ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στη Βέροια χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, καλεσμένος της ΝΟΔΕ, για αγροτικά θέματα του Νομού

Στη Βέροια χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, καλεσμένος της ΝΟΔΕ, για αγροτικά θέματα του Νομού

-Τι ειπώθηκε στο γεύμα εργασίας με στελέχη της Ν.Δ. και εκπροσώπους Συνεταιρισμών και Παραγωγών


Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, γύρω στις 5.30 το απόγευμα έφτασε χθες στις «Φλαμουριές» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης καλεσμένος στο γεύμα που οργάνωσε η ΝΟΔΕ Ημαθίας. Τον υπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Π. Παλπάνας και ακολούθησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος που υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που έχουν με τον Μ. Βορίδη για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων της Ημαθίας. Ακολούθησαν οι βουλευτές Τ.Μπαρτζώκας και ο Λ. Τσαβδαρίδης που μίλησαν για την συνεχή επαφή που έχουν με τον υπουργό και τις επισημάνσεις και παρεμβάσεις τους πάνω στα αγροτικά θέματα. 


Ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο και έκανε μια εισήγηση θίγοντας τέσσερα βασικά θέματα για την Ημαθία, ενώ στην συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις. Ξεκίνησε με τα χρήματα του de minimis, βάζοντας ως στόχο την ταχύτερη δυνατή απόδοσή τους στους αγρότες, χωρίς όμως να δεσμευθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι οι αποζημιώσεις δεν είναι πανάκεια και πως θα πρέπει να μπει η γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά και να μην συνεχίζουμε να μιλούμε για αγρότες της αποζημίωσης. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ και μίλησε για ένα μοντέλο που θα συνδυάζει την κρατική με την ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε επαφές με γαλλική ασφαλιστική εταιρία και εξετάζουν τους τρόπους συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση έθεσε ως στόχο να δημιουργηθεί επαρκές ταμείο στον ΕΛΓΑ, ώστε να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς κωλυσιεργίες ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών σε περίπτωση ζημιών.  

Απευθυνόμενος κυρίως στους συνδικαλιστές και συνεταιριστές, τους διαβεβαίωσε ότι θέλει να προχωρήσει η σύσταση των διακλαδικών οργανώσεων, με τις οποίες θα συζητά απευθείας το υπουργείο και θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. 


Τέλος δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά στο «βασανισμένο» θέμα της ζάχαρης και του εργοστασίου της ΕΒΖ. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόσουν plan B για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας. «Σε κάθε πάντως περίπτωση αν δεν λυθεί αυτό το θέμα δεν μπορούμε να προτρέχουμε και να μιλούμε για εναλλακτικές καλλιέργειες και προϊόντα», συμπλήρωσε ο υπουργός. 

 Ανάμεσα στου περίπου 60-70 παρευρισκομένους διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον περιφερειακό σύμβουλο Απ. Νεστορόπουλο, τον αντιδήμαρχο Βέροιας για αγροτικά θέματα Ηλ. Τσιφλίδη, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» και πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Μπατσαρά, την αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Βέροιας Συρμ. Τζήμα-Τόπη τον πρώην δήμαρχο Νάουσας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Κουτσογιάννη, τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Νάουσας Στ. Ζάχο, τον δημοτικό σύμβουλο Νάουσας Π. Αδαμίδη, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Αλεξάνδρειας Ν. Τάκη, τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκη, τον πρόεδρο και τον διευθυντή της VENUS Αντ. Μαρκοβίτη και Στ. Θεοδουλίδη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στ. Κύρτσο, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Στ. Αποστολίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδιοκτήτη της βιομηχανίας Alexander Σωτ. Σκουρτόπουλο, τον πρόεδρο του VAENI και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας Γ. Φουντούλη, την πρώην περιφερειακή σύμβουλο Ν. Καρατζιούλα, εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Αλεξάνδρειας, του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών, συνεταιρισμών, μέλη και φίλους της ΝΟΔΕ Ημαθίας.

Ζ.Μ.Π.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Στα 43,1 εκατ. ευρώ η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Στα 43,1 εκατ. ευρώ η στήριξη της...

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...

Κατά 16% σχεδόν αυξήθηκαν οι εισαγωγές της χώρας μας σε φρούτα και λαχανικά το δεκάμηνο του 2023

Κατά 16% σχεδόν αυξήθηκαν οι εισαγωγές της χώρας μας σε...

Κατά 15,97% είναι αυξημένες οι εισαγωγές φρούτων και...

Αγροτικοί Σύλλογοι  Βελβεντού και Νάουσας:  Επιστροφή φόρου  πετρελαίου, μεγάλος  ντόρος για το τίποτα

Αγροτικοί Σύλλογοι Βελβεντού και Νάουσας: Επιστροφή...

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βελβεντού και τον Ενιαίο...

28,5 εκατ ευρώ από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»

28,5 εκατ ευρώ από το υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

ΕΚΕ: Συμπεράσματα από το 15ο παγκόσμιο συνέδριο για το  συμπύρηνο ροδάκινο στην Βραζιλία

ΕΚΕ: Συμπεράσματα από το 15ο παγκόσμιο συνέδριο για το ...

Πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας το 15ο...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Απαιτούμε  και διεκδικούμε  την γρήγορη τακτοποίηση όλων των εκκρεμών  πληρωμών

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Απαιτούμε και...

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας,...

Υποβολή Αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2023-2024

Υποβολή Αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα...

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής...

Απαντήσεις Αυγενάκη-Λυκουρέντζου σε ερώτηση του Βασίλη Κοτίδη για τους ροδακινοπαραγωγούς

Απαντήσεις Αυγενάκη-Λυκουρέντζου σε ερώτηση του...

«Μέχρι τέλη του έτους έρχονται οι αλλαγές στους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...