Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ζητά με ερώτησή του από τον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ζητά με ερώτησή του από τον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης προκειμένου να δοθεί περαιτέρω σημαντική ανάσα στο σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών, ζητάω από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα με σχετική Ερώτησή του.

Όπως επισημαίνει, τα «θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών που φέρνει τόσο η φετινή φθηνότερη τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και η ανακοίνωση του Υπουργού για ταχύτερη καταβολή τη φετινή χρονιά του επιδόματος θέρμανσης και για διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησής του, δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα.

Καθώς η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, όπως υπογραμμίζει, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Τονίζω δε ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, που καταναλώνουν το προϊόν συχνότατα για διάστημα άνω των 6 μηνών όσο και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι).

Κυρίως όμως, θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ΣΥΝΟΛΟ των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλη την ελληνική επικράτεια, που πληρώνει τους φόρους στο κράτος και χρειάζεται και αυτό να αισθανθεί ότι οι χρόνιες οικονομικές του θυσίες έχουν ένα ορατό για την τσέπη του αποτέλεσμα.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

09-10-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Σταϊκούρα Χρήστο

 

 

Θέμα: Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

 

Κύριε Υπουργέ,

«Θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των ελλήνων πολιτών φέρνει η φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία σύμφωνα με τα τώρα στοιχεία που αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας θα είναι περί τα 9,5-10 λεπτά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του 2018 (από 1,145 στο 1,05 ευρώ/λίτρο).

Το γεγονός αυτό, σημαίνει πρακτικά ότι οι καταναλωτές θα έχουν μια ωφέλεια περί τα 95-100 ευρώ/χιλιόλιτρο, κάτι που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά στην οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί νωρίτερα από την περσινή χρονιά καθώς, όπως ανακοινώσατε, την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, με στόχο να καταβληθεί το σύνολο του ποσού στους δικαιούχους εντός του 2019 αλλά και να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Παρά ταύτα, η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Όπως υπογραμμίζεται σε αρκετά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι περίπου το 46% της τιμής είναι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ). Ενώ από το 2010 έως σήμερα ο ΕΦΚ συν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επ’ αυτού αυξήθηκε κατά 1.244% και από 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαμορφώνεται πλέον σε 347,2 ευρώ.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, οδήγησε εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια

όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης

όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους

αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Το πετρέλαιο αποτελεί κυρίαρχο μέσο θέρμανσης των Ελλήνων πολιτών

Επειδή ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών επιβαρύνονται οικονομικά λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κατανάλωσης ήδη από τις αρχές του Οκτωβρίου και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου

Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι)

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι προτίθεται το Υπουργείο να πράξει αναφορικά με τη ζητούμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης;

 

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό  ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων...

-Ζητούν την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο...

Υπουργός Εθνικής Άμυνας προς Τάσο Μπαρτζώκα:   Εξετάζεται η προοπτική   παραμονής του καθεστώτος της 1ης Μεραρχίας

Υπουργός Εθνικής Άμυνας προς Τάσο Μπαρτζώκα: ...

- Απάντηση του Υπουργού σε πρόσφατη Ερώτηση του...

Να του ζήσει!

Να του ζήσει!

Στον αγαπητό συνεργάτη μας Βασίλη Βόλκο που έγινε...

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε σε αποστραγγιστικό κανάλι!

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε σε...

Το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, Ι.Χ. αυτοκίνητο...

Αναστάτωση στην Αλεξάνδρεια από  συμπλοκή μεταξύ ρομά και μεταναστών Π. Γκυρίνης: «Τέτοιες καταστάσεις απαιτούν ψυχραιμία, ενημέρωση και σωστές αποφάσεις»

Αναστάτωση στην Αλεξάνδρεια από συμπλοκή μεταξύ ρομά...

Αναστατώθηκε η περιοχή της Αλεξάνδρειας τα ξημερώματα...

Θέματα καθημερινότητας του Σελίου εν όψει του χειμώνα έθεσε ο Γ. Φαρσαρώτος στον Κ. Καλαιτζίδη

Θέματα καθημερινότητας του Σελίου εν όψει του χειμώνα...

Προγραμματισμένη συνάντηση είχε την περασμένη...

Άγρια καταδίωξη ΙΧ από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ στη Βέροια!  - Στη προσπάθεια του να ξεφύγει, έπεσε σε χαντάκι και συνελήφθη

Άγρια καταδίωξη ΙΧ από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ στη Βέροια! - Στη...

Άγρια καταδίωξη έλαβε χώρα γύρω στις 21.30 το βράδυ της...

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

"Έφυγε" από τη ζωή η Μαρία Χατζόγλου σε ηλικία 74 ετών. Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 16:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Απ. Πέτρου και Παύλου Μητρόπολη Βέροιας.Η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις...

Στις 8/10/2019 το απόγευμα δεχθήκαμε μια κλήση από την Πρωτοβουλία για το Παιδί στην περιοχή της αστυνομίας για ένα σκυλί σοβαρά τραυματισμένο. Μεταφέρθηκε από εθελοντές στο κτηνιατρείο του κ. Χατζησαλάτα, όπου...

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε η είδηση της απώλειας μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ημαθίας. Ο γιατρός, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και πολιτικός, αλλά πάνω απ' όλα Άνθρωπος, Ορέστης...

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...