Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

-Η συνεργασία με τον ΚΙΚΠΕ, αποτελεί το «καύσιμο» για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας


Ένα μεγάλο λεωφορείο γεμάτο ράφια με βιβλία, ταξιδεύει την γνώση στα σχολείων των απομακρυσμένων χωριών της Ημαθίας, από το 1970 μέχρι σήμερα, περνώντας από δεκάδες εμπόδια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Πρόκειται για την Κινητή Μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, μια ανεκτίμητη αξία για εκατοντάδες μαθητές, που παρ’ ότι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της μέσα από τις μηνιαίες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας σε 52 σχολεία. Από το 2000 και μετά, με την έλευση του ίντερνετ, οι επισκέψεις της Κινητής Βιβλιοθήκης ήταν πλέον συστηματικές και σε Γυμνάσια-Λύκεια, ακόμα και όμορων Νομών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, εκτός από δανεισμό βιβλίων, CD, DVD και άλλων τεκμηρίων, να χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο, που ήταν τότε κάτι πρωτόγνωρο για όλους.


Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν μέχρι το 2009, που εμφανίστηκε το μεγάλο εμπόδιο αυτής της διαδρομής. Η έλλειψη οδηγών, υπαλλήλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα) έπληξε τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας, η οποία δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει και να μετακινηθεί χωρίς οδηγό.

«Ψάχνοντας λύσεις και τρόπους να συνεχίσουμε το έργο μας, συνεργαστήκαμε με τους τότε Δήμους Δοβρά και Μελίκης, οι οποίοι μας δάνειζαν οδηγούς των Δήμων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σχολεία. Με την συγχώνευσή τους όμως στο Δήμο Βέροιας, σταμάτησε και η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης», λέει η υπεύθυνη της Μονάδας, βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Φίφη Τριανταφυλλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη άρχισε να λείπει από την μαθητική ζωή και μαζί της έλλειψε ο δανεισμός και η ανάγνωση βιβλίων, προκαλώντας την εμφανή ανησυχία, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, διευθυντών σχολείων, που με μηνύματά τους δηλώνουν ότι είναι ηθική υποχρέωση, η ευθύνη να ταξιδέψει η Κινητή Βιβλιοθήκη.

«Ευτυχώς, το 2017 ήρθε μία συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) της Αθήνας και με την στήριξή του, η Κινητή Μονάδα ξαναβγήκε στο δρόμο προς τα σχολεία και τα χωριά» πρόσθεσε η κα Τριανταφυλλίδου.

Το ΚΙΚΠΕ συνέβαλε στην πρόσληψη οδηγού, για 8μηνη απασχόληση μέχρι και το τέλος του 2019 και η ελπίδα όλων, είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2020), ικανοποιώντας μια ανάγκη, πιο πολύτιμη από ποτέ, στην εποχή μας.

«Πιστεύουμε πολύ στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΙΚΠΕ, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και για τα απομακρυσμένα σχολεία» επισημαίνει η υπεύθυνη της Μονάδας.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη, όμως, πέρα από την σχολική περίοδο, εξυπηρετεί τα καλοκαίρια τους φίλους και συνδρομητές της, στα παραθεριστικά κέντρα της Βέροιας (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά). Όπως προσθέτει η κα Τριανταφυλλιδου, «πηγαίνουμε εμείς και βρίσκουμε τους αναγνώστες μας», καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων, με δανεισμό βιβλίων, κυρίως λογοτεχνικών, οι οποίοι διαλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, παραμύθια, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων, κόμικς κ.λπ., από την συνεχώς ανανεούμενη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2019, η Κινητή Μονάδα έκανε 102 δρομολόγια σε 52 δανειστικά κέντρα, με 5.133 δανεισμούς τεκμηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, να κλείσουμε, με την ευχή και την προτροπή, το πολύχρωμο, χαρούμενο, υπερσύγχρονο λεωφορείο των βιβλίων, να συνεχίσει τα δρομολόγιά του στα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές απομακρυσμένων χωριών να μπουν στον όμορφο κόσμο της ανάγνωσης, με όλα τα ευεργετικά οφέλη στις ψυχές, στις ανησυχίες και στη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Όταν μια κινητή μονάδα γνώσης, ακινητοποιείται, οι δρόμοι προς την πνευματική πρόοδο των κοινωνιών, χορταριάζουν και διαβρώνονται…

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι εκλέχθηκαν στη νέα 25μελή Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

Ποιοι εκλέχθηκαν στη νέα 25μελή Νομαρχιακή Επιτροπή...

Μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες και τις εκλογές...

Αναλαμβάνει νέος διοικητής της 1ης Μεραρχίας Βέροιας, ο υποστράτηγος Δ. Βουνίσιος

Αναλαμβάνει νέος διοικητής της 1ης Μεραρχίας Βέροιας,...

Ο υποστράτηγος Δημήτρης Βουνίσιος θα είναι ο νέος...

Διακοπή νερού, λόγω βλαβών στο Μακροχώρι - Μέχρι πότε θα διαρκέσει

Διακοπή νερού, λόγω βλαβών στο Μακροχώρι - Μέχρι πότε...

Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας

Μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας...

Ο φετινός εορτασμός για την παγκόσμια ημέρα της...

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Τμήμα Βέροιας: Άνοιγμα λογαριασμού και συγκέντρωση τροφίμων για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Τμήμα Βέροιας: Άνοιγμα...

Σε συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης του Ελληνικού...

Ηλίας Πλιόγκας: Διαρκής η ενίσχυση σε προσωπικό στο Γ.Ν Ημαθίας

Ηλίας Πλιόγκας: Διαρκής η ενίσχυση σε προσωπικό στο Γ.Ν...

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, της...

Δωρεάν rapid tests στο Ζερβοχώρι την Τετάρτη με πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας

Δωρεάν rapid tests στο Ζερβοχώρι την Τετάρτη με πρωτοβουλία...

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν, την...

Δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και του...

Δράσεις προς τιμήν της Γυναίκας και της ημέρας που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου.Ο νέος εκλογικός νόμος...

Φωτό: Οι πρώτοι εγκαταστημένοι «αστοί» πρόσφυγες στη (μετέπειτα επονομασθείσα) συνοικία «Έξω Παναγιά», μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Αριστείδη Αμοιρίδη (3ος από αριστερά όρθιος). Αρχείο Γέρσης ...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...