ΤΟΠΙΚΑ

Νιφετοί στο κατάστρωμα (σκόρπιες σκέψεις σε σκόρπιες λέξεις)

Νιφετοί στο κατάστρωμα (σκόρπιες σκέψεις σε σκόρπιες λέξεις)

Της Νανάς 

Παπαϊωάννου

 

Ο άνθρωπος κορυφαία αξία, δημιούργημα του Πανάγαθου Θεού ή απλό νούμερο, μια ευτελής παρουσία, άνευ σημασίας;

Ανοιχτή αυλαία, διαφορετικά σκηνικά πλάνα, με κουστούμια για όλες τις περιστάσεις και γιατί όχι...διαπλεκόμενες εκφάνσεις, με πρωταγωνιστές και κομπάρσους. Προπάντων, κομπάρσους, είθισται απ’ τον κώδικα υβριδικής γονιμοποίησης.

Και τ’ αδιέξοδα ρεμβάζουν στο ημίφως δυσδιάκριτων ατραπών, φωνασκούντων σε αλλότριες γλώσσες.

Το υπερφίαλο εγώ, σε ακατάσχετη φλυαρία κάτω από  μικροσκοπικούς ή μεγεθυντικούς φακούς, οδεύει στην κατάργηση του αυτεξούσιου, υποταγμένο σε ξενόφερτα στοιχεία, αλλογενή, αντίπαλα σ’ ευγενικές εικασίες.

Η υποκρισία με τη φαντασμαγορία μεθυστικής υπεροψίας σε καθημερινή αντιμαχία με τον εσώτερο υποβολέα, αυτόν της αλήθειας.  Πνευματική ένδεια, αποτέλεσμα αλλοτρίωσης της  ηθικής υπόστασης, τυχάρπαστες επιλογές και ο συρμός σε νυκτοπορία σκέψης, χωρίς αμπάρες προστασίας.

Η υψηλή τεχνολογία στο απώγειο της δόξας της, μεγιστοποιεί  ψευδαισθήσεις αυτοείδωλης λατρείας, με ό, τι συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της καθημερινής συμπόρευσης.  

Η εικόνα σε εκατοντάδες αντικατοπτρισμούς αλλοιώνει το δημιουργικό “γίγνεσθαι”,  αδρανοποιεί  στοχαστικές διεργασίες, ξάστερες σκέψεις, την αυθεντικότητα του καθ΄αυτού όντος.

Διαφθορά, σήψη και ηθική παραλυσία, μιμητισμός και στρουθοκαμηλισμός, σε καίρια ζητήματα, συνθέτουν πλάνα ζοφερής κι αποκαρδιωτικής πορείας.

“Εάλω...η πόλις!”, με τις άπραγες πρακτικές, τις ζοφερές διατακτικές, τις αναμασόμενες υπεκφυγές.

Πατρίδα, πώς σ’ απαξιώσαμε, έτσι, αβασάνιστα, νωχελικά. Με τόση ελαφρότητα, χωρίς αιδώ, σε πετάξαμε σε χωματερές ευτελισμού, κακοποιώντας και απαλείφοντας  την ευγενική σου ψυχή, οδηγώντας σε στην απώλεια!

Οι αριθμοί σε ποικίλες πορείες, χωρίς προορισμό, μάλλον, σκιες ξεθωριασμένες, απ’ το  πουθενά φερμένες, για το μόλεμα της άγιας γης. Ανθρώπινες μάζες στο συρφετό της άσκεπης σκέψης, δίχως αγκυροβόλι στ’ όνειρο, φορτωμένες με ψεύτικες υποσχέσεις, οδεύουν στο Πουθενά. Κι ο κόσμος όλος χωρίς προορισμό, θαμπωμένος απ’ το υπερφίαλο Εγώ, σε μία σκοτοδίνη και αναπόφευκτη οδύνη.

Πατρίδα, αιμορραγείς και οι γύπες καραδοκούν. Απροστάτευτη στους κυκλώνες των δίσεχτων καιρών, λησμονημένη απ’ τα ίδια τα παιδιά σου.

