"Έφυγε" ο ΕΛΔΥκάριος Στέλιος Γρηγοράκης - Τα βασανιστήρια από τους Τούρκους και η συγκλονιστική απόδραση το 1975

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 75 χρονών ο αγωνιστής του 1974, Έλληνας Καταδρομέας Στυλιανός Γρηγοράκης.

Η ιστορία του Στέλιου Γρηγοράκη

Τον Αύγουστο του 1975 και ενώ το δράμα της Κύπρου ήταν ακόμη πολύ έντονο και νωπό, ο Γλαύκος Κληρίδης ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός εγκλωβισμένου αγνοούμενου. Ήταν ο Στέλιος Γρηγοράκης, εθελοντής ΕΛΔΥΚάριος, ο οποίος από τη δεύτερη εισβολή και εξής δηλώθηκε ως αγνοούμενος από την οικογένειά του. Ο Γρηγοράκης που έμεινε στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, κρυβόταν επί ένα χρόνο σε μια σπηλιά της Κώμας του Γιαλού. Η ιστορία του, ήταν συγκλονιστική.

«Εσάς τους Γκιαούρηδες πρέπει να σας κόψουμε την κεφαλή»Μόλις 29 ετών το 1974, ο Στέλιος ζούσε στην Κύπρο μία δεκαετία. Είχε έρθει ο ΕΛΔΥΚάριος στο νησί, παντρεύτηκε στην Αγία Τριάδα και έμεινε στην Κύπρο. Το 1974 κατετάγη ξανά ως εθελοντής. Όταν βρέθηκε κοντά στο Ριζοκάρπασο, όπου και πολέμησε, οι Τούρκοι συνέλαβαν ως αιχμαλώτους τον ίδιο κι άλλους 15 στρατιώτες.

Οι εισβολείς θεώρησαν πως ο Γρηγοράκης ήταν λοχίας και βασανίζοντάς τον, επέμεναν να τους αποκαλύψει τα αμυντικά σχέδια των Ελλήνων.

«Αυτομάτως με σηκώσαν και με πήγαν σε ένα μεγάλο θάλαμο βασανιστηρίων, όπου εκεί στους τοίχους είδα αίματα, δύο πουκάμισα ένα χακί στρατιωτικό και ένα ροζ μες το αίμα.

Ο αξιωματικός με δύο αστέρες, Τουρκοκύπριος, μου λέει στα ελληνικά «δεν εμαρτύρησες αλλά τώρα θα είναι το τελευταίο σου». Κι έπιασε ένα σίδερο 3 μέτρα με χτύπησε στα πόδια έπεσα κάτω και ήρθαν 20-30 στρατιώτες μου έβαλαν ένα μαντήλι με εστήσανε στον τοίχο και μου ακούμπησαν ένα αυτόματο στο αυτί. Μετρούσαν από το 1 μέχρι το 10 και είπαν πως αν δεν απεκάλυπτα θα με εκτελούσαν.

Εγώ φυσικά λέω ίσως αντέξω διότι κατάλαβα πως ήταν ψυχολογικός πόλεμος. Εκείνη τη στιγμή δεν ξέρω πως μου ήρθε, είπα «θα αντέξω και βλέπουμε». Μετρούσαν 1,2,3… στο 9 και μισό και πυροδότησαν με τον γεμιστήρα έξω. «Επειδή είσαι Έλληνας στρατιώτης», μου λένε, «είσαι ορκισμένος να μην λέτε εν καιρώ πολέμου τα μυστικά του στρατού όμως θα τα πεις θες δεν θες κι αν δεν τα πεις θα πεθάνεις από βασανιστήρια».Λέω «ο καθένας υπηρετεί για την πατρίδα του όμως δεν γνωρίζω τι μου λέτε να σας πω». «Τότε» μου λέει, «αύριο θα σε πάρουμε στην Κερύνεια εκεί που υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι και τους πιάνουμε 10-10 και τους πετάμε στους φούρνους και τους καίμε ή τους εκτελούμε ή τους κάνουμε ηλεκτροσόκ. Τους βγάζουμε τα νύχια των ποδιών των χεριών. Για σένα μια σφαίρα είναι πολύ ακριβή, θα πεθάνεις από βασανιστήρια».

Τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν ατελείωτα. Χτυπήματα με τον βούρδουλα, τραβήγματα από τα μαλλιά. Όταν ζητούσε νερό, του έφερναν κατούρημα και του έλεγαν: «Εσάς τους Γκιαούρηδες πρέπει να σας κόψουμε την κεφαλή».

 Η βία ήταν τέτοια που ο Γρηγοράκης έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να επικοινωνεί ούτε να αντιδρά. Τότε μόνο ένας Τούρκος αξιωματικός διέταξε να τον αφήσουν.

Παρόλα αυτά, ο νεαρός ΕΛΔΥΚάριος είχε ακόμη τη δύναμη και το ένστικτο της επιβίωσης. Όταν τον μετέφεραν σε φυλακή, ήταν ήδη αποφασισμένος πως δεν θα ζήσει φυλακισμένος. Πέταξε την τσίγκινη οροφή και μέχρι να το καταλάβουν οι Τούρκοι, βρισκόταν ήδη πολύ μακριά.


