Κινδυνεύει το θρησκευτικό συναίσθημα του Νεοέλληνα;

Κινδυνεύει το θρησκευτικό συναίσθημα του Νεοέλληνα;

Του Ιερέως 

Παναγιώτου 

Σ. Χαλκιά

 

Οι Έλληνες, φίλοι αναγνώστες, είχαν έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, από τα πανάρχαια χρόνια. Αυτό συμπεραίνεται από δύο βασικές επισημάνσεις της θρησκειολογικής έρευνας.

Η πρώτη έχει σχέση με το Δωδεκάθεο του Ολύμπου, του οποίου το μεταφυσικό υπόβαθρο είναι ο ενοθεϊστικός πολυθεϊσμός. Δηλαδή, η πίστη ότι: πέρα και πάνω από τον φυσιολατρικό πολυθεϊσμό υπάρχει η έννοια της μονοθεΐας, όπως την υποδηλώνει και η φράση: «Ανάγκα και θεοί πείθονται». Η μονοθεϊστική αυτή αντίληψη έλαβε πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα με τη διακήρυξη του πλατωνικού Σωκράτη, για την ύπαρξη ενός μόνου Θεού.

Η δεύτερη επισήμανση έχει σχέση, αφενός μεν, με τις πανελλήνιες θρησκευτικές γιορτές, αφετέρου δε, με ασκληπιεία, στα οποία κατέφευγαν οι ασθενείς με τη βεβαιότητα ότι θα θεραπευθούν. Στο Ιερό της Επιδαύρου έχουν βρεθεί σχετικές πινακίδες και «επιγραφές ιαμάτων».

Στο παρόν, όμως, άρθρο, θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στο Νεοέλληνα, ο οποίος συνεχίζει να έχει άμεση σχέση με τη θρησκεία. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της θρησκευτικής παράδοσης εξακολουθούν να διαποτίζουν τη ζωή του. Και αυτό γιατί η παράδοση δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα και περιεχόμενο, αλλά συντίθεται από δοκιμασμένες χρονικά αξίες και αρχές, που προσδιορίζουν την προσωπικότητα του Νεοέλληνα χριστιανού.  Η εθνικοθρησκευτική του ταυτότητα είναι μία θαυμάσια σύνθεση και σύνδεση στοιχείων, που παραπέμπουν στην ουσία του διπολικού αυτού πολιτικού επιτεύγματος.

Η ιστορική διαδρομή της ελληνικής φυλής με την κατάληξή της στο σύγχρονο Νεοέλληνα, έδωσε εξετάσεις πολλές φορές και απέδειξε περίτρανα τη γνήσια θρησκευτικότητά της. Στα τελευταία χρόνια, η εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων γνώρισε ποικίλες διακυμάνσεις με δύο χαρακτηριστικές φάσεις. Η μία σχετίζεται με την έκφρασή του σε δύσκολες στιγμές για το Νεοέλληνα. Είναι οι στιγμές εκείνες που η πατρίδα μας έχει εμπλακεί στη δίνη των δύο Παγκόσμιων Πολέμων παρά τη θέλησή της. Τότε αναζήτησε και βρήκε στήριγμα και ενίσχυση την Εκκλησία. Ένιωσε τη ζωντανή και λυτρωτική παρουσία της στα πρόσωπα της Παναγίας και των αγίων.

Η άλλη φάση σχετίζεται με τις έντονες εκδηλώσεις του θρησκευτικού συναισθήματος των Νεοελλήνων κατά τις μεγάλες γιορτές και θρησκευτικές πανηγύρεις. Ο συνδετικός κρίκος των συμμετεχόντων σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι η πίστη στο Θεό και ο σεβασμός στα ιερά πρόσωπα.

Υπάρχει, βέβαια, ο κίνδυνος της αλλοίωσης του θρησκευτικού συναισθήματος του Νεοέλληνα, ο οποίος ζει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αλματώδους επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τον υλιστικό ευδαιμονισμό, που αποτελεί τον κύριο στόχο του σύγχρονου ανθρώπου, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο και πώς δοκιμάζεται η θρησκευτικότητα του Νεοέλληνα.

Είναι ανάγκη να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι η Εκκλησία του υπενθυμίζει τακτικά την αξιολογική προτεραιότητα των πνευματικών αγαθών με τις προτροπές: «τα καλά αι συμφέροντα ταις ψυχαίς υμών» και «άνω έχωμεν τας καρδίας». Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της εφαρμογής αυτών των θέσεων; Η εποχή μας, με τις κάπως περίεργες και συγκεχυμένες ιδέες και συνθήκες ζωής, δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, την αδιαφορία ή την αναβολή. Η γνήσια θρησκευτικότητα του Νεοέλληνα, βαθιά ριζωμένη στην ελληνοχριστιανική παράδοση, είναι ανάγκη να μείνει ανόθευτη από τις αρνητικές επιρροές του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα, φίλοι αναγνώστες, αφορά όλους και η σχετική πρόσκληση δραστηριοποίησης απευθύνεται στον καθένα μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πάει τη χώρα μπροστά»

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το...

«Η πολιτική είναι ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, για...

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα από Τα Παιδιά της Άνοιξης  (Φωτό - Βίντεο)

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα...

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία από τα «Παιδιά της...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι   την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά...

-Από την Μεγάλη  Πέμπτη 25 Απριλίου-Για τον λόγο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης” επισκέφθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» και το...