Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων:  Μίλησαν ως αυριανοί πολίτες για τα καλώς-κακώς κείμενα της Βέροιας και των χωριών (φωτο)

Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων: Μίλησαν ως αυριανοί πολίτες για τα καλώς-κακώς κείμενα της Βέροιας και των χωριών (φωτο)


Γέμισαν το πρωί τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, στην 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων, που έγινε στο Δημαρχείο.

Τους νεαρούς συμβούλους καλωσόρισε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης μιλώντας τους για τον θεσμό και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος Άρης Λαζαρίδης ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον πρώην πρόεδρο του Σώματος και αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Μαυροκεφαλίδη, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων στη Βέροια. Ως το καλύτερο μάθημα κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο προϊστάμενος Α/θμιας Εκ/σης Ημαθίας κ Διονύσης Διαμαντόπουλος, ενώ τόσο ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου κ. Γιώργος Μακαρατζής, όσο και η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τζήμα, μίλησαν για έναν θεσμό που αποσκοπεί και καλλιεργεί στα παιδιά τον ενεργό τους ρόλο ως αυριανοί πολίτες. «Καλείστε να προτείνετε συγκεκριμένα μέτρα για την οικοδόμηση της κοινωνίας του μέλλοντος, στο πλαίσια μιας καθολικής αρμονίας στις σχέσεις ανθρώπου-φύσης-κόσμου, όπου η Δημοκρατία είναι ενεργή καθημερινή πραγματικότητα… Η συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποκτά ένα συμμετοχικό, διυποκειμενικό και δημοκρατικό χαρακτήρα» τόνισε η αντιδήμαρχος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μαθητές από τα δημοτικά σχολεία: 1ο, 2ο, 6ο, Αγίας Βαρβάρας, Ριζωμάτων, Ν. Νικομήδειας, Πατρίδας, 16ο, Κουλούρας, 9ο, 7ο, 3ο, 5ο, 12ο, 13ο, 10ο, 1ο Μακροχωρίου, Ραχιάς-Τριποτάμου, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Γεωργίου, κατά σειρά ημερήσιας διάταξης.

Τα παιδιά έθεσαν θέματα, με προτάσεις και φωτογραφικό υλικό, που αφορούσαν στα προβλήματα της πόλης (Βέροια) αλλά και των χωριών τους, στην «άχαρη» κατάσταση της Πλατείας Ωρολογίου και στην έλλειψη ρολογιού, στην καθαριότητα, στην οδική ασφάλεια, στις διαβάσεις που πρέπει να είναι βαμμένες και κυρίως αυτές έξω από τα σχολεία τους, στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, στην ασφαλή διέλευση των δρόμων και την πρόσβαση στα σχολεία, στα προβλήματα (π.χ. τεχνικά) και λειτουργικά των σχολείων, στα αδέσποτα ζώα στα οποία στάθηκαν ιδιαιτέρως, στην αξιοποίηση του Αλιάκμονα, στους πρόσφυγες, στα δικαιώματα των παιδιών, στον ρατσισμό, στον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο, στην ανάγκη για αθλητικές εγκαταστάσεις, στις παιδικές χαρές, αλλά και στην «ρημαγμένη» Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας.

Στα θέματα που έθεσαν οι μαθητές, απάντησε ο δήμαρχος εκτιμώντας ότι η Βέροια είναι από τις πιο καθαρές πόλεις και ότι για να παραμένει καθαρή θα πρέπει να την προσέχουν και οι πολίτες, εξήγησε ότι για τα αδέσποτα ο νόμος δεν επιτρέπει να απομακρυνθούν από τα σημεία που περισυλλέγονται και γι’ αυτό μετά τις στειρώσεις, πρέπει να επιστραφούν στις πλατείες και στα πάρκα από όπου έγινε η περισυλλογή, για την Πλατεία Ωρολογίου επεσήμανε ότι η ανάπλασή της ήταν απόφαση προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, ενώ Ρολόϊ στην Πλατεία δεν υπάρχει εδώ και 90 χρόνια (γιατί κάποιοι θυμήθηκαν και το ανασύρουν τα τελευταία χρόνια; ρώτησε) εκτιμώντας επίσης ότι μια μελέτη ανάπλασης δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Για το κυκλοφοριακό και την τοποθέτηση φαναριών, είπε ότι δοκιμάστηκε στο παρελθόν αλλά δεν ευδοκίμησε, για τον Τριπόταμο ότι χρειάζονται σοβαρές μελέτες για την αξιοποίησή του και μίλησε για την υποχρέωση μικρών και μεγάλων να προστατεύουν τις παιδικές χαρές και να μην καταστρέφουν αυτά που ανήκουν σε όλους τους δημότες. Παραδέχθηκε ότι, όντως λείπουν από την πόλη οι δωρεάν χώροι στάθμευσης και ενημέρωσε ότι στον προγραμματισμό του Δήμου, είναι η αξιοποίηση του οικοπέδου κάτω από την Εληά, σε χώρο άθλησης.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων του Δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι. Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα εκδοθούν με ευθύνη του Δήμου, όπως είπε η αντιδήμαρχος, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ενώ στο τέλος των ομιλιών, δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής σε κάθε μαθητή και σχολείο.

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με πολύ κόσμο και προστατευτικές μάσκες ο εορτασμός της Μεταμόρφωσης στον ΧριστοΣωτήρα Βέροιας

Με πολύ κόσμο και προστατευτικές μάσκες ο εορτασμός...

 Με προστατευτικές μάσκες παρακολούθησαν εκατοντάδες...

 Αλεξάνδρεια: Oλοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αλεξάνδρεια: Oλοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση...

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας αποχαιρετά την Ισμήνη Παπαγιαννάκη

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας αποχαιρετά την Ισμήνη...

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου...

Τα λαογραφικά μας «Του Σωτήρος» - O μεταβυζαντινός ναός στη Βέροια

Τα λαογραφικά μας «Του Σωτήρος» - O μεταβυζαντινός ναός...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η...

Παύλος Παυλίδης,  πρόεδρος Αστικών Βέροιας, στον ΑΚΟΥ 99.6: Τους μήνες της καραντίνας είχαμε πτώση τζίρου 85%-90%

Παύλος Παυλίδης, πρόεδρος Αστικών Βέροιας, στον ΑΚΟΥ...

-«Ανάσα» τα μαθητικά δρομολόγια αλλά στην Ημαθία...

«Επισταμένη» καθαριότητα χθες το πρωί στα «Παπάκια» (φωτό - βίντεο)

«Επισταμένη» καθαριότητα χθες το πρωί στα «Παπάκια»...

Η μεγάλη ποσότητα ξερών πεσμένων φύλλων στο πάρκο στην...

Εγνατία: Νταλίκα δίπλωσε μετά τα διόδια προς Βέροια - Νωρίτερα όχημα προσέκρουσε στο στηθαίο

Εγνατία: Νταλίκα δίπλωσε μετά τα διόδια προς Βέροια -...

Σύμφωνα με πληροφορίες του InVeria.gr, νταλίκα...

Μηνιαίος απολογισμός Ιουλίου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Μηνιαίος απολογισμός Ιουλίου της Γενικής...

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η «Μεταμόρφωση του Σωτήρος», που τοποθετήθηκε στις αρχές Αυγούστου, αν και οι Ευαγγελιστές σημειώνουν ότι ο Χριστός έδειξε τη δόξα και το μεγαλείο του στους...

Η μεγάλη ποσότητα ξερών πεσμένων φύλλων στο πάρκο στην περιοχή «Παπάκια» της Βέροιας, κινητοποίησαν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και με την παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαδόπουλου και...

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για...