7 βήματα  για την ελληνική κτηνοτροφία - Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

7 βήματα για την ελληνική κτηνοτροφία - Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

 

Η ελληνική κτηνοτροφία δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, όπως και όλοι οι τομείς της οικονομίας μας, από την κρίση. Το παραγωγικό μοντέλο υπέφερε ταυτόχρονα από την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού και την έλλειψη ρευστότητας. Σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον, μοναδική μας επιλογή είναι η ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας μας, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Για να κερδίσουμε, όμως, το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας απαιτούνται τόσο η ορθολογικότερη οργάνωση των παραγωγών όσο και η επιμονή μας στην ενίσχυση και ανάδειξη των πολλών ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας. 

Επιδιώκοντας, λοιπόν, ως ΥπΑΑΤ να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους, προωθούμε σταθερά και με σχεδιασμό δράσεις που αφορούν όλο το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας. Μεταρρυθμίσεις που εκκινούν από τις ζωοτροφές και καταλήγουν στην πώληση των ζωοκομικών προϊόντων στον καταναλωτή. Δίνοντας λύσεις σε αρκετά χρόνια προβλήματα της κτηνοτροφίας στηρίζουμε, ταυτοχρόνως, όσους τολμούν να συνδέσουν αποτελεσματικά την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση. Αναφέρουμε ενδεικτικά μια σειρά από μέτρα και κινήσεις που ελήφθησαν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κτηνοτροφίας μας το τελευταίο διάστημα: 

1.Για την ενίσχυση της ρευστότητας όσων επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, δημιουργήθηκε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ένας «κουμπαράς» 253 εκατομμυρίων ευρώ, που καθιστά δυνατή τη δανειοδότηση των παραγωγών με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια. Οι εγκριθέντες στα Μέτρα της Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων, Σχεδίων Βελτίωσης και ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν να απολαμβάνουν για την υλοποίηση των προτάσεών τους το προνόμιο ενός χαμηλού επιτοκίου δανεισμού. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κυμαίνεται στο 3,87% και για τους άλλους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%.

2.Στηρίζουμε τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους παραγωγούς. Στην επικείμενη νέα προκήρυξη του μέτρου 123Α, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των δράσεων καθετοποίησης της παραγωγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα. Έτσι, ο παραγωγός θα μπορεί, παραδείγματος χάριν, να αιτηθεί στήριξης όχι μόνο για την εγκατάσταση τυροκομείου αλλά και για να παράγει και να μεταποιεί τις δικές του ζωοτροφές.

3.Στήριξη των κτηνοτρόφων προβλέπει και ο σχεδιασμός για την προκήρυξη νέων επενδυτικών σχεδίων και στον πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται  από τον Αναπτυξιακό Νόμο, καθώς στη ζωική παραγωγή θα ενισχύονται η ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ο εκσυγχρονισμός ή και η επέκταση υφιστάμενων.

4.Καθορίσαμε τις ελληνικές ποικιλίες ψυχανθών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε κτηνοτροφικά φυτά. Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 2% ετησίως επί του δημοσιονομικού φακέλου, επιπλέον της βασικής. Στόχος μας είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες ζωοτροφές και η άμβλυνση των επιπτώσεων από τυχόν αύξηση των διεθνών τιμών.

5.Προστατεύουμε τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, η αλήθεια είναι ότι τερματίζεται μια τριακονταετής πρακτική σφετερισμού της ελληνικής φέτας. Οι Καναδοί δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν λευκό τυρί ως «ελληνική φέτα». Αντιθέτως, υποχρεούνται να αφαιρέσουν από τις συσκευασίες τα ελληνικά σύμβολα (σημαία, Ακρόπολη κ.ά.) και τα ελληνικά ονόματα και να αναγράφουν τη χώρα παραγωγής του προϊόντος. Οι νεοεισερχόμενοι στην παραγωγή λευκού τυριού αναγκαστικά θα το ονομάζουν «τύπου φέτα» ή «φέτα style» ή «απομίμηση φέτας». Ξεκαθαρίζεται, βεβαίως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση εισόδου καναδικού τυριού στην ΕΕ ως «φέτα», καθώς όλα τα προϊόντα ΠΟΠ προστατεύονται πλήρως στην εσωτερική αγορά. 

Επιπλέον, μελετούμε τη δυνατότητα καταχώρησης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ σε επίπεδο επικράτειας. 

6.Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της νησιωτικής κτηνοτροφίας, δίνουμε τη δυνατότητα σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε νησιά με έκταση έως 600 τ. χλμ. Οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή ζωοκομικά προϊόντα, χωρίς να επιβαρύνονται πλέον με το κόστος μεταφοράς των προς σφαγή ζώων σε σφαγεία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

7.Τέλος, στη νέα ΚΑΠ προσανατολιζόμαστε στην περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στη βάση της αρχής «επιδοτήσεις μόνον σε όσους παράγουν και κυρίως σε όσους παράγουν ποιοτικά!». Καθώς στη νέα ΚΑΠ κάθε κράτος-μέλος μπορεί να παρέχει στοχευμένα συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις, εμείς ως Ελλάδα επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κτηνοτροφία. Θεωρούμε ότι,  η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να υπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική στήριξης τομέων εθνικής σημασίας, όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία.

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε ότι κεντρικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε τους «κανόνες του παιχνιδιού», ώστε να καταστήσουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους δυνατούς παίκτες στην παραγωγική αλυσίδα. Ομολογουμένως, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά με τη συνεργασία παραγωγών και Πολιτείας, παρά τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, επενδύοντας στην ποιότητα και αξιοποιώντας τα εργαλεία της νέας ΚΑΠ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα η κηδεία της στον Άγιο Αντώνιο

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα...

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 24/9

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ...

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από την ζωή, σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., η Αναστασία Σιδηροπούλου, σύζυγος του γνωστού βεροιώτη επαγγελματία Αντώνη Μπαζάκα  Η σωρός της θα...

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΤΙ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟΜεγάλη φωτιά σε διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτωνΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΙΟΥ...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...