Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε 52 απομακρυσμένα σχολεία της Ημαθίας ταξιδεύει την γνώση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

-Η συνεργασία με τον ΚΙΚΠΕ, αποτελεί το «καύσιμο» για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας


Ένα μεγάλο λεωφορείο γεμάτο ράφια με βιβλία, ταξιδεύει την γνώση στα σχολείων των απομακρυσμένων χωριών της Ημαθίας, από το 1970 μέχρι σήμερα, περνώντας από δεκάδες εμπόδια μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Πρόκειται για την Κινητή Μονάδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, μια ανεκτίμητη αξία για εκατοντάδες μαθητές, που παρ’ ότι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της μέσα από τις μηνιαίες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας σε 52 σχολεία. Από το 2000 και μετά, με την έλευση του ίντερνετ, οι επισκέψεις της Κινητής Βιβλιοθήκης ήταν πλέον συστηματικές και σε Γυμνάσια-Λύκεια, ακόμα και όμορων Νομών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, εκτός από δανεισμό βιβλίων, CD, DVD και άλλων τεκμηρίων, να χρησιμοποιούν και το διαδίκτυο, που ήταν τότε κάτι πρωτόγνωρο για όλους.


Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν μέχρι το 2009, που εμφανίστηκε το μεγάλο εμπόδιο αυτής της διαδρομής. Η έλλειψη οδηγών, υπαλλήλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα) έπληξε τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας, η οποία δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει και να μετακινηθεί χωρίς οδηγό.

«Ψάχνοντας λύσεις και τρόπους να συνεχίσουμε το έργο μας, συνεργαστήκαμε με τους τότε Δήμους Δοβρά και Μελίκης, οι οποίοι μας δάνειζαν οδηγούς των Δήμων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σχολεία. Με την συγχώνευσή τους όμως στο Δήμο Βέροιας, σταμάτησε και η λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης», λέει η υπεύθυνη της Μονάδας, βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Φίφη Τριανταφυλλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη άρχισε να λείπει από την μαθητική ζωή και μαζί της έλλειψε ο δανεισμός και η ανάγνωση βιβλίων, προκαλώντας την εμφανή ανησυχία, δυσαρέσκεια αλλά και προβληματισμό, τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, διευθυντών σχολείων, που με μηνύματά τους δηλώνουν ότι είναι ηθική υποχρέωση, η ευθύνη να ταξιδέψει η Κινητή Βιβλιοθήκη.

«Ευτυχώς, το 2017 ήρθε μία συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) της Αθήνας και με την στήριξή του, η Κινητή Μονάδα ξαναβγήκε στο δρόμο προς τα σχολεία και τα χωριά» πρόσθεσε η κα Τριανταφυλλίδου.

Το ΚΙΚΠΕ συνέβαλε στην πρόσληψη οδηγού, για 8μηνη απασχόληση μέχρι και το τέλος του 2019 και η ελπίδα όλων, είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2020), ικανοποιώντας μια ανάγκη, πιο πολύτιμη από ποτέ, στην εποχή μας.

«Πιστεύουμε πολύ στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΚΙΚΠΕ, είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και για τα απομακρυσμένα σχολεία» επισημαίνει η υπεύθυνη της Μονάδας.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη, όμως, πέρα από την σχολική περίοδο, εξυπηρετεί τα καλοκαίρια τους φίλους και συνδρομητές της, στα παραθεριστικά κέντρα της Βέροιας (Σέλι, Ξηρολίβαδο, Κουμαριά). Όπως προσθέτει η κα Τριανταφυλλιδου, «πηγαίνουμε εμείς και βρίσκουμε τους αναγνώστες μας», καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων, με δανεισμό βιβλίων, κυρίως λογοτεχνικών, οι οποίοι διαλέγουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, παραμύθια, μυθιστορήματα, βιβλία γνώσεων, κόμικς κ.λπ., από την συνεχώς ανανεούμενη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2019, η Κινητή Μονάδα έκανε 102 δρομολόγια σε 52 δανειστικά κέντρα, με 5.133 δανεισμούς τεκμηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, να κλείσουμε, με την ευχή και την προτροπή, το πολύχρωμο, χαρούμενο, υπερσύγχρονο λεωφορείο των βιβλίων, να συνεχίσει τα δρομολόγιά του στα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές απομακρυσμένων χωριών να μπουν στον όμορφο κόσμο της ανάγνωσης, με όλα τα ευεργετικά οφέλη στις ψυχές, στις ανησυχίες και στη δημιουργική φαντασία των παιδιών.

Όταν μια κινητή μονάδα γνώσης, ακινητοποιείται, οι δρόμοι προς την πνευματική πρόοδο των κοινωνιών, χορταριάζουν και διαβρώνονται…

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 19/4 έως 26/4

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Στεφ. Πιλιτσίδης σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Στεφ. Πιλιτσίδης σε ηλικία 81...

Έφυγε από τη ζωή  και κηδεύεται την Παρασκευή 19...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...