Γιορτάζεται σήμερα η Ζωοδόχος Πηγή *Του Μάκη Δημητράκη

Γιορτάζεται σήμερα η Ζωοδόχος Πηγή *Του Μάκη Δημητράκη

Η Ζωοδόχος Πηγή η κινητή εορτή της Παναγίας Θεοτόκου, που γιορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της εβδομάδας δηλαδή μετά το Πάσχα, καθιερώθηκε στην αρχή μόνο στην Κωνσταντινούπολη σαν επέτειος των εγκαινίων του αγιάσματος και του ναού της Θεοτόκου που υπάρχει και σήμερα στην Ιερά Μονή του Μπαλουκλή (Μπαλουκλί-Βαλουκλή) η οποία βρισκόταν έξω από τα τείχη της Πόλης κοντά στην πύλη της Σηλύβριας σε μια δασώδη περιοχή γνωστή σαν «Παλάτια των Παγών» και στην οποία διέμεναν, την περίοδο της άνοιξης, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Ο εορτασμός συνδέεται με το θαύμα που συνέβη στο δεύτερο μισό του 5ου μ.Χ. αιώνα και συνδέεται με τον αυτοκράτορα Λέοντα Α΄ (457-474) τον Θράκα τον αποκαλούμενο Μακέλη που σημαίνει κρεοπώλης, πιθανόν από το επάγγελμα που ασκούσε πριν ακόμη γίνει αυτοκράτορας.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ
Όταν ο Λέοντας ήταν ακόμη απλός στρατιώτης και βάδιζε, μια καλοκαιρινή και αρκετά ζεστή ημέρα, σε μια τοποθεσία, έξω από τα τείχη, με πλούσια βλάστηση συνάντησε έναν γέροντα τυφλό που διψασμένος έψαχνε δια της αφής να δροσισθεί. Βλέποντάς τον ο Λέοντας τον έπιασε από το χέρι και μαζί αναζήτησαν μια πηγή για να δροσιστούν. Καθώς βάδιζαν μια γυναικεία φωνή τους καλούσε να προχωρήσουν όλο και πιο βαθιά μέσα στην πλούσια βλάστηση όπου τελικά βρήκαν μία πηγή. Ο γέροντας τυφλός θέλησε να δροσίσει και το πρόσωπό του, καθώς έβρεχε το πρόσωπό του έγινε το θαύμα! Βρήκε το φως του! Ευχαριστώντας τον Λέοντα για την πολύτιμη βοήθεια προφήτεψε πως μια μέρα θα ανέβει σε πολύ υψηλό αξίωμα.
Το Αγίασμα – Ο Ναός
Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα, ο Λέοντας έγινε αυτοκράτορας. Δεν ξέχασε όμως το περιστατικό-θαύμα και στο χώρο της Πηγής, όπου ο τυφλός γέροντας βρήκε το φως του και κατ’ επέκταση τη Ζωή, έκτισε ναό με αγίασμα που έγινε πραγματικό προσκύνημα των χριστιανών.
Διαχρονικά ο ναός καταστράφηκε αρκετές φορές από βανδαλισμούς και μία φορά από σεισμό. Κάθε φορά όμως ξανακτιζόταν, μια φορά μάλιστα με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και με υλικά που είχαν περισσέψει από την Αγία Σοφία.
Σήμερα το Αγίασμα βρίσκεται στο υπόγειο του Ναού και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη Πηγή, της οποίας το νερό θεωρείται αγιασμένο.
Η λέξη «Μπαλουκλί», όπως συνηθίζεται να ονομάζεται ο χώρος, προέρχεται από την τούρκικη λέξη balik που σημαίνει «των ψαριών», ή «με τα ψάρια» και συνδέεται με τον θρύλο της Άλωσης της Πόλης.
Ο Θρύλος
Όταν η Πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων (29 Μαΐου 1453) η είδηση έφτασε στον ηγούμενο της Μονής που εκείνη τη στιγμή τηγάνιζε ψάρια. Ο ηγούμενος δεν μπορούσε να πιστέψει το γεγονός και είπε «Μόνο αν τα μισοτηγανισμένα ψάρια ζωντανέψουν, θα το πιστέψω». Και ω! του θαύματος τα ψάρια πετάχτηκαν από το τηγάνι, έπεσαν στο νερό του αγιάσματος και άρχισαν να κολυμπούν.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την παράδοση, εφτά ψάρια που φαίνονται σαν μισοτηγανισμένα, κολυμπούν στο Αγίασμα της Παναγίας της Μπαλουκλιώτισσας, της Ζωοδόχου Πηγής.
Στο προαύλιο του Ναού σήμερα, που επισκέπτονται σίγουρα όλοι όσοι ταξιδεύουν στην Πόλη, βρίσκονται οι τάφοι των οικουμενικών πατριαρχών ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι Έλληνες ιδιαίτερα τιμούν την Ζωοδόχο Πηγή στη μνήμη της οποίας υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο δέκα χωριά με το όνομά της και άλλα τόσα μοναστήρια.
Και με την ευκαιρία Χρόνια Πολλά στη Ζωή, τη Ζώγια, την Πηγή και τον Ζήση.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (13/5/2024)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ...

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ...

Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Σάρρα Αντωνιάδου ο Αλέξης Βεργώνης - Κουμπάρος ο Στέλιος Μαραγκός

Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Σάρρα...

Στο κλαμπ των παντρεμένων ανήκει εδώ και λίγη ώρα ο...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Μαγούλα 1705 μ. Κυριακή  12 Μαϊου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Μαγούλα 1705 μ. Κυριακή 12 Μαϊου 2024 Με τους...

Οι πρώτες ανοιξιάτικες  ψύχρες σε αναζωογονούν από ...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 13/5 έως 16/5

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου εξιχνιάστηκαν 75 απάτες που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας - 1 στην Ημαθία

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου εξιχνιάστηκαν 75...

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 12 ατόμων, όλοι τους...

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος...

Στις εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος...

Έφυγε από τη ζωή η Σαββούλα Ιωαννίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σαββούλα Ιωαννίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 13 Μαϊου 2024...

Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Ημαθία για διακεκριμένη κλοπή

Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Ημαθία για διακεκριμένη...

Συνελήφθησαν χθες (11 Μαΐου 2024) το μεσημέρι σε περιοχή...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...