Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

-Η συνεργασία με τον ΚΙΚΠΕ, αποτελεί το «καύσιμο» για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας


Ένα μεγάλο λεωφορείο γεμάτο ράφια με βιβλία, ταξιδεύει την γνώση στα σχολείων των απομακρυσμένων χωριών της Ημαθίας, από το 1970 μέχρι σήμερα, περνώντας από δεκάδες εμπόδια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Πρόκειται για την Κινητή Μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, μια ανεκτίμητη αξία για εκατοντάδες μαθητές, που παρ’ ότι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της μέσα από τις μηνιαίες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας σε 52 σχολεία. Από το 2000 και μετά, με την έλευση του ίντερνετ, οι επισκέψεις της Κινητής Βιβλιοθήκης ήταν πλέον συστηματικές και σε Γυμνάσια-Λύκεια, ακόμα και όμορων Νομών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, εκτός από δανεισμό βιβλίων, CD, DVD και άλλων τεκμηρίων, να χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο, που ήταν τότε κάτι πρωτόγνωρο για όλους.


Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν μέχρι το 2009, που εμφανίστηκε το μεγάλο εμπόδιο αυτής της διαδρομής. Η έλλειψη οδηγών, υπαλλήλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα) έπληξε τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας, η οποία δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει και να μετακινηθεί χωρίς οδηγό.

«Ψάχνοντας λύσεις και τρόπους να συνεχίσουμε το έργο μας, συνεργαστήκαμε με τους τότε Δήμους Δοβρά και Μελίκης, οι οποίοι μας δάνειζαν οδηγούς των Δήμων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σχολεία. Με την συγχώνευσή τους όμως στο Δήμο Βέροιας, σταμάτησε και η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης», λέει η υπεύθυνη της Μονάδας, βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Φίφη Τριανταφυλλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη άρχισε να λείπει από την μαθητική ζωή και μαζί της έλλειψε ο δανεισμός και η ανάγνωση βιβλίων, προκαλώντας την εμφανή ανησυχία, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, διευθυντών σχολείων, που με μηνύματά τους δηλώνουν ότι είναι ηθική υποχρέωση, η ευθύνη να ταξιδέψει η Κινητή Βιβλιοθήκη.

«Ευτυχώς, το 2017 ήρθε μία συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) της Αθήνας και με την στήριξή του, η Κινητή Μονάδα ξαναβγήκε στο δρόμο προς τα σχολεία και τα χωριά» πρόσθεσε η κα Τριανταφυλλίδου.

Το ΚΙΚΠΕ συνέβαλε στην πρόσληψη οδηγού, για 8μηνη απασχόληση μέχρι και το τέλος του 2019 και η ελπίδα όλων, είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2020), ικανοποιώντας μια ανάγκη, πιο πολύτιμη από ποτέ, στην εποχή μας.

«Πιστεύουμε πολύ στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΙΚΠΕ, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και για τα απομακρυσμένα σχολεία» επισημαίνει η υπεύθυνη της Μονάδας.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη, όμως, πέρα από την σχολική περίοδο, εξυπηρετεί τα καλοκαίρια τους φίλους και συνδρομητές της, στα παραθεριστικά κέντρα της Βέροιας (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά). Όπως προσθέτει η κα Τριανταφυλλιδου, «πηγαίνουμε εμείς και βρίσκουμε τους αναγνώστες μας», καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων, με δανεισμό βιβλίων, κυρίως λογοτεχνικών, οι οποίοι διαλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, παραμύθια, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων, κόμικς κ.λπ., από την συνεχώς ανανεούμενη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2019, η Κινητή Μονάδα έκανε 102 δρομολόγια σε 52 δανειστικά κέντρα, με 5.133 δανεισμούς τεκμηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, να κλείσουμε, με την ευχή και την προτροπή, το πολύχρωμο, χαρούμενο, υπερσύγχρονο λεωφορείο των βιβλίων, να συνεχίσει τα δρομολόγιά του στα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές απομακρυσμένων χωριών να μπουν στον όμορφο κόσμο της ανάγνωσης, με όλα τα ευεργετικά οφέλη στις ψυχές, στις ανησυχίες και στη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Όταν μια κινητή μονάδα γνώσης, ακινητοποιείται, οι δρόμοι προς την πνευματική πρόοδο των κοινωνιών, χορταριάζουν και διαβρώνονται…

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου Βεροίας

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου...

ην Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου το πρωί ο...

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του Νοσοκομείου δεν ευσταθεί. Μοναδικός δρόμος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Νάουσας και η θωράκιση της δημόσιας υγείας

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του...

Ακολουθεί δήλωση  του Δημάρχου Νάουσας αναφορικά με...

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ...

Υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα πολυάριθμα οθωμανικά...

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Γράφει οΘωμάςΓαβριηλίδηςΠΕΡΑΣΤΙΚΕ,ΑΛΛΑΞΕΔΡΟΜΟ…1....

Η πολιτική των πολιτικών κατά την αρχαιότητα

Η πολιτική των πολιτικών κατά την αρχαιότητα

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΗ πολιτική, φίλοι...

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΩΝ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΩΝ… του Γιάννη Ναζλίδη

 …Στον Πειραιά συννέφιασε   και στην Αθήνα βρέχει   ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 17:30 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του Ιωάννη Χασιώτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Συνελήφθη χθες (14 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι...

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...