Απ. Τζιτζικώστας: «Ανακαλέστε άμεσα την απαράδεκτη  απόφαση απένταξης των δικτύων φυσικού αερίου Βέροιας  και Γιαννιτσών γιατί θα μας βρείτε όλους απέναντι»

Απ. Τζιτζικώστας: «Ανακαλέστε άμεσα την απαράδεκτη απόφαση απένταξης των δικτύων φυσικού αερίου Βέροιας και Γιαννιτσών γιατί θα μας βρείτε όλους απέναντι»

-Αντιδράσεις και δηλώσεις πολιτικών εκπροσώπων  της Ημαθίας και του Δημάρχου Βέροιας στον ΑΚΟΥ 996
H απόφαση απένταξης οκτώ πόλεων από το νέο 5ετές πρόγραμμα 2020-2024  της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύου Διανομής(ΔΕΔΑ)  φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και οι πόλεις της Βέροιας και των Γιαννιτσών που σχεδιαζόταν από το πρώτο πρόγραμμα να τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο αέριο (CNG), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, από πολιτικούς εκπροσώπους της Ημαθίας και του Δήμου Βέροιας καθώς και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που ζητούν διευκρινήσεις επ΄ αυτού.
 

Επιστολή Τζιτζικώστα

Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έστειλε χθες επιστολή στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και στους συναρμόδιους Υφυπουργούς για το ζήτημα της απένταξης των δικτύων φυσικού αερίου της Βέροιας και των Γιαννιτσών.
Με την επιστολή του ο κ. Τζιτζικώστας καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε σκέψη για απένταξη της κατασκευής των δικτύων από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, αλλά θα βρει απέναντί της όλους τους πολίτες και τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε έντονο ύφος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει πως είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ενημερώθηκε μέσω του Τύπου για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής Τζιτζικώστα είναι το εξής:
«Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να απεντάξει την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ. Απόφαση την οποία πληροφορούμαστε από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, χωρίς καμιά προειδοποίηση και επίσημη ενημέρωση, γεγονός απαράδεκτο και εξοργιστικό.
Η κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στις δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβάνεται στο έργο της επέκτασης του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, το οποίο έχει ήδη διασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την Περιφέρεια, απόλυτη προτεραιότητα.
Τυχόν εφαρμογή αυτής της ανεκδιήγητης απόφασης, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου, με ορατό τον κίνδυνο απένταξης του συνόλου των επεκτάσεων των δικτύων φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε άμεσα να κινήσετε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση απένταξης της αδειοδότησης για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά και να μεριμνήσετε έτσι ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα και να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας από τη ΔΕΔΑ το συντομότερο δυνατόν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε αναθεώρηση του εγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου και της ΔΕΔΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα βρείτε απέναντί σας όλους τους πολίτες και τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση του ζητήματος».
 
Δηλώσεις τοπικών πολιτικών εκπροσώπων
 
Επι του θέματος πήραν θέση με δηλώσεις του στην εκπομπή ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ του ΑΚΟΥ996, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και οι βουλευτές του νομού, Φρόσω Καρασαρλίδου του ΣΥΡΙΖΑ  και Τάσος Μπαρτζώκας της Ν.Δ.
                                                     
Κώστας Καλαϊτζίδης: Το συγκεκριμένο έργο είναι για εμάς πρώτης προτεραιότητας


Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος  προσωπικά, όσο και ο περιφερειάρχης πληροφορηθήκαν το θέμα μέσω των τοπικών ΜΜΕ και από χθες το βράδυ είναι σε συνεχή επικοινωνία για το θέμα. «Το συγκεκριμένο έργο είναι για εμάς πρώτης προτεραιότητας, αφού η σύνδεση της Ημαθίας με το φυσικό αέριο είναι έργο βασικής-απαραίτητης υποδομής και έτσι το αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή, τόσο ως Π.Ε. Ημαθίας όσο και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του περιφερειακού προγραμματισμού κι έτσι το είχαμε δρομολογήσει από την πλευρά μας. Συνεχίζουμε να το διεκδικούμε αδιαπραγμάτευτα.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτα και άμεσα θα ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση και μετά θα πράξουμε ανάλογα και για όποια νεώτερη εξέλιξη έχουμε θα υπάρξει και αντίστοιχη ενημέρωση».
Κώστας Βοργιαζίδης: Καθήκον όλων μας, ο καθένας από την πλευρά του να κάνει ότι είναι δυνατό

 
Ο δήμαρχος Βέροιας και με την επαγγελματική του εμπειρία ως μηχανικός έθεσε τρεις βασικούς άξονες για την χρησιμότητα του φυσικού αερίου στην τοπική κοινωνία. Πρώτον ότι είναι ένα «άνοιγμα» για εργασία σε πολλούς επαγγελματίες της πόλης. Δεύτερον είναι μια διαρκής πηγή φθηνού καυσίμου, αφού παγίως είναι 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο και τρίτον είναι ένα καύσιμο με ενεργειακό αποτύπωμα σαφώς πιο οικολογικό σε σχέση με το πετρέλαιο και οποιοδήποτε άλλο. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ, που ήταν στο παρελθόν το βασικό πρόβλημα ένταξης της πόλης μας στο φυσικό αέριο. Ενημερώθηκα χθες(Τρίτη) για το θέμα και έκρινα σκόπιμο άμεσα να ενημερώσω τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές του νομού. Ο περιφερειάρχης δεν γνώριζε το θέμα και δήλωσε έκπληκτος, αφού όταν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο δεν το αναβάλεις. Εκτός ένα η ΡΑΕ και η ΔΕΔΑ έχουν κάτι άλλο υπόψη και έχει σχέση με την εμπλοκή ιδιωτών, αφού εξασφαλίσουν πρώτα τις ίδιες τιμές με αυτές που θα ίσχυαν αν ήταν δημόσια εκμετάλλευση. Θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, ο καθένας από την πλευρά του να κάνει ότι είναι δυνατό για το καλό της περιοχής.
Φρόσω Καρασαρλίδου: Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα

 "Θλίβομαι βαθύτατα γι’ αυτή την εξέλιξη, αφού δυστυχώς πηγαίνει την Ημαθία πολύ πίσω. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με σημαία της την ανάπτυξη και ουσιαστικά καταστρέφει και απεντάσσει βασικές αναπτυξιακές δομές στην Ημαθία. Το όφελος από την σύνδεση με το φυσικό αέριο θα ήταν σημαντικό τόσο για τα νοικοκυριά, όσο για την επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά τις ενεργοβόρες όπως θερμοκήπια, βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και προσωπικά όλοι οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προσπαθήσει και είχαμε καταφέρει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου και είναι λυπηρό να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις από την παρούσα κυβέρνηση που ζημιώνουν την Ημαθία", τόνισε η βουλευτής, η οποία απο το βράδυ της Τρίτης  έστειλε δελτίο Τύπου αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή. Δήλωσε απαισιόδοξη  αναφορικά με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει και να θεραπεύσει την δυσμενή απόφαση για την Ημαθία, αφού φοβάται, όπως είπε, ότι η στάση και η συμπεριφορά της κυβέρνησης εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει, η αυτοδιοίκηση που έχει άμεση πρόσβαση στην τοπική κοινωνία να ενεργήσει και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο  με την Πέλλα που επίσης πλήττεται. 
 Τάσος Μπαρτζώκας: Όσο περνάει από το χέρι μας, η Ημαθία δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο
 


Ο βουλευτής της Ν.Δ., τόνισε: «Είναι δεδομένο ότι η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή θα είναι ιδιαίτερα επωφελής. Μιλάω ανοιχτά για το συμφέρον της Ημαθίας που το προτάσσω πάνω από οποιοδήποτε κομματικό ή κυβερνητικό συμφέρον και με αυτό θα πορευτώ σε όλη μου την θητεία. Σε επαφές που είμαι μετά τα δημοσιεύματα με ανώτατα στελέχη της ΡΑΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ δεν αποκόμισα ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για να μην γίνει το έργο στην Ημαθία». Και πρόσθεσε:  «Σε απάντηση στα υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ για «άνοιγμα» πόρτας σε ιδιωτικά συμφέροντα, να θυμίσω ότι αυτές τις πόρτες άνοιξε με νόμο του ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης το 2018. Ο κακός σχεδιασμός για την υλοποίηση του έργου έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και τα δυσμενή αποτελέσματά του πιθανώς να δυσκολεύουν την έλευση του φυσικού αερίου στο νομό μας. Όσο περνάει από το χέρι των βουλευτών της Ν.Δ. και της κυβέρνησης η Ημαθία δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο και μάλιστα ο αγώνας μας θα είναι να πάρουν φυσικό αέριο όχι μόνο οι 3 πόλεις, αλλά όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές στην Ημαθία. Εάν προκύψει πρόβλημα με το έργο του φυσικού αερίου στην Ημαθία, η κυβέρνηση εξαντλώντας τα νομικά όπλα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατάσταση».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των...

 Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής εκμετάλλευσης...

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης...

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ.  Μην το ανοίξετε!

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ. Μην το...

Σε προειδοποίηση προχώρησε η ΕΛΑΣ σχετικά με email το...

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Δημοπρατήθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τη...

Νάουσα:  Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό  της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πλαίσιο εργασιών που ξεκινούν για την ανάπλασή της

Νάουσα: Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό της οδού...

Στον αποκλεισμό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο...

Καλλιεργούσε 13 δενδρύλλια κάνναβης .. και συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Νάουσας

Καλλιεργούσε 13 δενδρύλλια κάνναβης .. και συνελήφθη...

Συνελήφθη χθες (8 Ιουλίου 2020) το απόγευμα σε...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Τέλος στο χάος με τους μπαχαλάκηδες στις διαδηλώσεις βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Τέλος στο χάος με τους...

Για «τίτλους τέλους» που βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ στην...

«Έφυγε» ο Δημήτρης Στυλιανίδης, εξέχουσα προσωπικότητα  της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Δενδροκομίας  - Η συνεργασία του με Παντελή Θεοδωρίδη και Κυριάκο Κοτζαχρήστο

«Έφυγε» ο Δημήτρης Στυλιανίδης, εξέχουσα...

Γράφει ο Ηλίας ΧασιώτηςΙστορικός Ερευνητής Δυτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...

Η κοινωνία της Νάουσας αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά ότι είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε ανάγκη. Στον δύσκολο αγώνα...

 Η επονομαζόμενη «Μεγαλομάρτυς» γεννήθηκε στη Νικομήδεια την περίοδο του Διοκλητιανού του μεγάλου εχθρού και διώχτη των χριστιανών. Οι γονείς της, Δωρόθεος και Ευσεβία ήταν πλούσιοι και ευσεβείς και από...

Χθες Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της  Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Γερόντισσας Φιλοθέης.Το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου το σκήνωμα της...