Αποκλειστικό! Η Εύξεινος Λέσχη ζήτησε επίσημα από Καραμπατζό το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τουρπάλη. Συμπαραστάτες της οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι, πλην ενός!

Αποκλειστικό! Η Εύξεινος Λέσχη ζήτησε επίσημα από Καραμπατζό το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τουρπάλη. Συμπαραστάτες της οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι, πλην ενός!

Με μια επιστολή-φωτιά, την οποία παρέδωσε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου στον δήμαρχο Νάουσας κ. Τάσο Καραμπατζό, το διοικητικό συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, ζητά επίσημα την παραχώρηση του ορόφου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης "Τουρπάλη" στην οδό Σολωμού, στο κέντρο της Νάουσας, για να δημιουργηθεί μουσείο που θα στεγάσει τα βιβλία της Αργυρούπολης του Πόντου, τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά για την UNESCO, αλλά και τα κειμήλια της Αργυρούπολης, τα οποία στεγάζονται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών. Μας τιμά το γεγονός ότι η δική μας πρόταση για αξιοποίηση αυτού του πνευματικού και πολιτιστικού θησαυρού της Νάουσας βρήκε ευήκοα ώτα από τους φίλους της Ευξείνου Λέσχης. Ο κ. Φανιάδης, σε δηλώσεις του στο laos-epea.gr (υπάρχει σχετικό video) τονίζει ότι η στέγαση των βιβλίων και των εκθεμάτων, θα δημιουργήσει κλίμα επισκεψιμότητας στην πόλη της Νάουσας, αφού θα καταστεί πόλος έλξης χιλιάδων Ποντίων και μη! Την πρόταση της Ευξείνου Λέσχης, την οποία ο κ. Φανιάδης ζήτησε από τον κ. δήμαρχο να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, στηρίζουν και οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι της Νάουσας, πλην...ενός φυσικά, ο καθηγητής Σταύρος Λυγερός, ο Αντώνης Λιβάνης, ενώ η επιστολή, που σας παρουσιάζουμε σε αποκλειστική πρωτιά,  στάλθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον πρωθυπουργό!

ΟΦΕΙΛΕΙ λοιπόν ο κ. δήμαρχος να ανακαλέσει την τελευταία του απόφαση, η οποία το μόνο που κατάφερε ήταν να διχάσει την πόλη, με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της να είναι αντίθετοι και να σκεφθεί, πάνω από παραταξιακές και προεκλογικές επιδιώξεις. Το ζήτημα φυσικά αναμένεται να πάρει παγκόσμια έκταση. Ο κ. δήμαρχος οφείλει , όχι μόνο να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και να στηρίξει το αίτημα της Λέσχης, το οποίο θα φέρει κόσμο στην ήδη χειμαζόμενη Νάουσα.

Σε έναν πολιτικό άνδρα ποτέ δεν είναι αργά να αντιληφθεί το λάθος του!

Δείτε την επιστολή της Λέσχης και το video με τις δηλώσεις Φανιάδη. 

Προς: Δήμαρχο Ηρωϊκής Πόλεως Νάουσας

Κ. Αναστάσιο Καραμπατζό

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

 

Αξιότιμε Δήμαρχε, 

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας πληροφορήθηκε από δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ»  επί της οδού Δ. Σολωμού. Πρόκειται ίσως για ευτυχή συγκυρία, καθόσον το τελευταίο χρονικό διάστημα το Σωματείο μας έχει εντείνει τις προσπάθειές του και έχει απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και Αρχές προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο πάγιο αίτημα του Σωματείου μας και όλων των Ποντίων της Νάουσας για την εύρεση, εντός της πόλης, χώρου κατάλληλου να στεγάσει την ιστορική συλλογή βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, καθώς και τα ιερά κειμήλια και τιμαλφή που μετέφεραν οι πρόγονοί μας κατά τον ξεριζωμό τους στη νέα τους πατρίδα, τη Νάουσα. 

