Στ. Αραχωβίτης: Προϋπολογισμός διάψευσης προεκλογικών υποσχέσεων για την κοινωνία  - Τι ανέφερε για τους αγρότες

Στ. Αραχωβίτης: Προϋπολογισμός διάψευσης προεκλογικών υποσχέσεων για την κοινωνία - Τι ανέφερε για τους αγρότες

 Στην τοποθέτησή του κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του έτους 2020 ο Βουλευτής Λακωνίας και  Τομεάρχης Αγροτικού της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: 

 

· Ο προϋπολογισμός του 2020 χαρακτηρίζεται ως Προϋπολογισμός διάψευσης των προεκλογικών υποσχέσεων για την κοινωνία. Και είναι ένας προϋπολογισμός διάψευσης, γιατί βασική προεκλογική επικοινωνιακή δέσμευση της ΝΔ ήταν η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη. 

·         Χαρακτηρίζεται ως Ταξικός Προϋπολογισμός με ενίσχυση των λίγων και ισχυρών σε βάρος της κοινωνίας. 

·         Για τους αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, στη φορολογία μιλάμε για ελάφρυνση-«ψίχουλα» μέχρι 173 ευρώ το χρόνο. 

·         Η μείωση στην προκαταβολή φόρου που θα δουν οι αγρότες θα είναι μόλις 5%. 

·         Καμιά ελάφρυνση στη φορολογία των συνεταιρισμένων αγροτών. 

·         Ακόμα και η πρόσφατη εξαγγελία για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο εξαφανίστηκε. 

·         Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μειωμένος κατά 50 εκατ. Ευρώ. 

·         Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για νέες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού. 

·         Αντίθετα, οι ψαράδες μας είδαν να επιβάλλεται κεφαλικός φόρος – χαράτσι που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες από σήμερα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου. 

 Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση στην Βουλή:

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020, τον δεύτερο μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία, θέλω να επισημάνω τα εξής:  

Τα λεγόμενα του κάθε συναδέλφου από το ιερό αυτό βήμα αποτελούν ιστορική καταγραφή και έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία στον κόσμο που μας ακούει.  

Με αυτή την αρχή στο μυαλό, θεωρώ ότι επικοινωνιακά παιχνίδια τύπου τηλεοπτικών πάνελ και προεκλογικών μπαλκονιών, δε χωρούν εδώ. 

Στις γενικές του γραμμές λοιπόν, ο προϋπολογισμός του 2020 χαρακτηρίζεται ως  Προϋπολογισμός διάψευσης των προεκλογικών υποσχέσεων για την κοινωνία 

Και είναι ένας προϋπολογισμός διάψευσης, γιατί βασική προεκλογική επικοινωνιακή δέσμευση της ΝΔ ήταν η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη. Με το φορολογικό νομοσχέδιο όμως που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες αλλά και την αποτύπωση στον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα, αποδεικνύεται ότι έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχουμε σειρά κοστοβόρων ελαφρύνσεων για τα μεγάλα εισοδήματα και τις λίγες υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις και μηδαμινών ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, όποιον εισοδηματικό ορισμό και αν διαλέξουμε για να την χαρακτηρίσουμε. 

Χαρακτηριστικό και αδιαμφισβήτητο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι σχεδόν 80% του οφέλους από τη μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% θα το καρπωθούν περίπου 6.000 επιχειρήσεις ή 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων! 

Επίσης χαρακτηρίζεται ως Ταξικός Προϋπολογισμός με ενίσχυση των λίγων και ισχυρών σε βάρος της κοινωνίας. Βλέπουμε ενίσχυση των  εισοδηματικών ανισοτήτων που, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα ενισχύονται. Βλέπουμε δηλαδή την αντιστροφή της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ισοκατανομή των βαρών σύμφωνα και με την συνταγματική επιταγή. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και μια σειρά από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. 

Τα οφέλη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους κόπους του ελληνικού λαού, όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά  κατανέμονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία. 

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στους αγρότες, στους αλιείς και τους κτηνοτρόφους αλλά και στους συνεταιρισμούς, θα έλεγα ότι τελικά ήταν.... άνθρακες ο «θησαυρός» που περιέχει ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Και εξηγούμαι: 

1.   Στη φορολογία μιλάμε για ελάφρυνση-«ψίχουλα» μέχρι 173 ευρώ το χρόνο. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% έως τις 10.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, έχει πολύ μικρή επίπτωση για τους αγρότες που απολαμβάνουν το γενικό αφορολόγητο. Η δε αύξηση του αφορολογήτου επίσης,  έχει πολύ μικρή επίπτωση, καθώς τα λιγοστά οφέλη θα τα δουν στη φορολογία μόνο αγροτικές οικογένειες με πάνω από 3 παιδιά.  Άρα πρόκειται για «φιάσκο», σε σχέση με τα όσα έλεγαν προεκλογικά. 

