Η μάχη κατά του καρκίνου διαρκής ευθύνη όλων - Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η μάχη κατά του καρκίνου διαρκής ευθύνη όλων - Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

 Πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκε με σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο  η 4η Φεβρουαρίου, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Οργάνωσης «Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου»,  ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου»,  κατά την οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην  εκστρατεία ενημέρωσης για την  πρόληψη της νόσου. 

 Αποτελεί όμως κοινή γνώση και εκτίμηση οτι η έμφαση που δίδεται στην «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου»,  δεν είναι τίποτα άλλο από την μόνιμη υπενθύμιση ότι η μάχη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου, είναι σύνθετη ευθύνη της πολιτείας, των αρχών, των φορέων, των ιατρών και των πολιτών. Είναι μιά διαρκής ευθύνη όλων και του καθενός ξεχωριστά.  

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζεται όχι μια συγκεκριμένη νόσος, αλλά   ένα ολόκληρο σύμπλεγμα νοσηρών καταστάσεων,  που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη παθολογικών κυττάρων του οργανισμού, που έχει ως κατάληξη την εγκατάσταση βλαβών που είναι ασύμβατες με την ζωή.

 Ο «καρκίνος» ως γενική νοσολογική έννοια,  αποτελεί στατιστικά την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

 Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομική διάσταση της νόσου, όπως καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν τις ανισότητες στην αντιμετώπιση και  στον χρόνο επιβίωσης των καρκινοπαθών.

 Η πραγματικότητα που βιώνουν οι πάσχοντες σε προχωρημένα στάδια και οι οικείοι τους είναι ιδιαιτέρως δραματική.

 Ειδικότερα στην περίοδο της κρίσης, όπου οι οικονομικές υποδομές των οικογενειών αδυνατούν να υποστηρίξουν τις πανάκριβες θεραπείες που συνήθως απαιτούνται, συνεχώς και περισσότεροι πάσχοντες καταφεύγουν στις  Δημόσιες Δομές Υγείας και έρχονται σε άμεση επαφή με την δραματική πραγματικότητα.  

Μεγάλες αναμονές για έναρξη θεραπειών με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, απίστευτη ταλαιπωρία για την διασφάλιση των ειδικών φαρμάκων, εμφανής αποστασιοποίηση του κράτους απέναντι στους πάσχοντες, έλλειψη χώρων φιλοξενίας των καρκινοπαθών, αλλά και απουσία  πολιτικής βούλησης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές στους περισσότερους από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα.

 Η γενικότερη απαίτηση για την ανάληψη των ευθυνών της πολιτείας απέναντι  στο  γενικότερο κοινωνικό ζήτημα του καρκίνου, είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη. 

 Βρίσκεται δε σε άμεση ευθυγράμμιση με την διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ορίζει ότι 

 «η καθολική κάλυψη αποτελεί υποχρέωση κάθε  κυβέρνησης να βελτιώσει την ευημερία όλων των πολιτών της χώρας της».  

 Το πολιτικό σύστημα οφείλει να κατανοήσει ότι η επένδυση στη πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου κοστίζει πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση των συνεπειών του. 

Στα  μέτρα κοινωνικής προστασίας που λαμβάνονται, πρέπει να συμπεριληφθεί  η  καθολική κάλυψη στην υγεία, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμα  για  όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες , η πλήρης πρόσβαση στην περίθαλψη και τις ευκαιρίες πρόληψης και ελέγχου  του καρκίνου.

 Η ενημέρωση όμως και η πρόληψη για την νόσο αποτελεί και ευθύνη του ίδιου του πολίτη. 

 Φορείς που δραστηριοποιούνται γύρο από την νόσο και την πρόληψή της, διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό, στις οποίες γίνεται ενδελεχής ενημέρωση από εξειδικευμένους ομιλητές. 

Αρμοδιότητα του καθενός είναι να αξιοποιεί την γνώση που του παρέχεται, με προληπτικούς ελέγχους και διερεύνηση υπόπτων σημείων, τόσο για τον εαυτό του όσο και τους οικείους του.

 Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου» που τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ας είναι μια ευκαιρία να υψωθούν συλλογικά οι φωνές όλων, στο όνομα της γενικής γνώσης γύρω από τον καρκίνο.  

Ας είναι μια νέα εκκίνηση για  να ξεπεραστούν τα ταμπού, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση, σχετικά με την ασθένεια. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιδημική κρίση  και τηλεϊατρική *Γράφει ο   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Επιδημική κρίση και τηλεϊατρική *Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ...

 Η σοβούσα παγκόσμια επιδημική κρίση με την έξαρση των...

Βήμα - βήμα η διαδικασία για τις άυλες συνταγές φαρμάκων

Βήμα - βήμα η διαδικασία για τις άυλες συνταγές...

To news4health.gr σας υπενθυμίζει την διαδικασία που πρέπει να...

Tρόφιμα και κορωνοϊός - Xρήσιμες πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ

Tρόφιμα και κορωνοϊός - Xρήσιμες πληροφορίες από τον...

Ερωταπαντήσεις από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων...

Μένουμε Σπίτι: Οδηγίες και χρήσιμες ασκήσεις για όλους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (φωτογραφίες)

Μένουμε Σπίτι: Οδηγίες και χρήσιμες ασκήσεις για...

Η παραμονή στο σπίτι για παρατεταμένες χρονικές...

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Ίσοι προς ίσους στα πάντα – Τι είναι η ασθένεια

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Ίσοι προς ίσους στα...

Φωτογραφία:alfavita.gr Η σημερινή Τετάρτη σηματοδοτεί την...

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα - Οδηγίες προς ασθενείς

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την Παγκόσμια...

Στη σκιά της πανδημίας του Κορωνοϊού Covid-19, θα θέλαμε...

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Βέροιας

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την...

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση...

Κορονοϊός: Ελληνική πρωτοποριακή θεραπεία ίσως είναι η λύση για τους βαριά ασθενείς!

Κορονοϊός: Ελληνική πρωτοποριακή θεραπεία ίσως είναι...

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων βρήκε για πρώτη φορά στον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...