Αλυσίδα συνεργασίας Δήμου και φορέων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την ασφάλεια των ανηλίκων

Αλυσίδα συνεργασίας Δήμου και φορέων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την ασφάλεια των ανηλίκων

 -Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις υποστήριξης και την ημερίδα του Σαββάτου στη «Στέγη»

Ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για την ασφάλεια των παιδιών και για την παραβατικότητα, ξεκίνησε από τον Δήμο Βέροιας και συγκεκριμένα την αντιδημαρχία Παιδείας, με φορείς, όπως η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων και η Εκπαιδευτική Κοινότητα (Σχολεία), με σκοπό την ενημέρωση γονέων και παιδιών. Για τις κοινές δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων, ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Δημαρχείο Βέροιας, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Α/θμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Παπαγεωργίου, η Κοινωνική λειτουργός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Βέροιας Σοφία Γούτα, την Ψυχολόγο της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Μαρία Πανταζή και η σχολική ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου.

Η κα Τζήμα αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες αυτών των δράσεων, που ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου με μια συνάντηση της Εισαγγελίας με τους διευθυντές σχολείων όλου του Νομού, για την σωστή διαχείριση περιστατικών κακοποίησης, παραμέλησης και παραβατικότητας ανηλίκων. Ακολουθεί μεθαύριο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου μια ημερίδα στην Αντωνιάδειο Στέγη (ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού) για τη διαχείριση βίας, επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς, που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.

Η τρίτη δράση αφορά στη δημιουργία ενός κλιμακίου ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα ενημερώνει τα σχολεία για την ψυχική και σωματική θωράκιση των παιδιών και η τέταρτη δράση θα είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβω, στο Δημαρχείο, όπου θα ακουστεί η φωνή των παιδιών.

«Ένα παιδί δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο, όταν απειλείται ή απειλεί, όταν υφίσταται ή προκαλεί βία» τόνισε η κα Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας ότι γονείς και σχολείο πρέπει να δημιουργούν ισορροπημένες προσωπικότητες σήμερα, για να έχουν ευτυχισμένους ανθρώπους αύριο. Μίλησε επίσης για τον συντονιστικό της ρόλο στην ημερίδα του Σαββάτου.

Η κα Γούτα αναφέρθηκε στις δομές του Δήμου, οι οποίες στεγάζονται στο κτίριο της οδού Σταδίου, απέναντι από το γήπεδο της Βέροιας, δίνοντας στοιχεία για τις κοινωνικές υπηρεσίες που λειτουργούν εκεί (Κέντρο νεότητας, νομική υπηρεσία, Βοήθεια στο Σπίτι, Δημοτικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Σχολές γονέων κ.λπ.). Ενημέρωσε επίσης για τη λειτουργία της Ομάδας Προστασίας ανηλίκων, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από την ίδια, η κοινωνική λειτουργός κ. Φωτεινή Τερζή και η ψυχολόγος Παρασκευή Αγγελή. Η Ομάδα κινείται κατόπιν εισαγγελικής εντολής για να διερευνήσει περιπτώσεις παραβατικότητας και κακοποίησης, με στόχο, πρωτίστως, την ενίσχυση της οικογένειας, εφόσον δεν υφίσταται κίνδυνος για το παιδί.

Για τον Σύλλογο «Πρωτοβουλία για το Παιδί» που ενεργοποιείται  από το 2008 στο χώρο της φροντίδας και της προστασίας παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και σε ανάγκη, μίλησε η ψυχολόγος κα Πανταζή. Ο σύλλογος παρέχει υπηρεσίες που αφορούν στα περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης και παραβατικότητας, παρέχει συμβουλευτική αλλά και νομική, εάν χρειαστεί, υποστήριξη σε όποιον την έχει ανάγκη. Μίλησε επίσης για τη συνεργασία με εισαγγελία ή άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να μπορεί να καλυφθεί ολοκληρωτικά ένα περιστατικό. «Είμαστε εδώ, αφιλοκερδώς, για οποιονδήποτε χρειάζεται συμβουλευτική υποστήριξη κι όχι μόνο για τις προβληματικές οικογένειες», επεσήμανε η κα Πανταζή, η οποία έθεσε και μια ακόμη παράμετρο, αυτή της συναισθηματικής παραμέλησης παιδιών, που ανήκουν σε εύπορες οικογένειες, αλλά δεν έχουν την ασφάλεια και την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών τους.

