Ποια θέματα έβαλαν οι σύμβουλοι για την καθημερινότητα των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Ποια θέματα έβαλαν οι σύμβουλοι για την καθημερινότητα των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Προσωπική ευθύνη ανέλαβε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης για την «παρεξήγηση» που έγινε με το όνομα αναπληρωματικού μέλους (πολίτη) στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ, όπου, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης από ένα δικό του σφάλμα το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί, όπως ανέφερε, όταν ήρθε η ώρα να ακουστεί το όνομα του αναπληρωματικού δημότη, «ακούστηκε λανθασμένο όνομα από μένα» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ο γραμματέας που είχε τον κατάλογο με τα ονόματα του έγνεψε για να του υποδείξει το λάθος και ο δήμαρχος του είπε ότι θα διορθωθεί.

«Κακώς δεν διορθώθηκε, οπότε υπήρχαν δύο επιλογές, ή μια επικοινωνία με τους υπόλοιπους αρχηγούς (για ενημέρωσή τους περί του λάθους) ή με την ορθή επανάληψη, πράγμα που έγινε και αναγράφηκε το σωστό όνομα (του Γ. Καμπούρη). Οπότε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει τροποποίηση της απόφασης» διευκρίνισε ο δήμαρχος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, που όταν ενημερώθηκαν από τον Τύπο για την αντικατάσταση του αρχικά προταθέντος ονόματος ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ, κατήγγειλαν τον δήμαρχο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Επιλογή Σόνιας ο φωτογράφος


Δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βοργιαζίδης, ήταν η καταγγελία της Ένωσης Επαγγελματιών Φωτογράφων Κ.Δ. Μακεδονίας (στην οποία ανήκει ως ιδρυτικό μέλος και η Ημαθία), ότι ο Δήμος ανέθεσε τις επετειακές εκδηλώσεις για τους Εβραίους της Βέροιας, σε φωτογράφο της Θεσσαλονίκης προσπερνώντας τους τοπικούς επαγγελματίες. «Ήταν αίτημα της κας Σόνιας Θεοδωρίδου, να δουλέψει με δικούς της συνεργάτες και εφόσον είχε η ίδια το καλλιτεχνικό πρόσταγμα, τηρήσαμε τη συμφωνία και αναθέσαμε τη δουλειά σε έναν φωτογράφο τον οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε», απάντησε ο δήμαρχος.

Δικαστήρια και Μπάσκετ στο ΤΑΙΠΕΔ

Τέλος, ο κ. Βοργιαζίδης ενημέρωσε για μία εκτενή συζήτηση που είχε με τον ημαθιώτη υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο για θέματα του Δήμου που αφορούν στη Δημόσια περιουσία και πιο συγκεκριμένα για το Δικαστικό Μέγαρο αλλά και το Μπάσκετ της Εληάς, τα οποία βρίσκονται ήδη στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι μόλις ολοκληρωθούν τα ν/σχ για τα οποία δουλεύει αυτόν τον καιρό στο Υπουργείο, θα ασχοληθεί με τη δρομολόγηση των δύο αυτών ζητημάτων.

Ερωτήματα συμβούλων για θέματα της πόλης


Παίρνοντας το λόγο οι σύμβουλοι έθεσαν ερωτήματα που αφορούν στους πολίτες και στη λειτουργία της πόλης. Ο κ. Δημ. Τσανακτσίδης (από την παράταξη του παραιτηθέντος Γ. Παπαγιάννη) αναφέρθηκε στο πεζοδρομημένο τμήμα της Αγοράς και στην «ανεξέλεγκτη-άναρχη» κίνηση οχημάτων και δικύκλων που ανησυχεί τους πολίτες που κινούνται στον πεζόδρομο και ρώτησε εάν γίνονται έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία και γιατί δεν λειτουργούν οι μπάρες στις εισόδους του εμπορικού πεζόδρομου. Αναφορά έκανε επίσης στα αδέσποτα και στα παρτέρια του πεζόδρομου που χρειάζονται περιποίηση για να γίνει πιο ελκυστικό το κέντρο της Αγοράς.

Εμπορικό Κέντρο

Στις απαντήσεις του ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δημοτική Αστυνομία κ. Λεωνίδας Ακριβόπουλος συμφώνησε ότι το πρόβλημα με την κίνηση οχημάτων και δικύκλων είναι υπαρκτό, διαφώνησε όμως με την «ανυπαρξία της Δημοτικής Αστυνομίας» λέγοντας ότι αναλόγως του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας, με έξι άτομα και ένα περιπολικό για όλη την πόλη και των αυξημένων (30) αρμοδιοτήτων, ανταποκρίνεται πέρα από τις δυνάμεις της, ενώ στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να υπάρξει απογευματινή βάρδια ελέγχων. Σύμφωνα με τον κ. Ακριβόπουλο, οι μπάρες που έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους του πεζόδρομου, θα αποτρέψουν την κυκλοφορία οχημάτων, όταν ξεκινήσει η λειτουργία τους. Παρέμβαση έκανε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζοντας ότι τα παρτέρια στις εισόδους έχουν ρόλο παρεμπόδισης οχημάτων και ότι σύντομα θα τοποθετηθούν παγκάκια και καλαθάκια στον πεζόδρομο, τα οποία στην αρχική μελέτη αντικατάστασης του δαπέδου δεν είχαν προβλεφθεί.

Για τις δράσεις της ΚΕΠΑ ενημέρωσε ο κ. Κορωνάς και δη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με 32 παραστάσεις σε 5.500 θεατές. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση του Φεστιβάλ με συνεργασίες Διεθνών Ινστιτούτων και «καλλιτεχνικές» αδελφοποιήσεις πόλεως με συναφείς δράσεις. Απάντησε επίσης στον κ. Μελιόπουλο που είχε προτείνει την παραχώρηση του Λαογραφικού Μουσείου στο Λύκειο Ελληνίδων, ότι το Αρχοντικό Σαράφογλου μπορεί να ανήκει στο Δήμο, αλλά οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό, εποπτεύεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την κα Κοτταρίδη.

Ο κ. Μελιόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην απεργία των εργαζομένων στους Δήμους και στα Νοσοκομεία, λέγοντας ότι «ευτυχώς οι εργαζόμενοι δεν δίνουν καμία πίστωση στην κυβέρνηση» και ξαναζήτησε απαντήσεις για την κατάσταση και τις ελλείψεις στα σχολεία του Δήμου.

Θέματα Παιδείας

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Συρμούλα Τζήμα, ενημέρωσε ότι και η ίδια περιμένει με τη σειρά της απαντήσεις και στοιχεία από τα Σχολεία ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει συνεχή επαφή και συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Επίσης η κα Τζήμα ενημέρωσε το Σώμα ότι δρομολογείται για τις 11 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων, καθώς και η συνεργασία της Αντιδημαρχίας Παιδείας, της Εκπαίδευσης και της Πρωτοβουλίας με την Εισαγγελία Βέροιας, για την παραβατικότητα και κακοποίηση ανηλίκων.

Το θέμα των νηπιαγωγείων επανέφερε η κα Ράλλη προτείνοντας στη Δημοτική Αρχή να τολμήσει την ανέγερση μεγάλου νηπιαγωγείου εκτός πόλης, όπου τα παιδιά θα μεταφέρονται με λεωφορεία, ώστε να μειωθούν και τα λειτουργικά έξοδα.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, πρότεινε ο κ. Τσαναξίδης δηλώνοντας τη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Για τον «Αντάρτη» της Εληάς


Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων 1940-41 στην Πλατεία Ωρολογίου, ο κ. Κυριάκος Θεοδωρίδης πρότεινε να αποκατασταθεί στην αρχική του θέση το άγαλμα του Αντάρτη, που μετά την ανάπλαση της Εληάς, μετακινήθηκε, από το κέντρο που βρισκόταν σε μια γωνία του Πάρκου.

Ούσιτζε και Συρία


Μια σφαιρική ενημέρωση για την αποστολή του Δήμου στο Ούσιτζε της Σερβίας στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων αδελφοποιημένων πόλεων, έκανε ο κ. Θανάσης Δέλλας μεταφέροντας στο Σώμα τις εντυπώσεις του, ενώ πρότεινε να αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος Βέροιας για κοινές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, με τη στήριξη της ΚΕΔΕ, ενάντια στην εισβολή των Τούρκων στη Συρία.

Ραντίσματα δίπλα σε σπίτια










Ένα θέμα με επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία κατοίκων του Μακροχωρίου που τα σπίτια τους γειτνιάζουν με καλλιεργημένα χωράφια που ραντίζονται (δίπλα σε κατοικημένες περιοχές), έθεσε ο κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, σχετίζοντάς το και με απόφαση του ΣτΕ ότι πρέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις να εφαρμόζεται ο νόμος. Για το θέμα αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία είναι η Περιφερειακή Ενότητα, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει να ενημερώσει για το πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος μετέφερε επίσης τις εντυπώσεις του από τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ως εκπρόσωπος του ΦΟΔΣΑ, με θέμα τις βέλτιστες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τεχνικά θέματα

Οφειλόμενες απαντήσεις από προηγούμενη συνεδρία έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Αλέκος Τσαχουρίδης:

-Για τα σχολεία και τα αντιπλημμυρικά στα χωριά, τα προβλήματα μικρής εμβέλειας αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων και τα μεγαλύτερα μπαίνουν σε προγραμματισμό διότι χρειάζονται μελέτες και αδειοδοτήσεις.

-Για το σχολείο (Γυμνάσιο) της Βεργίνας, που πλημμυρίζει κατά τις βροχοπτώσεις, θα πρέπει να γίνει μια σχάρα στην είσοδο, και δόθηκε ήδη εντολή να προχωρήσει η εργασία.

-Για τις Ιρλανδικές διαβάσεις πρέπει να γίνει γέφυρα.

-Για την στέγαση του Λυκείου Ελληνίδων, υπάρχει όντως πρόβλημα, αλλά θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει και όταν πρέπει.

Εκπρόσωποι στην ΠΕΔ

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας εκλέχθηκαν -εκτός από τον Δήμαρχο οι εκπρόσωποι του Δήμου Βέροιας στην ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) οι οποίοι θα συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις. Η εκλογή έγινε με μυστική ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι σύμβουλοι. Από τα αποτελέσματα της κάλπης αλλά και της κλήρωσης, όπου χρειάστηκε, αναδείχθηκαν ως εκπρόσωποι στην ΠΕΔ οι:

-Δράση με Γνώση: Στέλιος Ασλάνογλου, Στέργιος Διαμάντης

-Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη: Κώστας Παλουκίδης

-Συνδημότες: Παύλος Παυλίδης

-Προτεραιότητα στον Πολίτη: Αντώνης Μαρκούλης

-Δικαίωμα για Νέα Βέροια: Άννα Συμεωνίδου

Ψήφισμα

Επίσης εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος κατά της εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, ενώ ο κ. Μαρκούλης πρότεινε τη διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη Βέροια.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...