ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στη Βέροια χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, καλεσμένος της ΝΟΔΕ, για αγροτικά θέματα του Νομού

Στη Βέροια χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, καλεσμένος της ΝΟΔΕ, για αγροτικά θέματα του Νομού

-Τι ειπώθηκε στο γεύμα εργασίας με στελέχη της Ν.Δ. και εκπροσώπους Συνεταιρισμών και Παραγωγών


Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, γύρω στις 5.30 το απόγευμα έφτασε χθες στις «Φλαμουριές» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης καλεσμένος στο γεύμα που οργάνωσε η ΝΟΔΕ Ημαθίας. Τον υπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Π. Παλπάνας και ακολούθησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος που υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που έχουν με τον Μ. Βορίδη για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων της Ημαθίας. Ακολούθησαν οι βουλευτές Τ.Μπαρτζώκας και ο Λ. Τσαβδαρίδης που μίλησαν για την συνεχή επαφή που έχουν με τον υπουργό και τις επισημάνσεις και παρεμβάσεις τους πάνω στα αγροτικά θέματα. 


Ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο και έκανε μια εισήγηση θίγοντας τέσσερα βασικά θέματα για την Ημαθία, ενώ στην συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις. Ξεκίνησε με τα χρήματα του de minimis, βάζοντας ως στόχο την ταχύτερη δυνατή απόδοσή τους στους αγρότες, χωρίς όμως να δεσμευθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι οι αποζημιώσεις δεν είναι πανάκεια και πως θα πρέπει να μπει η γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά και να μην συνεχίζουμε να μιλούμε για αγρότες της αποζημίωσης. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ και μίλησε για ένα μοντέλο που θα συνδυάζει την κρατική με την ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε επαφές με γαλλική ασφαλιστική εταιρία και εξετάζουν τους τρόπους συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση έθεσε ως στόχο να δημιουργηθεί επαρκές ταμείο στον ΕΛΓΑ, ώστε να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς κωλυσιεργίες ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών σε περίπτωση ζημιών.  

Απευθυνόμενος κυρίως στους συνδικαλιστές και συνεταιριστές, τους διαβεβαίωσε ότι θέλει να προχωρήσει η σύσταση των διακλαδικών οργανώσεων, με τις οποίες θα συζητά απευθείας το υπουργείο και θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. 


Τέλος δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά στο «βασανισμένο» θέμα της ζάχαρης και του εργοστασίου της ΕΒΖ. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόσουν plan B για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας. «Σε κάθε πάντως περίπτωση αν δεν λυθεί αυτό το θέμα δεν μπορούμε να προτρέχουμε και να μιλούμε για εναλλακτικές καλλιέργειες και προϊόντα», συμπλήρωσε ο υπουργός. 

 Ανάμεσα στου περίπου 60-70 παρευρισκομένους διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον περιφερειακό σύμβουλο Απ. Νεστορόπουλο, τον αντιδήμαρχο Βέροιας για αγροτικά θέματα Ηλ. Τσιφλίδη, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» και πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Μπατσαρά, την αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Βέροιας Συρμ. Τζήμα-Τόπη τον πρώην δήμαρχο Νάουσας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Κουτσογιάννη, τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Νάουσας Στ. Ζάχο, τον δημοτικό σύμβουλο Νάουσας Π. Αδαμίδη, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΤΟ Αλεξάνδρειας Ν. Τάκη, τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκη, τον πρόεδρο και τον διευθυντή της VENUS Αντ. Μαρκοβίτη και Στ. Θεοδουλίδη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στ. Κύρτσο, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Στ. Αποστολίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδιοκτήτη της βιομηχανίας Alexander Σωτ. Σκουρτόπουλο, τον πρόεδρο του VAENI και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας Γ. Φουντούλη, την πρώην περιφερειακή σύμβουλο Ν. Καρατζιούλα, εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Αλεξάνδρειας, του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών, συνεταιρισμών, μέλη και φίλους της ΝΟΔΕ Ημαθίας.

Ζ.Μ.Π.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η θέση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας  για τις αποζημιώσεις των Βροχοπτώσεων

Η θέση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων...

Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής...

Υποβολή Προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022

Υποβολή Προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης...

Περίληψη Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο...

Εκδήλωση για το παρόν  και το μέλλον της ελληνικής  βαμβακοκαλλιέργειας,  αύριο στην Αλεξάνδρεια

Εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ...

Εσπερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με...

Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας στο επίκεντρο των φετινών εσπερίδων της ΔΟΒ

Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής...

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος συνεχίζει για...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ DE MINIMIS: «Ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα των αγώνων των Αγροτών»

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ DE MINIMIS: «Ότι...

Από τον Αγροτικό σύλλογο γεωργών Βέροιας,...

 ΕΛ.Γ.Ο.

ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ": Πορεία συσσώρευσης ψύχους το...

  Πορεία συσσώρευσης ψύχους σε σύγκριση με...

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: «Εμπαιγμός αγροτών από το ΥΠΑΑΤ με την ανακοίνωση αποζημιώσεων De minimis»

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: «Εμπαιγμός αγροτών από το...

Από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού...

Συνάντηση εργασίας στη Νάουσα, για θέματα άρδευσης δενδροκομικών καλλιεργειών

Συνάντηση εργασίας στη Νάουσα, για θέματα άρδευσης...

Συνάντηση εργασίας της βασικής ομάδας έρευνας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...