Η σχολική ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου, συμμετέχει στην ημερίδα του Σαββάτου, μεταφέροντας την εμπειρία 30 χρόνων στην κάλυψη περιστατικών παραβατικότητας, στα σχολεία και στα σπίτια των παιδιών. Η κα Αναγνώστου, θα εστιάσει την θεματική της, σε δύο ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και θα αναπτύξει το πλάνο διαχείρισης των περιστατικών.

Στη χθεσινή συνέντευξη έγινε αναφορά και στην ομιλήτρια της ημερίδας του Σαββάτου, με θέμα «πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί», την γνωστή ψυχίατρο παιδιών-εφήβων, Διευθύντρια ΕΣΥ και υπεύθυνη κοινοτικού κέντρου ψυχικής υγείας παιδιών του Νοσοκομείου Παπανικολάου, κα Λίλια Αθανασοπούλου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Σχολική Χορωδία Βέροιας, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου.


Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 ερωτοαπαντήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Στις 31 Αυγούστου η καταληκτική ημερομηνία

10 ερωτοαπαντήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Στις 31...

Μετά από συνεχείς παρατάσεις η καταληκτική ημερομηνία...

Παράταση μέχρι τις 28 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση μέχρι τις 28 Αυγούστου για τις φορολογικές...

Δόθηκε παράταση στην υποβολή των φορολογικών...

Παύλος Παυλίδης: Διεκδίκηση ποσοστού 24% των αγροτικών εκτάσεων περιοχής Ριζωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο

Παύλος Παυλίδης: Διεκδίκηση ποσοστού 24% των αγροτικών...

Ενημερωθήκαμε για την άσχημη εξέλιξη που είχε η...

Παρέμβαση του Τάσου Μπαρτζώκα για τις εκτεταμένες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας από τη «Θάλεια»

Παρέμβαση του Τάσου Μπαρτζώκα για τις εκτεταμένες...

 Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Σεισμικές δονήσεις

Σεισμικές δονήσεις "ταρακούνησαν" Ημαθία, Πιερία...

Απανωτές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν περιοχές σε...

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων...

Ο εξωγήινος του ζωδιακού κύκλου, λέγεται Ιχθύς

Ο εξωγήινος του ζωδιακού κύκλου, λέγεται Ιχθύς

Οι Ιχθύς, είναι οι εξωγήινοι κάτοικοι που ζουν ανάμεσα...

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΤελικά,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Δόθηκε παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ακόμη μερικές εβδομάδες.Ειδικότερα, παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2020 ανακοίνωσε στη Βουλή η κυβέρνηση,...

Απανωτές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν περιοχές σε Ημαθία, Πιερία και Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας.Ο πρώτος σεισμός συνέβη στις 5:08 και ήταν εντάσεως 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο μεταξύ των χωριών...

Γράφει ο Μάκης  ΔημητράκηςΔεκαπενταύγουστος! Της Παναγίας! Τρανή γιορτή και όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη γιορτάζει και ειδικά το Βέρμιο που προσελκύει πιστούς κάθε ράτσας που ανηφορίζουν στις πλαγιές του...

Ομολογώ ότι δεν περίμενα τοποθέτηση από τον κ. Παυλίδη στην επιστολή μου για το θέμα του Δημαρχείου, του 3ου δημοτικού και των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα. Και δεν αντιλαμβάνομαι την επιθετική του απάντηση σε...