Κεφαλαιοκρατική Κρίση - Προϊόντα για χρήση

Κεφαλαιοκρατική Κρίση - Προϊόντα για χρήση

(Σε συνέχεια από προηγούμενο άρθρο)

 

Πριν από τη γέννηση του καπιταλισμού (στην Ευρώπη το 15ο αιώνα) αλλά και μετά, η παραγωγή στα περισσότερα μέρη του κόσμου ήταν παραγωγή αξιών χρήσης. Κατασκεύαζαν τα ρούχα για να τα φορούν και όχι για να τα πουλάνε. Έφτιαχναν τυρί για να το φάνε και όχι για να το ανταλλάξουν.

Μόνο με την άνοδο του καπιταλισμού επικράτησε η παραγωγή για την ανταλλαγή.

Στα χρόνια του Αριστοτέλη – γύρω στο 320 π.Χ. – το εμπόριο ήταν δραστήριο αλλά πολύ μικρό μέρος της συνολικής οικονομικής ζωής.

Στην πραγματικότητα, η «οικονομική» είναι το όνομα που έδωσε ο Αριστοτέλης στην παραγωγή αξιών χρήσης. Την παραγωγή για την ανταλλαγή την ονόμαζε «χρηματιστική».

Έλεγε ο Αριστοτέλης: Για κάθε πράγμα που κατέχουμε υπάρχουν δύο χρήσεις. Η μία πηγάζει από τη φύση του πράγματος ή άλλη όχι. Ένα σαντάλι π.χ. κανονικά χρησιμεύει σαν υπόδημα. Όμως το ίδιο σαντάλι μπορεί να ανταλλαχθεί με τρόφιμα ή χρήμα.

Είναι αλήθεια πως η ανταλλαγή είναι κι αυτή ένας τρόπος χρήσης. Δεν είναι όμως ο πρωταρχικός τρόπος χρήσης ενός σανδαλιού.

Το ίδιο ίσχυε παντού στη δουλοκτητική αρχαιότητα – στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα, στη Ρώμη και αλλού. Αν και οι σκλάβοι παρήγαγαν για τη χρήση των άλλων – αφεντικών τους – σπάνια παρήγαγαν για την ανταλλαγή. Ούτε οι δουλοπάροικοι της Ευρώπης, ούτε οι Κινέζοι αγρότες, ούτε οι πατριαρχικές οικογένειες των Ινδών, ούτε οι εργαζόμενοι των άλλων προκαπιταλιστικών κοινωνιών παρήγαγαν εμπορεύματα. Ο σκοπός με το αποτέλεσμα της προκαπιταλιστικής παραγωγής ήταν η αξία χρήσης και όχι η ανταλλακτική αξία.

Πράγματι το να παράγει για την πώληση και για το κέρδος θεωρούνταν ανήθικο, σαν διεστραμμένος τρόπος ζωής εμπνευσμένος από φιλαργυρία, την αλαζονεία, την απληστία και την κενοδοξία.

Η ανταλλαξιμότητα έγινε μόνιμο χαρακτηριστικό του προϊόντος της εργασίας μόνο στην καπιταλιστική κοινωνία. Το προϊόν ζει διπλή ζωή – σαν αξία χρήσης και ανταλλακτική αξία – μόνο μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία.

 

Υ.Γ. Ο Μαρξ έλεγε ότι: «αν υπήρχε το υποκείμενο – δηλαδή η εργατική τάξη – ο Αριστοτέλης θα έκανε τον σοσιαλισμό πριν 2000 χρόνια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...