SOS από κατοίκους του Μακροχωρίου για τον «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα

SOS από κατοίκους του Μακροχωρίου για τον «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα

Οι προσπάθειες του δήμου Βέροιας προσκρούουν στην ανευθυνότητα κάποιων «αγροτών»


Δυστυχώς οι κραυγές αγωνίας και διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μακροχωρίου Βέροιας για τον ανελέητο «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα συνεχίζεται και φέτος. Η κατάσταση που μας μεταφέρει συγκεκριμένα οικογένεια που ζει λίγα μέτρα από την πομόνα που χρησιμοποιούν εκατοντάδες αγρότες καθημερινά για να γεμίσουν τα βυτία ραντίσματος είναι τραγική. Χωρίς να υπολογίζουν ούτε το περιβάλλον, ούτε τους συνανθρώπους τους, ξεπλένουν τα βυτία με τα φυτοφάρμακα στο δρόμο, ενώ πετούν ανεξέλεγκτα τις άδειες συσκευασίες, που έχουν γίνει μια τεράστια «τοξική» στοίβα(φωτο).
Την προειδοποιητική ταμπέλα που βρίσκεται στον χώρο από τον δήμο Βέροιας και τις οδηγίες για δωρεάν προμήθεια ειδικών σάκων συλλογής των κενών συσκευασιών, προφανώς η πλειοψηφία των αγροτών φαίνεται ότι τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και ενεργούν προκλητικά ανεύθυνα.

Μήπως πρέπει να μιλήσουμε και για τις ώρες που ψεκάζει ο καθένας, όταν βλέπουμε εικόνες βυτιοφόρων να ψεκάζουν το δηλητήριο, την ώρα που λίγο πιο πέρα μπορεί να παίζουν παιδιά; Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό, στα ρείθρα των δρόμων ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και καύση τους, μολύνουν το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τα υπόγεια ύδατα και απειλούν τη δημόσια υγεία σε μία ευρεία περιοχή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΛΑΟ ότι ο δήμος Βέροιας παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους αγρότες σχετικά με την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δυστυχώς συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό και στα ρείθρα των δρόμων. Μας αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο μάλιστα σημείο υπήρξε καθαρισμός και συλλογή των κενών συσκευασιών πριν λίγες εβδομάδες από την υπηρεσία, ωστόσο οι δεκάδες καθημερινές παράνομες απορρίψεις συσκευασιών επαναφέρει την κακή κατάσταση.

Ενώ μάλιστα ο δήμος Βέροιας παρόλο που οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκουν στην κατηγορία των επικινδύνων αποβλήτων, για τα οποία σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης τους, σεβόμενος την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημοσιάς υγείας των δημοτών του, υιοθέτησε τις σχετικές οδηγίες της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής (ΣΕΑ) ως προς τη διαχείριση των κενών συσκευασιών και με γνώμονα αυτές ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο που δραστηριοποιείται στα διοικητικά του όρια. Υπήρξε ο πρώτος δήμος στην Κεντρική Μακεδονία που εντάθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εκπονείται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).
Ωστόσο τα αποτελέσματα και η ανταπόκριση των αγροτών σίγουρα δεν είναι η αναμενόμενη. Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και κάποιοι συνεταιρισμοί που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, διαθέτουν ειδικούς σάκους για τη συλλογή των κενών συσκευασιών φ.π και ενημερωτικό υλικό, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους αγρότες και μπορούν να παραδώσουν τις κενές συσκευασίες που έχουν στην κατοχή τους και έχουν υποβληθεί στη διαδικασία του τριπλού ξεπλύματος.

Σύμφωνα με τους κανόνες του πιλοτικού προγράμματος που ακολουθεί ο δήμος Βέροιας, μπορούν να παραδώσουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και στον αγροτικό συνεταιρισμό, που έχουν ορισθεί, ανεξάρτητα από τη συλλογή που διοργανώνει η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας, ή ακόμη και να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον δήμο για να εξυπηρετηθούν.
Παρόλαυτα η ανεξέλεγκτη απόρριψη εξακολουθεί να υφίσταται γεγονός που επιβεβαιώνεται από αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και τις καθημερινές διαμαρτυρίες των πολιτών που ζουν δίπλα στις συσσωρευμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων.


Οφείλουν όμως οι παραβάτες να γνωρίζουν πως η μη τήρηση των οδηγιών και του νόμου, επιφέρει κυρώσεις και δύναται να επιβληθεί πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Βέροιας την προηγούμενη χρονιά κατέθεσε μηνυτήρια, η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, εναντίον αυτών που πετούν κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, απ’ ότι φαίνεται μεγάλο μέρος των αγροτών ούτε ευαισθητοποιείται, ούτε φοβάται. Επομένως ίσως απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα, με ελέγχους και επιτήρηση των σημείων και να επιβάλλονται άμεσα στους παραβάτες τα προβλεπόμενα.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Βουλή το ζήτημα του μεγάλου αρδευτικού έργου «Βεργίνας-Αιγινίου» φέρνει ο Τάσος Μπαρτζώκας

Στη Βουλή το ζήτημα του μεγάλου αρδευτικού έργου...

Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα του μεγάλου και άκρως...

Πραγματοποιήθηκε η αιμοδοσία του Σύλλογου Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Νικομήδειας

Πραγματοποιήθηκε η αιμοδοσία του Σύλλογου Εθελοντών...

Στείλαμε ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς, αφού η προσφορά...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 15 έως 21 Ιουνίου

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 15 έως 21 Ιουνίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Προσοχή! Επιτήδειοι χρησιμοποιούν την επωνυμία ΚΔΗΦ ΑμεΑ ¨Τα Παιδιά της Άνοιξης¨ για να πουλήσουν προϊόντα

Προσοχή! Επιτήδειοι χρησιμοποιούν την επωνυμία ΚΔΗΦ...

Έχει παρατηρηθεί σήμερα,  ότι άτομα σε διάφορες...

Την επέκταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις και εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθωτικές δηλώσεις ενοικίων ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Την επέκταση της προθεσμίας για τις φορολογικές...

Την ανάγκη επέκτασης τουλάχιστον μέχρι το τέλος...

Η ΔΕΥΑΒέροιας αλλάζει τον προγραμματισμό των εργασιών της σε Βέροια και Μακροχώρι για χάρη των μαθητών

Η ΔΕΥΑΒέροιας αλλάζει τον προγραμματισμό των εργασιών...

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας...

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης με...

Μήνυμα από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Μήνυμα από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας για τις...

Η Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας εύχεται σε όλα τα παιδιά που...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους επισκέπτονται το Αρκοχώρι, τον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, γιατί εκτός από το καλό φαγητό της περιοχής, την ομορφιά της φύσης και την γραφική πλατεία με το κλασικό...

«Προτεραιότητά μας η πάταξη της μικροεγκληματικότητας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πολίτη»«Συνεχίζει ο γερανός της Τροχαίας, σημαντική η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη και η πρόληψη τροχαίων...