Η επίταση του μεταναστευτικού  ζητήματος και ο ρόλος των οργανώσεων στην διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης

Η επίταση του μεταναστευτικού ζητήματος και ο ρόλος των οργανώσεων στην διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

 

Η ένταση που σχετίζεται με τα γνωστά γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τις επανειλημμένες προσπάθειες παραβίασης τους από την τουρκική πλευρά και την τεχνητή πρόκληση ανθρωπιστικού ζητήματος, με την συσσώρευση απροσδιόριστου αριθμού παρανόμων μεταναστών κατά μήκος της οριοθετικής γραμμής, που επιχειρούν συνεχώς να παραβιάσουν,  είναι επόμενο να ενεργοποιεί την διεθνή κοινή γνώμη, η οποία εκφράζει την ανησυχία της για το όλο ζήτημα. 

 Και όλα αυτά κάτω από την σκιά της συνεχώς επιτεινόμενης επιδημικής εξάπλωσης του κορωνοιού.

 Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επιδίδονται σε μια έντονη διπλωματική διαμάχη, κατά την οποία η ελληνική πλευρά προβάλλει τα γεγονότα ως έχουν, αποκαλύπτοντας την εργαλειοποίηση των μεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας χάριν σκοπιμοτήτων και διατρανώνοντας την θέση της για το απαραβίαστο των συνόρων παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις παραβίασης τους. 

Η τουρκική πλευρά με εμφανώς υποβολιμαίο τρόπο, αποδίδει ευθύνες για την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος που η ίδια δημιουργεί, μεταδίδοντας  ψευδείς ειδήσεις  περί φόνων, περί κακομεταχείρισης των μεταναστών που η ίδια μετέρχεται και περί έκθεσης γυναικοπαίδων σε φυσικούς κινδύνους, που η ίδια μεθοδεύει, προκειμένου να κατηγορήσει διεθνώς της ελληνική πλευρά για ανθρωπιστική αναλγησία. 

Φαίνεται ωστόσο ότι παρά την προσπάθεια της ελληνικής ηγεσίας να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις για το όλο ζήτημα στις διεθνείς συναντήσεις και την κατ αρχή υιοθέτησή τους από σημαίνοντα πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, το όλο ζήτημα εγγίζει με διαφορετικό τρόπο τις διεθνείς οργανώσεις, που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την διεθνή κοινή γνώμη.

 Χαρακτηριστική ένδειξη αποτελεί η έκδοση κοινού δελτίου τύπου από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο (WMA) και την Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) που αποτελεί την αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης, με τίτλο «Έκκληση των Ιατρικών Οργανώσεων προς την Τουρκία και την Ελλάδα για την συνοριακή διαμάχη».

 Το εν λόγω δελτίο τύπου έχει ως εξής: 

 «Οι επικεφαλής  των Ιατρικών Οργανώσεων που εκπροσωπούν τους Ιατρούς όλου του κόσμου,   έγραψαν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, εκφράζοντας τη βαθιά τους αγωνία για την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Dr. Miguel Jorge  Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) και ο καθηγητής Dr. Frank Ulrich Montgomery  που μετέχει στο Προεδρείο  του WMA ενώ συγχρόνως είναι  Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME), κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες αρχές να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων στην παραμεθόρια περιοχή.

Η επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan αναφέρει:

“Για να επιτευχθεί αυτό, είναι επίσης απαραίτητο να δράσουμε κατά της δημοσίευσης ψευδών πληροφοριών και της εργαλειοποίησης των μεταναστών στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιδιώξουν την επείγουσα επίλυση της κατάστασης”.

Στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτουν ότι,  “Η δράση είναι πιο επείγουσα για την προστασία των πιο ευάλωτων μεταναστών, ιδιαίτερα των παιδιών, από οποιαδήποτε περαιτέρω βία”.»

 Είναι εμφανές ότι με το συγκεκριμένο δελτίο τύπου επιδιώκεται η τήρηση ίσων αποστάσεων έναντι της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το όλο ζήτημα δημιουργεί και μεθοδεύει μονομερώς η Τουρκία.

