Ευρεία σύσκεψη Αστυνομικών παραγόντων της Κεντρ. Μακεδονίας, παρουσία του Μ. Χρυσοχοΐδη σήμερα στη Βέροια

Ευρεία σύσκεψη Αστυνομικών παραγόντων της Κεντρ. Μακεδονίας, παρουσία του Μ. Χρυσοχοΐδη σήμερα στη Βέροια

-Τι λέει για τα προβλήματα των υπηρεσιών της Ημαθίας ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων


Στη Βέροια θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να παραστεί σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, με Δ/ντές Αστυνομικών Δ/νσεων και Υπηρεσιών, της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ευρεία σύσκεψη θα γίνει στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Αστυνομικών, στο Πανόραμα Βέροιας, στις 10.00 το πρωί. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Αστυνομίας.

Άλυτα τα προβλήματα των Αστυνομικών στην Ημαθία

Για τα προβλήματα της Ημαθίας, μίλησε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού κ. Απόστολος Μούρτης, στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99.6. «Τα προβλήματα είναι σαν λερναία ύδρα, λύνουμε ένα, βγαίνουν δύο. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον μηχανοκίνητο στόλο λόγω παλαιότητας, φθοράς και έλλειψης. Ένα καταστροφικό τρίπτυχο, εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της Αστυνομίας αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος. Όταν δεν έχει η αστυνομία οχήματα να κινηθεί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και στις ανάγκες της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, υποστηρίζει.

Πόσος, όμως είναι ο διαθέσιμος στόλος και πόσος ο απαιτούμενος;

«Θα μπορούσα να σας πω, ότι θα έπρεπε να έχουμε 40 ακόμα αυτοκίνητα, επανδρωμένα, στο νομό για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, από τη Νάουσα μέχρι την Κυψέλη και την Αλεξάνδρεια. Αυτό όμως είναι μια ουτοπία και δεν το αγγίζουμε καν ως αίτημα. Εμείς ζητάμε να έρθουν έστω 1-2 περιπολικά ακόμα στην Ημαθία, για να καλύψουμε στοιχειώδεις ανάγκες. Το ότι έχουμε φτάσει σε τραγικό σημείο, είναι μια πραγματικότητα, χωρίς υπερβολή» λέει ο κ. Μούρτης. Κάποια στιγμή στο προηγούμενο διάστημα, υπήρξε ένα σχέδιο δράσης της Αστυνομίας, ο «Περσέας» που εκπονήθηκε, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Ένωσης, χωρίς μελέτη, ο οποίος προέβλεπε την αμεσότερη επαφή της αστυνομίας με την κοινωνία και τους πολίτες, αλλά δεν έδινε λύση και απάντηση στο πώς και με ποιον τρόπο και δύναμη, θα γινόταν αυτό.

«Βγαίναμε στο δρόμο με δανεικά αυτοκίνητα, ο ένας απ’ τον άλλον. Όποιο ήταν σε καλύτερη κατάσταση, όποιο είχε λιγότερα από 400.000 χιλιόμετρα, όποιο είχε μόλις βγει από το συνεργείο. Τα αξιόλογα περιπολικά αυτοκίνητα σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», προσθέτει ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι συνολικά, τα ενεργά αυτοκίνητα του αστυνομικού στόλου στην Ημαθία δεν είναι πάνω από 25, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 40 οχήματα επιπλέον, για να λειτουργήσει κανονικά η Υπηρεσία.

Η διοίκηση και οι αστυνομικοί του νομού, περιμένουν στο επόμενο χρονικό διάστημα την εκταμίευση ενός ποσού από το ΕΣΠΑ, όπου περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την Ημαθία, να περιμένει να ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα. Ήδη, στην πρώτη κατανομή, παραχωρήθηκαν περιπολικά σε πέντε νομούς της Κ. Μακεδονίας, εκτός από την Ημαθία, από την οποία πέρασαν μόνο για να εφοδιαστούν με καύσιμα και είναι εύλογο το ερώτημα, για ποιο λόγο παραλήφθηκε ο νομός μας που είναι και ο τόπος καταγωγής του υπουργού Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, από αυτή τη διανομή…

Όσο για την αγορά αυτοκινήτων μέσω λίζινγκ, αυτό φαίνεται να θέλει αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να αρχίσει να δοκιμάζεται, κατ’ αρχάς στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις και στη συνέχεια στην Περιφέρεια.

Η μόνη ελπίδα, οπότε, είναι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αυτό περιμένει η Δ/νση Αστυνομίας Ημαθίας και η Ένωση των Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενώ υπάρχει και ένα ενδεχόμενο αγοράς από τα κατασχεμένα…

«Ο ημαθιώτης υπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, αλλά πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα με υπηρεσιακούς παράγοντες για να μπορέσει κάποιο από αυτά (κατασχεμένα) να περιέλθει στην Αστυνομία, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις» επισημαίνει ο κ. Μούρτης.

Έλλειψη προσωπικού

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό «αυτό μηδενίστηκε την περασμένη τετραετία. Αυτοί που είμαστε σήμερα, αφορούν στις ανάγκες του 1984. Σήμερα, εν έτη 2020, η Αστυνομία ανέλαβε επιπλέον δράσεις, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερες ανάγκες, οι οποίες όχι μόνο μένουν ακάλυπτες, αλλά δεν προβλέπεται και να καλυφθούν, αφού κάθε χρόνο έρχονται ελάχιστοι αστυνομικοί στην Ημαθία. Όμως, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Αστυνομία όλης της χώρας, ακόμα και στην Αθήνα», λέει ο κ. Μούρτης.

Συνολικά στην Ημαθία υπηρετούν σήμερα 415 αστυνομικοί, ενώ χρειάζονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, τουλάχιστον 500 για να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να υπηρετήσουν. Και σ’ αυτό το έργο έχει προστεθεί και το πάρεργο, που εκτός από τη φύλαξη προσώπων, κτιρίων, αγώνων, συγκεντρώσεων κ.λπ., έχουν αναλάβει τις επιδόσεις κλήσεων και δικογράφων αλλά και τους ελέγχους για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου.

«Όταν το ανθρώπινο δυναμικό διαχέεται σε άλλες δουλειές, που δεν θα έπρεπε να ήταν δικές μας, ο πολίτης χάνει έναν αστυνομικό για την ασφάλειά του. Εάν αυτούς που έχουμε, έστω στην Ημαθία τους είχαμε απομπλέξει από τέτοιου είδους πάρεργα, μπορεί και να σας έλεγα, ότι επαρκούμε…».

Όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό της Αστυνομίας, θα τα θέσει, εκ νέου, η διοίκηση της Ένωσης, στον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα μαζί του, κατά την παρουσία του στη Βέροια. Και μαζί με τις ελλείψεις στο στόλο και στις υπηρεσίες, θα θέσουν επίσης και το κτιριολογικό, τη διεκδίκηση δηλαδή ενός ιδιόκτητου, αστυνομκού μεγάρου στην Ημαθία.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...