Αλλά … <<μη νομίζεις πως τ’ αστέρια σβήσαν, επειδή συννέφιασε ο ουρανός>>, όπως έγραψε ένα νεανικό χέρι, σε κάποιον τοίχο, με το πινέλο της ελπίδας και το χρώμα της αισιόδοξης ματιάς.  Τ’ αστέρια πάντα θα λάμπουν, για να φωτίζουν τα όνειρα των παιδιών, προπάντων, αυτών!


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΤΑΝ Η ΛΗΓΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑ… * του Γιάννη Ναζλίδη

ΟΤΑΝ Η ΛΗΓΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑ… * του Γιάννη Ναζλίδη

Πόσες περισπωμένες έβαλα στη Ζωή μου;Και τι κατάλαβα...

Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για πολίτες που θα βρεθούν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ημαθίας

Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για πολίτες που θα...

Η Ένωση μας, αφουγκραζόμενη τις εξελίξεις τις...

Τάσος Μπαρτζώκας για την τοποθέτηση του στη Βουλή επί της συνταγματικής αναθεώρησης: «Η άσκηση δημόσιων αξιωμάτων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος απαιτεί συναίσθηση της ευθύνης, του μέτρου και του ήθους»

Τάσος Μπαρτζώκας για την τοποθέτηση του στη Βουλή επί...

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος...

Αυτός είναι ο νέος Διοικητής στο Νοσοκομείο Ημαθίας!

Αυτός είναι ο νέος Διοικητής στο Νοσοκομείο Ημαθίας!

Μετά από την σύγχυση που δημιουργήθηκε σήμερα, από την...

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 3.000 πακέτα τσιγάρων! Συνελήφθησαν 5 άτομα για λαθρεμπόριο, εκ των οποίων οι 3 στην Ημαθία

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 3.000 πακέτα τσιγάρων!...

Συνελήφθησαν χθες (21 Νοεμβρίου 2019) τα ξημερώματα  5 ...

Εξιχνιάσεις κλοπών από το τμήμα Ασφάλειας Βέροιας

Εξιχνιάσεις κλοπών από το τμήμα Ασφάλειας Βέροιας

 Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε...

Στοχευμένες παρουσιάσεις της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  σε τουριστικούς πράκτορες της Ιταλίας

Στοχευμένες παρουσιάσεις της τουριστικής ταυτότητας...

Σε δύο στοχευμένες παρουσιάσεις στο Palazzo Ferrajoli στη...

Τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις για να αποκτήσετε την κάρτα εισόδου στον πεζόδρομο του Εμπορικού Κέντρου της Βέροιας

Τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις για να...

 Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας, εφαρμόζοντας την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μετά από την σύγχυση που δημιουργήθηκε σήμερα, από την δημοσίευση ΦΕΚ με πρόεδρο του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ημαθίας τον πρώην διοικητή Δημήτρη Μαυρογιώργο, που σημειωτέον είχε παραιτηθεί από τον Σεπτέμβριο,...

Γραπτή ερευνητική ανακοίνωση στο 17ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτη 31 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2019, επισημαίνει τη σημαντική μείωση του πληθυσμού της άγριας...

Έρευνα-Επιμέλεια:Μάκης ΔημητράκηςΓύρω στα 1920, η Βέροια ήταν μια μικρή πόλη με 15.000 κατοίκους περίπου, οι οποίοι βασικά ασχολούνταν με την γεωργοκτηνοτροφία και κάποια συγγενή επαγγέλματα όπως του σαμαρά, του...

Στα 92 της χρόνια, με τα μαλλιά της να έχουν πια ασπρίσει και μετακινούμενη με αναπηρικό αμαξίδιο, η Μελπομένη Ντίνα κλαίει από χαρά και συγκίνηση: για πρώτη φορά σήμερα, μετά από 75 χρόνια, συνάντησε τους...