Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

-Η συνεργασία με τον ΚΙΚΠΕ, αποτελεί το «καύσιμο» για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας


Ένα μεγάλο λεωφορείο γεμάτο ράφια με βιβλία, ταξιδεύει την γνώση στα σχολείων των απομακρυσμένων χωριών της Ημαθίας, από το 1970 μέχρι σήμερα, περνώντας από δεκάδες εμπόδια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Πρόκειται για την Κινητή Μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, μια ανεκτίμητη αξία για εκατοντάδες μαθητές, που παρ’ ότι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της μέσα από τις μηνιαίες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας σε 52 σχολεία. Από το 2000 και μετά, με την έλευση του ίντερνετ, οι επισκέψεις της Κινητής Βιβλιοθήκης ήταν πλέον συστηματικές και σε Γυμνάσια-Λύκεια, ακόμα και όμορων Νομών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, εκτός από δανεισμό βιβλίων, CD, DVD και άλλων τεκμηρίων, να χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο, που ήταν τότε κάτι πρωτόγνωρο για όλους.


Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν μέχρι το 2009, που εμφανίστηκε το μεγάλο εμπόδιο αυτής της διαδρομής. Η έλλειψη οδηγών, υπαλλήλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα) έπληξε τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας, η οποία δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει και να μετακινηθεί χωρίς οδηγό.

«Ψάχνοντας λύσεις και τρόπους να συνεχίσουμε το έργο μας, συνεργαστήκαμε με τους τότε Δήμους Δοβρά και Μελίκης, οι οποίοι μας δάνειζαν οδηγούς των Δήμων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σχολεία. Με την συγχώνευσή τους όμως στο Δήμο Βέροιας, σταμάτησε και η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης», λέει η υπεύθυνη της Μονάδας, βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Φίφη Τριανταφυλλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη άρχισε να λείπει από την μαθητική ζωή και μαζί της έλλειψε ο δανεισμός και η ανάγνωση βιβλίων, προκαλώντας την εμφανή ανησυχία, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, διευθυντών σχολείων, που με μηνύματά τους δηλώνουν ότι είναι ηθική υποχρέωση, η ευθύνη να ταξιδέψει η Κινητή Βιβλιοθήκη.

«Ευτυχώς, το 2017 ήρθε μία συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) της Αθήνας και με την στήριξή του, η Κινητή Μονάδα ξαναβγήκε στο δρόμο προς τα σχολεία και τα χωριά» πρόσθεσε η κα Τριανταφυλλίδου.

Το ΚΙΚΠΕ συνέβαλε στην πρόσληψη οδηγού, για 8μηνη απασχόληση μέχρι και το τέλος του 2019 και η ελπίδα όλων, είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2020), ικανοποιώντας μια ανάγκη, πιο πολύτιμη από ποτέ, στην εποχή μας.

«Πιστεύουμε πολύ στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΙΚΠΕ, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και για τα απομακρυσμένα σχολεία» επισημαίνει η υπεύθυνη της Μονάδας.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη, όμως, πέρα από την σχολική περίοδο, εξυπηρετεί τα καλοκαίρια τους φίλους και συνδρομητές της, στα παραθεριστικά κέντρα της Βέροιας (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά). Όπως προσθέτει η κα Τριανταφυλλιδου, «πηγαίνουμε εμείς και βρίσκουμε τους αναγνώστες μας», καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων, με δανεισμό βιβλίων, κυρίως λογοτεχνικών, οι οποίοι διαλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, παραμύθια, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων, κόμικς κ.λπ., από την συνεχώς ανανεούμενη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2019, η Κινητή Μονάδα έκανε 102 δρομολόγια σε 52 δανειστικά κέντρα, με 5.133 δανεισμούς τεκμηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, να κλείσουμε, με την ευχή και την προτροπή, το πολύχρωμο, χαρούμενο, υπερσύγχρονο λεωφορείο των βιβλίων, να συνεχίσει τα δρομολόγιά του στα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές απομακρυσμένων χωριών να μπουν στον όμορφο κόσμο της ανάγνωσης, με όλα τα ευεργετικά οφέλη στις ψυχές, στις ανησυχίες και στη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Όταν μια κινητή μονάδα γνώσης, ακινητοποιείται, οι δρόμοι προς την πνευματική πρόοδο των κοινωνιών, χορταριάζουν και διαβρώνονται…

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργανώνεται με «καθαρό» μητρώο μελών και νέους πολιτικούς στόχους το ΚΙΝΑΛ – ΠαΣοΚ - Ομιλία και κοπή πίτας στη Βέροια από τον Μ. Χριστοδουλάκη

Οργανώνεται με «καθαρό» μητρώο μελών και νέους...

Την πρώτη της πολιτική εκδήλωση για τη νέα χρονιά,...

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για το μεγαλύτερο ρεβανί του κόσμου και το βραβείο Γκίνες, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας, έκοψε την πίτα του 2020

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για το μεγαλύτερο...

Την πίτα  του 2020 έκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.0...

Oι ιστορίες του παππού - Της Όλγας Κοτμηρίδου-Μεταξά

Oι ιστορίες του παππού - Της Όλγας Κοτμηρίδου-Μεταξά

Στο χωριό οι μέρες κυλούσαν γρήγορα.Μεγάλες...

Συγκέντρωση και ψήφισμα   διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ημαθίας για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων

Συγκέντρωση και ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ...

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!

του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τριπόταμος: εικόνες, ήχοι, συναισθήματα!!! *Του Πάρη Παπακανάκη

Τριπόταμος: εικόνες, ήχοι, συναισθήματα!!! *Του Πάρη...

Το εξοχικό καφενείο «Μπαρμπούτα» στα 1900Ο Τριπόταμος,...

Στην κοπή πίτας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας   ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Στην κοπή πίτας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας ο Μανώλης...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας...

Στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για το θεσμικό  πλαίσιο των γεωργικών ασφαλίσεων, ο Χρήστος Γιαννακάκης

Στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για το θεσμικό ...

Στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την πίτα  του 2020 έκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.0 μ.μ., στο «Αιγές Μέλαθρον», ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας.Ο Πρόεδρος κ. Τάσος Παγούρας καλωσόρισε όλα τα μέλη του Συλλόγου και ευχήθηκε πάνω από όλα...

Το εξοχικό καφενείο «Μπαρμπούτα» στα 1900Ο Τριπόταμος, παρά τις περιστασιακές φουσκονεριές του, στάθηκε διαχρονικά ο «ευεργέτης της Βέροιας», εξασφαλίζοντάς της ύδρευση, άρδευση, ενέργεια από τις...

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γεωργία Μπατσαρά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος ήταν παρόντες στη σύσκεψη για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) ​ υπό την...

Για αύξηση του αριθμού των μαθητών που απουσιάζουν από τα σχολεία της περιοχής μας, λόγω της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, κάνει λόγο το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΛΑΟΥ και τα πρώτα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας...