Άναψε φωτιές η παραχώρηση χρήσης του Αρχοντικού Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων, από τον Δήμο Βέροιας

Άναψε φωτιές η παραχώρηση χρήσης του Αρχοντικού Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων, από τον Δήμο Βέροιας

Λάβρες επιστολές του πρ. δ/ντή της ΚΕΠΑ Γ. Καμπούρη - Τι απαντάει ο Δήμαρχος


Την παραίτησή του από αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ανακοίνωσε με ανοιχτή επιστολή του στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρώην διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης, μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου να παραχωρήσει το Αρχοντικό Σαράφογλου, προς χρήση, στο Λύκειο Ελληνίδων της Βέροιας.

Ο κ. Καμπούρης κάνει λόγο για «μυστικοπάθεια» επί του θέματος και «σκανδαλώδη» εύνοια του Λυκείου Ελληνίδων, που κρύβει πίσω της μια προεκλογική συμφωνία με τον αντιδήμαρχο Αλ. Τσαχουρίδη. Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη στην εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» του ΑΚΟΥ 99.6 και αμέσως μετά ήρθε μια δεύτερη επιστολή του κ. Καμπούρη που απαντούσε στον δήμαρχο.

Συγκεκριμένα στην πρώτη επιστολή του, με τίτλο, «Δήμος Βέροιας, Λύκειο Ελληνίδων και εκλογές, όταν «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο» ο Γ. Καμπούρης αναφέρει:

«Μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου  Βέροιας να προχωρήσει σε πρώτο στάδιο στην παραχώρηση του κτιρίου  Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων, παραιτήθηκα από αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΚΕΠΑ.

Σημειώνω ότι κανείς από το ΔΣ δε γνώριζε για την απόφαση αυτή και από όσο γνωρίζω ούτε καν ο πρόεδρος της, με εξαίρεση τα τρία μέλη του ΔΣ που τυχαίνει να είναι αντιδήμαρχοι και μετείχαν στην εν λόγω διαδικασία (το συγκεκριμένο κτίριο είναι παραχωρημένο κατά χρήση στην ΚΕΠΑ με απόφαση του ΔΣ του Δήμου)

Γιατί όμως αυτή η μυστικοπάθεια και προκλητική έως  «σκανδαλώδης» εύνοια του Λυκείου Ελληνίδων ;

Γιατί πίσω της κρύβεται μια προεκλογική συμφωνία που τώρα υλοποιείται. Απλά να παρατηρήσει κανείς ότι στο ΔΣ της ΚΕΠΑ και συμμέτοχος της απόφασης της εκτελεστικής είναι αντιδήμαρχος, του οποίου η σύζυγος δραστηριοποιείται στο Λύκειο. Κάπως έτσι έγινε ο  «αρραβώνας»  και ο εν λόγω αντιδήμαρχος πήρε θέση στο ψηφοδέλτιο του  νυν δημάρχου κλπ, κλπ για να φτάσουμε στην απόφαση αυτή. Αυτά ως  απάντηση στην αφελή απορία γιατί αυτή η μυστικοπάθεια και γιατί στο λύκειο και όχι σε άλλο σύλλογο.

 Στην ουσία με αυτή την επιλογή η πόλη μας χάνει την τελευταία ευκαιρία της να αποκτήσει ένα όχι μόνο τύποις, αλλά και κατ’ ουσία λαογραφικό μουσείο. Γεμίζουμε μικρά και χωρίς εμβέλεια  λαογραφικά «μουσεία», έτσι το λύκειο θα έχει το δικό του, η Εύξεινος  το δικό της, οι Μικρασιάτικες το δικό τους και πάει λέγοντας. Γιατί  ένα μουσείο για να είναι μουσείο έχει προϋποθέσεις που δεν μπορεί σε  καμιά περίπτωση να σηκώσει το Λύκειο και ας λένε το αντίθετο και δεν  έχω καμιά αντίρρηση και προκαλώ να το συζητήσουμε δημόσια με βάση το υφιστάμενο περί μουσείων νομικό πλαίσιο.

Και είναι τόσο σημαντικό να είναι πραγματικό μουσείο και όχι ένα εκθετήριο που θα το ονομάζουμε μουσείο ; Ναι είναι κακό γιατί εν γνώση μας θα δουλεύουμε τον κόσμο που θα έρχεται να δει ένα μουσείο που όμως δεν θα είναι μουσείο. Έτσι το σοβαρό κοινό που σε αυτό οφείλουμε να απευθυνόμαστε, θα μας γυρίσει την πλάτη και καλά θα κάνει. Και τέλος γιατί η Βέροια μπορεί και πρέπει να έχει επιτέλους ένα αξιοπρεπές και καθόλα πλήρες λαογραφικό μουσείο, το οφείλει στην ιστορία της !

Και αναρωτιόμουν εγώ ο αφελής τόσο καιρό, μα γιατί δεν αποφασίζουν να δώσουν έστω και τμηματικά κάποια χρήματα για να ολοκληρωθεί το μουσείο, γιατί είχαν το σκοπό τους και η δική μου παρουσία μάλλον τους χαλούσε τα σχέδια. Εδώ αρνούνται πεισματικά να  κάνουν μελέτη ολοκλήρωσης του εδώ και χρόνια, για να εκτιμήσουμε το πραγματικό της κόστος, που εκτιμώ ότι δεν είναι απαγορευτικό για τις  δυνατότητες του Δήμου. Και πρέπει να θυμίσω ότι αυτή η ιστορία κρατά πάνω από μια δεκαετία. Ξεκίνησε με την ενέργεια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου να εντάξει το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, χωρίς καμιά  ενημέρωση της - τότε - ΔΕΤΟΠΟΚΑ, με αποτέλεσμα να παραδοθεί ένα έργο ημιτελές που δε μπόρεσε να λειτουργήσει ποτέ ως μουσείο όπως προέβλεπε η χρηματοδότηση του έργου - αν αναρωτιέστε πως «χάνονται» χρήματα.

Και μη γελιέστε, καμιά δημοτική αρχή δεν αγάπησε πραγματικά το λαϊκό πολιτισμό και ας κόπτονται για το αντίθετο. Στο σημείο αυτό αν χρειαστεί θα πούμε εν καιρώ και άλλα, απλά να θυμίσω ότι το κτίριο δωρίθηκε στις 25.10.1973 στο δήμο και στα κοντά 50 χρόνια ο δήμος δεν αξιώθηκε να το κάνει μουσείο !

Και κάτι ακόμα που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι με απόφαση του ΥΠΠΟ χαρακτηρισμένο ως  μνημείο. Είναι το μοναδικό μνημείο που έχει στην κυριότητά του ο Δήμος και το μνημείο αυτό εκχωρεί σε τρίτο, στο πλαίσιο μιας προεκλογικής συμφωνίας, αν είναι δυνατόν !

 Αν ήξερε η καημένη η γιαγιά Ευδοξία ότι τελικά το κτίριο που δώρισε στο δήμο όχι μόνο μουσείο δεν έγινε αλλά μπήκε και σε προεκλογικό πάρε δώσε, δεν θα το έδινε ποτέ. Αν ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει και να αξιοποιεί δωρεές ας μην τις δέχεται.  Και ένα ακόμα ερώτημα, η συλλογή του λαογραφικού υλικού που έχει στη διάθεσης της η ΚΕΠΑ τι θα γίνει, είναι και αυτή μέσα στη συμφωνία να δοθεί στο λύκειο ;

Απορώ ποιος βεροιώτης μετά από αυτά θα εμπιστευτεί ξανά στο δήμο οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο.

