Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Σήμερα Παρασκευή τιμάται Ο Ακάθιστος Ύμνος Ιστορική προσέγγιση *Του Μάκη Δημητράκη

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Σήμερα Παρασκευή τιμάται Ο Ακάθιστος Ύμνος Ιστορική προσέγγιση *Του Μάκη Δημητράκη

Βυζάντιο 626 μ.Χ.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος με τον στρατό βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας και πολεμάει τους Πέρσες που αιφνιδιαστικά επιτέθηκαν, άρπαξαν τον Τίμιο Σταυρό και βεβήλωσαν τους Αγίους Τόπους.

Την απουσία του αυτοκράτορα και του στρατού εκμεταλλεύτηκαν οι Άβαροι (λαός μογγολικής καταγωγής που κατοικούσε στα Β της αυτοκρατορίας) οι οποίοι σε συνεργασία με τους Πέρσες (για αντιπερισπασμό) προσπάθησαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη την οποία υπερασπίζονταν λιγοστοί στρατιώτες με την καθοδήγηση του μάγιστρου Βώνου (φρούραρχος-πρωθυπουργός) ενώ ο πατριάρχης Σέργιος με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια περιδιάβαινε στα τείχη εμψυχώνοντας τους υπε-ρασπιστές.


Την νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου και ενώ Άβαροι και Πέρσες ετοιμάζονται για την τελι-κή επίθεση, φοβερός ανεμοστρόβιλος δημιούργησε φοβερή τρικυμία που κατέστρεψε τα πλοία του εχθρού που αναγκάσθηκε να λύσει την πολιορκία.

Η «Βασιλεύουσα» σώθηκε! Στις 8 Αυγούστου ο λαός συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών (φωτο) (στα παράλια του Κεράτιου κόλπου) για να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Παναγία που θεωρήθηκε πως βοήθησε τους πολιορκημένους.

Οι πιστοί, όλη τη νύχτα, όρθιοι έψαλλαν ευχαριστήριο Ύμνο προς την «νικητήρια Παναγία» που ονομάσθηκε «ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ».

Ο Ακάθιστος Ύμνος, που θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, αποτελείται από 24 οίκους (στροφές). Κάθε οίκος αρχίζει με ένα από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (Α-Ω) και στις εκκλησίες μας τις πρώτες τέσσερις Παρασκευές της Μεγάλης Σαρακωστής ψάλλεται κάθε φορά τμήμα (1ο 1/4 του Ύμνου). Είναι οι Παρασκευές των Χαιρετισμών.

Την πέμπτη Παρασκευή επαναλαμβάνονται και οι 24 στροφές. Είναι η Παρασκευή του Ακάθιστου Ύμνου.

Η Ιερά Παράδοση αποδίδει τον Ακάθιστο Ύμνο στον μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα Ρωμανό και Μελωδό αν και κάποιοι μελετητές αντικρούουν αυτή την άποψη. Βέβαιο όμως είναι πως οι ειρμοί (συνδέσεις των στροφών) είναι έρ-γο του Ιωάννη του Δαμασκηνού ενώ τα τροπάρια του Ιωσήφ του Ξένου του υμνογράφου.

Γενικό θέμα του Ακάθιστου Ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 3η Παρασκευή των Νηστειών-Χαιρετισμών συνηθίζεται να πηγαίνει στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και να απαγγέλει εκεί τις στροφές-οίκου του Ύμνου, παράδοση που θεωρείται απότιση τιμής στη μνήμη του γεγονότος του 626, δηλαδή της σωτηρίας της Πόλης.

Στη Μονή Διονυσίου στο Άγιον Όρος υπάρχει θρύλος ότι μια μικρή εικόνα γνωστή ως «Παναγία των Χαιρετισμών», που φυλάσσεται εκεί είναι η εικόνα μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.

Για την ιστορία, να προσθέσω πως ο Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες του βασιλιά Χοσρόη και έφερε τον Τίμιο Σταυρό, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στα Ιεροσόλυμα, όπου υψώθηκε για δεύτερη φορά την ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...