Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

-Η συνεργασία με τον ΚΙΚΠΕ, αποτελεί το «καύσιμο» για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας


Ένα μεγάλο λεωφορείο γεμάτο ράφια με βιβλία, ταξιδεύει την γνώση στα σχολείων των απομακρυσμένων χωριών της Ημαθίας, από το 1970 μέχρι σήμερα, περνώντας από δεκάδες εμπόδια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Πρόκειται για την Κινητή Μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, μια ανεκτίμητη αξία για εκατοντάδες μαθητές, που παρ’ ότι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της μέσα από τις μηνιαίες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας σε 52 σχολεία. Από το 2000 και μετά, με την έλευση του ίντερνετ, οι επισκέψεις της Κινητής Βιβλιοθήκης ήταν πλέον συστηματικές και σε Γυμνάσια-Λύκεια, ακόμα και όμορων Νομών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, εκτός από δανεισμό βιβλίων, CD, DVD και άλλων τεκμηρίων, να χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο, που ήταν τότε κάτι πρωτόγνωρο για όλους.


Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν μέχρι το 2009, που εμφανίστηκε το μεγάλο εμπόδιο αυτής της διαδρομής. Η έλλειψη οδηγών, υπαλλήλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα) έπληξε τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας, η οποία δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει και να μετακινηθεί χωρίς οδηγό.

«Ψάχνοντας λύσεις και τρόπους να συνεχίσουμε το έργο μας, συνεργαστήκαμε με τους τότε Δήμους Δοβρά και Μελίκης, οι οποίοι μας δάνειζαν οδηγούς των Δήμων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σχολεία. Με την συγχώνευσή τους όμως στο Δήμο Βέροιας, σταμάτησε και η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης», λέει η υπεύθυνη της Μονάδας, βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Φίφη Τριανταφυλλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη άρχισε να λείπει από την μαθητική ζωή και μαζί της έλλειψε ο δανεισμός και η ανάγνωση βιβλίων, προκαλώντας την εμφανή ανησυχία, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, διευθυντών σχολείων, που με μηνύματά τους δηλώνουν ότι είναι ηθική υποχρέωση, η ευθύνη να ταξιδέψει η Κινητή Βιβλιοθήκη.

«Ευτυχώς, το 2017 ήρθε μία συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) της Αθήνας και με την στήριξή του, η Κινητή Μονάδα ξαναβγήκε στο δρόμο προς τα σχολεία και τα χωριά» πρόσθεσε η κα Τριανταφυλλίδου.

Το ΚΙΚΠΕ συνέβαλε στην πρόσληψη οδηγού, για 8μηνη απασχόληση μέχρι και το τέλος του 2019 και η ελπίδα όλων, είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2020), ικανοποιώντας μια ανάγκη, πιο πολύτιμη από ποτέ, στην εποχή μας.

«Πιστεύουμε πολύ στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΙΚΠΕ, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και για τα απομακρυσμένα σχολεία» επισημαίνει η υπεύθυνη της Μονάδας.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη, όμως, πέρα από την σχολική περίοδο, εξυπηρετεί τα καλοκαίρια τους φίλους και συνδρομητές της, στα παραθεριστικά κέντρα της Βέροιας (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά). Όπως προσθέτει η κα Τριανταφυλλιδου, «πηγαίνουμε εμείς και βρίσκουμε τους αναγνώστες μας», καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων, με δανεισμό βιβλίων, κυρίως λογοτεχνικών, οι οποίοι διαλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, παραμύθια, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων, κόμικς κ.λπ., από την συνεχώς ανανεούμενη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2019, η Κινητή Μονάδα έκανε 102 δρομολόγια σε 52 δανειστικά κέντρα, με 5.133 δανεισμούς τεκμηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, να κλείσουμε, με την ευχή και την προτροπή, το πολύχρωμο, χαρούμενο, υπερσύγχρονο λεωφορείο των βιβλίων, να συνεχίσει τα δρομολόγιά του στα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές απομακρυσμένων χωριών να μπουν στον όμορφο κόσμο της ανάγνωσης, με όλα τα ευεργετικά οφέλη στις ψυχές, στις ανησυχίες και στη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Όταν μια κινητή μονάδα γνώσης, ακινητοποιείται, οι δρόμοι προς την πνευματική πρόοδο των κοινωνιών, χορταριάζουν και διαβρώνονται…

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα Παρασκευή η ανακοίνωση των  αποτελεσμάτων για τις Πανελλαδικές 2020

Σήμερα Παρασκευή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για...

Μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι θα αναρτηθούν οι...

Η πρώτη στιγμή της αλήθειας για τις πανελλαδικές εξετάσεις έφτασε…

Η πρώτη στιγμή της αλήθειας για τις πανελλαδικές...

  Σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι αναρτώνται σε όλα τα...

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των...

 Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής εκμετάλλευσης...

Μαζικές συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ χθες στη Βέροια, κατά της απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Μαζικές συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ χθες στη Βέροια,...

-«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει…θα μείνει στα χαρτιά»,...

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης...

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ.  Μην το ανοίξετε!

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ. Μην το...

Σε προειδοποίηση προχώρησε η ΕΛΑΣ σχετικά με email το...

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Δημοπρατήθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τη...

Νάουσα:  Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό  της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πλαίσιο εργασιών που ξεκινούν για την ανάπλασή της

Νάουσα: Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό της οδού...

Στον αποκλεισμό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει…θα μείνει στα χαρτιά», το σύνθημα των συλλαλητηρίωνΜε δύο συλλαλητήρια ταυτόχρονα, το ένα στην Πλατεία Εληάς και το άλλο στην πλατεία Δημαρχείου, διαμαρτυρήθηκαν αντίστοιχα...

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...

Η κοινωνία της Νάουσας αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά ότι είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε ανάγκη. Στον δύσκολο αγώνα...

 Η επονομαζόμενη «Μεγαλομάρτυς» γεννήθηκε στη Νικομήδεια την περίοδο του Διοκλητιανού του μεγάλου εχθρού και διώχτη των χριστιανών. Οι γονείς της, Δωρόθεος και Ευσεβία ήταν πλούσιοι και ευσεβείς και από...