Γνωριμία με το ποτάμι της Βέροιας  *Του Πάρη Παπακανάκη

Γνωριμία με το ποτάμι της Βέροιας *Του Πάρη Παπακανάκη

Από όποια πλευρά κι αν προσεγγίσει κάποιος το θέμα, αγαπητοί φίλοι, η Βέροια είναι «γέννημα» των άφθονων νερών της περιοχής…

Σύμφωνα με τη μυθολογία είναι κόρη του Ωκεανού (η αρχαιότερη θαλάσσια θεότητα της ελληνικής μυθολογίας) και της Θέτιδος (η αρχηγός των Νηρηίδων).  

Κατά τους γλωσσολόγους, η κατάληξη -ροια είναι παράγωγο του ρήματος ρέω και προσδίδεται σε πόλεις πλούσιες σε υδάτινα αποθέματα. Πιο συγκεκριμένος ακόμη ο αείμνηστος καθηγητής μας Γιάννης Μωραλίδης, μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι ετυμολογίας, κατέληγε: Βέροια σημαίνει επομένως «πόλη που έχει δικό της ποτάμι».

Το ποτάμι λοιπόν της πόλης μας πιθανολογείται ότι στην αρχαιότητα έφερε το όνομα “Όλγανος” (γιος ενός εκ των δύο μυθικών ιδρυτών της Βέροιας, του Βέρη), κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποκαλούνταν “Βασιλικός” ποταμός, στην τουρκοκρατία του προσάφθηκε το όχι τόσο κολακευτικό προσωνύμιο “Γύφτικος”, για να πάρει μετά το 1930 ως τις ημέρες μας την ονομασία “Τριπόταμος”, λόγω του σχηματισμού του από τρία ρέματα που ενώνονται τελικά σε ένα στο νοτιοδυτικό άκρο της Βέροιας:



Το ρέμα Μαυρονέρι: τα άφθονα νερά του πηγάζουν από βραχώδη θέση μεταξύ Καστανιάς και Γεωργιανών. Μέρος αυτών υδροδοτούν όχι μόνο τη Βέροια, αλλά και τους Γεωργιανούς και τη Ραχιά.

Το ρέμα (χείμαρρος ουσιαστικά) του παλιού οικισμού Τουρμάνης (καταστράφηκε στα 1822 από τους Τούρκους) νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού Τριπόταμος. 

Το ρέμα Ασπρονέρι: συνιστώμενο από τη συμβολή δύο μικρότερων ρεμάτων (Μεγάλη Ρεματιά και Ξερόλακκος τα οποία πηγάζουν βόρεια και βορειοδυτικά της Κουμαριάς) στη θέση του λόφου “Αη Λιά”.  Συνεχίζουν την πορεία τους πλέον ως Ασπρονέρι και παράλληλα κατά τη διαδρομή του μέχρι την πόλη τροφοδοτείται από πλήθος άλλων πηγών.

Ακριβώς έτσι το περιέγραψε κι ο (γνωστός μας πλέον) Adolf Hermann Struck το 1902: «Τρία ποτάμια πηγάζουν από τις πλαγιές του (εννοεί το Βέρμιο όρος) και εφορμούν προς την πόλη δημιουργώντας καταρράκτες που παράγουν το γνωστό θόρυβο του ορμητικά τρεχούμενου νερού,  και αυτό το νερό αφού διοχετευτεί  σε άπειρα κανάλια που ρέουν εντός και πέριξ της πόλης και θέτουν μύλους σε κίνηση, καταλήγει στα χαμηλότερα, να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση των χωραφιών…».

Απόψεις του Τριπόταμου πριν την είσοδό του στην Βέροια

Για να κατασκευασθούν (εκείνη την εποχή) από το τοπικά άφθονο παραγόμενο λινάρι «…τα λευκά, λεπτά, φτιαγμένα με τέχνη χνουδωτά προσόψια του μπάνιου, οι πετσέτες του μπάνιου, τα μπουρνούζια του μπάνιου και τα διάφορα μεταξωτά σεντόνια είναι που δεν βρίσκονται σε άλλη χώρα. Στέλνονται σαν δώρα σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στον σουλτάνο της οθωμανικής δυναστείας και σε όλους τους βεζίρηδες. Είναι άσπρα υφάσματα για πουκάμισα, πιο λεπτά και πιο καθαρά κι από τα υφάσματα της Καλαμάτας και της Τραπεζούντας…» (Celebi Evliya,1668, Βιβλίο των ταξιδιών)

Αλλά και για να αλέσουν οι αλευρόμυλοι το σιτάρι (ώστε να είναι εξασφαλισμένο το καθημερινό ψωμί του βεργιώτη), οι λαδόμυλοι να συνθλίψουν το σουσάμι (από το οποίο έβγαινε το σησαμέλαιο και η ταχίνη για την παρασκευή του χαλβά), να λειτουργήσουν τα βυρσοδεψεία, να εκμεταλλευθούν τη δύναμή του τα μπατάνια  (για τον καθαρισμό και τη διαστολή του μαλλιού), να…, να…  

Ως 300 υδροκίνητες βιοτεχνικές και άλλες 3 εργοστασιακές επιχειρήσεις όφειλαν τη λειτουργία τους στα νερά του!!! Και όχι μόνο… Το πέρασμά του μέσα από την πόλη διαμόρφωσε το τοπίο αλλά και τη ζωή των κατοίκων!