2.   Η μείωση στην προκαταβολή φόρου που θα δουν οι αγρότες θα είναι μόλις 5%. Αυτό βέβαια μοιάζει περισσότερο με φάρσα παρά με ουσιαστική ελάφρυνση.  

3.   Καμιά ελάφρυνση στη φορολογία των συνεταιρισμένων αγροτών. Ο Αλ. Τσίπρας είχε ήδη εξαγγείλει τον Μάιο του 2019, έκπτωση επί του τζίρου που θα περνάει μέσα από τους συνεταιρισμούς,  για τους αγρότες-μέλη συνεταιρισμών. Αυτό θα αποτελούσε  πραγματικά γενναίο κίνητρο για την ενίσχυση των συνεταιρισμών με νέα μέλη αλλά και τον έλεγχο της παραοικονομίας αγροτικών προϊόντων. 

4.   Η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο εξαφανίστηκε, αφού τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο diesel κίνησης στον προϋπολογισμό του 2020 είναι αυξημένα κατά 177 εκατ. ευρώ (από 1.364.000 το 2019  σε  1.541.000 το 2020). 

5.   Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μειωμένος κατά 50 εκατ. ευρώ (ποσοστό 5,88%) και τα χρήματα αυτά στερούνται από το αναπτυξιακό κομμάτι του προϋπολογισμού του. 

6.   Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για νέες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και κτηνιάτρων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, για πρόσληψη 180 υπαλλήλων στο ΥΠΑΑΤ και 172 κτηνιάτρων στο Υπ. Εσωτερικών. Με αποστελεχωμένες υπηρεσίες ελπίζει η κυβέρνηση να πατάξει τις ελληνοποιήσεις; Ή μήπως τελικά δεν έχει την πολιτική βούληση; 

Αντίθετα, οι ψαράδες μας είδαν να επιβάλλεται κεφαλικός φόρος – χαράτσι που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες από σήμερα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου, και θα υπολογίζεται, όχι με βάση τα αλιεύματα ή τον τζίρο κάθε ψαρά, αλλά με βάση το μήκος του σκάφους του. Και γι’ αυτό είναι χαράτσι! Έρχεται δε, την ώρα που οι ψαράδες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες πιέσει, τόσο με την κλιματική αλλαγή και την εγκατάσταση στις ελληνικές θάλασσες ξενικών ειδών που πιέζουν τα ιχθυαποθέματα, όσο και μεγάλο ανταγωνισμό από αλιευτικούς στόλους γειτονικών κρατών και μιλάω συγκεκριμένα για την Τουρκία.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Πρόκειται για έναν αποκαλυπτικό προϋπολογισμό.

Οι προεκλογικές μάσκες έπεσαν νωρίς, η μεσαία τάξη, οι αγρότες οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς κατάλαβαν νωρίς την προεκλογική εξαπάτηση της ΝΔ.  

Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε... στην προμνημονιακή πραγματικότητα, στη «συνταγή» που μας οδήγησε στην χρεοκοπία της κοινωνίας». 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου: Εσπερίδα για το έντομο  καραντίνας spodoptera frugiperda

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου: Εσπερίδα για το έντομο ...

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της...

Ανακοινώθηκαν τα Πορίσματα εκτίμησης ζημιών σε καλλιέργειες της Δ/Κ Τρικάλων

Ανακοινώθηκαν τα Πορίσματα εκτίμησης ζημιών σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 12 Ιουνίου...

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:  Στη Βουλή η επικίνδυνη εξάπλωση ασθένειας στα ροδάκινα

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Στη Βουλή η επικίνδυνη εξάπλωση...

Στη Βουλή φέρνει το φαινόμενο της εξάπλωσης ιώσεων στα...

Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η Επιχειρησιακή  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μη μισθολογικές παροχές των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ

Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η Επιχειρησιακή Συλλογική...

Εγκρίθηκε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και από τους...

 Νέος Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς

Νέος Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης...

Την απόφασή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της...

Ανακοινώθηκαν πορίσματα εκτίμησης ζημιών από την βροχόπτωση στο Κλειδί

Ανακοινώθηκαν πορίσματα εκτίμησης ζημιών από την...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα Δευτέρα, 3...

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ημαθίας: Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ημαθίας: Κατευθυντήριες οδηγίες για την...

Πολλά διαφορετικά διασυστηματικά παθογόνα,...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από βροχόπτωση σε καλλιέργειες Πλατέος, Λιανοβεργίου και Αράχου

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από βροχόπτωση σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις, 28 Μαΐου 2024,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...