Αλλά επειδή γεμίσαμε «μετά χριστόν προφήτες» και κάτι με έτρωγε εδώ και πολλά χρόνια, για όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα και  για όσους θα πουν ότι τώρα ανακάλυψα την Αμερική, αυτές αλλά και άλλες θέσεις μου είναι καταγεγραμμένες στη μελέτη που κυκλοφόρησα το 2014 με τίτλο. «Πολιτιστική Ανάπτυξη η «Εναλλακτική Ανάπτυξη»  - για μια νέα αντίληψη και πολιτιστική πολιτική στο Δήμο Βέροιας». Τι έγινε εκείνη η μελέτη, μα προφανώς παρέμεινε στα αζήτητα, ποιος βρε αδελφέ σκάει για το αύριο.

 Και τι θα γίνει μετά από αυτή την επιστολή ; Μάλλον τίποτα προς το παρόν, είναι που η ψήφος μου είναι μία και δε βαραίνει αρκετά, έτσι θα ακολουθήσουν τα γνωστά, κάποιες ανακοινώσεις, διαψεύσεις, αναθέματα στον γράφοντα κλπ. Αλλά ειλικρινά όταν το  γεγονός ήρθε σε γνώση μου δεν υπήρχε περίπτωση να σιωπήσω και αν το έκανα δε θα μπορούσα να ξαναδώ το πρόσωπό μου στον καθρέπτη.

Ένας αγώνας είναι χαμένος αν δε δοθεί, ας δοθεί και ας χαθεί, γιατί τουλάχιστον τότε η συνείδηση μας θα είναι ήσυχη και αυτό  κάνω με αυτή την επιστολή και ειλικρινά λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη.

Ελπίζω μόνο να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του άτοπου αυτής της υπόθεσης και να βρεθεί κάποιος τρόπος να κλείσει κάπου εδώ για να μη μας πληγώσει και μας φέρει σε αχρείαστη και επιζήμια για τον τόπο μας αντιπαράθεση.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τη συνέχεια, αλλά το τονίζω ας λείψουν οι υπεκφυγές και ας μιλήσουν οι ενδιαφερόμενοι - αν μιλήσουν - καθαρά και ας δώσουν εξηγήσεις όχι σε εμένα αλλά στους συνδημότες μας».


Άμεση απάντηση του Δημάρχου Βέροιας: «Το κάναμε
 για να ξαναζωντανέψει ένα κτίριο που ρημάζει»



Τις πρώτες απαντήσεις στα όσα καταγγέλλει ο πρώην Διευθυντής της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Γιάννης Καμπούρης έδωσε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, μιλώντας στην καθημερινή εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6 «Λαϊκά και Αιρετικά», με τους Ζήση Μ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη. 

Ο Κώστας Βοργιαζίδης μίλησε λίγη ώρα μετά την κοινοποίηση της επιστολής και επειδή δεν την είχε διαβάσει όλη έμεινε κυρίως στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Ο Δήμαρχος Βέροιας ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τον Γιάννη Καμπούρη και για αυτό δεν θα σχολιάσει όπως θα σχολιάζει για οποιονδήποτε άλλο. Ωστόσο στα περί «προεκλογικών συμφωνιών» και συγκεκριμένα ότι υπήρχε συμφωνία με τον νυν αντιδήμαρχο Τεχνικών Αλέξη Τσαχουρίδη να παραχωρηθεί η χρήση του Αρχοντικού Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων για να κατέλθει υποψήφιος με τον συνδυασμό του, τα  χαρακτήρισε «αστεία πράγματα».  

Σχετικά με την «μυστικοπάθεια» της απόφασης ανέφερε ότι τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων και στη συνεδρίαση εκείνη δεν ήταν τυχαία ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς, για αυτό και δεν ενημερώθηκε. 

Για το λόγο που αποφασίστηκε να αρθεί η χρήση από την ΚΕΠΑ ο Δήμαρχος απάντησε ότι αυτό έγινε «για να ξαναζωντανέψει ένα κτίριο που ρημάζει», αφήνοντας σαφή μομφή για τον πρώην διευθυντή της ΚΕΠΑ, ότι στο διάστημα που είχε στα χέρια του το συγκεκριμένο κτίριο δεν το αξιοποίησε όσο θα έπρεπε. 

Αναφορικά με τον λόγο που επιλέχθηκε να δοθεί στο Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε ότι τουλάχιστον από το 2011 που ο ίδιος εμπλέκεται στα αυτοδιοικητικά (αλλά και νωρίτερα), το Λύκειο «ζητούσε επιμόνως την παραχώρηση της χρήσης του Αρχοντικού Σαράφογλου», ενώ απαντώντας αν υπήρχαν και άλλοι Σύλλογοι που το είχαν ζητήσει ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη άλλο αίτημα. 


Δεύτερη επιστολή Καμπούρη:  Ευθύνες δημάρχου

 για κακή  διαχείριση του λαογραφικού μουσείου

Άμεση και η παρέμβαση του πρώην Διευθυντή της ΚΕΠΑ Γιάννη Καμπούρη, μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη στον ΑΚΟΥ 99,6. Με γραπτή του δήλωση αναφέρει:

« Αυτό που δεν επεδίωκα συμβαίνει. Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να εμπλακώ σε μια άγονη και στείρα αντιπαράθεση για το ζήτημα της παραχώρησης του κτιρίου Σαράφογλου στο Λύκειο Ελληνίδων, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μου. Και δεν πρόκειται για μια προσωπική, αλλά πολιτική διαφοροποίηση και ας μη γίνεται προσπάθεια να περάσει στα ψηλά.

Λοιπόν σε ότι αφορά την αδρανοποίηση του κτιρίου μάλλον κάτι τους ξεφεύγει. Το κτίριο μέχρι και πριν κοντά τρία χρόνια ήταν σε λειτουργία όχι βέβαια ως μουσείο, αλλά ως χώρος εκδηλώσεων.

Αυτό σταμάτησε όταν δημιουργήθηκε μια τρύπα στο λιθόστρωτο, σε συνδυασμό με ρωγμές στον τοίχο. Ζητήθηκε από την πλευρά μας επανειλημμένα από την τεχνική υπηρεσία, να αξιολογήσει το πρόβλημα και να παρέμβει για την αποκατάσταση της ζημιάς. Και βέβαια η παρέμβαση θα σήμαινε και την προστασία του μοναδικού λιθόστρωτου του κτιρίου. Καμιά ανταπόκριση, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»  !

Κανείς αρμόδιος δεν υπέγραφε ότι το κτίριο δεν έχει ενδεχόμενα στατικό πρόβλημα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να παρέμβει.

Ας αναζητηθεί η σχετική αλληλογραφία και πόσες φορές ενοχλήσαμε την τεχνική υπηρεσία για το θέμα αυτό.

Σημειώνω ότι η ΚΕΠΑ δεν έχει τεχνική υπηρεσία για να παρέμβει στο πρόβλημα.

Έτσι και εισηγήθηκα στον τότε πρόεδρο, από τη στιγμή που δεν είχαμε μια υπεύθυνη θέση για το ζήτημα αυτό, να μη γίνουν εκεί εκδηλώσεις γιατί δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Είναι ο λόγος που αδρανοποιήθηκε το κτίριο και όχι η ανεπάρκεια ή η αδιαφορία της ΚΕΠΑ όπως υπονοήθηκε.

Δεν γνωρίζω πως έχει το πρόβλημα σήμερα, αλλά για του λόγου το αληθές επισυνάπτω δυο φωτογραφίες από την αρχική κατάσταση.

Αν κάτι έχει γίνει στο ενδιάμεσο ας προσκομιστούν ανάλογες φωτογραφίες.

 Εκτιμώ το δήμαρχο αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη της κακής κατά τη γνώμη μου διαχείρισης της υπόθεσης λαογραφικό μουσείο».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 18 Μαρτίου2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...