Α. Τζιτζικώστας: «Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εξωστρεφής και “έξυπνος’”ο προϋπολογισμός  της Περιφέρειας για το 2020»

Α. Τζιτζικώστας: «Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εξωστρεφής και “έξυπνος’”ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2020»

Ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο, βασισμένο σε πέντε άξονες, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ότι «ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 είναι ένας εξωστρεφής και έξυπνος προϋπολογισμός».

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης ο προϋπολογισμός είναι «εξωστρεφής γιατί κοιτάζει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έξυπνος γιατί εστιάζει στις εξελίξεις, τις προοπτικές και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στον τόπο μας και τις συνδυάζει με τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτουμε ως Περιφέρεια».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό «κορυφαία», καθώς, όπως είπε, «προδιαγράφονται οι οικονομικές προτεραιότητες και οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αρχές που τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα χρόνια, χωρίς την παραμικρή έκπτωση ή υποχώρηση και φυσικά έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Αναλύοντας τη χρονική συγκυρία στην οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι επιπτώσεις της κρίσης, όπως τις βίωσαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, αλλά και η Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, δεν έχουν εξαλειφθεί, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα για γίνει αυτό. Και είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις αυτές, την ούτως ή άλλως, δύσκολη για κάθε διοίκηση, άσκηση κατάρτισης του προϋπολογισμού, την μετέτρεψαν σε πραγματική πρόκληση, που απαίτησε, πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, την εξάντληση της προνοητικότητας και της διορατικότητάς μας, για τη βέλτιστη οικονομική κατανομή και την αποτελεσματική αξιοποίηση των περιορισμένων, διαθέσιμων πόρων, ώστε να μην υπάρξουν αρρυθμίες, κενά και προβλήματα στις πληρωμές και την υλοποίηση των έργων».

Παρά τα όποια εμπόδια όμως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας: «μέσα στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να ξεπεράσουμε εμπόδια, να ολοκληρώσουμε έργα που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, να υλοποιήσουμε έργα με μεγάλο θετικό αναπτυξιακό αντίκτυπο για τον τόπο μας, και ταυτόχρονα να εδραιώσουμε το αίσθημα φερεγγυότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προς τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις, την αγορά και το κράτος. Με απλά λόγια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ως φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας».

Οι πέντε άξονες, πάνω στους οποίους καταρτίστηκε και φέτος ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020, όπως τους περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

-Υπευθυνότητα.

-Διαφάνεια.

-Χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

-Απόλυτος σεβασμός των χρημάτων των πολιτών.

-Εξειδίκευση των πιστώσεων.

«Είναι ένας ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, παρά τους ιδιαίτερα περιοριστικούς κανόνες, που βάζει το κράτος στην κατάρτισή του. Διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας. Αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και ειδικά στις Οικονομικές Υπηρεσίες, την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Προγραμματισμού Αθηνά Αηδονά για τη σημαντική δουλειά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, για την εξαιρετική συνεργασία.

Η κ. Αηδονά παρουσίασε τον προϋπολογισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Στην εισήγησή της η κ. Αηδονά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που καταρτίζεται σε περιβάλλον οικονομικής αισιοδοξίας. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια Περιφέρεια – πρότυπο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως οι τελικές επιλογές του προϋπολογισμού υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς», επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης.

Η κ. Αηδονά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αξιολογήθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και κρίθηκε άρτιος, τηρώντας όλες τις οδηγίες, είναι ισοσκελισμένος και ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής και τους όρους για περισσότερη ποιότητα, με λιγότερα χρήματα. Παρά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και παρά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως όλες οι υποχρεώσεις και ο προϋπολογισμός είναι εμπρόθεσμος, χωρίς υπερβάσεις, διευκρίνισε η κ. Αηδονά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Αηδονά:

-Σύνολο εσόδων: 193,4 εκ. ευρώ (αυξημένα κατά 31,2 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019).

-Σύνολο εξόδων: 323,4 εκ. ευρώ (αυξημένα κατά 39 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019).

