Τάσος Μπαρτζώκας: Το Κράτος είναι εδώ. Το ίδιο και το Έθνος.

Τάσος Μπαρτζώκας: Το Κράτος είναι εδώ. Το ίδιο και το Έθνος.

 Στην πολιτική και νομική επιστήμη υφίσταται μια διάκριση μεταξύ των εννοιών κράτους-έθνους. Η διάκριση αυτή είναι τόσο λεπτή που οι όροι συγχέονται σε τέτοιο βαθμό, που ενίοτε τείνουν να θεωρούνται ταυτόσημοι.

Κατ’ επέκτασιν, κράτος θεωρείται η νομική κατασκευή, η οποία περιγράφει την πολιτική κοινότητα ενός λαού, ο οποίος σε συγκεκριμένα χωρικά όρια ασκεί εξουσία. Αντίθετα, με το έθνος προσδιορίζονται τα κοινά, μη νομικά, χαρακτηριστικά που συγκροτούν το έθνος σε μια συνεκτική οντότητα, όπως η κοινή καταγωγή, η γλώσσα, η πολιτιστική παράδοση.

Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία που έχει ξημερώσει εδώ και λίγο διάστημα υπό την πανδημία του κορονοϊού και πλήττει την παγκόσμια κοινότητα, η διάκριση αυτή φαίνεται να αποκτά ολοένα και περισσότερο νόημα. Η διάκριση αυτή εμφατικοποιεί από τη μία πλευρά την έννοια της πολιτικής ευθύνης, δηλαδή της ευθύνης που έχει το κράτος απέναντι στους πολίτες και  στους οποίους επιβάλλει μέτρα περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών. Παράλληλα όμως, τονίζει την ατομική ευθύνη, την ευθύνη που φέρουμε όλοι μαζί, και ο καθένας χωριστά, να αντιμετωπίσουμε το επιδημικό αυτό φαινόμενο και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

Το ελληνικό κράτος μπροστά σε αυτή την ασύμμετρη απειλή φαίνεται ότι έχει επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που σχεδόν κανείς δεν αναρωτιέται «πού είναι το κράτος;». Το κράτος είναι εδώ. Το μικρό, αλλά σημαντικό ελληνικό κράτος, δεν άργησε ούτε στιγμή και υπό το συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας, της πολιτικής ηγεσίας και του δημόσιου Συστήματος Υγείας, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προστασίας της δημόσιας υγείας. Αγώνα δρόμου για την προστασία, επί της ουσίας, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Μπροστά στα δύσκολα, τα ασύμμετρα και τις απειλές που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι αντιμετωπίζει το σύγχρονο κράτος, η χώρα μας αποδεικνύει ότι διαθέτει πλέον πλεόνασμα ηγεσίας, η οποία δε διστάζει να λάβει έγκαιρα επώδυνες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, υπό τη δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε, οι αρνητές του κράτους, αυτοί που μηδενιστικά δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε ένα ελάχιστο κράτος, έναν κυνικό μηχανισμό που δεν παρεμβαίνει στην αγορά και την οικονομία, λαμβάνουν το μήνυμα ότι κανένα ιδιωτικό μόρφωμα δε μπορεί να εγγυηθεί, ούτε την ευημερία μας ούτε την αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων και μάλιστα σε τόσο κρίσιμα επίπεδα, της υγείας και της οικονομίας.

Αρκεί όμως μόνο το κράτος να δηλώνει το παρών; Μπορεί το κράτος να είναι εδώ και το έθνος να απουσιάζει;

Η απάντηση είναι αυτονόητη και κατηγορηματική. Η πρωτόγνωρη και αδιανόητη κατάσταση που ζούμε απαιτεί την ενεργοποίηση της ατομικής μας ευθύνης, της ενσυναίσθησης μας και της συλλογικής ωριμότητας. Περισσότερο από ποτέ πρέπει να δείξουμε ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Ότι ο πατριωτισμός μας δεν κινητοποιείται μόνο απέναντι σε υπαρκτούς, εξωτερικούς εχθρούς που απειλούν τα σύνορα μας. Αντίθετα, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε σύγχρονο πατριωτισμό: η μοίρα μας είναι κοινή και στα δύσκολα είμαστε όλοι μαζί.

Και όπως κάθε φορά μετά το σκοτάδι έρχεται το φως, θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, έχοντας εγγράψει στο ατομικό εγώ μας και στη συλλογική συνείδηση μας ότι είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...