Ν. Καρανικόλας: Οφείλουμε να απομονώσουμε τα ακραία φαινόμενα μίσους και ξενοφοβίας

Ν. Καρανικόλας: Οφείλουμε να απομονώσουμε τα ακραία φαινόμενα μίσους και ξενοφοβίας

«Το κράτος να μας απαντήσει για τον ευρύτερο σχεδιασμό του» τόνισε ο δήμαρχος Νάουσας


Περίπου 300 άτομα μαζεύτηκαν από νωρίς χθες το απόγευμα έξω από το δημαρχείο της Νάουσας, για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με το θέμα τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στα δύο ξενοδοχεία της πόλης. Στην πλατεία Δημαρχείου κόσμος εκπροσωπούσε μαζικούς φορείς που υποστηρίζουν την έλευση των προσφύγων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Εργατικό Κέντρο, σωματεία κ.ά.) και κόσμος που αντιδρά σ’ αυτή την εξέλιξη. Ισχυρή αλλά διακριτική ήταν και η παρουσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Με εντολή δημάρχου, η είσοδος στην αίθουσα των συνεδριάσεων επιτρεπόταν μόνο στους δημοτικούς συμβούλους και στους θεσμικούς παράγοντες, καθώς και σε εκπροσώπους των φορέων και των διαμαρτυρόμενων.


Στην εφαρμογή των νόμων σε κάθε περίπτωση και του ανθρωπισμού στάθηκε στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας, εστιάζοντας παράλληλα με το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στο σχολείο (ολόκληρη η δήλωσή του παρακάτω). Θετικός στην προσωρινή φιλοξενία των αποδεδειγμένα προσφύγων ήταν ο τέως δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, ο οποίος ωστόσο στάθηκε αρνητικά στην πιθανότητα λειτουργίας χοτ σποτ εντός του δήμου.

Παρούσα στη συνεδρίαση είναι και η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, η οποία εστίασε στις αποτυχημένες πολιτικές της Ε.Ε. επί του θέματος και στο ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στους πρόσφυγες. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συμβούλων και εκπροσώπων φορέων.

Στη διάρκεια της συζήτησης απομακρύνθηκε από την αίθουσα ένας πολίτης που διέκοπτε τη συνεδρίαση με διαμαρτυρίες κατά των τοποθετήσεων των πολιτικών.

 Η τοποθέτηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Ν. Καρανικόλας άνοιξε την συνεδρίαση, δίνοντας στοιχεία για τους 188 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δυο ξενοδοχεία της Νάουσας, τονίζοντας:

«Με συναίσθηση της ευθύνης και αντιλαμβανόμενος την ανησυχία όλων για όλα όσα συμβαίνουν στην Νάουσα τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:


Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση 188 προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δύο ξενοδοχεία του Δήμου μας.

Μέσω του διαδικτύου κάποιες ακραίες ομάδες ή μεμονωμένα περιστατικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου και φόβου σε όλους μας, αναφορικά με την έλευση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή μας. Υποκαθιστώντας τις αρμόδιες αρχές, όπως η κεντρική Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, παραπληροφορούν συνεχώς τους πολίτες για δήθεν έλευση και νέου αριθμού μεταναστών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα ασφάλειας.

Γίναμε θεατές ακραίων συμπεριφορών μίσους και ξενοφοβίας. Η κοινωνία διχάστηκε ή αναμένει από εμάς την απαραίτητη πληροφόρηση αναφορικά με το ζήτημα. Αυτό μας προβληματίζει και μας ανησυχεί δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα είναι θέματα του κεντρικού Κράτους και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βέβαια δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα φαινόμενα ξεχωριστά από όποιες πολιτικές σκοπιμότητες που παρατηρούμε και χωρίς να ακούσουμε όλους τους φορείς του Δήμου μας.


Η ρητορική μίσους που έχει αναπτυχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ούτε οδηγεί σε αποτελεσματικές λύσεις. Έχει ως σκοπό τον εκφοβισμό της κοινωνίας μας, την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, την διάβρωση των κοινών μας αξιών και είναι προάγγελος φαινομένων βίας.