-Το λογιστικό έλλειμμα των 130 εκ. ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του έτους 2019.

-Οι προβλεπόμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων την παρούσα χρονική στιγμή ανέρχονται σε 60 εκ. ευρώ.

-Η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 45,5 εκ. ευρώ.

-Οι μεταβιβαστικές πληρωμές ανέρχονται σε περίπου 29 εκ. ευρώ.

-Για τη μεταφορά των μαθητών διατίθενται 28 εκ. ευρώ.

-Για προνοιακά επιδόματα προβλέπεται 1 εκ. ευρώ.

-Οι λειτουργικές δαπάνες υπολογίζονται σε 13 εκ. ευρώ.

-Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τη βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση των 6.500 χλμ. οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας είναι της τάξης των 7 εκ. ευρώ, όσο και το 2018, μειωμένα κατά 70% σε σύγκριση με το 2011.

-Τα ίδια έσοδα προβλέπονται στα 15 εκ. ευρώ.

-Για την υλοποίηση έργων προβλέπονται 58 εκ. ευρώ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη EU Urban Agenda

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά...

 Στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)...

Τακτοποίηση οφειλών στη ΔΕΥΑ Ναουσας - Ποιους αφορά

Τακτοποίηση οφειλών στη ΔΕΥΑ Ναουσας - Ποιους αφορά

Η ΔΕΥΑΝ ενημερώνει τους πολίτες οι οποίοι έχουν...

Συγκρότηση Επιτροπών για τις εκδηλώσεις  «Νάουσα 2021-2022» για την Επέτειο 200 ετών από την Επανάσταση και 600 ετών από την ίδρυση της πόλης

Συγκρότηση Επιτροπών για τις εκδηλώσεις «Νάουσα...

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την...

Ακυρώνεται το πανηγύρι του Αιγινίου! - Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Αιγινίου:

Ακυρώνεται το πανηγύρι του Αιγινίου! - Πρόεδρος...

Μόνο οι εμπόλεμες καταστάσεις και η γερμανική κατοχή...

Κ. Καλαϊτζίδης:

Κ. Καλαϊτζίδης: "Συνεχίζουμε με λίγα λόγια και έργα...

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΑΠΟ ΒΕΡΓΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΥΨΕΛΗΕπίσκεψη...

Ευχαριστήριων γονέων προς τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΓΕΛ Βέροιας

Ευχαριστήριων γονέων προς τον Διευθυντή και τους...

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Διευθυντή κ. Χρήστο ...

Άνοιξαν οι αιτήσεις για διετή εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για διετή εκπαίδευση με...

-Ποιες είναι οι ειδικότητες στην ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ...

Γ. Μιχαηλίδης: «Ο βεροιώτης με μια διαρροή ψάχνει υδραυλικό και στα χωριά αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές!»

Γ. Μιχαηλίδης: «Ο βεροιώτης με μια διαρροή ψάχνει...

Το θέμα των διακοπών του νερού στο Μακροχώρι και των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μόνο οι εμπόλεμες καταστάσεις και η γερμανική κατοχή είχαν μέχρι πρότινος καταφέρει να σταματήσουν τη διεξαγωγή των δύο μεγαλύτερων εμποροπανηγύρεων της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή του Αγίου Μάμαντος στη...

Η Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας ολοκληρώνεται και παραδίδεται μέσα στο 2020, διαβεβαιώνει ο διοικητής του Νοσοκομείου σε ανάρτησή στο facebook, κάνοντας κι έναν σύντομο απολογισμό εργασιών που...

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις φετινές πανελλαδικές η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Δωροθέα Γεωργαδάκη, που προσανατολίζεται στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με μεθοδικό διάβασμα μόνη της, με την βοήθεια των...

-Το θέμα απασχόλησε και το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο-Ματαίωση των πανηγυριών και νέα μέτρα από την Κυβέρνηση@@ads-307@@Στον χάρτη με τους νομούς που άρχισαν να παρουσιάζουν κρούσματα κορονοιού στο πλαίσιο της...