Άγγελος Τόλκας: Επικίνδυνο για την Ημαθία και ιδιαίτερα για τη Νάουσα το (αντι-)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Άγγελος Τόλκας: Επικίνδυνο για την Ημαθία και ιδιαίτερα για τη Νάουσα το (αντι-)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης".

 Σήμερα ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή Νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στον τομέα προστασίας του Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις βαριές επενδύσεις εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Μειώνει τις απαιτήσεις προστασίας περιβάλλοντος για τις αδειοδοτήσεις παρεμβάσεων σε δάση / περιοχές φυσικού περιβάλλοντος. Αίρει τις προστατευτικές διατάξεις στη διαχείριση αποβλήτων, εξαγωγές ύλης. Εισάγει την απλή κοινοποίηση για διάφορες ενέργειες αντί για την αδειοδότηση από ελεγκτικές αρχές.
Το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο όμως που αφορά την Ημαθία και κυρίως τη Νάουσα είναι το παρακάτω.





Υποβαθμίζει απλά σε παράρτημα τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα Πάικου Βερμίου που άρχισε να λειτουργεί μόλις τον Φεβρουάριο του 2019.
Οι αρμοδιότητες του σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος περιορίζονται εντελώς και ουσιαστικά καταργείται ένας κρίσιμος φορέας που συστήθηκε με σκοπό την προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Περιοχή ευθύνης του φορέα ήταν και η προστατευόμενη περιοχή Natura όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το μεγάλο Αιολικό Πάρκο πάνω από τη Νάουσα για το οπoίο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και πλήρης έλλειψη επίσημης ενημέρωσης.




Για τον λόγο αυτόν ο καταργούμενος φορέας θα γνωμοδοτούσε και για τη συγκεκριμένη επένδυση ενώ με το νέο νομοσχέδιο η γνωμοδότηση αυτή αντικαθίσταται από απλή πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη. Για επιπλέον κρίσιμα ζητήματα το νομοσχέδιο παραπέμπει στο μέλλον.
Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου περιμένουμε από τους κυβερνητικούς βουλευτές να αντιδράσουν και να συνταχθούν όχι απλά με την προστασία των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά ουσιαστικά με την προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας.




Σε μια αρκετά προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος Νάουσας  είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη επένδυση. Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που αποφασίστηκαν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθώς αφορά ζήτημα υπαρξιακό για την πόλη.

Δεν έχουμε πολλά ακόμη περιθώρια για τον τόπο μας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε σήμερα, εάν θέλουμε να αναστρέψουμε την αρνητική, μοιραία πορεία μας. Για να θέσουμε γερά θεμέλια ώστε ο τόπος που ζούμε να έχει αλλάξει στην επόμενη δεκαετία.




Η περιπέτεια του Κορωνοϊού, που όλοι μας βιώνουμε με μεγάλη αυτοπειθαρχία για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, καθιστά σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ να ξαναορίσουμε τη σχέση μας με το φυσικό μας περιβάλλον, τη διασύνδεσή του με τον τόπο μας, τη συσχέτισή του με την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα ανθρώπων, χλωρίδας και πανίδας.

Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνουμε ένας τόπος ευζωίας, βιώσιμης ανάπτυξης, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και προϊόντων. Και για όλα αυτά, πυρήνας της ύπαρξής μας είναι το Βέρμιο. Και γι’ αυτόν τον λόγο το νομοσχέδιο αυτό είναι τόσο κρίσιμο για τον τόπο μας.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...