Επίκαιρα και μη - Ένα συνέδριο με πολλούς αποδέκτες

Επίκαιρα και μη - Ένα συνέδριο με πολλούς αποδέκτες

Κυριακή πρωί.

Γοητευμένοι παρακολουθήσαμε το αρχαιολογικό συνέδριο στη φιλόξενη αίθουσα του Χώρου Τεχνών που μαζί με την Αντωνιάδειο Στέγη και το «ΣΤΑΡ» των αδελφών Βλαχογιάννη, παρέχουν πλούσιες εναλλακτικές λύσεις στους διοργανωτές ημερίδων και άλλων πνευματικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Επί τρεις και πλέον ώρες ρουφούσαμε πολύτιμες πληροφορίες και ενημερωνόμασταν για καταστάσεις που αγνοούσαμε και που αφορούν τον τόπο στον οποίο ζούμε.

Και τί δεν ακούσαμε! Για τα βασιλικά ανάκτορα των Μακεδόνων και για αποκαταστάσεις που όταν συντελεστούν θα αναδείξουν τον Παρθενώνα της Βόρειας Ελλάδας. Για τους τάφους, που πρόσφατα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Για τα ψηφιδωτά του Αγίου Παταπίου στη Βέροια και το Βαπτιστήριο που βρίσκεται χαμένο στο υπόγειο της διπλανής πολυκατοικίας. Για τις μοναδικές Οθωμανικές τοιχογραφίες του δίδυμου λουτρώνα που μέχρι στιγμής δεν αξιοποιήθηκαν. Για τα τείχη της Βέροιας που τα σκεπάζουν σωροί σκουπίδια και που εν τούτοις τα επισκέπτονται κάθε χρόνο πλήθος ξένων επισκεπτών. Για τη Μίεζα και το γειτονικό Αρχαίο θέατρο.

Και τέλος, για την παλιά Μητρόπολη που αναμένεται ν’ αποτελέσει πολύ σύντομα πόλο έλξεως για Ευρωπαίους και Ρώσους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού.

Στο διάλειμμα, βρεθήκαμε όλοι στο συμπαθητικό φουαγιέ του θεάτρου και ευφρανθήκαμε απολαμβάνοντας τον καφέ μας και σχολιάζοντας όσα μας αποκάλυψαν οι ομιλητές.

Ένας σεμνός, αλλά καλλιεργημένος φιλότεχνος που έχει ενδιατρίψει επί έτη στην εκκλησιαστική τοιχογραφία, μας μίλησε για τη σκοπιμότητα κατασκευής ενός περιαστικού σιδηροδρόμου που θα διατρέχει το τρίγωνο Δίου, Πέλλας και Αιγών (όπου θα περιλαμβάνεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Βέροιας). Του θύμισα ότι λίγο πριν, η ομιλήτρια αρχαιολόγος μας αποκάλυψε πως ακόμη και η τόσο απλή αστική επικοινωνία Βεροίας-Βεργίνας, έχει σκοντάψει στο παμπάλαιο νομοθετικό πλαίσιο που θέτει χιλιομετρικά όρια στις αστικές μετακινήσεις.

Ένας φίλος της ομήγυρης που χρημάτισε για πολλά χρόνια αντινομάρχης, μας είπε πως αναμένει ακόμη απάντηση από τον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στον οποίο εγγράφως υπενθύμισε πως η Βεργίνα της δεκαετίας του 1950, δεν έχει καμία σχέση με τη Βεργίνα της μετα-Ανδρόνικο εποχής και πως η επέκταση της αστικής επικοινωνίας στους χώρους των Αιγών αποτελεί εθνική ανάγκη.

Το θέμα σήκωνε συζήτηση με πολιτικές προεκτάσεις. Όμως στην αίθουσα του συνεδρίου, οι ομιλητές, είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους.

Επίκαιρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνωνυμία με δύο πρώην δημάρχους Βέροιας  στην λίστα των «Πολιτών σε Δράση»

Συνωνυμία με δύο πρώην δημάρχους Βέροιας στην λίστα...

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία δύο ονομάτων στην λίστα...

Ο Άγιος Αντώνιος, το παλιό πανηγύρι και η μουριά

Ο Άγιος Αντώνιος, το παλιό πανηγύρι και η μουριά

Του Αγίου Αντωνίου σήμερα Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και...

«Παγίδα»  με σοβάδες  στον πεζόδρομο  της Παναγή  Τσαλδάρη

«Παγίδα» με σοβάδες στον πεζόδρομο της Παναγή ...

Μπορεί να καθαρίστηκε από τον πάγο ένας διάδρομος στον...

Στα… κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τον «άδικο τρόπο» των νέων διορισμών

Στα… κάγκελα οι εκπαιδευτικοί για τον «άδικο τρόπο»...

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν σήμερα οι...

78χρονη έσπασε το πόδι της από επίθεση αδέσποτων και ακόμα ψάχνει να βρει το δίκιο της

78χρονη έσπασε το πόδι της από επίθεση αδέσποτων και...

Ένα τηλεφώνημα μιας 78χρονης συνπολίτισσάς μας, της κας...

Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Μακεδονία

Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής...

Για το συλλαλητήριο στη Βέροια, είπαν:Είναι μία...

Συνέντευξη για δουλειά: Οι 4 λέξεις που θα σας χαρίσουν την θέση εργασίας

Συνέντευξη για δουλειά: Οι 4 λέξεις που θα σας χαρίσουν...

Το να βρεις δουλειά είναι κάτι πολύ δύσκολο αυτή την...

Όνειρικό ταξίδι  στη… Χώρα των θαυμάτων!

Όνειρικό ταξίδι στη… Χώρα των θαυμάτων!

Από την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν, στο φουλ, οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...