Γιορτές, σχολεία, GPS, ύδρευση, κεραίες, κυνοκομείο,  τουρισμός και... Κασιδιάρης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Γιορτές, σχολεία, GPS, ύδρευση, κεραίες, κυνοκομείο, τουρισμός και... Κασιδιάρης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων χωρίς εντάσεις και διαξιφισμούς, θα αποτελούσαν εικονική πραγματικότητα, οπότε μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων που πολλάκις καλλιεργείται απλά για τις εντυπώσεις, εξελίχθηκε και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Στο χθεσινό φύλλο του «Λαού», αναφερθήκαμε στα θέματα, όπου εστιάστηκε το πολιτικό ενδιαφέρον, όμως αρκετά τοπικά ζητήματα έβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων, στην συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης.


Μπήκαν με έμφαση για μια φορά ακόμα, εκπαιδευτικά ζητήματα και κυρίως η κατάσταση των σχολείων (Μελιόπουλος, Τσαναξίδης). Οι εκπρόσωποι της ΛΑ.Σ. ζήτησαν να γίνει ειδική συνεδρίαση για τα θέματα αυτά και να επισπευθεί η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών πυρασφάλειας. Είναι ελάχιστα τα σχολεία που δεν έχουν πιστοποιητικά, τα οποία σταδιακά παραδίδονται, ενώ η Ασφάλιση των σχολείων χρηματοδοτείται από τον Φιλόδημο, ενημέρωσε ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης.


Τις καθημερινές τους επαφές με την εκπαιδευτική κοινότητα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, επεσήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα που ενημέρωσε και για το δημοτικό συμβούλιο εφήβων στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία είναι στις προτεραιότητες των αντιδημάρχων, γι’ αυτό και τα περισσότερα προβλήματα λύνονται, χωρίς να χρειαστεί να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο.


Για τον σχεδιασμό του Δήμου εν’ όψει των Χριστουγέννων, για τους δημότες και για τους επισκέπτες, αλλά και στον αθλητικό τομέα, ζήτησε να ενημερωθεί ο κ. Παυλίδης, ρωτώντας εάν θα γίνουν εκδηλώσεις μόνο στη Βέροια από την ΚΕΠΑ ή προβλέπεται και κάτι για τα χωριά και τις συνοικίες του Δήμου.


«Αποφασίστε τί θέλετε, να προσελκύσουμε επισκέπτεςτα Χριστούγεννα ή όχι», απάντησε ο δήμαρχος, με αιχμή σε περσινές προφανώς κριτικές, περί εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής. Οι τόνοι ανέβηκαν και από την ερώτηση Παυλίδη, για τεχνολογικά συστήματα του Δήμου που βρίσκονται στα υπόγεια και τις αποθήκες του Δημαρχείου.


«Έχετε θράσος, δική σας αρμοδιότητα ήταν, εσείς τα παρατήσατε εκεί, όταν ήσασταν πρόεδρος της Αναπτυξιακής και δεν λειτούργησε τίποτα…» είπε ο δήμαρχος, ενώ για το ίδιο θέμα ο Β. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το GPS χρειάζεται αναβάθμιση μετά από τόσο καιρό, και ότι τα σύγχρονα μέσα πρέπει να είναι και λειτουργικά για να προσφέρουν.


Στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αναφέρθηκε και η κα Ράλλη, ρωτώντας εάν ο Δήμος έχει σκοπό να κάνει κάτι στα χωριά ή να χρηματοδοτήσει το άναμμα της φωτιάς (κέδρα) και τον στολισμό των χωριών. Όπως απαντήθηκε, κάθε χρόνο θα επιλέγονται κάποια χωριά για εκδηλώσεις, ενώ το άναμμα των κέδρων και τα παραδοσιακά δρώμενα, διοργανώνονται από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και όχι από τον Δήμο. Επίσης σε ερώτηση της κας Ράλλη για τα νεκροταφεία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι οι μελέτες για νέο νεκροταφείο εκτός πόλης, ολοκληρώθηκαν και αναμένεται η γνωμοδότηση.


Τα προβλήματα ύδρευσης σε περιοχές όπως τα Ριζώματα, ο Τριπόταμος, το Μακροχώρι κ.ά., έθεσε ο κ. Μελιόπουλος, εκτιμώντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των διοικήσεων που δεν ιεραρχούν τις ανάγκες και ζήτησε ειδική συνεδρίαση και γι’ αυτό το θέμα. Ο κ. Διαμάντης αντί απαντήσεως, προσκάλεσε τον κ. Μελιόπουλο στην ΔΕΥΑΒ για να τον ενημερώσει.

Ένα θέμα που αφορά στο Αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Βέροιας έθεσε ο κ. Μαρκούλης, χαρακτηρίζοντάς το υπόδειγμα για όλη την Κεντρική Μακεδονία, που ολοκληρώθηκε με κόπο και δωρεά.