Υδροτριβή και υδρόμυλος (Αρχείο Παναγιώτη Ζέρβα)

Παρόλα αυτά, η εξασφάλιση πόσιμου νερού μέχρι το 1927 ήταν μια καθημερινή περιπέτεια για τη βεργιώτικη οικογένεια. Μάλιστα, τοπικά δημοσιεύματα της εποχής αποδίδουν υψηλότατο ποσοστό θανάτων στην πόση κακής ποιότητας νερού (!!!) Η σχετική αφήγηση του Στέφανου Ζάχου στις “Αναμνήσεις ενός Βεροιώτη” (1960),  ξεκαθαρίζει τις όποιες απορίες μας: «Η πόλη υδρεύονταν από τα νερά του Τριποτάμου που διοχετεύονταν ή ακάλυπτα (με ανοιχτά αυλάκια στην άκρη του δρόμου)… ή με κλιούγκια (πήλινους σωλήνες). Το νερό αυτό που έτρεχε άφθονο όλο το εικοσιτετράωρο, ήταν κάπως καθαρό, όχι όμως πόσιμο.  (…) παρά τις αυστηρές εντολές των γονιών μας, ημείς τα παιδιά, κουρασμένα και ιδρωμένα, πίναμε, αφού τοποθετούσαμε στη βρύση, το μανδήλι…». Σε άλλο σημείο μάς πληροφορεί: «Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με ζέστη, με κρύο, με βροχές, με χιόνια, πάσης τάξεως άνθρωποι, νέοι, γέροι, κορίτσια, γυναίκες έτρεχαν με τις στάμνες στο χέρι, στην Καραχμέτ, την Μπαρμπούτα, την Εβραϊκή, το Κιόσκι, την Παρδαλή (εννοεί τις δημόσιες βρύσες από αναβλύζοντα ύδατα)… για να φέρουν το πόσιμο νερό…»

Καθημερινά στη βρύση για πόσιμο νερό νέοι, γέροι, παιδιά (Αρχείο Στέργιου Ζυγουλιάνου)

Με πρωτοβουλίες του Βουλευτή Ημαθίας Ιωάννη Παπαδάκη και του Δημάρχου της Ιωάννη Μάρκου συστήθηκε στις 2 Αυγούστου 1924 το Υδραυλικό Ταμείο Δήμου Βέροιας, το οποίο καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες, αλλά και υπομένοντας έντονη δυσαρέσκεια λόγω της φορολογικής επιβάρυνσης, πέτυχε την υδροδότηση της πόλης με πόσιμο νερό από το ρέμα του Ασπρονερίου (Ακ σουγιού). Το έργο θεμελιώθηκε με πανηγυρική τελετή την Κυριακή 1 Μαΐου 1927 και απάλλαξε σταδιακά τους κατοίκους της πόλης μας από «τας διαφόρους γαστροεντερικάς ασθενείας».  

Στο ένθετο (πρώτος δεξιά) ο Ιωάννης Μάρκου και δίπλα του ο Ιωάννης Παπαδάκης

 Δεν μπορεί να διαφωνήσει στο ελάχιστο κανείς με τη διατύπωση της Σοφίας Πιστοφίδου-Τσόγκα ότι ο Τριπόταμος «…από τις πηγές του και ως τις εκβολές του, παραχώρησε τις όχθες του, επί χιλιετηρίδες, σε ποικίλες δραστηριότητες, των παιδιών, των νέων, των μεγάλων, των ντόπιων και των ξένων, των άμαχων και των αρματωμένων, των αθώων και των μη, μάρτυρας “αυτόπτης και αυτήκοος” αμετακίνητος, ακόμη!» (βιβλιοπαρουσίαση στο “Οδοιπορικό” του Ορέστη Σιδηρόπουλου)

Και όχι μόνο…  Η συνέχεια όμως στην επόμενη «συνάντησή» μας, αγαπητοί φίλοι!!!





Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Πρόεδρος Εμπορικού  Συλλόγου Βέροιας:  Σημαντική η παρέμβαση της ΕΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  στο λιανεμπόριο

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Σημαντική η...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την...

Δήμος Βέροιας  προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10 Μαΐου, η οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης  τραπεζοκαθισμάτων

Δήμος Βέροιας προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10...

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας...

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται  οι εργασίες ασφαλτόστρωσης  στην οδό Παυσανίου στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας»

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται οι εργασίες...

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο «Βελτίωση Οδικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...