Bεροιώτικα και Λαογραφικά  - Οι Άγιοι Θεόδωροι ναός του 15ου αιώνα στη Βέροια

Bεροιώτικα και Λαογραφικά - Οι Άγιοι Θεόδωροι ναός του 15ου αιώνα στη Βέροια

Έρευνα –

Επιμέλεια: 

Μάκης Δημητράκης


Των Αγίων Θεοδώρων σήμερα και η Εκκλησία μας τιμά μαζί τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη και τον Άγιο Θεόδωρο τον Τύρωνα.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα με αρχές του 4ου και κατοικούσε κοντά στην Ηράκλεια του Πόντου. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε το δρόμο του στρατιωτικού και γρήγορα ανήλθε την ιεραρχία του Ρωμαϊκού στρατού φθάνοντας στο βαθμό του Στρατηλάτη (στρατηγού).

Ο αυτοκράτορας Λικίνιος μαθαίνοντας πως είναι Χριστιανός προσπάθησε να τον αλλαξοπιστήσει. Ο Θεόδωρος όμως αρνήθηκε ευγενικά. Η συμπεριφορά του όμως και η σταθερή του πίστη στον Χριστό εκνεύρισαν τον Λικίνιο που διέταξε να τον φυλακίσουν, να τον βασανίσουν και τέλος να τον σταυρώσουν. Επειδή όμως ο Θεόδωρος παρόλα τα βασανιστήρια έμενε και αρτιμελής και πιστός στον Χριστό ο Λικίνιος διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Το τέλος ήρθε στις 8 Φεβρουαρίου του 319 μ.Χ.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων

Γεννήθηκε κοντά στην Αμάσεια της Μ. Ασίας και νέος ασπάστηκε φανερά τον Χριστό. Κατατάχτηκε στον στρατό την εποχή των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Γαλέριου και υπηρέτησε στο Τάγμα των Τηρώνων (νεοσύλλεκτων). Αντιτάχτηκε σθεναρά στις ειδωλολατρικές θυσίες ομολογώντας την πίστη του καταστρέφοντας μάλιστα και είδωλο της θεάς Ρέας.

Ο Πόπλιος, άρχοντας στην περιοχή όπου ζούσε ο Θεόδωρος, διέταξε να τον μαστιγώσουν και να τον ρίξουν στη φυλακή. Λίγο αργότερα ο Πόπλιος βλέποντας τη μεγάλη πίστη του Θεόδωρου διέταξε να τον κρεμάσουν ανάποδα και να κόψουν τις σάρκες του με κοφτερά σίδερα. Όλα τα βασανιστήρια τα υπέστη αδιαμαρτύρητα γι’ αυτό και ο Πόπλιος διέταξε να τον ρίξουν σε καμίνι. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου του 306 ή 307. Αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

«Το δια κολλύβων θαύμα»

Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου και γνωστός εχθρός του Χριστιανισμού, θέλησε να μιάσει (μολύνει) τους Χριστιανούς γι’ αυτό έδωσε μυστικά διαταγή να ραντίσουν με αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε ειδωλολατρικές τελετές, τα τρόφιμα που θα αγόραζαν και θα έτρωγαν οι Χριστιανοί κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Πίστευε ο Ιουλιανός πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να συκοφαντήσει τους Χριστιανούς.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων όμως «παρουσιάστηκε» στον Πατριάρχη Ευδόξιο, φανέρωσε το σχέδιο του αυτοκράτορα και ο Πατριάρχης προέτρεψε τους πιστούς της περιοχής των Ευχαϊτών της Γαλάτιας να μην αγοράσουν τρόφιμα – αποφεύγοντας το μίασμα – και να φάνε βρασμένο σιτάρι (κόλλυβα).

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού μοιράζονται κόλλυβα στην εκκλησία ανήμερα της γιορτής του Αγίου που εορτάζεται πάντα (κινητή εορτή) το Σάββατο πριν την Α΄ Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Ορθοδοξίας) και που ταυτόχρονα είναι ένα από τα Ψυχοσάββατα που όμως δεν περιλαμβάνονται στο τυπικό της Εκκλησίας μας στο οποίο περιλαμβάνονται το Ψυχοσάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς που είναι αφιερωμένο στη Δεύτερη Παρουσία και το Ψυχοσάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Μεταβυζαντινός ναός στη Βέροια

Στο κέντρο της πόλης, στη γειτονιά «Μακαριώτισσα», υπάρχει ο μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων. Την ύπαρξή του αγνοούν οι περισσότεροι Βεροιώτες.

Βρίσκεται πολύ κοντά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Επτά φαρδιά σκαλιά που «ξεκινούν» από την οδό Καμαριώτισσας οδηγούν τους πιστούς στον ναό αφού η διάνοιξη της οδού Καστανιάς που θα την ενώσει με την οδό Κοντογεωργάκη, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι αδύνατη.

Ο ναός είναι κτίσμα του 15ου αιώνα (ίσως και του 14ου) και αρχικά ήταν μονόχωρος. Στις μέρες μας, μετά από μετατροπές αποτελεί δίκλιτο ναό με δίρριχτη στέγη, ρυθμού βασιλικής.

Ο ναός διατηρεί σημαντικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα με παραστάσεις όπως της Γέννησης της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού και της Ανάληψης.

Όπως γράφει ο καθηγητής-ερευνητής Θωμάς Γαβριηλίδης οι εικόνες του τέμπλου, εκτός από μία σειρά που στηρίζονται σε μακρόστενο ξύλο, είναι καινούργιες, δωρεά της Ε. Νάκη η οποία όπως δήλωσε δεν μπορούσε να βλέπει το ναό άδειο.

Ο ναός «λειτουργεί» ανήμερα της εορτής των Αγίων Θεοδώρων.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...