«Δυστυχώς το Αιμοδυναμικό έχει υποστελεχωθεί, δεν έχει αγγειοχειρουργό και πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και να ρυθμιστεί» τόνισε, ζητώντας τόσο από τον δήμαρχο, όσο και από την Περιφέρεια αλλά και τον νέο διοικητή, να ασχοληθούν με το θέμα και να απαιτήσουν την παραμονή των γιατρών στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

«Τί μέλλει γενέσθαι με την εκκλησία στον Προμηθέα;» ρώτησε ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, βάζοντας επίσης και ερωτήματα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχουν μετρήσεις για εκπομπή ακτινοβολίας; Έχετε ενημέρωση για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων κεραιών σε πολυκατοικίες της Βενιζέλου; Γνωρίζουμε μόνο για τις κεραίες που βρίσκονται σε δημοτικά οικόπεδα, που πληρώνουν το σχετικό αντίτιμο. Εάν υπάρχουν καμουφλαρισμένες δεν μπορούμε να το ξέρουμε, απάντησε ο δήμαρχος. Για την εκκλησία στον Προμηθέα, ο κ. Βοργιαζίδης είπε ότι το οικόπεδο αγοράστηκε, πληρώθηκε σε δόσεις, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν καταπατημένο, οπότε δρομολογείται νομικά.

Τα προβλήματα της πόλης που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, έθεσε ο κ. Χρήστος Κελεσίδης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κούγκα. Το πιο σημαντικό είναι οι θέσεις στάθμευσης δίκυκλων, αλλά θα πρέπει να συσταθεί πρώτα η Επιτροπή Κυκλοφοριακού, απάντησε ο δήμαρχος διαβεβαιώνοντας ότι θα το προχωρήσει άμεσα.


Ο κ. Γουλτίδης ζήτησε στοιχεία από τον αντιδήμαρχο κ. Τσιφλίδη για τον αριθμό των στειρώσεων και υιοθεσιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του Κυνοκομείου με Μ.Κ.Ο. καθώς και για την απόφαση παραχώρησης χώρου σε Ζωοφιλικές Οργανώσεις (αναμένονται τα στοιχεία, σε επόμενη συνεδρίαση).

Για την ανταπόκριση του Δήμου στη διέλευση φυσικού αερίου από τη Βέροια, ρώτησε ο κ. Κυριάκος Θεοδωρίδης και ο δήμαρχος απάντησε ότι ζητήθηκε χώρος από τον Δήμο, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας. Θέματα που αφορούν στον τουρισμό, έθεσε επίσης η Δήμητρα Ράλλη, ρωτώντας γιατί καθυστερεί η κατασκευή W.C. στην περιοχή του Βήματος Απ. Παύλου, ενώ πρότεινε να μεταφερθούν τα ταξί και το περίπτερο μπροστά από το Βήμα, ώστε να διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης λεωφορείων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Λυκοστράτης είπε ότι οι δημόσιες τουαλέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και ενημέρωσε ευρύτερα για τις δράσεις της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, εκτιμώντας ότι κάθε χρόνο πάνε και καλύτερα.

Ο κ. Κώστας Ρίζος, παίρνοντας το λόγο, ενημέρωσε το Σώμα για τη συμμετοχή του (εκ μέρους του Δήμου) στο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγειών Πόλεων που περιλαμβάνει, ως μέλη, 221 Δήμους. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Βέροιας στο Δίκτυο, λειτουργεί και το ΚΕΠ Υγείας.

Ο κ. Θ. Σιδηρόπουλος έθεσε προβληματισμούς, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, εδώ και τώρα, και να ετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα ο Δήμος, μπροστά στα νέα δεδομένα.

Στη νέα βιβλιοθήκη Μακροχωρίου που αναμορφώνεται ώστε να λειτουργήσει ως εστία της νεολαίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Θ. Κορωνάς, ενώ ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, παίρνοντας το λόγο, αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο, για την αύξηση μισθού του προέδρου της ΔΕΥΑΒ.

Τέλος, ο κ. Παλουκίδης, απαντώντας ετεροχρονισμένα στον κ. Μαρκούλη για το αντικομουνιστικό ψήφισμα της Ε.Ε. που τέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το καταψήφισε, με την προχθεσινή του τοποθέτηση, «επέστρεψε» τις αναφορές του κ. Μαρκούλη περί «φασιστών και νεοναζί», λέγοντας ότι οι φασίστες υπάρχουν, όταν υπάρχουν συμπεριφορές και εκφράσεις όπως αυτές που ακούστηκαν από τον κ. Μαρκούλη.

Αυτό πυροδότησε εκ νέου τον κ. Μαρκούλη, που είπε: «Όταν μιλάει ο Κασιδιάρης στο Συμβούλιο που εκλέχθηκε, όλοι αποχωρούν. Το ότι εμείς καθόμαστε εδώ, σημαίνει ότι έχουμε μεγάλα όρια αντοχής».

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, τόσο από την Γεωργία Μπατσαρά, όσο και από τον Β. Παπαδόπουλο που χρειάστηκε να σηκωθούν από τη θέση τους, εμφανώς θιγμένοι από τις αναφορές περί «Κασιδιάρηδων».

Τον λόγο επί προσωπικού, ζήτησε επίσης η κα Μπατσαρά για να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Μιχαηλίδη ότι η παράταξή τα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ρόλος της, συμπολιτευτικός ή αντιπολιτευτικός; «Αν είστε συνδιοίκηση να μην ρωτάτε για δρομάκια, δεντράκια και ποταμάκια, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε με ένα τηλεφώνημα στους αντιδημάρχους. Αλλιώς, θέστε σοβαρά θέματα της πόλης» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, για να δεχτεί την έντονη αντίδραση της κας Μπατσαρά, η οποία, βάσει κανονισμού δεν είχε τον λόγο, αλλά επιφυλάχθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας. Η...

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ...

 Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή  ...

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών ο Αντώνης Κιοσέογλου. Η...

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η Αγάπη Ηλία Ταξίδου. Η...

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου:...

Ενάμιση χρόνο στην μάχη με την Πανδημία έχουν...

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από...

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλειος Γεωρ. Γκόγκος. Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...