20ος αιώνας και Αγία Γραφή

20ος αιώνας και Αγία Γραφή

Του ιερέως 

Παναγιώτου 

Σ. Χαλκιά


Υπάρχουν χωρία στην Αγία Γραφή, φίλοι αναγνώστες, τα οποία ήσαν ακατανόητα και δυσνόητα επί αιώνες τώρα, παρά το γεγονός ότι εκφράζουν με καταπληκτική ακρίβεια και επιστημονική ορολογία επιστημονικές έννοιες που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στον 20ο αιώνα.

Τα χωρία αυτά δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν από τους θεολόγους ακριβώς, γιατί δεν είχαν τις γνώσεις των θετικών επιστημών του παρελθόντα αιώνα.

Σήμερα, όμως, ερμηνεύονται και είναι θαυμαστές αποκαλύψεις της «εξ αποκαλύψεως σοφίας» που υπάρχει στα ιερά αυτά κείμενα.

Θα προσπαθήσω, όσο πιο απλά γίνεται, να δώσω έναν συγκερασμό μεταξύ των θετικών επιστημών και της Καινής Διαθήκης, σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση του σύμπαντος για την οποία μιλάει η εσχατολογική θεολογία.

Έτσι, λοιπόν, διαβάζουμε στην Κ.Δ.: «…Οι σημερινοί ουρανοί και η γη είναι αποταμιευμένοι και φυλαγμένοι για τη φωτιά». Και το αρχαίο κείμενο: «…οι δε νυν ουρανοί και η γη τω αυτού λόγω τεθησαυρισμένοι εισί πυρί τηρούμενοι…» (Πέτρου Β, κεφ. Γ, 7).

Επίσης, διαβάζουμε στην Κ.Δ.: «…Οι ουρανοί με φωτιά θα λυθούν και τα στοιχεία θα λιώσουν καιόμενα. Καινούργιους δε ουρανούς και καινούργια γη, σύμφωνα με την υπόσχεσή Του, περιμένουμε» (Πέτρου Β΄, κεφ. Γ 7, 12 και 13). Και το αρχαίο κείμενο: «…εν η ουρανοί ροιζηδόν παρελεύσονται και η γη και τα εν αυτή έργα κατακαήσεται…» (Πέτρου Β΄, κεφ. Γ Γ, 10).»Καινούς δε ουρανούς και γην καινήν κατά το επάγγελμα αυτού προσδοκώμεν, ει οις δικαιοσύνη κατοικεί» (Πέτρου Β΄, κεφ. Γ΄ 13).

Γνωρίζουμε, όμως, ότι η ύλη μπορεί να αποδώσει την ενέργεια που έχει αποταμιεύσει στα άτομά της ή στον πυρήνα των ατόμων της με μορφή ενέργειας (π.χ. φωτιάς, ωστικού κύματος, ραδιενέργειας κ.λπ.), όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια ατομική ή πυρηνική έκρηξη.

Η λέξη «λυθούν» -για την ακρίβεια «λυθήσονται» στο ιερό κείμενο, που είναι παθητική φωνή- είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην ατομική ενέργεια. Δηλαδή με την πυρηνική σχάση μπορούμε να έχουμε την αλυσιδωτή αντίδραση. Επίσης με την εφαρμογή κάθε άλλου καινούργιου και κατάλληλου επιστημονικού επιτεύγματος, διαλύονται – «λύονται»- οι δυνάμεις (ενέργειας) που έχουν τα ηλεκτρόνια στις διάφορες στοιβάδες (χημείας) και έτσι έχουμε απελευθέρωση ενέργειας, δηλαδή μετατροπή της ύλης σε ενέργεια.

Με καταπληκτική ακρίβεια εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια ο Απόστολος Πέτρος – ένας απλός ψαράς από την λίμνη της Γεννησαρέτ – περιγράφει και αναφέρει τις λέξεις «στοιχεία», «δυνάμεις που θα λυθούν μέσα στα στοιχεία» και το «λιώσιμο» που προέρχεται από τη φωτιά σε μια ατομική έκρηξη.

Επίσης, με την πιο επιτυχημένη επιστημονική ορολογία ο ίδιος ο Απόστολος Πέτρος λέει ότι μέσα στην ύλη («στους ουρανούς και στη γη») είναι «αποταμιευμένη» η ενέργεια («φωτιά»).

Αυτή ακριβώς η διαπίστωση του Πέτρου, πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, είναι στο παρελθόντα αιώνα, αλλά και σήμερα, η βάση και η κεντρική ιδέα της θεωρίας του Αϊνστάϊν, ότι δηλαδή η ενέργεια που απελευθερώνεται στην περίπτωση αυτή, είναι ίση με το γινόμενο της μάζας που μετατρέπεται σε ενέργεια, πολλαπλασιαζόμενη επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός, δηλαδή: E=mc2.

Όλα τα πιο πάνω, φίλοι αναγνώστες, αποδεικνύουν ότι: η πίστη μας δεν είναι μια «ηθικοπλαστική» διδασκαλία ή ένα «ηθικοπλαστικό σύστημα για κλειστούς κύκλους», όπως, δυστυχώς, παρουσιάζεται στην εποχή μας, αλλά είναι και ένας ανεξάντλητος θησαυρός σοφίας και γνώσεων που έχουν δοθεί στον άνθρωπο «εξ αποκαλύψεως» και έχουν καταχωρηθεί στα ιερά κείμενα.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...