Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας -  Βολές Καρανικόλα προς την Πολιτεία: «Την… σκούπα στη χώρα, την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση»

Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας - Βολές Καρανικόλα προς την Πολιτεία: «Την… σκούπα στη χώρα, την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση»

-Τι ειπώθηκε για αιολικά πάρκα, απολυμάνσεις σχολείων και πρόγραμμα «Ήλιος»«Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά ως δήμος στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήμασταν τυχεροί, αλλά δεν ήταν τυχαία τα αποτελέσματα…» Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, περιγράφοντας την πορεία του δήμου κατά τη διάρκεια των ημερών της καραντίνας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις των υπηρεσιών, αλλά και στα οικονομικά ζητήματα που τίθενται την επόμενη μέρα, σε δήμους και επιχειρήσεις. Μίλησε για στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, με αποφάσεις που λήφθηκαν ήδη για τα δημοτικά τέλη, αλλά και σειρά αιτημάτων από τον σύλλογο καταστημάτων εστίασης (μη πληρωμή τελών για όλο το έτος, τρόπος λειτουργίας διαχείρισης δημόσιου χώρου, κούρεμα τελών καθαριότητας-φωτισμού κ.ά.), που ο δήμος τα βλέπει θετικά, ωστόσο προκαλούν πληγή στα έσοδά του. Τέλος τόνισε ότι στον σχεδιασμό υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, στη βάση της Νάουσας ως ενός ασφαλούς προορισμού, καθώς και υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του open mall, το οποίο ξεκινά.

Συγχαρητήρια στον δήμαρχο για τους χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας, έδωσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Θωμάς Τσουκαλάς.

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, υπάρχει και δεύτερος γύρος. Να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε καλύτερα» είπε ο Αριστείδης Τόσιος.

 

Δήμαρχος κατά πάντων

Προβληματισμένος για τα οικονομικά του δήμου στη φάση μετά την πανδημία και πολύ θυμωμένος από διάφορους θεσμικούς και μη φορείς, εμφανίστηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος, μετά την ενημέρωση των αντιδημάρχων για τις δράσεις της περιόδου της καραντίνας.

«Με το φιλότιμο λειτουργεί αυτή η χώρα. Στον καιρό της καραντίνας, καθαρίζουν συνεχώς οι κακοπληρωμένες και με δίωρες συμβάσεις καθαρίστριες του δήμου μας. Αυτή ήταν η πολιτεία που κατά τα άλλα ήταν δίπλα μας. Αλήθεια, πού ήταν η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας όταν εμείς τρέχαμε να μοιράζουμε φαγητά; Ζητήσαμε αυτοκίνητα για τον σκοπό αυτό και μας έστειλαν λιμουζίνες! Ο δήμος ήταν που έβγαλε το φίδι από την τρύπα στην καραντίνα. Και γενικά, τη σκούπα στη χώρα την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση…» τόνισε ο δήμαρχος.

 Υπέρ των ανανεώσιμων πηγών

Ο κ. Καρανικόλας, ξεκαθάρισε επίσης τη θέση του υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη και των αιολικών πάρκων στο Βέρμιο, πλην, όπως είπε, αυτού της ΤΕΡΝΑ στον ‘Τρούλο’, λόγω της γειτνίασης με τα 3-5 Πηγάδια.

«Έχω κι εγώ προβληματισμούς για τα αιολικά πάρκα, αλλά δεν γίνεται, πρέπει να προχωρήσουμε με τις ανανεώσιμες πηγές στη χώρα. Είναι αναγκαίες για την παραγωγή ενέργειας. Πόσο κακά είναι τελικά τα αιολικά πάρκα; Είναι περισσότερο αδυναμία της επιστήμης να ενημερώσει σωστά τους πολίτες. Κι είναι περισσότερο επιστημονικά τα ερωτήματα, όχι πολιτικά. Είμαστε συντηρητικός λαός, αγαπάμε τα βουνά μας, ωστόσο οι ορεινές χώρες είναι που έχουν αναπτυξιακά προβλήματα. Πρέπει επιτέλους να βρούμε τη φόρμουλα και να κάνουμε σοβαρή τη συζήτηση. Είμαι ξεκάθαρα θετικός στα αιολικά πάρκα, ακόμη κι αν η μισή μου παράταξη είναι απέναντι. Το οφείλω στην επιστημονική μου τιμή…» τόνισε.

«Προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν γίνεται…» σχολίασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Θωμάς Τσουκαλάς.

«Να δούμε τι γίνεται και με τον λιγνίτη. Διαμαρτυρίες να γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις…» τόνισε ο Γιάννης Παρθενόπουλος του ‘Κοινού Τόπου’.