Το Σωματείο μας θεωρεί ιστορικό χρέος του να διασώσει άθικτη αυτήν την ανεκτίμητης ιστορικής και εθνικής αξίας πνευματική κληρονομιά. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας, η συντήρηση των βιβλίων και χειρογράφων, πολλά εκ των οποίων τυπώθηκαν τον 13ο αιώνα (!!!) δεν είναι δυνατή στο κτίριο του Συλλόγου μας, όπου εξ ανάγκης μέχρι σήμερα φιλοξενούνται χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και τα αναγκαία τεχνικά μέσα συντήρησής τους. Η μάχη με τη φθορά του χρόνου είναι καθημερινή και άνιση. Τα δε ιερά σκεύη και τιμαλφή φιλοξενούνται προσωρινά στο Μουσείο Μπενάκη, μακριά από την πόλη μας, που είναι η φυσική τους θέση και ο ιστορικός δεσμός τους. 

Όπως αντιλαμβάνεσθε, θα αποτελούσε όνειδος τόσο για το Σωματείο μας όσο και για την πόλη μας, της οποίας έχετε την τιμή να είσθε ο πρώτος δημότης, να αφήσουμε απροστάτευτο και σκορπισμένο όλον αυτόν τον πνευματικό πλούτο, την ιερή κληρονομιά που οι πρόγονοί μας κατάφεραν να διασώσουν κάτω από τις ολέθριες συνθήκες του ξεριζωμού και του διωγμού τους.  Έχουμε βάλει σκοπό να μην αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Και στον σκοπό μας αυτό από καιρό έχουν συστρατευθεί μαζί μας εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης και του πολιτισμού, πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν ενώσει την φωνή τους με την δική μας. 

Το γεγονός ότι το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» είναι σήμερα διαθέσιμο για πολιτιστικούς σκοπούς, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Το οφείλουμε στους Έλληνες της Αργυρούπολης που πέθαναν, ξεριζώθηκαν και διώχθηκαν ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ. Δεν υπάρχει Έλληνας όπου γης, Πόντιος και μη, που να μην έβαζε την υπογραφή του σ’ αυτό. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού και παιδείας σας προτείνουμε: 

Να μας παραχωρήσετε το συγκεκριμένο κτίριο:

Α) για την φύλαξη  των 972 σπάνιων αυτών βιβλίων. (χειρόγραφα, αρχέτυπα, παλαίτυπα, ) 

Β) για τη λειτουργία Μουσείου για την φύλαξη των ιερών κειμηλίων  της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας που φυλάσσονται στο Μπενάκειο  Μουσείο. 

Γ) για την δημιουργία Κέντρου Μελετών Αργυρουπολιτών.

Είμαστε διατεθειμένοι να σας φέρουμε το συντομότερο δυνατό πλήρη τεχνική μελέτη της χρήσης και αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου.

 

Συμπαραστάτες στο βαρυσήμαντο αίτημά μας είναι, μεταξύ πολλών άλλων:

1) Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας.

2) Όλα τα ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας

3) Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.

4) Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη

5) Ο εφοπλιστής κ. Δημήτριος Μελισσανίδης

6) O Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Αντώνης Σαμαράς ώστε αυτά τα βιβλία να πάρουν την θέση που τους αξίζει.

Με Τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας

 

Φώτιος ΦανιάδηςΕυριπίδης Κελεμουρίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το...

 ΕΣΕΕ: Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα  η κίνηση της αγοράς την Κυριακή 14 Ιουλίου

ΕΣΕΕ: Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα η κίνηση της...

 Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε ειδική έρευνα για την...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας - Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας - Βιογραφικό

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής...

Στο γραφείο του προέδρου  της Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, κ....

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πατρίδας Ημαθίας

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 στις 7:00 μ.μ. θα γίνει η υποδοχή...

Σε πολυκατοικία της οδού Αγ. Δημητρίου Βέροιας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, ηλικιωμένος ρακοσυλλέκτης

Σε πολυκατοικία της οδού Αγ. Δημητρίου Βέροιας βρέθηκε...

Τον ανακάλυψαν μετά την έντονη δυσοσμία στη γειτονιάΗ...

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ο βουλευτής Τάσος...

- Συγχάρηκε το προσωπικό για την άρτια αντιμετώπιση...

Στον πολυχώρο της

Στον πολυχώρο της "Βέτλανς" για την καταγραφή...

Το σημείο καταγραφής των δηλώσεων ζημιάς από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το ΣΚΡΑΤΣ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 8 έως και τις 14 Ιουλίου 2019, το ΣΚΡΑΤΣ μοίρασε συνολικά 2.438.817 ευρώ.Μεταξύ των νικητών ήταν ένας τυχερός παίκτης από...