ΤΟΠΙΚΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Με κριτική αλλά και καλές προθέσεις ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός με τον «Κλεισθένη»

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Με κριτική αλλά και καλές προθέσεις ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός με τον «Κλεισθένη»

-Απόλυτη ομοφωνία όμως στην, πάση θυσία, είσπραξη οφειλών προς τον Δήμο

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 συζητήθηκε χθες βράδυ στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη νέα χρονιά, παρουσία της διευθύντριας προγραμματισμού Μαρούλας Γεωργιάδου και του διευθυντή Οικονομικού Τμήματος Δημ. Σαζακλίδη, που παρουσίασαν συνοπτικά τα στοιχεία και απάντησαν, διευκρινιστικά σε ερωτήσεις συμβούλων.



Προηγήθηκε συζήτηση στην οποία καταγράφηκαν προβληματισμοί για τη διαδικασία της πρωτόγνωρης φέτος συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, με το νέο νόμο του Κλεισθένη, που αφήνει αδιευκρίνιστα κάποια σημεία. Το κενό της νομοθεσίας διαφάνηκε μετά την πρόταση Μαρκούλη, που δεν μπόρεσε να αποσαφηνισθεί εξ’ αρχής, εάν μπορεί να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ή εάν θα ψηφιστεί χωριστά ως πρόταση. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 45.344.000 ευρώ με αποθεματικό 238.000 ευρώ και του τεχνικού προγράμματος στα 13 εκ. ευρώ. Κατά τη συζήτηση του θέματος, έγιναν διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των έργων και των κονδυλίων, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και όσοι σύμβουλοι ζήτησαν τον λόγο.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις, υπήρξε η αυστηρή κριτική αλλά και η παρότρυνση – αίτημα προς τον δήμαρχο, να εισπράξει τις οφειλές των δημοτών που φτάνουν τα 10.000.000 περίπου ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό, στον οποίο αυξήθηκαν οι δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής, ενώ μειώθηκαν οι τόκοι δανείων με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι το 2020 θα πάει καλύτερα ο Δήμος και θα γίνει μία εντατικότερη προσπάθεια να εισπραχθούν τα χρέη των δημοτών με πιο σκληρά μέτρα, λόγω και ων πιεστικών ελέγχων προς τους Δήμους.

Τοποθετήσεις

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Γ. Μπατσαρά: Παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον ο προϋπολογισμός, χωρίς να εντυπωσιάζει, είναι όμως ευέλικτος, εκτελεστέος και ισοσκελισμένος. Το σύνθημά μας ήταν πάντα ότι τα μικρά συνθέτουν τα μεγάλα. Τα… μεγάλα τα αφήνουμε σε άλλες παρατάξεις που προτείνουν έργα χωρίς κοστολόγηση, για εντυπωσιασμό.

Π. Παυλίδης: Θα επιθυμούσαμε να είναι ο Δήμος μας διεκδικητικός και να βρίσκει τρόπους να πιέζει για χρήματα και πόρους. Αλλά αυτό θέλει μελέτες και ετοιμότητα. Δεν λέμε ρεαλιστικό έναν προϋπολογισμό χωρίς να μπορούμε να εισπράξουμε τις οφειλές των πολιτών… Έργα, είναι κι αυτά που χρειάζεται η κοινωνία και οι συνδημότες μας… Χάσατε κύριε δήμαρχε μία ευκαιρία να γίνει μια ξεχωριστή συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις των παρατάξεων. …θα ψηφίσουμε και ας μην είμαστε ευχαριστημένοι, θα το στηρίξουμε για πρώτη φορά, σε πνεύμα συνεργασίας,

Αντ. Μαρκούλης: «Δεν είναι ρεαλιστικός ένας προϋπολογισμός με 25% απόκλιση από τον προηγούμενο, θα πρέπει να διεκδικούμε την είσπραξη οφειλών των συνδημοτών μας εκ των οποίων κάποιες υπερβαίνουν την 5ετία». Ο κ. Μαρκούλης κατέθεσε και τις προτάσεις της παράταξής του που αφορούν σε χώρους στάθμευσης, στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, στη μετεγκατάσταση των Κοιμητηρίων, στην ανάπλαση της κοίτης του Τριποτάμου και σε μελέτες έργων υποδομής, ενώ εκτίμησε ότι τα ανείσπρακτα χρέη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τέλος δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι επαναλαμβάνεται…

Γ. Τσαναξίδης (ΛΑΣ): Ο προϋπολογισμός οφείλει να συνοδεύεται από μια σοβαρή εισηγητική έκθεση. Αν δεν την έχει, είναι μισή δουλειά. Εάν κινείται στο αντιμνημονιακό, αντιλαϊκό πλαίσιο, είναι ένα copy-paste του προηγούμενου και μας προβληματίζει το υψηλό νούμερο των ανείσπρακτων οφειλών.

Παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού έκαναν και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων, ενώ ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης, έκλεισε, χαρακτηρίζοντας θετική την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, διότι για πρώτη φορά -όπως είπε- κατατίθενται εναλλακτικές προτάσεις. «Παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε την πρόταση Μαρκούλη, διότι υπάρχουν νομοθετικά κενά, που δεν διευκρινίζουν τις πηγές των κονδυλίων» είπε και απάντησε σε σημεία της πρότασης που αφορούσαν κυρίως στα νέα νεκροταφεία και την κοίτη του Τριποτάμου. Επίσης ο κ. Βοργιαζίδης εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις συμφωνούν στην είσπραξη των χρεών και όπως είπε «θα χαρούμε πολύ να φανεί και σ’ αυτό η καλή σας διάθεση». Αναφερόμενος στα θετικά του προϋπολογισμού υπογράμμισε την αύξηση του ποσού κατά 5 εκατ. ευρώ, στην πορεία, λόγω του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και επεσήμανε τη λήξη του μεγάλου δανείου (Πειραιώς) από το οποίο απομένουν 250.000 ευρώ τόκοι. Έθιξε επίσης το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ευχόμενος να ξεφύγουν κάποια στιγμή οι Δήμοι από τη μέγγενη αυτής της απαγόρευσης και διαβεβαίωσε ότι το 2020 οι δημότες θα απολαύσουν κάτι παραπάνω, ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε την περασμένη χρονιά.

Ψηφοφορία

Στην ώρα της ψηφοφορίας φάνηκε για μια φορά ακόμα η «αμηχανία» του Σώματος λόγω της εφαρμογής του Κλεισθένη, για πρώτη φορά, στη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού και εάν ψηφίζεται ή όχι από τους προέδρους Κοινοτήτων. Τελικά, κατατέθηκαν προς ψήφιση δύο προτάσεις: Αυτή, της Οικονομικής Επιτροπής, ως είχε και αυτή του Αντώνη Μαρκούλη.

Τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν οι παρατάξεις του Δημάρχου, της Γ. Μπατσαρά και του Π. Παυλίδη, ενώ τα 6 λευκά προήλθαν από την ΛΑΣ και τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας του παραιτηθέντος Γ. Παπαγιάννη, ενώ η παράταξη Μαρκούλη ψήφισε μόνο τη δική της πρόταση.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...