Το ρεύμα αυτό, το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να ρίχνει μια σκιά πάνω στα κοινά μας μεγάλα προβλήματα.

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η δημοτική αρχή επιμένουμε στην αρχή της ισονομίας, της ανεκτικότητας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Βασική αρχή της Ευρώπης σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τον φόβο για να διχάσουν, είναι η αρχή της διαφορετικότητας και της ισονομίας. Δηλαδή το να είσαι διαφορετικός από την κοινωνία στην οποία ζεις, δεν σημαίνει ότι έχεις λιγότερα δικαιώματα. Δεν πρέπει άλλωστε ποτέ να ξεχνάμε ότι εν τέλει όλοι μας είμαστε διαφορετικοί για κάποια άλλη κοινωνία, κάπου αλλού.

Οφείλουμε απέναντι στην ιστορία και στα παιδιά μας να απομονώσουμε τα ακραία φαινόμενα μίσους και ξενοφοβίας, να σεβαστούμε τους θεσμούς και να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο συντεταγμένο κράτος.

Από την άλλη, η αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους δεν σημαίνει και περιορισμό ή απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου.

Όλοι μας μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, ωστόσο από την πλευρά μας καταδικάζουμε οποιαδήποτε άσκηση βίας, λεκτική ή σωματική, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Καλώ όμως όλους τους κοινωνικά υπεύθυνους ανθρώπους να αναλογιστούν τα ακόλουθα:

Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ανήσυχοι για τα κοινά μας ζητήματα. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνισμός είναι πρώτα από όλα ιδέα και αρχές και ποτέ δεν έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του δέρματος ή τις φυσικές επιλογές. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό στο να επιτίθεσαι σε συνανθρώπους, σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα οι αρχές του Ελληνισμού, της Ευρωπαϊκής Διαφώτισης και του Χριστιανισμού θα μας οδηγήσουν σωστά στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.

Σας διαβεβαιώνω τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική αρχή, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων, θα προχωρήσουμε ακολουθώντας αυτές τις κοινές πανανθρώπινες αρχές, που παράλληλα σέβονται την βούληση της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας, δεν μπορώ να παραλείψω ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε το οποίο είναι σχετικό με την ανάγκη παιδιών προσφύγων που θα πρέπει να πάνε σε κάποιο σχολείο.

Ομολογώ ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα του Δήμου αλλά θέμα των δομών παιδείας είτε της πρωτοβάθμιας είτε της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Βασική μας αρχή είναι η ακόλουθη. Κανένα παιδί ανεξαρτήτου προέλευσης, φυσικών ή κοινωνικών επιλογών και χαρακτηριστικών, προσανατολισμού ή αναπηρίας δεν μπορεί να στερηθεί το σχολείο. Αν πιστεύετε ότι η ίση παιδεία προς όλους είναι ένα ακριβό ζήτημα, σας προκαλώ να αναζητήσετε το κόστος της έλλειψης παιδείας. Τα τεχνικά ζητήματα του «πως, που και με ποιον τρόπο» θα πρέπει να τα λύσουν οι υπεύθυνες δομές για αυτό το ζήτημα.

Τέλος, αναμένουμε από το συντεταγμένο κράτος να μας απαντήσει για τον ευρύτερο σχεδιασμό του. Με τι ταχύτητα προχωρούν τα ζητήματα. Πως θα γίνει η γεωγραφική τακτοποίηση του φαινομένου. Ποιες είναι οι κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Τι ζητά η πατρίδα από τον Δήμο μας σήμερα αλλά και στο μέλλον. Και όπως όλοι γνωρίζετε δεν είναι μόνο θέμα του δικού μας κράτους αλλά ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία και αναμένουμε να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Εμείς, στην Νάουσα, διακόσια χρόνια μετά το 21 θα ξανακάνουμε το καθήκον μας προς την πατρίδα. Γιατί οι Ναουσαίοι και ξέρουμε και μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά τον Δήμο μας».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ…

Φωτογραφίες Mits.Eugenia

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...