Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων:  Μίλησαν ως αυριανοί πολίτες για τα καλώς-κακώς κείμενα της Βέροιας και των χωριών (φωτο)

Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων: Μίλησαν ως αυριανοί πολίτες για τα καλώς-κακώς κείμενα της Βέροιας και των χωριών (φωτο)


Γέμισαν το πρωί τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων του Δήμου, στην 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων, που έγινε στο Δημαρχείο.

Τους νεαρούς συμβούλους καλωσόρισε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης μιλώντας τους για τον θεσμό και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος Άρης Λαζαρίδης ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον πρώην πρόεδρο του Σώματος και αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Μαυροκεφαλίδη, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων στη Βέροια. Ως το καλύτερο μάθημα κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο προϊστάμενος Α/θμιας Εκ/σης Ημαθίας κ Διονύσης Διαμαντόπουλος, ενώ τόσο ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου κ. Γιώργος Μακαρατζής, όσο και η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τζήμα, μίλησαν για έναν θεσμό που αποσκοπεί και καλλιεργεί στα παιδιά τον ενεργό τους ρόλο ως αυριανοί πολίτες. «Καλείστε να προτείνετε συγκεκριμένα μέτρα για την οικοδόμηση της κοινωνίας του μέλλοντος, στο πλαίσια μιας καθολικής αρμονίας στις σχέσεις ανθρώπου-φύσης-κόσμου, όπου η Δημοκρατία είναι ενεργή καθημερινή πραγματικότητα… Η συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποκτά ένα συμμετοχικό, διυποκειμενικό και δημοκρατικό χαρακτήρα» τόνισε η αντιδήμαρχος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μαθητές από τα δημοτικά σχολεία: 1ο, 2ο, 6ο, Αγίας Βαρβάρας, Ριζωμάτων, Ν. Νικομήδειας, Πατρίδας, 16ο, Κουλούρας, 9ο, 7ο, 3ο, 5ο, 12ο, 13ο, 10ο, 1ο Μακροχωρίου, Ραχιάς-Τριποτάμου, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Γεωργίου, κατά σειρά ημερήσιας διάταξης.

Τα παιδιά έθεσαν θέματα, με προτάσεις και φωτογραφικό υλικό, που αφορούσαν στα προβλήματα της πόλης (Βέροια) αλλά και των χωριών τους, στην «άχαρη» κατάσταση της Πλατείας Ωρολογίου και στην έλλειψη ρολογιού, στην καθαριότητα, στην οδική ασφάλεια, στις διαβάσεις που πρέπει να είναι βαμμένες και κυρίως αυτές έξω από τα σχολεία τους, στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, στην ασφαλή διέλευση των δρόμων και την πρόσβαση στα σχολεία, στα προβλήματα (π.χ. τεχνικά) και λειτουργικά των σχολείων, στα αδέσποτα ζώα στα οποία στάθηκαν ιδιαιτέρως, στην αξιοποίηση του Αλιάκμονα, στους πρόσφυγες, στα δικαιώματα των παιδιών, στον ρατσισμό, στον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο, στην ανάγκη για αθλητικές εγκαταστάσεις, στις παιδικές χαρές, αλλά και στην «ρημαγμένη» Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας.

Στα θέματα που έθεσαν οι μαθητές, απάντησε ο δήμαρχος εκτιμώντας ότι η Βέροια είναι από τις πιο καθαρές πόλεις και ότι για να παραμένει καθαρή θα πρέπει να την προσέχουν και οι πολίτες, εξήγησε ότι για τα αδέσποτα ο νόμος δεν επιτρέπει να απομακρυνθούν από τα σημεία που περισυλλέγονται και γι’ αυτό μετά τις στειρώσεις, πρέπει να επιστραφούν στις πλατείες και στα πάρκα από όπου έγινε η περισυλλογή, για την Πλατεία Ωρολογίου επεσήμανε ότι η ανάπλασή της ήταν απόφαση προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, ενώ Ρολόϊ στην Πλατεία δεν υπάρχει εδώ και 90 χρόνια (γιατί κάποιοι θυμήθηκαν και το ανασύρουν τα τελευταία χρόνια; ρώτησε) εκτιμώντας επίσης ότι μια μελέτη ανάπλασης δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Για το κυκλοφοριακό και την τοποθέτηση φαναριών, είπε ότι δοκιμάστηκε στο παρελθόν αλλά δεν ευδοκίμησε, για τον Τριπόταμο ότι χρειάζονται σοβαρές μελέτες για την αξιοποίησή του και μίλησε για την υποχρέωση μικρών και μεγάλων να προστατεύουν τις παιδικές χαρές και να μην καταστρέφουν αυτά που ανήκουν σε όλους τους δημότες. Παραδέχθηκε ότι, όντως λείπουν από την πόλη οι δωρεάν χώροι στάθμευσης και ενημέρωσε ότι στον προγραμματισμό του Δήμου, είναι η αξιοποίηση του οικοπέδου κάτω από την Εληά, σε χώρο άθλησης.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων του Δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι. Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα εκδοθούν με ευθύνη του Δήμου, όπως είπε η αντιδήμαρχος, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ενώ στο τέλος των ομιλιών, δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής σε κάθε μαθητή και σχολείο.

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή (9/5)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από...

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάη, στο Άγαλμα του Αντάρτη στη ...

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν κατάστημα - Συνελήφθησαν πέντε άτομα από την ΟΠΚΕ

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν...

Συνελήφθησαν χθες (8 Μαΐου 2021) τα ξημερώματα σε περιοχή...

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Η Νάουσα τιμά σήμερα το Ολοκαύτωμά της. Τον ξεσηκωμό...

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες (Εικόνες)

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους...

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 8 Μαΐου το απόγευμα στον...

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την...

«Η ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί ...

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Στερείται τις επιθυμίες και τα θέλω της, αυτά που ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...