SOS από κατοίκους του Μακροχωρίου για τον «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα

SOS από κατοίκους του Μακροχωρίου για τον «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα

Οι προσπάθειες του δήμου Βέροιας προσκρούουν στην ανευθυνότητα κάποιων «αγροτών»


Δυστυχώς οι κραυγές αγωνίας και διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μακροχωρίου Βέροιας για τον ανελέητο «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα συνεχίζεται και φέτος. Η κατάσταση που μας μεταφέρει συγκεκριμένα οικογένεια που ζει λίγα μέτρα από την πομόνα που χρησιμοποιούν εκατοντάδες αγρότες καθημερινά για να γεμίσουν τα βυτία ραντίσματος είναι τραγική. Χωρίς να υπολογίζουν ούτε το περιβάλλον, ούτε τους συνανθρώπους τους, ξεπλένουν τα βυτία με τα φυτοφάρμακα στο δρόμο, ενώ πετούν ανεξέλεγκτα τις άδειες συσκευασίες, που έχουν γίνει μια τεράστια «τοξική» στοίβα(φωτο).
Την προειδοποιητική ταμπέλα που βρίσκεται στον χώρο από τον δήμο Βέροιας και τις οδηγίες για δωρεάν προμήθεια ειδικών σάκων συλλογής των κενών συσκευασιών, προφανώς η πλειοψηφία των αγροτών φαίνεται ότι τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και ενεργούν προκλητικά ανεύθυνα.

Μήπως πρέπει να μιλήσουμε και για τις ώρες που ψεκάζει ο καθένας, όταν βλέπουμε εικόνες βυτιοφόρων να ψεκάζουν το δηλητήριο, την ώρα που λίγο πιο πέρα μπορεί να παίζουν παιδιά; Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό, στα ρείθρα των δρόμων ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και καύση τους, μολύνουν το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τα υπόγεια ύδατα και απειλούν τη δημόσια υγεία σε μία ευρεία περιοχή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΛΑΟ ότι ο δήμος Βέροιας παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους αγρότες σχετικά με την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δυστυχώς συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό και στα ρείθρα των δρόμων. Μας αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο μάλιστα σημείο υπήρξε καθαρισμός και συλλογή των κενών συσκευασιών πριν λίγες εβδομάδες από την υπηρεσία, ωστόσο οι δεκάδες καθημερινές παράνομες απορρίψεις συσκευασιών επαναφέρει την κακή κατάσταση.

Ενώ μάλιστα ο δήμος Βέροιας παρόλο που οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκουν στην κατηγορία των επικινδύνων αποβλήτων, για τα οποία σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης τους, σεβόμενος την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημοσιάς υγείας των δημοτών του, υιοθέτησε τις σχετικές οδηγίες της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής (ΣΕΑ) ως προς τη διαχείριση των κενών συσκευασιών και με γνώμονα αυτές ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο που δραστηριοποιείται στα διοικητικά του όρια. Υπήρξε ο πρώτος δήμος στην Κεντρική Μακεδονία που εντάθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εκπονείται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).
Ωστόσο τα αποτελέσματα και η ανταπόκριση των αγροτών σίγουρα δεν είναι η αναμενόμενη. Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και κάποιοι συνεταιρισμοί που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, διαθέτουν ειδικούς σάκους για τη συλλογή των κενών συσκευασιών φ.π και ενημερωτικό υλικό, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους αγρότες και μπορούν να παραδώσουν τις κενές συσκευασίες που έχουν στην κατοχή τους και έχουν υποβληθεί στη διαδικασία του τριπλού ξεπλύματος.

Σύμφωνα με τους κανόνες του πιλοτικού προγράμματος που ακολουθεί ο δήμος Βέροιας, μπορούν να παραδώσουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και στον αγροτικό συνεταιρισμό, που έχουν ορισθεί, ανεξάρτητα από τη συλλογή που διοργανώνει η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας, ή ακόμη και να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον δήμο για να εξυπηρετηθούν.
Παρόλαυτα η ανεξέλεγκτη απόρριψη εξακολουθεί να υφίσταται γεγονός που επιβεβαιώνεται από αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και τις καθημερινές διαμαρτυρίες των πολιτών που ζουν δίπλα στις συσσωρευμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων.


Οφείλουν όμως οι παραβάτες να γνωρίζουν πως η μη τήρηση των οδηγιών και του νόμου, επιφέρει κυρώσεις και δύναται να επιβληθεί πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Βέροιας την προηγούμενη χρονιά κατέθεσε μηνυτήρια, η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, εναντίον αυτών που πετούν κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, απ’ ότι φαίνεται μεγάλο μέρος των αγροτών ούτε ευαισθητοποιείται, ούτε φοβάται. Επομένως ίσως απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα, με ελέγχους και επιτήρηση των σημείων και να επιβάλλονται άμεσα στους παραβάτες τα προβλεπόμενα.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμφύλιες συγκρούσεις (1821-2021)

Εμφύλιες συγκρούσεις (1821-2021)

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ.ΧαλκιάΔιακόσια χρόνια, φίλοι...

Δήμος Βέροιας: Ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δήμος Βέροιας: Ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν...

Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι...

Άγγελος Τόλκας : «Η κυβερνητική αφωνία για τις εξελίξεις του Κορωνοϊού στην Ημαθία και για το νέο Lock Down είναι εκκωφαντική»

Άγγελος Τόλκας : «Η κυβερνητική αφωνία για τις...

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με...

Δωρεά έργων του Γεώργιου Κοτζαερίδη με του Ήρωες του 1821, στη ΔΕΥΑΒ

Δωρεά έργων του Γεώργιου Κοτζαερίδη με του Ήρωες του...

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση...

Ορκίστηκε χθες νέος γιατρός αναισθησιολόγος, στο νοσοκομείο Βέροιας

Ορκίστηκε χθες νέος γιατρός αναισθησιολόγος, στο...

Την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Βέροιας...

 ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ!

ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ!

του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Gastarbeiter… του Γιάννη Ναζλίδη

Gastarbeiter… του Γιάννη Ναζλίδη

 Περίμεναν νάρθουν  οι...

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή στο Μακροχώρι

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή στο Μακροχώρι

Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 19:00μ.μ στην περιοχή...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.040, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των...

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που ιστορικά πραγματοποιήθηκε δύο φορές.Σύμφωνα με την παράδοση ρο 326 η μητέρα του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ελένη, πήγε...

Στην υπογραφή της σύμβασης «Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας» προχώρησαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο ...

Βγήκε και επίσημα η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται τι προβλέπεται για μάσκες, self test για μαθητές και...