Αλυσίδα συνεργασίας Δήμου και φορέων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την ασφάλεια των ανηλίκων

Αλυσίδα συνεργασίας Δήμου και φορέων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την ασφάλεια των ανηλίκων

 -Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις υποστήριξης και την ημερίδα του Σαββάτου στη «Στέγη»

Ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για την ασφάλεια των παιδιών και για την παραβατικότητα, ξεκίνησε από τον Δήμο Βέροιας και συγκεκριμένα την αντιδημαρχία Παιδείας, με φορείς, όπως η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων και η Εκπαιδευτική Κοινότητα (Σχολεία), με σκοπό την ενημέρωση γονέων και παιδιών. Για τις κοινές δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων, ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Δημαρχείο Βέροιας, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Α/θμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Παπαγεωργίου, η Κοινωνική λειτουργός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Βέροιας Σοφία Γούτα, την Ψυχολόγο της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Μαρία Πανταζή και η σχολική ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου.

Η κα Τζήμα αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες αυτών των δράσεων, που ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου με μια συνάντηση της Εισαγγελίας με τους διευθυντές σχολείων όλου του Νομού, για την σωστή διαχείριση περιστατικών κακοποίησης, παραμέλησης και παραβατικότητας ανηλίκων. Ακολουθεί μεθαύριο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μια ημερίδα στην Αντωνιάδειο Στέγη (ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού) για τη διαχείριση βίας, επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς, που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.

Η τρίτη δράση αφορά στη δημιουργία ενός κλιμακίου ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα ενημερώνει τα σχολεία για την ψυχική και σωματική θωράκιση των παιδιών και η τέταρτη δράση θα είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβω, στο Δημαρχείο, όπου θα ακουστεί η φωνή των παιδιών.

«Ένα παιδί δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο, όταν απειλείται ή απειλεί, όταν υφίσταται ή προκαλεί βία» τόνισε η κα Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ότι γονείς και σχολείο πρέπει να δημιουργούν ισορροπημένες προσωπικότητες σήμερα, για να έχουν ευτυχισμένους ανθρώπους αύριο. Μίλησε επίσης για τον συντονιστικό της ρόλο στην ημερίδα του Σαββάτου.

Η κα Γούτα αναφέρθηκε στις δομές του Δήμου, οι οποίες στεγάζονται στο κτίριο της οδού Σταδίου, απέναντι από το γήπεδο της Βέροιας, δίνοντας στοιχεία για τις κοινωνικές υπηρεσίες που λειτουργούν εκεί (Κέντρο νεότητας, νομική υπηρεσία, Βοήθεια στο Σπίτι, Δημοτικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Σχολές γονέων κ.λπ.). Ενημέρωσε επίσης για τη λειτουργία της Ομάδας Προστασίας ανηλίκων, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από την ίδια, η κοινωνική λειτουργός κ. Φωτεινή Τερζή και η ψυχολόγος Παρασκευή Αγγελή. Η Ομάδα κινείται κατόπιν εισαγγελικής εντολής για να διερευνήσει περιπτώσεις παραβατικότητας και κακοποίησης, με στόχο, πρωτίστως, την ενίσχυση της οικογένειας, εφόσον δεν υφίσταται κίνδυνος για το παιδί.

Για τον Σύλλογο «Πρωτοβουλία για το Παιδί» που ενεργοποιείται  από το 2008 στο χώρο της φροντίδας και της προστασίας παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και σε ανάγκη, μίλησε η ψυχολόγος κα Πανταζή. Ο σύλλογος παρέχει υπηρεσίες που αφορούν στα περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης και παραβατικότητας, παρέχει συμβουλευτική αλλά και νομική, εάν χρειαστεί, υποστήριξη σε όποιον την έχει ανάγκη. Μίλησε επίσης για τη συνεργασία με εισαγγελία ή άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να μπορεί να καλυφθεί ολοκληρωτικά ένα περιστατικό. «Είμαστε εδώ, αφιλοκερδώς, για οποιονδήποτε χρειάζεται συμβουλευτική υποστήριξη κι όχι μόνο για τις προβληματικές οικογένειες», επεσήμανε η κα Πανταζή, η οποία έθεσε και μια ακόμη παράμετρο, αυτή της συναισθηματικής παραμέλησης παιδιών, που ανήκουν σε εύπορες οικογένειες, αλλά δεν έχουν την ασφάλεια και την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών τους.

Η σχολική ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου, συμμετέχει στην ημερίδα του Σαββάτου, μεταφέροντας την εμπειρία 30 χρόνων στην κάλυψη περιστατικών παραβατικότητας, στα σχολεία και στα σπίτια των παιδιών. Η κα Αναγνώστου, θα εστιάσει την θεματική της, σε δύο ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και θα αναπτύξει το πλάνο διαχείρισης των περιστατικών.

Στη χθεσινή συνέντευξη έγινε αναφορά και στην ομιλήτρια της ημερίδας του Σαββάτου, με θέμα «πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί», την γνωστή ψυχίατρο παιδιών-εφήβων, Διευθύντρια ΕΣΥ και υπεύθυνη κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών του Νοσοκομείου Παπανικολάου, κα Λίλια Αθανασοπούλου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Σχολική Χορωδία Βέροιας, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου.


Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης αποφασιστικό βήμα για τη Συμμετοχική Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Η Περιφερειακή Επιτροπή...

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Τάσος Μπαρτζώκας:

Τάσος Μπαρτζώκας: "Για πρώτη φορά, κατά τα πρότυπα...

Από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα...

Τρία μέτρα απόσταση στους πάγκους και υποχρεωτική μάσκα στις λαϊκές Αγορές της Βέροιας, Μακροχωρίου και Αγ. Γεωργίου

Τρία μέτρα απόσταση στους πάγκους και υποχρεωτική...

Από τις 13.07.2020 έως 26.07.2020 στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου...

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα: «Στη Νάουσα έχουμε καταφέρει να μην έχουμε άστεγους και οικογένειες χωρίς βοήθεια»

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα: «Στη...

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα στην...

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις πανελλαδικές η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Δωροθέα Γεωργαδάκη

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις πανελλαδικές η μαθήτρια του...

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις φετινές πανελλαδικές η...

Το θερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων - Τι αλλάζει

Το θερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων - Τι...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ενημερώνει τους...

Ανακοίνωση της κατασκήνωσης «Σκούρας» Χαλκιδικής για το κρούσμα κορονοϊού

Ανακοίνωση της κατασκήνωσης «Σκούρας» Χαλκιδικής για...

 Σε παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική έκανε διακοπές...

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ (13/7)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ (13/7)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις φετινές πανελλαδικές η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Δωροθέα Γεωργαδάκη, που προσανατολίζεται στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. @@asd-307@@Με μεθοδικό διάβασμα μόνη της και την...

Στον χάρτη με τους νομούς που άρχισαν να παρουσιάζουν κρούσματα κορονοιού στο πλαίσιο της έξαρσης ενός δεύτερου κύματος μετά την χαλάρωση των μέτρων, βρίσκεται αυτές τις μέρες η Ημαθία.@@ads-307@@Σύμφωνα με ...

-«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει…θα μείνει στα χαρτιά», το σύνθημα των συλλαλητηρίωνΜε δύο συλλαλητήρια ταυτόχρονα, το ένα στην Πλατεία Εληάς και το άλλο στην πλατεία Δημαρχείου, διαμαρτυρήθηκαν αντίστοιχα...

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...