Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ζητά με ερώτησή του από τον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ζητά με ερώτησή του από τον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης προκειμένου να δοθεί περαιτέρω σημαντική ανάσα στο σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών, ζητάω από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα με σχετική Ερώτησή του.

Όπως επισημαίνει, τα «θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών που φέρνει τόσο η φετινή φθηνότερη τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και η ανακοίνωση του Υπουργού για ταχύτερη καταβολή τη φετινή χρονιά του επιδόματος θέρμανσης και για διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησής του, δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα.

Καθώς η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, όπως υπογραμμίζει, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Τονίζω δε ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, που καταναλώνουν το προϊόν συχνότατα για διάστημα άνω των 6 μηνών όσο και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι).

Κυρίως όμως, θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ΣΥΝΟΛΟ των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλη την ελληνική επικράτεια, που πληρώνει τους φόρους στο κράτος και χρειάζεται και αυτό να αισθανθεί ότι οι χρόνιες οικονομικές του θυσίες έχουν ένα ορατό για την τσέπη του αποτέλεσμα.

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

09-10-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Σταϊκούρα Χρήστο

 

 

Θέμα: Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

 

Κύριε Υπουργέ,

«Θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των ελλήνων πολιτών φέρνει η φετινή τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία σύμφωνα με τα τώρα στοιχεία που αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας θα είναι περί τα 9,5-10 λεπτά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του 2018 (από 1,145 στο 1,05 ευρώ/λίτρο).

Το γεγονός αυτό, σημαίνει πρακτικά ότι οι καταναλωτές θα έχουν μια ωφέλεια περί τα 95-100 ευρώ/χιλιόλιτρο, κάτι που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά στην οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί νωρίτερα από την περσινή χρονιά καθώς, όπως ανακοινώσατε, την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, με στόχο να καταβληθεί το σύνολο του ποσού στους δικαιούχους εντός του 2019 αλλά και να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Παρά ταύτα, η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Όπως υπογραμμίζεται σε αρκετά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι περίπου το 46% της τιμής είναι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ). Ενώ από το 2010 έως σήμερα ο ΕΦΚ συν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επ’ αυτού αυξήθηκε κατά 1.244% και από 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαμορφώνεται πλέον σε 347,2 ευρώ.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, οδήγησε εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια

όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης

όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους

αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Το πετρέλαιο αποτελεί κυρίαρχο μέσο θέρμανσης των Ελλήνων πολιτών

Επειδή ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών επιβαρύνονται οικονομικά λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κατανάλωσης ήδη από τις αρχές του Οκτωβρίου και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου

Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι)

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι προτίθεται το Υπουργείο να πράξει αναφορικά με τη ζητούμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης;

 

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση   στην Αλεξάνδρεια για την δράση της Οργάνωσης Α21 και την κατάργηση της   δουλείας στον 21ο αιώνα

Ενημερωτική εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για την δράση...

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, συνάντηση...

22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη...

Ο Βάλτος

Ο Βάλτος

Πώς αγριεύει ο άνθρωπος,σε τι δρόμους μπερδεύετε ο...

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ Τρία χρόνια χωρίς ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΟ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ Τρία χρόνια χωρίς ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΟ

«Τρία χρόνια περάσανε, δίχως να σ’ ανταμώσω.Τρία...

 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος        Από...

Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βέροιας

Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου...

Πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ανακοινώθηκε από το...

Συνελήφθη 38χρονος για πώληση πυροτεχνημάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια

Συνελήφθη 38χρονος για πώληση πυροτεχνημάτων χωρίς την...

Συνελήφθη χθες (21 Φεβρουαρίου 2020) το μεσημέρι...

Λύση στο πρόβλημα των αναδρομικών ποσών συντάξεων προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών

Λύση στο πρόβλημα των αναδρομικών ποσών συντάξεων...

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τους πεσόντες υπέρ πατρίδας, τίμησε η Ι Μεραρχία πεζικού Βέροιας το πρωί του σημερινού ψυχοσάββατου 22 Φεβρουαρίου ,στα στρατιωτικά νεκροταφεία Βέροιας, στα Κοιμητήρια της πόλης.Παρουσία συγγενών και...

«Η Κόρη της Βέροιας» αναμφίβολα είναι ένα –και το μοναδικό- έργο τέχνης που έκανε και συνεχίζει να κάνει γνωστή την πόλη μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία, αφού το αυθεντικό μπρούτζινο...

Η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της ΚΕΠΑ, του κ. Γιάννη Καμπούρη, αναφορικά με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου να παραχωρήσει το (χαρακτηρισμένο ως μνημείο) αρχοντικό Σαράφογλου, προς χρήση,...

Πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οικογένειες και ζευγάρια από την κατακόρυφη πτώση των «οικοδομών» την 10ετία της κρίσηςΤης Σοφίας ΓκαγκούσηΕνός κακού, μύρια έπονται και το πάγωμα της ανοικοδόμησης είχε...