παιδιά).

2) Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με το σιντριβάνι (που για άγνωστους λόγους δεν λειτουργεί) και “χάσκει” εδώ και χρόνια, ένα ξερόκουτο με πέτρες και καλώδια.

3) Αδικαιολόγητα εκτεταμένη είναι η πλακόστρωση, που τους θερινούς μήνες αντί να είναι για τους μη προνομιούχους δημότες ένα καταφύγιο δροσιάς και ανάπαυλας, κατέληξε να είναι ένας εφιαλτικός ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ, ένας ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΑΝΘΡΟΠΟΔΙΩΚΤΗΣ, για ντόπιους και περαστικούς.

4) Το ελάχιστο περιφερειακό πράσινο δεν αρκεί για να εκτονώσει την συσσωρευμένη λάβα της πλατείας…»

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι έντονες επίσης διαμαρτυρίες μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας για την επιβάρυνση που επέφερε στο “καυτό” θέμα της κυκλοφορίας των οχημάτων…

Βασική αιτία αυτής της απογοητευτικής εξέλιξης είναι η βεβιασμένη-ευκαιριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός σύνθετου ζητήματος, υπό την πίεση «να μην χαθεί η κρατική χρηματοδότηση».      

Είναι επομένως επιβεβλημένη υποχρέωση της νυν Δημοτικής Αρχής και του νεοεκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου να ενσκήψουν άμεσα, αλλά αυτή τη φορά συνολικά στην: «…ανακατασκευή της Πλατείας Ωρολογίου, η οποία εκτός της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισής της θα περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός σύγχρονου ρολογιού με σκοπό την ανάδειξη της πλατείας σε αληθινό τοπόσημο για την πόλη», σε συνδυασμό με την «αξιοποίηση του κτηρίου των παλαιών Δικαστηρίων», την « …ενοποίηση των χώρων του Βήματος Αποστόλου Παύλου και του 3ου-14ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας» και την « …ενοποίηση των διατηρητέων συνοικιών Κυριώτισσας, Μπαρμπούτας και Παναγίας Δεξιάς με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας φυσιογνωμίας “Παλιάς Πόλης” » ( θυμίζουμε: προεκλογικές δεσμεύσεις στον 6ο άξονα: Υποδομές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, της πλειονοψηφήσασας παράταξης) λαμβάνοντας επιπλέον σοβαρά υπόψη την παράμετρο της διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων. 

Η παρακαταθήκη της φωνής του αειμνήστου Δημάρχου Αντωνίου Πρωτοψάλτη, ο οποίος πρώτος ξεκίνησε μεθοδικά τη διαμόρφωση της πλατείας Ωρολογίου, ακούγεται με «…βροντερή και καθαρά βεργιώτικη προφορά: Εμείς τόσο ηξέραμε, τόσο εκάναμε. Μας φαίνεται καλό, (…) αργότερα, θα έλθουν νεώτεροι άνθρωποι και γραμματισμένοι, που θα ξέρουν περισσότερα πράγματα και ας κάνουν καλύτερο…»  Γιάννης Αλεξιάδης, 1983, Βεροιώτικες αράδες. 

Πηγή φωτογραφιών: Ομάδα Παλιές Φωτογραφίες Βέροιας 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...