 

Όχι απολυμάνσεις στα σχολεία

Την άποψη ότι στη φάση αυτή δεν χρειάζονται απολυμάνσεις στα σχολεία, κατέθεσαν στη συνεδρίαση, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Παιδείας. Την απολύμανση των σχολείων είχε ζητήσει νωρίτερα ο τέως αντιδήμαρχος, Στέλιος Δάγγας.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία…» δήλωσε.

«Δεν χρειάζεται απολύμανση, όπως μας λένε οι ειδικοί. Οι καθαρίστριες κάνουν πολλή και καλή δουλειά αυτό το διάστημα. Είμαστε πανέτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων. Θα γίνεται συνεχής απολύμανση και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση, ενόψει της νέας περιόδου…» απάντησε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Τριανταφύλλου.

Ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι με τα σχολεία κλειστά εδώ και 1,5 μήνα, ακόμη και να υπήρχε ιός, πλέον δεν υπάρχει. Εστίασε κι αυτός στο έργο που γίνεται από τις καθαρίστριες, το οποίο βοηθιέται από το σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων εκπαίδευσης, αφού κι αυτές είναι λίγες και με μικρές συμβάσεις.

Για τις συνεχείς απολυμάνσεις που γίνονται στις υπηρεσίες και δομές του νομικού προσώπου ενημέρωσε η πρόεδρός του, Στέλλα Αραμπατζή, για την ασφάλεια του προσωπικού που εκεί συνεχίζει να εργάζεται.

  Πρόγραμμα ‘Ήλιος’

Για το πρόγραμμα ‘Ήλιος’, σχετικά με την αξιοποίηση των μεταναστών-προσφύγων των χοτ σποτ ως εργατών γης, ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε στην πρόσφατη σχετική ενημέρωση των δημάρχων Ημαθίας και Πέλλας από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες πρόκειται να πάρουν σύντομα πράσινη κάρτα, με στόχο τη μόνιμη ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, με επιδότηση ενοικίου κατοικίας για έξι μήνες, μαθήματα ελληνικών κ.ά.

«Θα δουλέψουν εποχικά, μετά τι; Και κυρίως, θα μπαίνουν άλλοι στη θέση τους στα χοτ σποτ που θα αδειάζουν; Σ’ αυτές τις ερωτήσεις μας δεν δόθηκαν απαντήσεις. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι αυτονόητες, αφού υπάρχουν πιέσεις…» σχολίασε.

«Είναι αστείο ακόμη και το όνομα του προγράμματος. Είναι από το παράθυρο νομιμοποίηση των μετακινήσεων. Τι αντιπροτείνατε;» σχολίασε και ρώτησε επί του θέματος ο Θοδωρής Δολδούρης.

«Πώς θέλουν να εμπλέξουν τους δήμους στο θέμα;» ρώτησε ο Γιάννης Παρθενόπουλος.

«Μας ζήτησαν να τους βρούμε κατοικίες. Είναι φανερό ότι μας θέλανε συνομιλητές για να περάσουν το θέμα πιο εύκολα. Ωστόσο ήμασταν όλοι απέναντι…» απάντησε ο δήμαρχος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμικές δονήσεις

Σεισμικές δονήσεις "ταρακούνησαν" Ημαθία, Πιερία...

Απανωτές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν περιοχές σε...

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων...

Ο εξωγήινος του ζωδιακού κύκλου, λέγεται Ιχθύς

Ο εξωγήινος του ζωδιακού κύκλου, λέγεται Ιχθύς

Οι Ιχθύς, είναι οι εξωγήινοι κάτοικοι που ζουν ανάμεσα...

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΤελικά,...

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Συντάκτης:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΒΑΣΙΑΔΗΣ  Οι αναφορές στην...

Ημαθία:

Ημαθία: "Σήκωσαν" προϊόντα αξίας 1170 ευρώ... και...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε ...

ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Της Όλγας Κουτμηρίδου-ΜεταξάΣήμερα η σιωπή,κάθεται...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Εμμανουήλ Παπά και Μοράβα στη Βέροια

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Εμμανουήλ Παπά και...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Απανωτές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν περιοχές σε Ημαθία, Πιερία και Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας.Ο πρώτος συνέβη στις 5:08 και ήταν εντάσεως 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο μεταξύ των χωριών Πλατάνου –...

Γράφει ο Μάκης  ΔημητράκηςΔεκαπενταύγουστος! Της Παναγίας! Τρανή γιορτή και όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη γιορτάζει και ειδικά το Βέρμιο που προσελκύει πιστούς κάθε ράτσας που ανηφορίζουν στις πλαγιές του...

Ομολογώ ότι δεν περίμενα τοποθέτηση από τον κ. Παυλίδη στην επιστολή μου για το θέμα του Δημαρχείου, του 3ου δημοτικού και των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα. Και δεν αντιλαμβάνομαι την επιθετική του απάντηση σε...

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον...