Συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Δημήτριου Μπακλαγή και του Λάμπρου Παγούνη στον ΑΚΟΥ 99.6  - Μίλησαν για το κοινωνικό φροντιστήριο και την ανέγερση του Αγ. Ιωάννη

Συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη Δημήτριου Μπακλαγή και του Λάμπρου Παγούνη στον ΑΚΟΥ 99.6 - Μίλησαν για το κοινωνικό φροντιστήριο και την ανέγερση του Αγ. Ιωάννη

Το μεσημέρι της Πέμπτης, καλεσμένοι της ραδιοφωνικής εκπομπής ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ στον ΑΚΟΥ 99.6, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Βεροίας, προϊστάμενος της ενορίας Αγ. Ιωάννου του Ελεήμονος και υπεύθυνος του Κοινωνικού Φροντιστήριου και ο Λάμπρος Παγούνης, μεταπτυχιακός Θεολογίας και συντονιστής του Φροντιστηρίου. Αναφέρθηκαν εκτενώς στην δράση του κοινωνικού φροντιστηρίου, τα προβλήματα και την τεράστια προσπάθεια να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αλλά δεν θα μπορούσε η συζήτηση να μην πάει και στο χρονίζον θέμα του Ναού του Αγ. Ιωάννη που μετά την κατεδάφισή του, αναμένουν οι πιστοί πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσης του νέου ναού. 

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου;

(Αρχ. Δημήτριος) Η δράση του κοινωνικού φροντιστηρίου ξεκίνησε από τότε που ήρθε ο Μητροπολίτης στην Βέροια, συγκεκριμένα από το 1995 και ήταν από τα πρώτα του έργα. Έχοντας την εμπειρία από μια αντίστοιχη δομή στην Θεσσαλονίκη, την μετέφερε στην Βέροια. 

Υπήρξαν στην αρχή προβλήματα ή αντιδράσεις;

(Αρχ. Δημήτριος) Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου υπήρξαν δυσκολίες, κυρίως λόγω μη προσέλευσης μαθητών, αφού οι γονείς προτιμούσαν να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια.. Αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις από επαγγελματίες του κλάδου, που έβλεπαν αρνητικά και ανταγωνιστικά να λειτουργήσει η Μητρόπολη ένα κοινωνικό φροντιστήριο, γι’ αυτό και στην αρχή ονομαζόταν Συμβουλευτικό Κέντρο Νεότητας  με συμβουλευτική και φροντιστηριακή στήριξη. Στην συνέχεια όταν ίδρυσαν και οι δήμοι κοινωνικά φροντιστήρια, ήταν πιο εύκολο να γίνει αποδεκτός ο θεσμός.

Η οικονομική κρίση συνετέλεσε στην ανάπτυξη του;

(Αρχ. Δημήτριος) Οπωσδήποτε. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας που τα οικονομικά των περισσοτέρων ήταν  καλύτερα είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα κλασσικά φροντιστήρια, παρά σε ένα κοινωνικό δωρεάν φροντιστήριο. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια με την οικονομική κρίση έχουμε συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση μαθητών, που φέτος έφτασε τις 180 εγγραφές.

Μέχρι πόσους μαθητές μπορείτε να καλύψετε;

(Αρχ. Δημήτριος) Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τους 200, ωστόσο αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τις εγγραφές, διότι δεν επαρκούν οι διδακτικές αίθουσες, αλλά και οι καθηγητές. Το μελετούμε στην Μητρόπολη και εξετάζουμε τρόπους για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Ξεκινήσαμε στον 5ο όροφο επί της Βενιζέλου 29, με δύο αίθουσες και διαμορφώσαμε αργότερα και στον 6ο όροφο μια μεγάλη αίθουσα, ενώ μας εξυπηρετεί στον 4ο όροφο ο Ερυθρός Σταυρός παραχωρώντας τον χώρο τους για να γίνονται και εκεί κάποιες ώρες.

Πότε ξεκίνησαν τα μαθήματα;

(Λ. Παγούνης) Προσπάθειά μας είναι κάθε χρόνο να ξεκινούμε όσο το δυνατό νωρίτερα. Φέτος τα μαθήματα ξεκίνησαν στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, αναμένοντας να επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές για να ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις στις εκκλησίες. 

Πόσοι καθηγητές διδάσκουν στο κοινωνικό φροντιστήριο και είστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο δουλειάς;

(Λ. Παγούνης) Συνολικά θα διδάξουν φέτος 25-30 καθηγητές, οι οποίοι είναι εξαίρετοι επιστήμονες με μεταπτυχιακά και με διδακτική εμπειρία, αφού οι περισσότεροι αν και αδιόριστοι κάνουν χρόνια ιδιαίτερα μαθήματα. Έρχονται με αγάπη και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αφού είναι συνειδητή επιλογή τους να βοηθήσουν αφιλοκερδώς, αφού όλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς ένα ευρώ αμοιβή, αφιερώνοντας πάρα πολύ χρόνο. 

Οι θέσεις καθηγητών έχουν καλυφθεί;

(Αρχ. Δημήτριος) Πάσα προσφορά δεκτή. Σαφώς και χρειαζόμαστε την εθελοντική προσφορά καθηγητών, αφού αφενός υπάρχουν ανάγκες σε κάποιες ειδικότητες, αφετέρου θα «ελαφρύνουν» το πολύ βαρύ διδακτικό πρόγραμμα των ήδη υφιστάμενων καθηγητών. Συγκεκριμένα χρειαζόμαστε άμεσα έναν μαθηματικό και έναν χημικό, αλλά υπάρχει ειδικά ανάγκη στην ειδικότητα των μαθηματικών. 

Πώς μπορεί να εγγραφεί και να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα του κοινωνικού φροντιστηρίου;

(Αρχ. Δημήτριος) Η ανακοίνωση των εγγραφών διήρκησε 3 εβδομάδες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και κοινοποιήθηκε από ανακοινώσεις στις εκκλησίες. Δεν προχωρήσαμε σε πιο ευρείς ανακοινώσεις, λόγω του ήδη υφιστάμενου όγκου μαθητών από προηγούμενες χρονιές που θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους. Φυσικά ζητούμε και οικονομικά στοιχεία, αλλά μόνο για τυπικούς λόγους αφού φροντίζουμε να μην αποκλείσουμε κανέναν. 

Υπάρχουν γονείς που παρόλο που έχουν οικονομική άνεση προτιμούν το κοινωνικό φροντιστήριο λόγω ποιότητας δουλειάς; 

(Λ. Παγούνης) Ιδιαίτερα άνθρωποι που είναι κοντά στην εκκλησία, έχουν την εμπιστοσύνη να αναθέσουν την φροντιστηριακή υποστήριξη των παιδιών τους, αφού η Μητρόπολη αποτελεί εγγύηση γι’ αυτούς. Ειδικά στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση.

Παραδίδονται μαθήματα για όλες τις τάξεις;

(Λ. Παγούνης) Καλύπτουμε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, αφού φέτος για πρώτη χρονιά οργανωμένα έχουμε και προετοιμασία για την Β’ & Γ’ Λυκείου, με συμμετοχή 15 μαθητών. 

Πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς το κοινωνικό φροντιστήριο;

(Λ. Παγούνης)  Σε αυτό το σημείο θα εκφράσω το παράπονο ότι σε κάποιες περιπτώσεις γονείς και μαθητές δεν δείχνουν τον ανάλογο ζήλο και είτε κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες, είτε δεν είναι επιμελείς με την δουλειά που πρέπει να κάνουν. Το κοινωνικό φροντιστήριο δεν είναι ούτε παιδικά χαρά, ούτε χώρος να περνούν τον χρόνο τους. Λειτουργεί ως κανονικό φροντιστήριο και ότι δεν πληρώνουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις. Επιπροσθέτως κάποιος μαθητής  που δεν έχει το ανάλογο ενδιαφέρον καταλαμβάνει μια θέση κάποιου μαθητή που θα ήθελε να ενταχθεί. 

Θα ανεγερθεί ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη;

(Αρχ. Δημήτριος) Η εκκλησία όσο ίσως να μην θέλουν κάποιοι θα γίνει και το δηλώνω κατηγορηματικά. Εδώ και 13 χρόνια έχουμε την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που μας επιτρέπει να ανεγείρουμε τον ναό, αρκεί να εξασφαλίσουμε κάποιες προϋποθέσεις για τα ευρήματα. 

Συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια;

Σε όλη αυτήν την πορεία υπήρχαν κάποιες τρικλοποδιές και εμπόδια, αλλά προσπαθούμε σιγά-σιγά να τα ξεπερνούμε και να προχωρούμε προς την υλοποίηση του έργου. Ήδη τελειώσαμε από την Εφορία Αρχαιοτήτων, αφού πήραμε την έγκριση και βρισκόμαστε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου βρέθηκαν κάποια στοιχεία σχετικά με τα στατικά και θα χρειαστούν διορθωτικές μελέτες. 

Έχετε εικόνα πως θα είναι ο καινούργιος ναός;

Το τμήμα με τα αρχαιολογικά ευρήματα θα είναι ξεχωριστό με δική του πρόσβαση και η κυριότητα και χρήση θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το επάνω τμήμα που θα είναι ο ναός δεν θα είναι όπως ο παλιός που κατέβαινες σκαλιά, θα είναι υπερυψωμένος και θα ανεβαίνεις σκαλοπάτια. Το πρόβλημα ήταν πώς θα θεμελιωθεί ο ναός, αλλά τελικά βρέθηκαν λύσεις από τους μηχανικούς. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...