Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μ. ΑΝΤΥΠΑΣ»: Ζητούμε αποζημιώσεις  για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί

Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μ. ΑΝΤΥΠΑΣ»: Ζητούμε αποζημιώσεις για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί

 --Το υπόμνημα κατέθεσαν στον Υπ.Α.Α.Τ. οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Δελής και Στολτίδης

 


 

Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη  κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ,  Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας, με το υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μ. ΑΝΤΥΠΑΣ» που κοινοποιήθηκε στην Κ.Ε. του  ΚΚΕ και με το οποίο, οι παραγωγοί ζητούν  αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν.

Το υπόμνημα αναφέρει:

«Την Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνου Αντύπα», όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν με τις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη για το 2020 παραγωγή φρούτων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α.) καθώς και ζημιές που προκάλεσαν οι σφοδρές ανεμοθύελλες στις 3 και 4 Μάη σε καλλιέργειες (ακτινίδια κ.α.). Επίσης συζητήθηκαν οι συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών λαϊκών αγορών οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων μας για την εξαίρεση δηλώσεων ζημιάς της φετινής χρονιάς.

Σας είναι γνωστό το μέγεθός των ζημιών στο δήμο μας. Η κατάσταση είναι πλέον τραγική με το μέγεθος της καταστροφής σε πολλές ποικιλίες να αγγίζει το 100%. Αιτίες οι παγετοί (κύρια στις 17 Μαρτίου) και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρποδεσίας, στη συνέχεια πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί).

Είναι πέρα για πέρα άδικο να προκύπτουν προσκόμματα δηλώσεων ΕΛΓΑ (Ν. 3877/2010), ένα κανονισμό που είχαμε και στην ψήφισή του καταγγείλει και αντιπαλέψει την εφαρμογή του και μας δικαιώνει δυστυχώς και η φετινή κατάσταση.

Είχαμε επισημαίνει από τότε τον εισπρακτικό και αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του κανονισμού του ΕΛΓΑ (κατάργηση ουσιαστικά της κρατικής στήριξης που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, υπέρμετρη αύξηση της υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς επί της  αναμενόμενης παραγωγής, έρθει δεν έρθει αυτή, πουληθεί δεν πουληθεί και μάλιστα προκαταβολικά, είσοδος από το παράθυρο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και μάλιστα με επιδότηση κ.α.)

Ζητούσαμε και ζητάμε την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι μόνο στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τον μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο.

Απαιτούμε να μην εξαιρεθεί καμία δήλωση ζημιάς, ένταξη της καταστροφής της φρουτοπαραγωγής στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς και καταβολή του ποσού στο 100%. Να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς από την ανεμοθύελλα στις 3 και 4 Μαΐου που προξένησε ζημιές σε καλλιέργειες με ακτινίδια κ.α.

Παράλληλα ζητάμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργία να γίνει άμεση καταγραφή της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών οπωροκηπευτικών και των κτηνοτρόφων από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Να παρθούν μέτρα οικονομικής στήριξης για όσους παραγωγούς επλήγησαν λόγω της πανδημίας καθώς και όσων τα προϊόντα πληγούν.

Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς.

Να μην υπάρξει καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα ...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2024,...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι σε Καμποχώρι και Σταυρό

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 22 Μαρτίου...

Πορίσματα  ΕΛ.Γ.Α.  από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Πορίσματα ΕΛ.Γ.Α. από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α.  για  ΔΙΑΒΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α. για ΔΙΑΒΑΤΟ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...