Με τη βοήθεια του Ελληνοκύπριου βοσκού, Βασίλη Λοϊζου από τη Λεονάρισσα, κατάφερε να κρυφτεί σε μία σπηλιά. Με τις συμβουλές του βοσκού και το φαγητό που του προσέφερε με αυτοθυσία, κατάφερε να επιβιώσει μέχρι το 1975 μέσα στη σπηλιά.Η διάσωση

Οι πληροφορίες για την ύπαρξη του Γρηγοράκη μέσα στη σπηλιά, έφτασαν στον Ανδρέα Ματσουκάρη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, από τις ανιψιές του βοσκού. Ο Ματσουκάρης διασταύρωσε τις πηγές και κινήθηκε πολύ προσεκτικά, αφού ήξερε πως δεν έπρεπε να αντιληφθούν το παραμικρό οι Τούρκοι.

 Στις 7 Αυγούστου, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Ανδρέας Ματσουκάρης και ο προϊστάμενος του Ερυθρού Σταυρού, κινήθηκαν προς τη σπηλιά που είχε εντοπίσει ο Ματσουκάρης, με μια εννιαθέσια μερσεντές. Στη διαδρομή, ο Κληρίδης πειράζοντας τον Ντενκτάς τον ρώτησε: «Πού βρήκες αυτό το αυτοκίνητό Ραούφ, είναι από αυτά που έχετε κλέψει;», για να πάρει την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη των κατεχομένων: «Όχι είναι από αυτά που μας έχετε αφήσει».

Ο φοβητσιάρης Ντενκτάς

Ο Γλαύκος Κληρίδης προσπαθούσε επί ώρα να πείσει τον Γρηγοράκη να βγει, ο οποίος φοβισμένος πως επρόκειτο για κάποια παγία των Τούρκων δεν εμφανιζόταν.Όταν είδε το σημάδι του Ερυθρού Σταυρού, δέχτηκε να βγει. Έκανε τον σταυρό του και ευχαρίστησε τον Γλαύκο Κληρίδη για τη διάσωσή του. Ο Κληρίδης τον προέτρεψε να πάει να χαιρετήσει τον Ντενκτάς και βλέποντας τους ενδοιασμούς του τού είπε, «Μην τον φοβάσαι, ο Ντενκτάς είναι φοβητσιάρης πήγε και κρύφτηκε 300 μέτρα μακριά πίσω από το δέντρο για λόγους ασφαλείας. Φοβήθηκε ότι θα ήσουν οπλισμένος και θα τον πυροβολούσες. Πήγαινε και θα σε βλέπω».

Όταν τον πλησίασε το Ντενκτάς του απάντησε: «Τι κάνεις ρε περμπάντη; Τώρα που θα σε πάρει ο Κληρίδης στον Ελληνοκυπριακό Τομέα θα σου δώσουν τιμές και παράσημα».

Τελικά, τα μόνα «παράσημα» που έλαβε ο Γρηγοράκης ήταν η επανένωση με την οικογένειά του.

Πηγή: xronografos.com  (Κυπριακός Χρονογράφος), sigmalive.com


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακούστηκαν κι αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Ακούστηκαν κι αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

lΓια την κατάσταση στην ΕΒΖ, ρώτησε ο κ. Μαρκούλης, μετά...

Παυλίδης κάθετα αντίθετος με Γουλτίδη  και απόσχιση Βεργίνας από τον Δήμο Βέροιας

Παυλίδης κάθετα αντίθετος με Γουλτίδη και απόσχιση...

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ»...

Ενημέρωση εκπαιδευτικών για τον κορονοϊό σήμερα στη Στέγη

Ενημέρωση εκπαιδευτικών για τον κορονοϊό σήμερα στη...

Για πιθανή πανδημία του κορονοϊού κάνει λόγο ο...

Κοζάνη: Κιχί... για αποκριάτικο βραβείο Γκίνες και το

Κοζάνη: Κιχί... για αποκριάτικο βραβείο Γκίνες και το...

Το αποκριάτικο βραβείο Γκίνες απέσπασε το μεγαλύτερο...

Σοβάδες τραυμάτισαν ηλικιωμένη γυναίκα στην Αλεξάνδρεια

Σοβάδες τραυμάτισαν ηλικιωμένη γυναίκα στην...

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας 24...

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγουδάει Ποντιακά τραγούδια και συγκλονίζει! - Δείτε το βίντεο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγουδάει Ποντιακά τραγούδια...

Μια μοναδική εμπειρία έζησε η καταξιωμένη και κατά το...

Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» ξεσήκωσε την Κυριακή τη Νάουσα (Βίντεο)

Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» ξεσήκωσε την...

Οι «Μπούλες» που έχουν πρωταρχικό  ρόλο στην Αποκριά...

Δωρεάν ξενάγηση την Κυριακή  στους Βασιλικούς Τάφους της  Βεργίνας

Δωρεάν ξενάγηση την Κυριακή στους Βασιλικούς Τάφους...

Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού η χθεσινή και στο πλαίσιο του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το αποκριάτικο βραβείο Γκίνες απέσπασε το μεγαλύτερο κιχί, η ονομαζόμενη παραδοσιακή πίτα Κοζάνης που κατασκεύασε ο Κοζανίτης αρτοποιός.Έχει διάμετρο δύο μέτρα και χρειάστηκαν για τη δημιουργία του 37 κιλά...

Μια μοναδική εμπειρία έζησε η καταξιωμένη και κατά το ήμισυ Πόντια, τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου αλλά και το κοινό που την παρακολούθησε στη «Μονή Λαζαριστών» την περασμένη Πέμπτη στην παράσταση με...

Δεκέμβριος 1960, και ένα από τα τεύχη «Ο Τόπος μας» του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, βρέθηκε στα χέρια μας, να το ξεφυλίζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς, από τα γραφόμενα και από την...

Η Νάουσα όπως κάθε χρόνο, την εποχή της αποκριάς έχει την τιμητική της καθώς το μοναδικό δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες" κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Έτσι και...