Πρόεδρος ΕΚΒ για εργάτες γης:

Πρόεδρος ΕΚΒ για εργάτες γης: "Εργασία στους μακροχρόνια άνεργους του ΟΑΕΔ. Τυχόν άρνηση, διακοπή όλων των προνομίων και των επιδομάτων"

Μεγάλη αντίδραση ξεσήκωσε η απόφαση του Σωματείου Εργατών Υπαίθρου να διαμορφώσει το μεροκάματο των μελών του σε αγροτικές εργασίες στα 30 €.



          Κάποιοι μίλησαν για εκβιαστική απόφαση, κάποιοι αμφισβήτησαν την ύπαρξη και τη λειτουργία του Σωματείου και το κατά πόσο είναι νόμιμο ή όχι, ελάχιστοι προχώρησαν σε ακραία ρατσιστικά σχόλια.

          Καταρχάς να πω ότι, το Σωματείο υφίσταται και λειτουργεί από το 2006, νόμιμα και αδιάκοπα, με επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο Βέροιας Kαταστατικό και ανήκει στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Βέροιας.

          Είναι γνωστό σε όλους ότι ο νομός μας είναι, κατά κύριο λόγω, αγροτικός με ανάγκες σε «χέρια» για τις αγροτικές εργασίες.

Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχει άρνηση των Ελλήνων να εργασθούν σε αγροτικές εργασίες κάτω από ακραίες, όπως λένε, συνθήκες. Αυτή λοιπόν η άρνηση, είχε και έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν στην περιοχή μας αλλοδαποί εργάτες, που σιγά - σιγά κατέλαβαν το «χώρο» που άφησαν οι Έλληνες, αφού οι εργασίες πρέπει να γίνουν, τα προϊόντα πρέπει να μαζευτούν, τα διαλογητήρια και κονσερβοποιεία πρέπει να λειτουργήσουν.

          Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, υπάρχει άρνηση του ελληνικού εργατικού δυναμικού για απασχόληση σε εργατικές εργασίες.

Από τις δηλώσεις Υπουργών και κυβερνητικών Βουλευτών, μαθαίνουμε ότι «Επιλύεται το πρόβλημα με τους εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία, ανοίγουν τα σύνορα…».

Είναι όμως σοβαρό ένα τέτοιο κράτος, που ενώ έχει λίστες χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων και δίνει δις ευρώ σε επιδόματα, να μη μπορεί να κατανέμει σωστά αυτό το δυναμικό ώστε να λυθεί το πρόβλημα? Αυτό, βέβαια, θα συνέβαινε σε ένα κράτος «στρατηγείο», ενώ τώρα βλέπουμε ένα κράτος «θυρωρείο».



Άποψη μου είναι: καμία μετάκληση, κανένα άνοιγμα συνόρων. Το ελληνικό κράτος, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να καταγράψει τις ανάγκες στις αγροτικές εργασίες κατά περιοχή, να προωθήσει την καταγραφή αυτή στον Ο.Α.Ε.Δ. και αυτός με τη σειρά του να κατανέμει τους μακροχρόνια ανέργους, με πολιτική απόφαση, που θα ορίζει ότι τυχόν άρνηση για εργασία θα σημαίνει αυτόματα διακοπή όλων των προνομίων και των επιδομάτων που μπορεί ο μακροχρόνια άνεργος να παίρνει.

Αν παρόλα αυτά, υπάρχει ζήτηση σε εργατικό δυναμικό που δε μπορεί να καλυφθεί, τότε και μόνο τότε να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες.

Πόσο σοβαρό είναι ένα κράτος που ενώ έχει τόσες ανάγκες, που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε, που δίνει δις ευρώ για επιδόματα, να καλύπτει τις ανάγκες του σε εργατικά χέρια με μετακλήσεις εργατών από άλλες χώρες.

Άποψη μου είναι ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε στην επιδοματική αυτή νοοτροπία. Δεν ξέρω αν θα λυθεί το πρόβλημα αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Εξάλλου, πολλοί από εμάς στο παρελθόν δουλεύαμε στα χωράφια, είτε για το χαρτζιλίκι, είτε για να βοηθήσουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, γεγονός που σήμερα δε συμβαίνει.

Ταχματζίδης Δημήτριος

 Πρόεδρος Ε.Κ.Β

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...