Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας -  Βολές Καρανικόλα προς την Πολιτεία: «Την… σκούπα στη χώρα, την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση»

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας - Βολές Καρανικόλα προς την Πολιτεία: «Την… σκούπα στη χώρα, την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση»

-Τι ειπώθηκε για αιολικά πάρκα, απολυμάνσεις σχολείων και πρόγραμμα «Ήλιος»



«Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά ως δήμος στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήμασταν τυχεροί, αλλά δεν ήταν τυχαία τα αποτελέσματα…» Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, περιγράφοντας την πορεία του δήμου κατά τη διάρκεια των ημερών της καραντίνας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις των υπηρεσιών, αλλά και στα οικονομικά ζητήματα που τίθενται την επόμενη μέρα, σε δήμους και επιχειρήσεις. Μίλησε για στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, με αποφάσεις που λήφθηκαν ήδη για τα δημοτικά τέλη, αλλά και σειρά αιτημάτων από τον σύλλογο καταστημάτων εστίασης (μη πληρωμή τελών για όλο το έτος, τρόπος λειτουργίας διαχείρισης δημόσιου χώρου, κούρεμα τελών καθαριότητας-φωτισμού κ.ά.), που ο δήμος τα βλέπει θετικά, ωστόσο προκαλούν πληγή στα έσοδά του. Τέλος τόνισε ότι στον σχεδιασμό υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, στη βάση της Νάουσας ως ενός ασφαλούς προορισμού, καθώς και υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του open mall, το οποίο ξεκινά.

Συγχαρητήρια στον δήμαρχο για τους χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας, έδωσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Θωμάς Τσουκαλάς.

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, υπάρχει και δεύτερος γύρος. Να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε καλύτερα» είπε ο Αριστείδης Τόσιος.

 

Δήμαρχος κατά πάντων

Προβληματισμένος για τα οικονομικά του δήμου στη φάση μετά την πανδημία και πολύ θυμωμένος από διάφορους θεσμικούς και μη φορείς, εμφανίστηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος, μετά την ενημέρωση των αντιδημάρχων για τις δράσεις της περιόδου της καραντίνας.

«Με το φιλότιμο λειτουργεί αυτή η χώρα. Στον καιρό της καραντίνας, καθαρίζουν συνεχώς οι κακοπληρωμένες και με δίωρες συμβάσεις καθαρίστριες του δήμου μας. Αυτή ήταν η πολιτεία που κατά τα άλλα ήταν δίπλα μας. Αλήθεια, πού ήταν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας όταν εμείς τρέχαμε να μοιράζουμε φαγητά; Ζητήσαμε αυτοκίνητα για τον σκοπό αυτό και μας έστειλαν λιμουζίνες! Ο δήμος ήταν που έβγαλε το φίδι από την τρύπα στην καραντίνα. Και γενικά, τη σκούπα στη χώρα την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση…» τόνισε ο δήμαρχος.

 



Υπέρ των ανανεώσιμων πηγών

Ο κ. Καρανικόλας, ξεκαθάρισε επίσης τη θέση του υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη και των αιολικών πάρκων στο Βέρμιο, πλην, όπως είπε, αυτού της ΤΕΡΝΑ στον ‘Τρούλο’, λόγω της γειτνίασης με τα 3-5 Πηγάδια.

«Έχω κι εγώ προβληματισμούς για τα αιολικά πάρκα, αλλά δεν γίνεται, πρέπει να προχωρήσουμε με τις ανανεώσιμες πηγές στη χώρα. Είναι αναγκαίες για την παραγωγή ενέργειας. Πόσο κακά είναι τελικά τα αιολικά πάρκα; Είναι περισσότερο αδυναμία της επιστήμης να ενημερώσει σωστά τους πολίτες. Κι είναι περισσότερο επιστημονικά τα ερωτήματα, όχι πολιτικά. Είμαστε συντηρητικός λαός, αγαπάμε τα βουνά μας, ωστόσο οι ορεινές χώρες είναι που έχουν αναπτυξιακά προβλήματα. Πρέπει επιτέλους να βρούμε τη φόρμουλα και να κάνουμε σοβαρή τη συζήτηση. Είμαι ξεκάθαρα θετικός στα αιολικά πάρκα, ακόμη κι αν η μισή μου παράταξη είναι απέναντι. Το οφείλω στην επιστημονική μου τιμή…» τόνισε.

«Προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν γίνεται…» σχολίασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Θωμάς Τσουκαλάς.

«Να δούμε τι γίνεται και με τον λιγνίτη. Διαμαρτυρίες να γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις…» τόνισε ο Γιάννης Παρθενόπουλος του ‘Κοινού Τόπου’.

 

Όχι απολυμάνσεις στα σχολεία

Την άποψη ότι στη φάση αυτή δεν χρειάζονται απολυμάνσεις στα σχολεία, κατέθεσαν στη συνεδρίαση, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Παιδείας. Την απολύμανση των σχολείων είχε ζητήσει νωρίτερα ο τέως αντιδήμαρχος, Στέλιος Δάγγας.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία…» δήλωσε.

«Δεν χρειάζεται απολύμανση, όπως μας λένε οι ειδικοί. Οι καθαρίστριες κάνουν πολλή και καλή δουλειά αυτό το διάστημα. Είμαστε πανέτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων. Θα γίνεται συνεχής απολύμανση και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση, ενόψει της νέας περιόδου…» απάντησε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Τριανταφύλλου.

Ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι με τα σχολεία κλειστά εδώ και 1,5 μήνα, ακόμη και να υπήρχε ιός, πλέον δεν υπάρχει. Εστίασε κι αυτός στο έργο που γίνεται από τις καθαρίστριες, το οποίο βοηθιέται από το σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων εκπαίδευσης, αφού κι αυτές είναι λίγες και με μικρές συμβάσεις.

Για τις συνεχείς απολυμάνσεις που γίνονται στις υπηρεσίες και δομές του νομικού προσώπου ενημέρωσε η πρόεδρός του, Στέλλα Αραμπατζή, για την ασφάλεια του προσωπικού που εκεί συνεχίζει να εργάζεται.

  



Πρόγραμμα ‘Ήλιος’

Για το πρόγραμμα ‘Ήλιος’, σχετικά με την αξιοποίηση των μεταναστών-προσφύγων των χοτ σποτ ως εργατών γης, ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε στην πρόσφατη σχετική ενημέρωση των δημάρχων Ημαθίας και Πέλλας από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες πρόκειται να πάρουν σύντομα πράσινη κάρτα, με στόχο τη μόνιμη ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, με επιδότηση ενοικίου κατοικίας για έξι μήνες, μαθήματα ελληνικών κ.ά.

«Θα δουλέψουν εποχικά, μετά τι; Και κυρίως, θα μπαίνουν άλλοι στη θέση τους στα χοτ σποτ που θα αδειάζουν; Σ’ αυτές τις ερωτήσεις μας δεν δόθηκαν απαντήσεις. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι αυτονόητες, αφού υπάρχουν πιέσεις…» σχολίασε.

«Είναι αστείο ακόμη και το όνομα του προγράμματος. Είναι από το παράθυρο νομιμοποίηση των μετακινήσεων. Τι αντιπροτείνατε;» σχολίασε και ρώτησε επί του θέματος ο Θοδωρής Δολδούρης.

«Πώς θέλουν να εμπλέξουν τους δήμους στο θέμα;» ρώτησε ο Γιάννης Παρθενόπουλος.

«Μας ζήτησαν να τους βρούμε κατοικίες. Είναι φανερό ότι μας θέλανε συνομιλητές για να περάσουν το θέμα πιο εύκολα. Ωστόσο ήμασταν όλοι απέναντι…» απάντησε ο δήμαρχος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...