Επί πλέον υποβιβάζει το όλο ζήτημα σε επίπεδο ελληνοτουρκικής διαφοράς, ενώ αποτελεί διατάραξη των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, καθ ην στιγμή παραβιάζονται αποκλειστικά από την τουρκική πλευρά, κανόνες και διατάξεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. 

Τέλος ως αποδέκτες του δελτίου τύπου φαίνονται ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ θα έπρεπε να είναι οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, των Κυβερνήσεων και των Διεθνών Οργανισμών. 

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλογος ως μέλος της  CPME, είχε τα τελευταία χρόνια την ευθύνη συντονισμού της ειδικής Ομάδας Εργασίας που είχε συγκροτηθεί για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Οργάνωσης.  

Η Ομάδα Εργασίας με τεκμηριωμένες και λεπτομερείς εισηγήσεις υπό τον συντονισμό της Εκπροσώπησης του ΠΙΣ, ενημέρωσε πλήρως και λεπτομερώς την Γ.Σ. της CPME, για όλες τις παραμέτρους του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και ειδικότερα εις ότι αφορά την Ελλάδα, καταθέτοντας σύνολο προτάσεων οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές. 

 Ειδική επισήμανση εγένετο για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους συνάθροισης των μεταναστών. 

Αυτή η επισήμανση αποκτά επίκαιρη κρισιμότητα με την επιδημική έξαρση του κορωνοιού. 

Το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν κρούσματα της νόσου στις μεταναστευτικές δομές, θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες. 

 Η γενικότερη επιφύλαξη ότι η Τουρκία δεν έχει εξαιρεθεί από την εξάπλωση της νόσου, με απροσδιόριστο αριθμό κρουσμάτων τα οποία οι αρμόδιες αρχές δεν ανακοινώνουν, θα έπρεπε να εκφράζεται στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου των διεθνών ιατρικών οργανώσεων.  

Ο χαρακτηρισμός δια του δελτίου τύπου  των Προέδρων του WMA και της CPME, του ζητήματος ως ελληνοτουρκικής διένεξης, είναι σαφώς πέραν των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων που ενέκριναν τις εισηγήσεις της ειδικής Ομάδας Εργασίας υπό τον συντονισμό της Αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. 

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου αποτελεί μια ένδειξη ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να δουν το φως της δημοσιότητας και ανάλογες ανακοινώσεις από άλλες αντίστοιχες επιστημονικές και λοιπές οργανώσεις, με παραπλήσιο περιεχόμενο.

 Χρέος όλων των ελληνικών φορέων που εκπροσωπούνται στις διεθνείς αυτές οργανώσεις, είναι να αναπτύξουν άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των κεντρικών οργάνων, με την οποία θα προβάλλονται οι επίσημες ελληνικές θέσεις και θα αποκαλύπτονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις. 

Η υπόθεση της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, δεν αφορά μόνο την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και κάθε  φορέα και παράγοντα που δραστηριοποιείται στις Διεθνείς Οργανώσεις.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι

Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αυτήν...

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και ο 18χρονος συνεπιβάτης της μηχανής

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και...

Tην 16η Ιουνίου 2021 και ώρα 13.50΄περίπου, στην Αλεξάνδρεια...

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου Βεροίας

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου...

ην Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου το πρωί ο...

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του Νοσοκομείου δεν ευσταθεί. Μοναδικός δρόμος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Νάουσας και η θωράκιση της δημόσιας υγείας

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του...

Ακολουθεί δήλωση  του Δημάρχου Νάουσας αναφορικά με...

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ...

Υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα πολυάριθμα οθωμανικά...

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Γράφει οΘωμάςΓαβριηλίδηςΠΕΡΑΣΤΙΚΕ,ΑΛΛΑΞΕΔΡΟΜΟ…1....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 17:30 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του Ιωάννη Χασιώτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Συνελήφθη χθες (14 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι...

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...