Αρχικά «όχι», για αιολικό πάρκο στον «Τρούλο» Βερμίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Αρχικά «όχι», για αιολικό πάρκο στον «Τρούλο» Βερμίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

«Όποια απόφαση και να πάρουμε, κάτι θα χάσουμε, κάτι θα κερδίσουμε…» τόνισε ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, με θέμα το αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ στη θέση ‘Τρούλος’ του Βερμίου. Παρότι αρχικά ο δήμαρχος ζήτησε να γίνει μια ημερίδα ενημέρωσης του κόσμου, ώστε να ληφθεί μια ασφαλέστερη απόφαση σε επόμενο χρόνο, δέχθηκε την ανησυχία του τέως δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη ότι είναι εξόχως πιεστικά τα πράγματα και προ των πυλών το έργο και πρέπει να ληφθεί σαφής θέση σήμερα, ο δήμαρχος πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει καταρχάς όχι στην επένδυση, από σεβασμό στο χιονοδρομικό και στους τουριστικούς σχεδιασμούς του βουνού.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ανέφερε τα επιχειρήματα και τους εκφρασμένους φόβους της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τα όσα υποστηρίζει η ΤΕΡΝΑ για την επένδυση. Σύμφωνα με αυτά, η επένδυση θα είναι 28 εκατ. ευρώ, ισχύος 20 MW. Με μικρή όχληση, καμία διατάραξη στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής, 60.000 ευρώ ετησίως στον δήμο, 35.000 στους λογαριασμούς των δημοτών, 4-5 εκατ. ευρώ έσοδα στην τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κατασκευής, 5-6 μόνιμους εργαζόμενους και 30 κατά την κατασκευή. Τέλος, προσφορά ένα τοπικό έργο, ό,τι εμείς θα αποφασίσουμε.

Ο δήμαρχος ζήτησε να παρθεί μια απόφαση επί της αρχής στη συνεδρίαση και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας σοβαρής επιστημονικής ημερίδας και πλήρη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να παρθεί απόφαση σε επόμενο χρόνο.

Τοποθέτηση  Καρασαρλίδου

Αρνητική ήταν η Φρόσω Καρασαρλίδου στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση ‘Τρούλος’, παρότι δήλωσε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον. Αναρωτήθηκε πώς βγήκε η άδεια της ΤΕΡΝΑ χωρίς να πάρει κανείς είδηση, υποστηρίζοντας ότι το Βέρμιο έχει ήδη 40 ανεμογεννήτριες, αριθμός που αν επιμεριστεί στους νομούς και στη θάλασσα, η χώρα θα πιάσει τους στόχους της. Η βουλευτής ενημέρωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να έχει ιδιώτες ελεγκτές και όχι το δημόσιο, όπως μέχρι σήμερα, γεγονός που θα φέρει fast track διαδικασίες.

«Ήμουν επιφυλακτική μέχρι τώρα, με όλα αυτά όμως σήμερα είμαι αρνητική. Δεν μπορεί κανείς να μας απαντήσει ποιο είναι το ανώτατο όριο για το Βέρμιο…» σημείωσε η κ. Καρασαρλίδου, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικό τον ρόλο των δήμων από εδώ και στο εξής, με μια μελέτη για το τι έρχεται στο Βέρμιο, χωρίς να αντιβαίνει στις άλλες χρήσεις που υπάρχουν ή προγραμματίζονται.

Ο  Νίκος Κουτσογιάννης

Δυσμενής σε βάρος του χιονοδρομικού θα είναι η ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη θέση ΄Τρούλος’, σύμφωνα με τον τέως δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη. Ο οποίος μίλησε για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τα 3-5 Πηγάδια ως ορεινό θέρετρο 12 μηνών. Τέλος πρότεινε να κινηθεί ο δήμος στα εξειδικευμένα γραφεία για τη μη υλοποίηση της επένδυσης προς όφελος των δημοτών, ως πρόκριμα στάσης του δήμου για τις υπόλοιπες επενδύσεις.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Πατσίκας: Η «Τελευταία Ιουλιέτα» της διπλανής πόρτας

Σωκράτης Πατσίκας: Η «Τελευταία Ιουλιέτα» της...

Ο Σωκράτης Πατσίκας, σκηνοθετεί και μιλάει για την...

Το Σάββατο έκοψε την πίτα της η ALU-SYN ΕΠΕ

Το Σάββατο έκοψε την πίτα της η ALU-SYN ΕΠΕ

Το Σάββατο 18/01 η εταιρεία ALU-SYN ΕΠΕ πραγματοποίησε την...

Θέσεις για την ενίσχυση   του επαρχιακού Τύπου   παρουσίασε ο ΣΗΠΕ   στα κόμματα της Αντιπολίτευσης

Θέσεις για την ενίσχυση του επαρχιακού Τύπου ...

Σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις οικείες...

Σύγκρουση βυτιοφόρου με Ι.Χ στην Αλεξάνδρεια

Σύγκρουση βυτιοφόρου με Ι.Χ στην Αλεξάνδρεια

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020...

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Με κριτική αλλά και καλές προθέσεις ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός με τον «Κλεισθένη»

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Με κριτική αλλά και καλές...

-Απόλυτη ομοφωνία όμως στην, πάση θυσία, είσπραξη...

Η Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις Voulis Chemicals και Panini Foods

Η Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις Voulis...

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου συνεχίζοντας τις...

Συνάντηση του Απ. Τζιτζικώστα με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη

Συνάντηση του Απ. Τζιτζικώστα με τον Διοικητή της...

Συνάντηση με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής...

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση...

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι Στέλιος και Τριαντάφυλλος Σαμαράς από τη Βέροια, 25 και 31 ετών, είναι δύο από τα επτά μέλη εγκληματικής ομάδας, τα οποία διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος ατόμων που είχαν προβεί σε αναλήψεις χρημάτων...

Στην κατάμεστη αίθουσα Allegro του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με περισσότερους από 200 παρευρισκόμενους έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας –...

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καθώς απαλλάσσει τις παραπάνω περιπτώσεις από πρόστιμα και αναδρομικά.Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το...

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δρ. Κώστας Τσιπουρίδης μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 τελέστηκε η κηδεία του στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Βεροίας στην οποία...